Volzet
23 dagen | 17 mei 2019 - 08 jun 2019

Vogelreis naar Mongolië: Gobi, Altai en Khurkh

Een onvergetelijke reis door eindeloze landschappen met onmetelijke steppes, de fantastische Gobi-woestijn, het indrukwekkende Altai-gebergte, Terelj en de Khurkh-vallei. We spotten vogels in de uitgestrekte natuur van het dunst bevolkte land van ter wereld. Beleef Mongolië vanuit traditionele tenten!

→ HEB JE TOCH NOG INTERESSE IN DEZE VOLGEBOEKTE REIS?

NEEM GERUST CONTACT OP!

Onze route

Mongolië is een unieke bestemming die elke avontuurlijke natuurliefhebber weet te bekoren. De enorme afwisseling is verrassend. Onze route loopt grosso modo vanuit hoofdstad Ulaanbaatar naar het zuiden, via de rivierbossen langs de Tuul naar Dalanzadgad (indien mogelijk nemen we een binnenlandse vlucht) in de Gobi-woestijn. Van hieruit rijden we in een ruime bocht naar het westen, langs de Altai, terug richting hoofdstad.

Die rijden we straal voorbij om enkele dagen door te brengen in de taigabossen van Terelj National Park. Van daar rijden we weer door naar de fantastische Khurkh-vallei. Onderweg verkennen we de voornaamste ecoregio’s van Mongolië.

Dagenlang reizen we door haast onbewoonde adembenemende landschappen. Geen wonder als je weet dat Mongolië het dunst bevolkte land ter wereld is en het grootste deel van de bevolking er in de hoofdstad woont. Daarbuiten kom je enkel rondtrekkende herders tegen.

Bergen en kliffen

We maken kennis met de fauna van Mongolië langs de Tuul-rivier. We vliegen naar het zuiden en vertoeven de eerste dagen in het Zuun Saikhin-gebergte. Het gebergte is rijk aan valleien, hellingen en richels. We maken er kans op een hele reeks typische bergsoorten, zoals Himalayagieren, Siberische steenbokken en Altai-sneeuwhoenders.

Daarna zijn de beroemde Flaming Cliffs in Bayzang aan de beurt. Deze staan niet enkel bekend voor bijzondere fossiele vondsten, ze herbergen ook een kolonie kleine torenvalken én zijn erg fotogeniek. Onderweg kijken we uit naar de Oriental plover. Want het mannetje van deze erg zeldzame en gegeerde plevier maakt in deze periode van het jaar z’n spectaculaire baltsvluchten, waarbij hij als een zeevogel over de steppe keilt!

Godvergeten Gobi

We duiken de Gobi in en rijden naar de zandduinen van Khongoryn Els. De landschappen zijn hier ronduit magnifiek. Een variatie van uitgestrekte desolate droge vlaktes met op de achtergrond de bergen van Altai. Bij de zandduinen gaan we op zoek naar enkele van de meest tot de verbeelding sprekende soorten van de Gobi: de Saxaul Sparrow en Hendersons Ground Jay.

Tijd voor een nog desolater gebied: de ‘vallei van de meren’. Deze vallei omvat verschillende zoutmeren aan de voet van de Gobi-Altai. Die meren zijn cruciaal voor trekkende watervogels. Aan het meer van Boon Tsagaa​n kunnen we de zeldzame witbandzeearend, zwaanhalsgans en steppehoenders zien.

We bereiken langzamerhand de Gobi-steppes. De weg naar Baga Bogd brengt ons door de eindeloze, grasrijke vlaktes waar in juni Mongoolse gazelles hun jongen krijgen. Het granietgebergte van Erdenesant is erg goed om roofvogels beter te bekijken en te fotograferen. Enkele meren aan de voet van de Khangaii mountains bieden een kans op de zeldzame Relict Gull. In de buurt gaan we ook op zoek naar Hodgson’s bushchat, Asian rosy finch en Altai accentor. Op de lus terug naar Ulaanbaatar doen we nog de meren Takhilt, Orii en Bayan aan. Daar maken we onder andere kans op Asian dowitcher, Chinese spotted duck, White-naped crane en zoveel meer.

Terelj National Park & Khurkh-vallei

We rijden voorbij Ulaanbaatar naar het Terelj Nationaal Park en het Khentii-gebergte. Hier verblijven we twee nachten. We gaan in dit Nationaal Park met overwegend taiga op zoek naar een aantal soorten zoals de witrugspecht, taigagaai, bruinkopmees, hazelhoen, blauwstaart en met wat geluk ook het rotsauerhoen. Ook op de Chinese Bush Warbler hebben we een goeie kans.

