Uitgesteld
18 dagen | 30 mrt 2019 - 16 apr 2019

Vogelreis naar India: aan de voet van de Himalaya

Kleurrijke fazanten, Indiase neushoorns en bijzondere vogelsoorten in alle kleuren van de regenboog! We reizen langs de grenzen van Bhutan, Tibet en Myanmar en laten ons leiden door de unieke cultuur, het heerlijke eten en het ritme van de natuur. Tijdens deze trip door de adembenemende landschappen van de Himalaya en de Brahmaputra-vallei krijgen we meer dan 400 (vier! honderd!) vogelsoorten te zien. Dit is dan ook één van Aziës meest biodiverse gebieden. Zet je maar schrap voor een bijzondere en beklijvende vogelreis!

→ WEETJE: DEZE REIS PAST PRECIES BINNEN DE PAASVAKANTIE VAN 2019!

Het stort van Guwahati

In Guwahati brengen een bezoek aan een plek waar héél weinig toeristen komen: de afvalstortplaats van Deepor Beel. Hier leeft de grootste concentratie greater adjudants van de wereld. Soms hangen hier ook lesser adjudants rond. Bovendien worden er, naast de vele black kites, af en toe aquila-arenden opgemerkt.

Vogels rond de Brahmaputra

’s Namiddags rijden we oostwaarts door de Brahmaputra-vallei, naar Kaziranga National Park. Hier focussen we vooral op zeldzame graslandspecialisten zoals swamp francolin, slender-billed babbler en Finn’s weaver.

In de kleine moerasgebieden en aan de oevers van de Brahmaputra-rivier, krioelt het van de boeiende vogels. We kijken uit naar enkele indrukwekkende roofvogels, zoals Pallas’ en grey-headed fish-eagles, crested serpent eagle, shikra, booted eagle en changeable hawk-eagle.

Behalve graslanden zijn er ook enkele kleine bosstroken, onze Indische gids weet een stake-out om de zeldzame blue-naped pitta te spotten!

Natuurlijk heeft ‘de Serengeti van Azië’ ook wildlife te bieden. De uiterst bedreigde Indische neushoorn, de Asiatische olifant, de wilde waterbuffel en de tijger behoren allemaal tot de mogelijkheden.

Extreem zeldzame Himalayabewoners

Van hieruit trekken we de Himalaya in. Onderweg maken we een belangrijke stop in Sessa, waar we kans maken op de yellow-vented warbler, white-breasted parrotbill en zelfs green cochoa. We kijken ook uit naar de nog maar recent beschreven Assam macaque.

In de late namiddag arriveren we in het befaamde Eaglenest Wildlife Sanctuary. Hoofddoel hier is uiteraard de pas in 2006 ontdekte Bugun liocichla. Andere zeldzaamheden die we hopen te vinden, zijn de Temminck’s tragopan, Ward’s trogon, bar-winged wren-babbler en yellow-rumped honeyguide.

Na de oversteek over de Eaglenest pass (ca. 2800 meter boven de zeespiegel), komen we zo mogelijk nog meer unieke vogels tegen. Wat dacht je van de Sikkim wedge-billed babbler, long-billed wren-babbler en de spectaculaire Blyth’s tragopan?

Verscholen in de bamboe, bevinden zich ergens de slender-billed scimitar-babbler, de beautiful nuthatch en de rufous-vented laughingthrush. Ook Hodgson’s frogmouth proberen we hier – ‘s nachts – te spotten.

Eaglesnest: geen gewoon arendsnest

De soortenlijst in Eaglenest is enorm. Black-headed, Blyth’s, green en black-eared shrike-babblers zijn enkele van de grootse namen. We mikken er ook op drie soorten Arborophila partridges: hill, rufous-throated en de lokale chestnut-breasted partridge.

Diep verscholen in de bomen, kijken we nog uit naar soorten als de rufous-necked hornbill, Ward’s trogon, spotted elachura, pale-headed woodpecker en blue-fronted robins.

Ook dit gebied is trouwens bijna even rijk aan zoogdieren als aan vogels …

Roadtrip langs Mandala Road en Se La Pass

De Mandala Road klimt van Dirang Dzong (net ten zuiden van Dirang) tot aan de boomgrens met bamboe en rhododendrons. Vogelen doen we langs de smalle baan, voornamelijk tussen de 1700 en de 3500 meter hoogte. Spotted laughingthrushes, bar-winged wren babblers en Blanford’s rosefinches zijn maar enkele van de wonderlijke soorten waar we onderweg op hopen.

Se La Pass ligt met zijn 4176 meter boven de boomgrens en heeft spectaculaire vogelsoorten te bieden. Het is één van de hoogstgelegen vlot berijdbare wegen in Azië. Onderweg naar boven worden soms fulvous, great en brown parrotbills gezien. Fire-tailed sunbirds leven hier in de rhododendrons en met geluk vinden we ook fire-tailed myzornis. Iets hogerop zijn er weilanden waar Himalayan monals foerageren.

Bij het grote bergmeer net voorbij de Se La Pass gaan we ’s morgens op zoek naar snow pigeons en de oogverblindende grandala. Even verderop vinden we hopelijk de snow partridge, blood pheasant en solitary snipe,

Opnieuw de valleien in

Niet zo veel verder belanden we in de Sangti-vallei. Dit is één van de beste plekken tijdens onze reis om de black-tailed crake te zien. Ook de long-billed plovers is hier recent als broedvogel ontdekt.

