Vertrokken!
14 dagen | 08 feb 2019 - 21 feb 2019

Vogelreis naar Oman: diversiteit van noord tot zuid met Natuurpunt
In samenwerking met Natuurpunt

Eindeloze woestijnen, rotsen, stenen en zand maar ook prachtige groene bergen en oases, meer dan 3000 km kustlijn met een bijzonder rijk aanbod aan pelagische vogelsoorten, … Oman heeft het allemaal! Hier komen vogels van drie verschillende continenten samen. Bovendien ligt Oman op een belangrijke trekroute van Euro-Aziatische soorten die ofwel in Oman zelf of verder in oostelijk en zuidelijk Afrika overwinteren. Een vogelreis naar Oman is dan ook de logica zelve.

Oman is super veilig en dankzij het uitstekende wegennet kunnen we in een tweetal weken alle regio’s vlot bezoeken. We hebben er alle tijd om vogels te kijken, véél vogels te kijken. Verwacht je aan zo’n 250 vogelsoorten! En ook culinair worden we verwend met de zeer gevarieerde, ietwat Indisch aandoende lokale keuken. Een ideale bestemming om de kille winter te doorbreken en een fantastische rijkgevulde vakantie door te brengen.

→ BEN JE LID VAN NATUURPUNT? DAN KRIJG JE €100 KORTING OP DE PUBLICATIEPRIJS VAN DEZE REIS.

Hoofdstad Muscat en rijkelijke stranden

We starten de vogelreis naar Oman in hoofdstad Muscat waar we drie dagen zullen verblijven. Lachduiven, Arabische bulbul, Indische scharrelaar, treurmania en tal van algemene soorten zullen we gauw gewoon zijn. Langs de stranden en lagunes hangen veel meeuwen, sterns en steltlopers rond. Hemprichs meeuw, Saunders dwergstern en Arabische stern zijn soorten die we hier kunnen aantreffen.

We brengen een bezoek aan het Al Qurm Park en in deze kunstmatige omgeving met veel water zullen we standvogels als purperhoningzuiger en grijze frankolijn zien, aangevuld met Aziatische en Europese doortrekkers. We gaan ook een dag naar Khatmat Milalah op zoek naar overwinterende dwergtjiftjaf en de picata tapuit, in de geïrrigeerde velden en voetbalpleintjes hebben we kans op leeuweriken, hopduinpiepers en, wie weet, steppekievit.

De bergen in

Na deze dagen in Muscat rijden we naar de bergen bij Nizwa. De machtige Hajar is een bergketen die nog niet al z’n geheimen heeft prijsgegeven. Onderweg maken we kans op soorten als Humes – en roodstaarttapuitgestreepte gors en langsnavelpieper. Eens op het Sayq Plateau zelf bezoeken we ruïnes van rotswoningen waarboven vale rotszwaluwen vliegen en opnieuw kans maken op leuke roofvogels, oorgier wordt hier ook regelmatig gezien. We bezoeken een plek die al herhaaldelijk zwartkeellijster herbergde. We weten een plek voor Omaanse uil, het zal echter niet zonder slag of stoot gaan om die te zien te krijgen, maar de periode is goed en we gaan – voor de liefhebbers – tot het uiterste om die recent ontdekte soort te vinden!

De steltloperhoofdstad van het Midden-Oosten

Na ons bergbezoek beginnen we aan onze rit dwars door de woestijn naar Barr Al Hikman, de steltloper-hoofdstad van het Midden-Oosten waar we twee dagen verblijven. Ja, je leest het goed: steltloperhoofdstad! Tot een half miljoen stelt- en watervogels, bestaande uit 42 soorten kunnen gezien worden! Krabplevier is er één van en meteen ook (terecht) één van de hoogtepunten. De Mongoolse– en woestijnplevieren zullen al grotendeels in zomerkleed zijn en vallen goed op tussen de tienduizenden bontbekplevierenkleinebontebreedbek– en krombekstrandlopers, allerlei ruiters, rosse grutto’s, zilver- en Aziatische goudplevieren, té veel om op te noemen. Grote kanoet is een andere specialiteit die we hier kunnen zien.

En dan trekken we echt de ‘Empty Quarter‘ in, de eindeloos uitgestrekte ‘leegte’ van de woestijn. We doorkruisen indrukwekkende en gevarieerde woestijnlandschappen terwijl we richting Salalah reizen. We bezoeken er verschillende oases, tuinen en landbouwnederzettingen. Het atypische groene habitat in deze dorre omgeving trekt heel wat bijzondere (zang)vogels aan. Voor vogelliefhebbers en natuurminnende mensen is het hier dus allesbehalve ‘empty’. Zowat alles is hier mogelijk: van Ménétries zwartkop tot Egyptische nachtzwaluw, bladkoning en groene bijeneter tot typische woestijnsoorten als renvogelwitbandleeuwerik en zandhoenders behoren tot de mogelijkheden. Wie weet vinden we er opnieuw Dunn’s leeuwerik?