Verder naar het oosten doen we als laatste gebied de fenomenale Khurkh-vallei aan. Het dynamische riviersysteem zorgt voor gigantische moerassen, met verschillende meren en omliggende akkergebieden. Weinig bezoekers komen helemaal tot hier, maar het is een topgebied voor o.a. vijf soorten kraanvogels en vele andere moerasvogels.

Verschillende Siberische kraanvogels (Siberian cranes) overzomeren in het gebied, we kunnen er ook monnikskraanvogels (Hooded cranes) zien. We kunnen er ons verwachten aan o.a. zingende Siberische sprinkhaanzanger (Pallas’s grasshopper warbler), bronskopeend (Falcated Duck), Japanse kwartel (Japanese Quail), Aziatische grijze snip (Asian Dowitcher), rosse gors (Chestnut bunting) en Japanse sperwer (Japanese sparrowhawk).

Wat maakt deze vogelreis naar Mongolië zo bijzonder?

 • Je beleeft een echt complete reis. Je bezoekt de klassiekers en daar boven op het Terelj National Park en de Khurkh-vallei.
 • Je trekt rond in typische Ural-busjes en slaapt in ger-kampen in ruime, traditionele tenten met alles erop en eraan. Uiteraard strategisch geplaatst in een vogelrijk gebied!
 • De beste vogelgids van Mongolië begeleidt je en deelt zijn passie voor zijn land voluit met jouw gezelschap.
 • We finetunen het programma maat van je groep, met maximale tijd om vogels te kijken.

Maak kennis met je reisbegeleider

Onze lokale gids is hoogstwaarschijnlijk de beste en meest enthousiaste gids die Mongolië op dit moment rijk is. Een joviale sfeerbrenger die zijn thuisland goed kent en zijn liefde ervoor graag met iedereen wil delen. Qua vogels heeft hij goede up-to-date informatie en kennis van waar wat te vinden. Hij gaat regelmatig op prospectie op zoek naar nog betere plekken. Door zijn werk voor een Mongoolse natuurbeschermingsorganisatie is hij een vat vol weetjes over onderzoek en natuurbescherming.

Is deze vogelreis naar Mongolië iets voor jou?

 • Je houdt van vogels kijken en kijkt al uit naar een avontuurlijke trip in een bijzonder land.
 • Je hebt een normale fysieke conditie. De meeste wandelingen op deze reis zijn vrij makkelijk, sommige vragen een korte inspanning, enkele zijn wat pittiger. Wel wandelen we op vrij grote hoogte en in desolaat gebied.
 • Ook als weinig ervaren natuurliefhebber of natuurfotograaf zal je je thuis voelen op deze reis. Vogels staan centraal, maar we besteden ook aandacht aan andere fauna en flora.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografie-gehalte
Natuur-gehalte
Geïnteresseerd? We houden je op de hoogte

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

17/05 - 18/05
Vertrekdag: Brussel/Amsterdam - Ulaanbaatar - rivierbos aan Tuul-rivier (vluchten niet inbegrepen)

Na aankomst in de hoofdstad Ulaanbaatar rijden we meteen door naar de Tuul-rivier. We overnachten er in een ger-kamp.

Lees meer Lees minder
19/05
Dalanzadgad en Yolyn Am

We nemen een binnenlandse vlucht naar Dalanzadgad en rijden van daar naar Yolyn Am. Overnachten doen we in een ger-kamp.

 

Lees meer Lees minder
20/05
Yolyn Am Valley

Nacht in ger-kamp.

Lees meer Lees minder
21/05
Bayanzag (Flamming cliffs) via Gobi-plateau

Nacht in ger-kamp.

Lees meer Lees minder
22/05
Khongoryn Els (zandduin)

Nacht in ger-kamp.

Lees meer Lees minder
23/05 - 24/05
Orog lake

Verblijf bij nomadische herders.

Lees meer Lees minder
25/05
Kholboolj lake

Na een ochtendexcursie aan Kholboolj lake rijden we naar Khangai Mountains, waar we in tenten overnachten.

Lees meer Lees minder
26/05 - 29/05
Khangai Mountains

We trekken 4 dagen door de bergen:

 • 26/05: naar Khangai Mountains, verblijf bij nomadische herders
 • 27/05: Khangai Pass, nacht in tent
 • 28/05: hooggebergtesoorten, nacht in tent
 • 29/05: taiga, nacht in tent
Lees meer Lees minder
30/05
Ogii lake

We overnachten in tenten.

