12 dagen | 26 mei 2019 - 06 jun 2019

Vogelreis naar Scandinavië: bosvogels en toendrasoorten spotten

In het hoge noorden van Noorwegen en Finland gaat in deze korte periode van het jaar de zon bijna niet onder. Hierdoor is de broedperiode erg geconcentreerd, met een weelderige vogelactiviteit tot gevolg. We gaan tijdens deze ornithologische trip op zoek naar zeldzame bosvogels, kleurrijke toendrasoorten en intrigerende uilensoorten zoals de sperweruil, oeraluil en Laplanduil.

Uilen, hoenders en Arctische soorten in het Hoge Noorden

Onze vogelreis start in de woeste taiga van Finland waar we in 2 etappes op zoek gaan naar speciale bosvogels. Eerst focussen we ons op de talrijke uilensoorten zoals de Laplanduil, Oeraluil, ruigpootuil en dwerguil. Daarna trekken we naar de beroemde Valtavaaraheuvel voor ontmoetingen met auerhoen, hazelhoen, drieteenspecht, taigagaai, haakbek, bruinkopmees, bosgors, blauwstaart en vele andere vogelsoorten.

Na de taiga volgt de uitgestrekte toendra. Via een mooie rit door het uiterste noorden van Finland bereiken we de Noorse Varangerfjord waar de focus ligt op zeevogels. Het bezoek aan het vogeleiland Hornoya met duizenden alkachtigen wordt een hoogtepunt van de reis. De immense aantallen vogels die we op heel korte afstand doen fotografen watertanden!

Tot de verbeelding sprekende soorten zijn de dikbekzeekoet, papegaaiduiker, zwarte zeekoet, Stellers eider en misschien zelfs koningseider. Of de kleurrijke toendrasoorten zoals de roodkeelduiker, moeras- en Alpensneeuwhoen, goudplevier, Morinelplevier, grauwe franjepoot, kleinste jager en misschien wel de giervalk. In het maanlandschap van de Varangerfjord zal je zeker ook kunnen genieten van zingende fitissen, koperwieken en witstuitbarmsijzen.

Wat maakt deze vogelreis naar Scandinavië zo bijzonder?

 • Je maakt 4 volledige en 2 halve dagen excursies in de Varangerfjord en onderneemt een exclusieve boottocht naar Hornoya-vogeleiland, één van de meest bijzondere vogelplekken in Europa.
 • Je gaat 2 volledige dagen mee met de gespecialiseerde gidsen van Finnature (ter waarde van 510 euro).
 • Je reist in een kleine groep, zo garanderen wij een persoonlijke begeleiding en optimale waarnemingen.

Maak kennis met je reisbegeleider

Lieven de Temmerman is een bijzonder ervaren wereldreiziger. Hij is gefascineerd door bosvogels, hoenders en toendrasoorten ... En die passie deelt hij graag. Volgens Lieven is de combinatie Finland-Noorwegen bovendien de gedroomde bestemming om de Westpalearctische specialiteiten van het hoge noorden te ontdekken. 
Meer over Lieven
Benieuwd?
Het topmoment van de reis
volgens reisbegeleider Lieven de Temmerman

Non-stop daglicht en dus continu zingende vogels aan de Varangerfjord!

STARLING-gids Lieven
kijkt zeker uit naar ...

De uitgestrekte landschappen, kwaliteit van de soorten en waarnemingen, onze wintergasten in broedkleed en de overvloedige hoeveelheid licht geven het hoge noorden een magische aantrekkingskracht.

Bart
deelnemer in 2018

16 nieuwe lifers! De reis overtrof mijn verwachtingen. Mijn wenslijstje werd bijna volledig afgewerkt met superwaarnemingen. Ook het reizen in een kleine, fijne groep met een heel gemotiveerde gids was zeer aangenaam.

Is deze vogelreis naar Scandinavië iets voor jou?

 • Je hebt een gezonde interesse voor natuur.
 • Ervaren of beginner? Je bent welkom op deze reis!
 • Ook als fotografieliefhebber zal je je hier amuseren.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografie-gehalte
Natuur-gehalte
Boek nu

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

26/05
Vertrekdag: Brussel/Amsterdam - Oulu

Vandaag reizen we naar het hoge noorden!

Lees meer Lees minder
27/05
Oulu - Kuusamo

In Oulu gaan we met de gidsen van Finnature op zoek naar uilen en hoenders. We hopen onder andere oog in oog te staan met onze eerste laplanduil van de reis!

