Afgelopen
17 dagen | 24 nov 2018 - 10 dec 2018

Vogelreis naar Sri Lanka: adembenemende natuurbeleving

Sri Lanka, één van de kleurrijkste bestemmingen in het oosten, herbergt schitterende fauna en flora. Wat dacht je van luipaard, Indische olifanten en blauwe vinvis? Daarnaast vind je er een 30-tal endemische vogelsoorten. Deze drie fantastische zoogdieren en de lokale vogelsoorten vormen de leidraad van onze vogelreis. Daar bovenop pikken we ook een rijkdom aan libellen, vlinders en allerlei andere fauna en flora mee. Reis jij met ons mee?

Natuurrondreis naar een oosterse parel

De rondreis door Sri Lanka brengt je van de ene verbazing in de andere. De trip starten we in stijl met een bezoek aan de spectaculaire tempel van Sigiriya. Een vleugje topcultuur als introductie voor deze rondreis met de focus op vogels en natuur. Volgende bestemming zijn de beklijvende Horton Plains in Nuwara Eliya. Een droomplekje met sprookjesachtige moswouden en spectaculaire vergezichten zoals het wereldberoemde ‘World’s End’.

In het spoor van het luipaard

Van de ene verbazing in de andere hadden we beloofd! Volgende in rij is het belangrijke wildlife park Yala. Hier speuren we zorgvuldig naar één van de meest tot de verbeelding sprekende katten, het luipaard! Met wat geluk komen we tijdens onze zoektocht ook de lippenbeer tegen, een onverwachte en altijd plezante verschijning. Daarna trekken we naar de open savanne van Udawalawe met weer grote zoogdieren zoals Indische olifanten, wilde buffels, jakhalzen en spotted deer. Wie weet komen we wel oog in oog te staan met de bruine visuil?

Endemische vogelhotspot

Daarna volgt het hoogtepunt voor de vogelkijkers: Sinharaja! De wouden herbergen 10-tallen kleurrijke vogels waarvan verschillende enkel en alleen op dit eiland te vinden zijn! Altijd een uitdaging om te zoeken naar deze endemische soorten (hieronder aangeduid met een *).

Wat dacht je van pied thrush, Kashmir flycatcher, serendib scops-owl*, red-faced malkoha*, green-billed coucal*, spot-winged thrush, layard’s parakeet*, orange-billed babbler*,  white-faced starling*, white-throated flowerpecker*, ashy-headed laughingthrush*, black-throated munia, chestnut-backed owlet*, Sri Lanka whistling-thrush*, white-eye*, drongo*, junglefowl*, Swallow*, myna*, frogmouth blue magpie*, thrush*, spurfowl*, en vele andere….

Daarnaast kruisen vlinders, reptielen, libellen en zoogdieren met allerlei kleuren en vormen ons pad.

De oceaan presenteert: blauwe vinvis

We eindigen de reis met een heel exotisch tintje: Merissa! Kwalitatieve walvistochten op de beste plaats ter wereld voor Blauwe vinvis en ’s middags een vrij moment om te gaan fietsen of om een terrasje te doen. ’s Avonds gaan we gezellig dineren op het strand in een uiterst relaxte sfeer. De perfecte afsluiter van een sensationele reis boordevol onvergetelijke indrukken.

Wat maakt deze reis zo bijzonder?

  • Je ontmoet waarschijnlijk blauwe vinvis, luipaard en Indische olifant.
  • We maken kans op alle endemische vogelsoorten van Sri Lanka.
  • Je beleeft 5 exclusieve wildlife-safari’s in foto vriendelijke jeeps.
  • We varen de zee op met een eigen (gecharterde) boot.
  • We reizen met een kleine groep van maximum acht personen.
  • Je krijgt topbegeleiding: Benny Cottele en een ervaren lokale gids.

Maak kennis met je reisbegeleider

Benny Cottele is een ervaren reisbegeleider die al sinds zijn kindertijd vogels kijkt. Hij bezocht Sri Lanka al 2 keer en is er dol op de vriendelijke bevolking en de gevarieerde natuur. Samen met een lokale gids bezorgt hij je een topreis.
Meer over Benny
Benny Cottele
Favoriet moment van de gids

Hét topmoment van deze reis is moeilijk te kiezen! Als het dan toch moet, springt het Yala National Park er uit. Hier zag ik zelf voor het eerst in mijn leven een luipaard, rustend in een boom net naast de safariwagen.

