Volzet
18 dagen | 30 jul 2019 - 16 aug 2019

Vogelreis naar Indonesië: de paradijsvogels van Papoea

West-Papoea is de thuisbasis van één van de meest tot de verbeelding sprekende vogelfamilies in de wereld, de paradijsvogels! Op deze zelden bezochte plek krijg je de gelegenheid om ongeveer 20 soorten paradijsvogels te zien in een ongelooflijke setting. Voor mensen die houden van avontuur, gek zijn op vogels en altijd wel eens tussen dansende paradijsvogels hebben willen staan, is dit dé droombestemming. STARLING heeft van alle reisorganisaties in de Benelux de grootste ‘veldervaring’ in West-Papoea. Nagenoeg alle mogelijke soorten die je er kan zien, hebben wij hier meer dan één keer waargenomen.

Vogelreis voor de meer ervaren avonturiers

Onze West-Papoea-vogelreis concentreert zich op paradijsvogels en de andere exclusieve soorten en families die op het eiland leven. Als één van de grootste eilanden ter wereld, door een combinatie van isolatie en een gevarieerd landschap, een heel rijke ecologische diversiteit. Hier hebben sommige van de mooiste vogelsoorten op onze planeet hun thuis. Gezien het eiland ver van de bewoonde wereld ligt, is West-Papoea ook één van de minst bezochte bestemmingen ter wereld. Best opwindend om er naartoe te reizen, dus!

Op het programma: paradijsvogels, wildlife en zoveel meer

Ons avontuur start in Nimbokrang, waar we een mooi gamma van de aan laagland gebonden paradijsvogels en andere soorten te zien kunnen krijgen. Denk aan lokale specialiteiten zoals pale-billed sicklebill, twelve-wired en lesser bird-of-paradise of de zelden geziene blue-black kingfisher. En misschien komen we wel een rondzwervende northern cassowary, een shovel-billed kingfisher, een magnificent rifflebird of de Victoria crowned pigeon tegen. Het is bovendien dé plek voor 2 van de mooiste vogelsoorten op onze planeet: de king bird-of-paradise en de blue jewell-babbler.

Daarna reizen we westwaarts naar het Vogelkop-schiereiland, meer bepaald naar het Arfak-gebergte. We vliegen naar het kleine stadje Manokwari, van waaruit we met 4×4-pick-ups naar het dorpje Sioubri trekken. We bezoeken de dansgronden van de Western parotia en magnificent bird of paradise en hebben kans op 5 extra paradijsvogels: Arfak astrapia, long-tailed paradigalla (herontdekt in 1989!), Vogelkop superb bird of paradisebuff tailed en black sicklebill. We zien verderop de indrukwekkende kunstwerken van de Vogelkop bowerbird en van de masked bowerbird.

De afgelopen twee jaar hebben we als één van de enige reisorganisaties in de wereld met succes een excursie gedaan naar de grey-banded mannikin. Een vogeltsoort waarvan slechts één locatie op het Vogelkop schiereiland gekend is. Voor deze topsoort ben je dus bij ons aan het juiste adres!

Onderweg ontdekken we nog meer schoonheden: enkele soorten owlet nightjars (vreemde kruisingen tussen uilen en nachtzwaluwen), Papua eagle (een soort uit de familie van de harpij-arenden), de endemische white striped forest rail en veel, veel meer …

Ten slotte trekken we naar Sorong. Daar nemen we een boot naar de Raja Ampat-eilanden, waar we de baltsplekken bezoeken van de Wilson’s bird of paradise, één van de meest bizarre en zeldzame vogels van de reis. Ook bezoeken we de baltsplek van de red bird of paradise en hebben we bovendien een goede kans om western crowned pigeon waar te nemen. Een waardige afsluiter van de reis!

Wat maakt deze vogelreis naar Papoea zo bijzonder?

  • Je geniet van dansende paradijsvogels in één van de meest biodiverse gebieden op de planeet.
  • Je reist in het kielzog van het topteam en onze eigen STARLING-gids.
  • De volgorde van onze reisgebieden is héél bewust gekozen om West-Papoea op z'n best te beleven.

Maak kennis met je reisbegeleider

Maarten Jacobs' reiservaring en doorzetting zijn fenomenaal. In 2012 reisde hij, samen met STARLING-collega Geert Beckers, naar West-Papoea om deze uitzonderlijke expeditie voor te bereiden. Zijn ervaring met de lokale avifauna en zijn vermogen om vogelsoorten te vinden zullen goed van pas komen tijdens onze zoektocht naar de moeilijkere soorten, zoals de paradijsvogels. Ook de lokale gids zorgt zeker voor dat tikkeltje meer!
Meer over Maarten
Benieuwd?
Dit maakt Papoea zo boeiend
volgens reisbegeleider Maarten Jacobs

West-Papoea is een grote uitdaging voor ornithologen. Veel vogels zijn er zeer schuw omdat ze – vaak nog met pijl en boog – bejaagd worden. Wist je dat er van nature geen grote zoogdieren voorkomen op het eiland, waardoor vogels lang de enige proteïnerijke voedselbron waren voor de bewoners van Papoea?