Salalah, parel van het zuiden

Salalah aan de Arabische Zee is de ideale uitvalsbasis om de Dhofarregio te ontdekken. Een heel ander zicht, want hier zorgt de combinatie van vochtige zeelucht met een groene bergketen die begint in Saoedi-Arabië en doorloopt via Yemen tot in Oman voor een subtropisch klimaat. Tijdens onze zomer is het daar een stuk natter door een moesson, lokaal ‘Khareef’ genaamd, die heel de streek weelderig frisgroen kleurt.

Precies omwille van dit klimaat kunnen een heel aantal typische Afrikaanse soorten hier toch gedeien, bijvoorbeeld Afrikaanse paradijsvliegenvangerwaaliaduifgrijskopijsvogelSomalische brilvogelAfrikaanse berggors en een hele resem andere… We gaan op zoek naar de endemisch soorten van het zuiden van het Arabische schiereiland zoals Arabische steenpatrijs, Yemenitische kanarie, Arabische tapuit en Arabian golden-winged grosbeak. We plannen ook een nachtexcursie met kans op Arabian scops owl, spotted eagle owl en Senegalgriel. Wie weet zien we de moeilijk vindbare Palestijnse bosuil wel!

Water als vogelmagneet

De sewage ponds en het nabijgelegen stort verdienen zeker onze aandacht! Voor het mooie landschap moet je daar niet zijn, wel voor duizenden ooievaars en Abdim’s ooievaars en vooral honderden arenden. Zowat elke aquila arend is er mogelijk en zoveel meer. Vooral meer want met een paar honderd arenden tegelijk in de lucht net boven je hoofd zal het moeilijk zijn om de wooows en waaaws binnensmonds te houden. Breng voldoende geheugenkaartjes voor je camera mee!

De talrijke wadi´s die ontstaan in de bergen monden uiteindelijk uit in zee en daar hebben zich mooie estuaria gevormd, de zogenaamde ‘Khawrs’. Deze oefenen een grote aantrekkingskracht uit op weer duizenden eenden, steltlopers en meeuwen, maar ook reigers, ibissen, ralletjes en zangvogels.

En ook de Arabische Zee en kust herbergen heel wat bijzondere zeevogels. Vanop een schiereiland nabij Mirbat kunnen we seawatchen en als de weersituatie het toelaat kunnen we tijdens een boottocht close-ups waarnemingen worden gedaan van maskergentJouanins stormvogel, Perzische pijlstormvogel en wie weet misschien zelfs een Swinhoes stormvogeltje!

We nemen tijdens deze vogelreis naar Oman ruim onze tijd om al die biotopen en plaatsen te bezoeken, zelfs op de laatste dag kunnen we nog een groot deel van de dag vogels kijken, waarna we via een binnenlandse vlucht vanuit Salalah via Muscat terugvliegen naar Brussel.

Reisbegeleiding: Natuurpunt meets STARLING

Deze vogelreis naar Oman wordt gegidst door een Natuurpunt-begeleider, samen met één of twee gidsen van STARLING. Dit gidsenteam zal jullie veilig en met zorg rondleiden in Oman.

Miguel Demeulemeester is Natuurpunt-begeleider en werkt als personeelslid bij Natuurpunt. Hij kent de organisatie door en door. Als fervent vogelkijker en actief lid van vogelwerkgroep Zuid-West-Vlaanderen, is hij de geknipte man om deze vogelreis naar Oman in goede banen te leiden. Zijn recente ervaring met reizen door Oman zal goed van pas komen. Hij is zorgzaam, houdt van een gezellige babbel en hij zal voor jou die ultieme waarneming in beeld proberen zetten.

Johannes Jansen werkt voltijds bij STARLING en staat tijdens deze reis mee in voor de organisatie en begeleiding. Hij organiseerde al vier keer vanuit België de reis naar Oman voor STARLING, en gaat deze keer ook zelf mee. Johannes heeft een zwak voor roofvogels en determinatie, dus Oman kan niet ontbreken op zijn lijst. Hij brengt jullie ongetwijfeld veel bij tijdens het vogels kijken, en staat in voor het vlekkeloos verloop van de reis. Bij 9 of meer deelnemers schakelen we STARLING-gids Jan Wellekens in als derde gids/chauffeur, zodat we comfortabel op vogelreis naar Oman kunnen.

Wat maakt deze vogelreis naar Oman zo bijzonder?

  • Een duidelijke all-in formule, waardoor je onbezorgd op reis gaat en 100 %  kan genieten van vogels kijken.
  • We verplaatsen ons met ruime 4x4 wagens, met maximum vier deelnemers per wagen: alle ruimte om rond te kijken!
  • Een evenwichtig reisschema haalt het onderste uit de kan op vlak van vogelobservaties.We doen ook een gooi naar de recent ontdekte Omani Owl.