Ria Diels
Deelneemster Sri Lanka 2016

De boottocht was top! Kon niet beter, het weer zat mee, de walvissen nog meer, en de service was uitstekend. We kregen al de tijd, uitleg en hulp die we wilden. Daarenboven was er het nodige respect tegenover de dieren.

Billy Herman
Reisbegeleider Sri Lanka 2015

Uitschieters waren zonder enige twijfel waarnemingen van alle endemische vogelsoorten (unieke soorten die enkel op Sri Lanka voorkomen) op een rustig tempo, het bewonderen van blauwe vinvis gedurende een half uur en een rustende luipaard.

Billy Herman
na prospectiereis in 2018

Wij hebben op twee weken maar liefst 242 vogelsoorten gezien. 33 daarvan waren endemische soorten. Een greep uit de toppers: Kashmir flycatcher, red-faced malkoha en serendib scops-owl!

Is deze reis iets voor jou?

  • Je bent gek op natuur en hebt een bijzondere voorkeur voor vogels.
  • Je houdt ervan om met respect voor de natuur en toch comfortabel te reizen.
  • Je bent nieuwsgierig om nieuwe culturen te leren kennen.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografie-gehalte
Natuur-gehalte
Geïnteresseerd? We houden je op de hoogte

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

24/11
Brussel/Amsterdam - Colombo (vlucht niet inbegrepen)

Je vliegt vanuit Brussel of Amsterdam naar Colombo in Sri Lanka, waar een kamer voor jou gereserveerd is in het mooie Covanro Hotel. Daar checken we meteen in en genieten we van welverdiende rust na onze vlucht.

Lees meer Lees minder
25/11
Colombo - Sigiriya

Omdat we ‘s nachts aangekomen zijn, genieten we van een voormiddag rust. Na de lunch is het tijd voor onze eerste echte kennismaking met Sri Lanka. We maken de rit naar onze volgende verblijfplaats: Sigiriya. Onderweg stoppen we om een bezoek te brengen aan de prehistorische begraafplaats Ibbankatuwa. De site met graftomben uit het megalithisch tijdperk staat op de lijst van beschermde archeologische monumenten in Sri Lanka. Het feit dat we tussen de grafstenen en in de bomen rondom ook onder andere de greater coucal (Chinese spoorkoekoek), stork-billed kingfisher (ooievaarsbekijsvogel), en brown-headed barbet (bruinkopbaardvogel) kunnen zien, maakt de dag helemaal goed.

We logeren in het Elephas Hotel.

Lees meer Lees minder
26/11
Sigiriya

Na het ontbijt staat er een culturele klepper van jewelste op het programma: de ruïnes van rotstempel Sigiriya, die gebouwd werd in het jaar 473. We bewonderen er de lusthoven van weleer, restanten van de citadel en intacte fresco’s. Geen wonder dat UNESCO dit monument als werelderfgoed beschouwt. De Saheen falcon, een lokale (onder)soort van de Slechtvalk (ssp peregrinator), profiteert daar ook van, en een koppeltje nestelt op de steile rotswand. Na de lunch in het hotel gaan we volop vogels kijken in de omgeving. In de tuinen rondom de tempel barst het van de vogels, en vlakbij ligt een groot waterreservoir. We kunnen er onder meer Brown fish owl (Bruine visuil), crimson-fronted barbet (Roodkeelbaardvogel) en Sri Lanka green pigeon (Ceylonpapegaaiduif) te spotten. Na het avondmaal is er een nocturne in het Popham Arboretum voorzien, behalve mooie bomen herbergt dit reservaat ook grey slender loris (een soort spookdiertje) en een kolonie false vampire bats die we hopen te spotten.

We logeren in het Elephas Hotel.

Lees meer Lees minder
27/11
Sigiriya - Nuwara Eliya

Meteen na het ontbijt maken we de transfer naar Nuwara Eliya. Onderweg stoppen we om te lunchen. In de namiddag gaan we vogels kijken in Victoria Park. Voor verliefde koppeltjes dient het als een verkoelende ontspanningsplek, voor vogelkijkers een mini-paradijsje met onder andere kans op enkele uitzonderlijke wintergasten zoals Kashmir flycatcher, pied thrush en forest wagtail.