Alexander
Deelnemer in 2017

De ervaring die de gidsen de afgelopen jaren opgebouwd hebben, kwam echt naar boven tijdens deze reis. De STARLING-gids en de lokale gids vulden elkaar perfect aan, waardoor we kort op de bal konden spelen, ongelooflijke locaties bezochten en een overvloed aan soorten konden spotten. Indrukwekkend! Een superervaring om dit te kunnen meemaken.

Is deze vogelreis naar West-Papoea iets voor jou?

  • Je bent een echte vogelfanaat (m/v) en je hebt er behoorlijk wat voor over om nieuwe soorten te zien.
  • De excursies en wandelingen kunnen pittig zijn, je hebt dus een goede conditie.
  • Ervaring met vogels kijken in het buitenland kan op deze reis echt van pas komen.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografie-gehalte
Natuur-gehalte
Geïnteresseerd? We houden je op de hoogte

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

30/07
Vertrekdag: Brussel/Amsterdam - Jakarta

Verrekijker ingepakt? Triplist klaar? We kunnen vertrekken naar Papoea!

31/07
Van Jakarta via Sentani naar Nimbokrang

Van Jakarta via Sentani naar Nimbokrang

01/08 - 04/08
Nimbokrang

Nimbokrang

05/08
Van Sentani via Manokwari naar Sioubri

Van Sentani via Manokwari naar Sioubri

06/08 - 07/08
Sioubri

Sioubri

08/08
Trekking naar camp Starling

Trekking naar camp Starling

09/08
Trekking naar German camp

Trekking naar German camp

10/08
Omgeving Garden house

Omgeving Garden house

11/08
Sioubri-Manokwari en vlucht naar Sorong

Sioubri-Manokwari en vlucht naar Sorong

12/08
Sorong en boot naar Waigeo

Sorong en boot naar Waigeo

13/08 - 14/08
Waigeo

Waigeo

15/08
Waigeo en terugkeer per boot naar Sorong

Waigeo en terugkeer per boot naar Sorong

16/08
Van Sorong naar Jakarta

Van Sorong naar Jakarta

16/08
Van Jakarta naar Brussel/Amsterdam

Van Jakarta naar Brussel/Amsterdam

Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.

Accommodatie

Alle overnachtingen zijn van basiskwaliteit met uitzondering van twee overnachtingen van primitieve kwaliteit in shelters. Deze zijn wel voorzien van de nodige basisfaciliteiten en hier beleef je het echte Papoea!

We overnachten meestal in guesthouses, in Sorong logeren we twee maal in een hotel van goede kwaliteit.

Transport

We stappen vrij veel al passen we het tempo aan aan de deelnemers van de groep. Daarbij voorzien we dragers voor de grote bagage, je dagrugzak draag je zelf. Doordat we met twee gidsen zijn, is persoonlijke begeleiding gegarandeerd.

We verplaatsen ons ook met busjes, een ferry, 4×4’s en binnenlandse vluchten. Avontuur verzekerd.

Klimaat en kledij

Papoea is een bestemming met heel veel tropisch regenwoud. Goede regenkleding is dus noodzakelijk (rubberlaarzen, paraplu, poncho, enz.).  Het kan in West-Papoea broeierig warm zijn. Maar tijdens de trekking in het Arfak-gebergte stijgen we naar grotere hoogtes, waar het frisser is. Voorzie dus uiteenlopende kledij en vele dunne lagen die kan aan- en uittrekken in functie van het weer.

Wat kan je verwachten?

STARLING reizen werkt voor deze reis nauw samen met een gespecialiseerde ground-agent. Dit topteam ging al meer dan 30 keer naar West-Papoea en heeft een vertrouwensband met mensen in de dorpen. Dankzij hen is er op onze reizen geen taalbarrière en verloopt logistiek alles vlekkeloos. Snelle afspraken maken of plannen wijzigen in functie van lokale waarnemingen of droomsoorten van deelnemers: wij kunnen dat!

Hoewel het veruit de goedkoopste op de markt is, duurt deze vogelreis naar West-Papoea langer dan de meeste andere. Daardoor vangen we onvoorziene tegenslagen, zoals minder weer, makkelijk op. En we kijken gewoon langer en méér vogels.

Natuurfotografie

Hoewel veel vogels schuw zijn en de weers- en lichtomstandigheden vaak lastig zijn, zijn er toch af en toe goede opties om spectaculaire soorten te fotograferen. Onder meer vanuit de schuilhutjes om paradijsvogels en prieelvogels te observeren doen zich soms goede fotokansen voor. Wie mooie landschappen of gekke insecten wil fotograferen krijgt daar zeker ook de kans toe.

Volzet

Helaas, deze reis is volzet

Wil je volgende keer graag mee? Laat dan je e-mailadres achter. We sturen je als eerste een mailtje op het moment dat we dezelfde (of een heel gelijkaardige) reis organiseren.

Meer informatie nodig?

Stel je vraag!

Vul je gegevens in

Jouw vraag