Begeleider

Fred Pansa

Begeleider Fred Pansa groeide op in de jungle van het Surinaamse binnenland. Als klein jongetje volgde hij al de toeristen en hun gidsen, terwijl die de natuur verkenden. Zo’n tien jaar geleden maakte hij zelf van zijn passie zijn beroep.

Specialisatie: vogels!

De afgelopen jaren specialiseerde Fred zich in de vele vogelsoorten die Suriname rijk is. Hij leerde uit boeken, maar vooral al doende: met een verrekijker in de aanslag en de oren voortdurend op scherp. Waar je hem ook tegenkomt – bos of stad – Fred heeft altijd in de gaten welke soorten er in de buurt zijn. Wanneer hij zeldzame soorten ontdekt, maakt hij nog altijd een vreugdedansje.

Het mag duidelijk zijn: begeleider Fred Pansa is de gedroomde compagnon om mee op vogelreis te gaan. Hij barst van enthousiasme en geeft zich volledig om zijn reisgezelschap zo veel mogelijk soorten te leren kennen.

Een eigen berg

Je leest het goed. De Fredberg, op zo’n 4 uur rijden ten zuiden van Paramaribo, is vernoemd naar deze STARLING-gids. Fred ontdekte dit prachtige gebied en baat er ondertussen ook een ecolodge uit. “Van op de top kan je kilometers ver over het gebied uitkijken. Op en rond de berg leven er ook schitterende regenwoudsoorten.”

 

36 jaar
Fred Pansa
Professionele vogelgids, specialisatie: Suriname.
  • Kent de Surinaamse jungle als zijn broekzak.
  • Gaf zijn naam aan een natuurgebied in zijn geboorteland.
  • Doet niets liever dan zijn enthousiasme verspreiden.
  • Spreekt perfect Nederlands.

Op reis met begeleider Fred