We slapen in het Grand Hotel.

Lees meer Lees minder
28/11
Nuwara Eliya - Horton Plains

Vroeg uit de veren vandaag! We nemen ons ontbijt mee naar het prachtige Horton Plains National Park. Het machtige uitzicht op World’s End blaast ons behoorlijk omver, en als we daar boven uitkijken op een haast Schots aandoend landschap, met een kudde Sambar deer die door het landschap struint, kan onze dag niet meer stuk. Al willen we zeker ook de Sri Lanka bush warbler (Ceylonese struikzanger), pied bushchat (zwarte roodborsttapuit) en Sri Lanka whistling thrush (Ceylonfluitlijster) gezien hebben.

In de namiddag verkennen we onze verblijfsstad Nuwara Eliya, die aan de voet van de hoogste berg van Sri Lanka ligt. Het klimaat in deze streek is een stuk koeler dan in de rest van het land, wat het hier uitstekend geschikt maakt voor het verbouwen van thee. We gaan zelf een theeplantage bezoeken en zien met eigen ogen hoe ze hier thee kweken en verwerken. Uiteraard kijken we ook uit voor de hill swallow, die vaak een theeplantage kiezen als uitvalsbasis.

We slapen in het Grand Hotel.

Lees meer Lees minder
29/11
Nuwara Eliya - Tissamaharama

Na ons ontbijt is het tijd voor een volgende halte: we rijden richting Tissa en bezoeken onderweg een beschermd vogelreservaat waar vaak een paartje wood owls zit te rusten. Onderweg doen we verschillende stops, om plum-headed parakeet, crested treeswift en ashy woodswallow te zien te krijgen.

We slapen in Hotel Tamarind Tree.

Lees meer Lees minder
30/11
Yala National Park

We trekken vandaag een hele dag naar het Yala National Park. Het wemelt er van de grote zoogdieren. Vandaag krijg je tijdens de safari-drive misschien wel een luipaard of lippenbeer te zien! Daarnaast kijken we uit naar baltsende Indian peafowl, great stone-curlew, Malabar pied hornbill, grey-headed fish eagle, red-wattled lapwing en barred buttonquail.

We slapen in Hotel Tamarind Tree.

Lees meer Lees minder
01/12
Bundala National Park

Vandaag staat er opnieuw een nationaal park op het programma: Bundala National Park. Indische olifanten, spotted deer, saltmarsh crocodile en Sri Lanka jackal kunnen er ons pad kruisen. Het wetland trekt een enorme vogelrijkdom aan, waardoor we misschien ook  yellow-wattled lapwing, greater crested tern, black-necked stork en yellow bittern aan onze lijst kunnen toevoegen. We picknicken opnieuw in het park.

We slapen in Hotel Tamarind Tree.

Lees meer Lees minder
01/12
Tissamaharama – Udawalawa

Opnieuw een transfer op de planning vandaag: we rijden na het ontbijt naar Udawalawa. Na onze lunch in het hotel, bezoeken we het Elephant Transit Home, waar olifanten een periode kunnen wennen voor ze terug in het wild worden uitgezet. We krijgen op verantwoorde manier (vanop voldoende afstand dus!) de olifanten mooi te zien.

We logeren in het Elephant Trail Hotel.

Lees meer Lees minder
03/12
Udawalawa

We maken een ochtendsafari in Udawalawa National Park, hét park bij uitstek om Indische olifanten in het wild te bekijken en te beleven. Na de lunch in het hotel, keren we terug naar het National Park, dit keer om er een namiddagsafari te maken.

We krijgen vandaag onder meer ruddy mongoose, Sri Lanka giant squirrel en water buffalo in het vizier. Vogelsoorten zoals Malabar pied hornbill, coppersmith barbet, lesser adjudant en sirkeer malkoha laten zich hier ook regelmatig zien.

We logeren in het Elephant Trail Hotel.

Lees meer Lees minder
04/12
Udawalawe - Sinhirija

We rijden naar Sihirija. Daar is ons logies van basiscomfort, maar wel prachtig gelegen, midden in het grootste stuk primair regenwoud dat Sri Lanka nog rest. In de namiddag verkennen we met de verrekijker alvast eens de omgeving. Van op het terras kunnen we yellow-fronted barbet, Sri Lanka hill myna, black eagle, Sri Lanka blue magpie, white-faced starling en Legge’s flowerpecker zien en we krijgen zo een fijn voorsmaakje voor de komende dagen.