Lees meer Lees minder
28/05 - 29/05
Kuusamo

Met een lokale gids zoeken we in de buurt van Kuusamo naar typische bosvogels van de Taiga. Doelsoorten zijn bosgors, hazelhoen, blauwstaart, bruinkopmees, taigagaai en vele andere.

Lees meer Lees minder
30/05
Kuusamo - Ivalo

Vandaag reizen we naar Ivalo en kruisen we de poolcirkel! De dichte taiga maakt langzaam plaats voor meer open landschappen. Langs de reisweg stoppen we regelmatig om uit te kijken naar breedbekstrandloper, morinelplevier en alpensneeuwhoen.

Lees meer Lees minder
31/05
Ivalo - Varanger

Ten noorden van Ivalo wordt het landschap nog onherbergzamer. De bomen reiken nauwelijks enkele meters hoog, de tundra bepaalt het landschap. Onderweg houden we onder meer halt voor haakbek. Het eindpunt is de wijdse Varangerfjord.

Lees meer Lees minder
01/06 - 04/06
Varanger

Hier brengen we 2 halve en 4 volledige dagen door, dus 5 dagen in totaal! We maken excursies in functie van het weer en de recente waarnemingen. Excursies gaan tot aan Kongsfjord, Badsfjord, Hammingberg, de Tana rivier, Hornoya, Vardo, Nesseby, Ekkeroy en in de omgeving van ons hotel waar de Steller’s eiders soms te zien zijn vanuit de kamer!

Lees meer Lees minder
05/06
Varanger - Kaamanen

Het einde van de reis nadert… We nemen afscheid van de Varangerfjord en zakken terug af van de toendra naar de taiga. We nemen deze dag nog ruimschoots de tijd om onderweg mooie soorten waar te nemen.

Lees meer Lees minder
06/06
Terugreis: Kaamanen - Ivalo - Brussel/Amsterdam

De reis zit er op! We kiezen bewust om te vliegen vanaf Ivalo om zo de rijtijd drastisch in te perken.

Lees meer Lees minder
Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.

Accommodatie

We logeren in kwalitatieve hotels om je optimale rust en comfort te bieden (gemiddeld ***).

We genieten van verzorgde maaltijden om voldoende de batterijen op te laden voor de intensieve vogelexcursies.

 

Transport

We vliegen naar Oulu (centraal Finland) en vliegen terug vanuit Ivalo (noord-Finland). Op deze manier worden de reistijden en afstanden op land tot een minimum beperkt. Tijdens de reis verplaatsen we ons met een comfortabele minibus over goede wegen.

Klimaat en kledij

In deze periode van het jaar is het over het algemeen mooi, zonnig en warm weer. Maar, zeker in het hoge noorden, kan het ook bewolkt, regenachtig en fris zijn. Goede aangepaste kledij voor uiteenlopende omstandigheden is dus aangewezen. Een paraplu kan wonderen doen, net als voorzorgsmaatregelen tegen muggen.

Wandelen en natuurstudie

Het wandelen is over het algemeen gemakkelijk. In de Varangerfjord maken we een excursie naar de zeevogelkolonies, als je daar tot boven wil wandelen, wordt deze tocht wel matig lastig.

In de prijs inbegrepen zijn lokale gidsen van Finnature (ter waarde van €510) en een boottocht naar vogeleiland Hornoya!

Natuurfotografie

De reis spitst zich toe op goede waarnemingen, al zijn er tijdens deze reis ook goede mogelijkheden voor fotografie. In het noorden zijn vogels vaak heel tam.

12 dagen | 26 mei 2019 - 06 jun 2019

Vogelreis naar Scandinavië: bosvogels en toendrasoorten spotten

Reizigers: Min 5 - Max 6
Inbegrepen
 • 2 dagen gegidst door Finnature ter waarde van 510 euro
 • alle boottochten
 • alle drinkwater
 • alle excursies en toegangstickets voor parken
 • alle maaltijden
 • alle overnachtingen
 • alle transport ter plaatse
 • enthousiaste begeleiding door STARLING-natuurgids(en)
 • fooien voor lokale medewerkers (horeca, hotels,...)
 • internationale vliegtuigtickets en luchthaventaxen
 • verzekering garantiefonds
Niet inbegrepen
 • alcoholische en frisdranken
 • persoonlijke uitgaven
 • reisbijstandsverzekering en annulatieverzekering (kan je boeken via ons)
Kenmerken
Categorieën
groepsreis
Voertaal
Nederlands
Opties
Eénpersoonskamer
+ 480 euro
Reserveren vóór 1 april 2019
3290 euro
Prijs per persoon
Boek nu

Meer informatie nodig?

Stel je vraag!

Vul je gegevens in

Jouw vraag