Lees meer Lees minder
31/05
Ogii lake en Bayan lake

Na een ochtend aan Ogii lake, reizen we verder naar Bayan lake. Daar overnachten we opnieuw in een ger-kamp.

Lees meer Lees minder
01/06
Bayan lake

We gaan op stap rond Bayan lake en rijden verder naar Terelj National Park. We brengen de nacht in tenten door.

Lees meer Lees minder
02/06
Volledige dag in Terelj National Park

Overnachting in tenten.

Lees meer Lees minder
03/06
Rit naar de Khurkh-vallei

We kamperen in tenten aan aan Khangal lake.

Lees meer Lees minder
04/06 - 05/05
Khurkh-vallei

We trekken twee dagen door de vallei, de eerste nacht kamperen we in tenten, de tweede in een ger-kamp.

Lees meer Lees minder
06/06
Khurkh vallei en rivierbos aan Bayangol-vallei

We overnachten in tenten.

Lees meer Lees minder
07/06
Rit naar Ulaanbaatar

Na een schitterend avontuur in onherbergzaam gebied slapen we vannacht voor het eerst weer in een hotelbed.

 

Lees meer Lees minder
08/06
Terugreis Ulaanbaatar - Brussel/Amsterdam (vluchten niet inbegrepen)
Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.

Accommodatie

We overnachten we in ger-kampen. Dit zijn typische verplaatsbare tentenkampen (yurts) waarin de Mongolen op de steppes al jaar en dag leven. Geen nood: de yurts zijn ruim en gezellig en kunnen zelfs verwarmd worden met houtkachels. Het zijn bijna draagbare motels, met afzonderlijke ruimtes om te eten, te slapen en voor sanitair.

Waar geen yurt-kampen staan, kamperen we in gewone tenten. De lokale organisatie zorgt voor onze tenten, slaapzakken en eettent. We helpen waar nodig met het opzetten. Dit geeft ons flexibiliteit in onze dagindeling en zorgt ervoor dat we ons kamp op de beste plaatsen kunnen opstellen om vogels te kijken vanuit het kamp.

Per persoon is een eigen kampeertent voorzien, net als een degelijke slaapzak en een slaapmatje.

De hele reis lang zorgt een toegewijd vijfkoppig team van koks, chauffeurs en tolk voor ons. In de hoofdstad verblijven we in een comfortabel hotel.

Transport

We verplaatsen ons met twee sfeervolle ‘Russische busjes’. Deze onverwoestbare Ural-busjes zijn perfect geschikt voor dit terrein. We gebruiken er één voor onszelf, en één voor de grote bagage, ons ondersteunende team en ons kampeermateriaal.

Internationale vluchten zijn niet in de prijs van deze inbegrepen. Als de tijd rijp is gaan we op zoek naar de comfortabelste vluchten die het beste bij de reis aansluiten, en doen we je een voorstel. Je kan heen en terug vliegen van een luchthaven naar keuze.

De binnenlandse vlucht naar Dalandagzad is wel inbegrepen in de prijs. Wel is het zo dat we nog geen zekerheid hebben over de beschikbaarheid hiervan. Of deze vlucht doorgaat, hangt af van het weer. Als we de transfer naar Dalandagzad over de weg moeten doen, passen we de dagindeling aan betalen we je €130 terug. Duimen dus, want als we met het vliegtuig naar Dalandagzad kunnen, blijft er meer tijd over om vogels te kijken!

Klimaat en kledij

We doorkruisen tijdens deze natuurreis een waaier aan diverse landschappen, vaak op grote hoogte. Tijdens de vroege zomer in Mongolië kunnen we ons verwachten aan heel uiteenlopende weersomstandigheden.

De temperaturen kunnen variëren van 15-20 graden in de woestijn (maar fris ’s nachts) tot koude temperaturen (soms onder het vriespunt) in de bergen. Je hebt dus zowel kledij voor warme omstandigheden nodig als goede, warme en waterdichte kledij. Voor de avonden en ochtenden zijn handschoenen en een muts geen overbodige luxe.

 

Volzet

Helaas, deze reis is volzet

Wil je volgende keer graag mee? Laat dan je e-mailadres achter. We sturen je als eerste een mailtje op het moment dat we dezelfde (of een heel gelijkaardige) reis organiseren.

Meer informatie nodig?

Stel je vraag!

Vul je gegevens in

Jouw vraag