We organiseren deze reis in samenwerking met Natuurpunt

Miguel Demeulemeester is Natuurpunt-begeleider, en werkt als personeelslid bij Natuurpunt. Johannes Jansen begeleidt als STARLING-gids mee deze vogelreis naar Oman. Omdat deze reis volzet is, gaat ook Jan Wellekens mee als extra reisbegeleider.
Meer over Jan & Johannes
Benieuwd?
Zo is de vogelreis naar Oman
volgens deelnemers Danny en Annita (2016)

Het was een toffe reis die goed georganiseerd was. Vooral de boottocht was super: ik had gehoopt op één maskergent (stond op nummer 1 van mijn top 10) maar ik kreeg er meerdere te zien, zelfs mooi zittend op zee en van dichtbij te bekijken. Ongelooflijk! Dat ‘stort’ was speciaal. Alle natuurparken waren ook schitterend. En de landschappen met hun kamelen …

Is deze vogelreis naar Oman iets voor jou?

  • Je bent gek op natuur, en in het bijzonder op vogels.
  • Je hebt een normale basisconditie en kan goed tegen een warm klimaat.
  • Je bent benieuwd naar de enorme rijkdom aan vogels en landschappen die Oman biedt.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografie-gehalte
Natuur-gehalte
Geïnteresseerd? We houden je op de hoogte

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

08/02 
Vertrekdag Brussel/Amsterdam - Muscat

Vlucht naar Muscat

(nacht hotel Muscat).

 

09/02 
Muscat en omgeving

We verkennen de omgeving van Muscat.

(nacht hotel Muscat)

 

 

10/02 
Al Ansab lagoon en Ras al Sawadi

Al Ansab lagoon, Ras al Sawadi

(nacht hotel Muscat)

11/02 
De bergen in!

Al Hajar gebergte & Sayq plateau

(nacht Nizwa)

 

12/02
Naar Hijj

rit Nizwa – Wadi Al Muaydin – Filim – Hijj

(nacht Hijj)

 

13/02
Naar Ghaftain

Hijj – Shannah – Ghaftain

(nacht Ghaftain)

 

14/02
Naar Thumrait

Ghaftain – Wadi Muqshin – Qatbit – Thumrait

(nacht Thumrait)

15/02 - 19/02
Salalah en omgeving

15/02 Thumrait, Mudday, Salalah
(nacht Salalah)

16/02 Salalah – Ayn Hamran, Khawr Rawri
(nacht Salalah)

17/02 Salalah – Mirbat pelagic – Tawi Atayr, Jebel Samhan, Wadi Darbat
(nacht Salalah)

18/02 Salalah – W-Khawrs, Raysut, Wadi Mughsayl
(nacht Salalah)

19/02 Salalah – Khawr Rawri, Khawr Sawli, Ain Tobruq of Wadi Kheesh
(nacht Salalah)

20/02
Naar Muscat - Brussel/Amsterdam

Salalah vm – binnenlandse vlucht naar Muscat – verder naar Brussel/Amsterdam

 

21/02 
... en naar huis! Brussel/Amsterdam

Aankomst in Brussel/Amsterdam (voormiddag).

Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.

Accommodatie

Alle overnachtingen zijn van goede kwaliteit. De hotels in Muscat en Salalah zijn comfortabel,  hebben eigen sanitair op de kamer en een zwembad. In het binnenland verblijven we in gewone motels, die iets minder luxueus zijn maar wel verzorgd. De accommodatie in Hijj is basic maar netjes. We overnachten er om het prachtige Barr Al Hikman te kunnen bezoeken.

Transport

De internationale vluchten vanaf Brussel en de binnenlandse vluchten zijn inbegrepen in de prijs. Voor de vluchten kiezen we een zo comfortabel mogelijk vluchtschema, met minimaal aantal overstappen en transittijd. Vertrek je liever vanuit een andere luchthaven dan Brussel, meld dat zeker bij je inschrijving. Wij bekijken wat mogelijk is.

In Oman verplaatsen we ons in ruime 4×4 wagens, met per wagen maximum vier deelnemers en een gids. De wegen zijn over het algemeen van uitstekende staat, maar voor sommige stukken zullen de terreinwagens goed van pas komen (zoals in de Al Hadjar mountains, aan Barr-el-Hikman en buiten Salalah).

Klimaat en kledij

In deze periode van het jaar is het over het algemeen mooi weer en behoorlijk warm in Oman, ’s avonds koelt het af naar heel aangename temperaturen. De wandelingen zijn niet lang of lastig, waardoor de warmte draaglijk blijft.

Natuurfotografie

Oman leent zich uitstekend voor de fotograaf. Dat jacht verboden is in Oman, zorgt ervoor dat dieren zich makkelijk laten benaderen. Ook is er een enorme variëteit aan landschappen.

De reisleiding heeft een goede kennis van digitale fotografie en kan je hiermee helpen. Dit is op de eerste plaats een vogelreis, maar je kan dus ook met prachtige foto’s naar huis als dat iets voor jou is.

Meer informatie nodig?

Stel je vraag!

Vul je gegevens in

Jouw vraag