We overnachten in Martin’s Lodge

Lees meer Lees minder
05/12 & 06/12
Sinharaja

We brengen twee volle dagen door in het Sinharaja regenwoud. Langs de wandelpaden komen we een weelde aan flora en fauna tegen. De hoeveelheid aan vlinders is overweldigend en de kangaroo lizards springen voor onze voeten weg. Maar vooral voor vogels is het hier top: hier leeft 90% van de endemen! Ons doel is om alle overblijvende endemen die we nog niet te zien kregen op ons netvlies te branden. Ronkende namen als chestnut-headed owl, red-faced malkoha, green-billed coucal, Sri Lanka scaly thrush, ashy-headed laughingthrush en orange-billed babbler zijn hier allemaal te vinden. Met een gids uit het dorp gaan we op zoek naar de vaste roestplaats van Sri Lanka frogmouth en Serendib scops owl. Die laatste soort is pas in 2001 ontdekt en beschreven!

We overnachten in Martin’s Lodge

Lees meer Lees minder
07/12
Sinharaja - Mirissa

Vandaag verlaten we het regenwoud en rijden we naar de kust. Onderweg bezoeken we een erfstuk uit het koloniaal verleden: Galle Fort, een handelshuis van de Verenigde Oostindische Compagnie.

We overnachten relaxed in Fisherman’s Bay Hotel

Lees meer Lees minder
08/12
Walvissen spotten in Mirissa

Vandaag gaan we de boot op om walvissen te kijken. Hoog op onze verlanglijst staat de blauwe vinvis. Dus fingers crossed! We maken ook kans op spinner dolphins, en af en toe wordt een zeeschildpad gezien. Zeevogels die we op deze pelagic kunnen verwachten zijn bridled tern, brown noddy en wedge-tailed shearwater.

In de namiddag heb je vrije tijd in Mirissa.

We overnachten relaxed in Fisherman’s Bay Hotel

Lees meer Lees minder
09/12 - 10/12
Mirissa - Colombo - Brussel/Amsterdam (vlucht niet inbegrepen).

Na een rustige laatste voormiddag in Mirissa, rijden we vandaag terug naar Colombo, waar je je nog even kan opfrissen en je klaarmaken voor de vliegreis op een kamer in het Covanro Hotel. ‘s Avonds laat neem je een vlucht terug naar Brussel of Amsterdam.

Lees meer Lees minder
Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.

Accommodatie

We overnachten altijd, met uitzondering van Sinharaja, in comfortabele hotels en lodges. In Sinharaja logeren we uit noodzaak in een hotel van basiscomfort. De ligging van dit hotel maakt wel alles goed: we verblijven letterlijk op wandelafstand van het beste vogelpark van Sri Lanka!

Transport

Je vluchten van België of Nederland naar Colombo in Sri Lanka en terug zijn niet inbegrepen en boek je zelf. Afhankelijk van het tijdstip variëren vluchtprijzen van 400 tot 700 euro. Starling kan deze service ook voor jou verzorgen. Vermeld dit gewoon op je inschrijvingsformulier, wij volgen op!

Eenmaal in Sri Lanka verplaatsen we ons met een comfortabele minibus. De wegen liggen er matig tot goed bij.

Klimaat & Kledij

In deze periode van het jaar is het over het algemeen mooi, zonnig en warm weer. ’s Avonds kan het flink afkoelen. Voorzie zomerse kledij voor uiteenlopende omstandigheden. Ook een zomeronweer kan van de partij zijn, breng dus zeker ook regenkledij mee.

Fotografie

Dit is een uitgesproken vogelreis, maar Sri Lanka leent zich buitengewoon goed voor natuur-, landschaps-, en reisfotografie. Het een prachtig land met een enorme diversiteit aan landschappen, fauna en flora en een kleurrijke cultuur. De reisbegeleider heeft een goede kennis van digitale fotografie.

Nét te laat

Deze reis is voorbij!

Wil je volgende keer graag mee? Laat dan je e-mailadres achter. We sturen je als eerste een mailtje op het moment dat we dezelfde (of een heel gelijkaardige) reis organiseren.

Meer informatie nodig?

Stel je vraag!

Vul je gegevens in

Jouw vraag