Onze laatste bestemming is Manas National Park, waar we de graslandspecialiteiten op hun best te zien krijgen. Enkele van de belangrijkste targets zijn de Bengal florican, Jerdon’s babbler, bristled en Indian grassbird, black-breasted parrotbill, Finn’s weaver en de spot-bellied eagle-owl.

De mooie zoogdieren geven dit nationale park nog een toffe extra. Een schitterende afsluiter van deze ultragevarieerde reis.

Wat maakt deze vogelreis naar India zo bijzonder?

  • Je krijgt de meest bijzondere en unieke vogelsoorten te zien.
  • Deze reis valt op het meest ideale moment van het jaar, waardoor je de beste waarnemingen krijgt.
  • Je reist in een kleine groep: maximale observaties gegarandeerd.
  • De STARLING-gids en de lokale gids vormen een gesmeerde tandem die voor jou alles uit de kast haalt.

Maak kennis met je reisbegeleider

Geert Beckers reist voor het eerst naar dit gebied, maar neemt de berg ervaring mee die STARLING-collega David Van den Schoor hier al opdeed. Geerts doorzettingsvermogen bij de zoektocht naar de doelsoorten is een grote troef. Geert heeft een groot deel van deze soorten eerder al kunnen vinden in Noordwest-India, China en Zuidoost-Azië. Deze gedreven vogelkijker heeft ook oog voor de lokale cultuur, lekker eten, een goeie sfeer in de groep en een brede fauna en flora.
Meer over Geert
Benieuwd?
Variatie troef
volgens reisbegeleider Geert Beckers

Dag na dag, telkens je hoger de Himalaya in trekt, zal je de vogelsoorten en flora zien veranderen. Zo leer je de leefgebieden en biotopen van deze vogels heel goed kennen.

Je gids Geert Beckers
kijkt zelf het meest uit naar ...

Ik hoop echt dat we een soort als de green cochoa gaan vinden. Of één van de andere soorten die je in vogelboeken over Azië ziet, maar die moeilijk waar te nemen zijn. Ik heb een lange waslijst van tot de verbeelding sprekende soorten klaar. Tijdens de vorige reis kregen we daarvan de zeldzame blue-napped pitta te zien!

Is deze vogelreis naar India iets voor jou?

  • Je bent gepassioneerd (en misschien zelfs een tikkeltje geobsedeerd) door vogels. Voor vertrek bezorgen we je een lijst van alle doelsoorten!
  • Je wil bijleren over de soorten die in deze streek voorkomen.
  • Ervaren of beginnend vogelkijker? Iedereen welkom.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografie-gehalte
Natuur-gehalte
Geïnteresseerd? We houden je op de hoogte

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

30/03
Vertrekdag! Brussel/Amsterdam - New Delhi

We vliegen van Brussel/Amsterdam naar New Delhi.

Lees meer Lees minder
31/03
Naar Kaziranga National Park

Van New Delhi via Guwahati naar Kaziranga National Park.

Lees meer Lees minder
01/04 - 02/04
Kaziranga National Park

We spotten de ene vogel na de andere in Kaziranga National Park, en hoe meer we er zien, hoe meer gedreven we worden om ze ALLEMAAL in het vizier te proberen krijgen.

Lees meer Lees minder
03/04
Naar Eaglenest Wildlife Sanctuary

Na nog een laatste excursie in Kaziranga National Park, reizen we naar Eaglenest Wildlife Sanctuary.

Lees meer Lees minder
04/04
Lama camp

We kijken vogels in het gebied Lama camp.

Lees meer Lees minder
05/04
Lama camp en Bompu camp

We trekken er op uit in Lama camp en reizen daarna door naar Bompu camp.

Lees meer Lees minder
06/04 - 08/04
Bompu camp

We verblijven enkele dagen in deze fantastische regio en spotten er weer heel andere vogelsoorten.

Lees meer Lees minder
09/04
Bompu camp en reis naar Dirang

We reizen vandaag verder naar Dirang.

Lees meer Lees minder
10/04
Se La Pass en Sangti-vallei

We krijgen er nog lang niet genoeg van! Vogels, vogels en vogels.

Lees meer Lees minder
11/04
Mandala Road

Ook hier is het ronduit genieten van alles wat we te zien en te horen krijgen.

Lees meer Lees minder
12/04
Mandala Road en reis naar Nameri Eco camp

Mandala Road en reis naar Nameri Eco camp.

Lees meer Lees minder
13/04
Reis naar Manas National Park en bezoek aan leefgebied Bengal florican

Reis naar Manas National Park en bezoek aan leefgebied Bengal florican.

Lees meer Lees minder
14/04
Manas National Park
15/04
Manas National Park en terugreis via Guwahati en New Delhi naar Brussel/Amsterdam

Terugreis via New Delhi naar Brussel/Amsterdam.

Lees meer Lees minder
16/04
Aankomst in Brussel/Amsterdam
Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.

Accommodatie

We overnachten de hele reis in sobere tot degelijke accommodaties. Het aanbod aan logies is vaak klein, maar we kiezen steevast voor de best mogelijke hotels en lodges.

In Kaziranga Nationaal Park en Nameri Nationaal Park slapen we in een lodge met eigen toilet en badkamer. In Eaglenest overnachten we uniek in twee vrij basic maar nette tentenkampen, waar we wel kunnen douchen met warm water.

Transport

We verplaatsen ons met minibusjes of jeeps. Tijdens wandelingen gebruiken we deze ook om ons materiaal veilig op te bergen.

Zowel de internationale als binnenlandse vluchten zijn inbegrepen in de prijs. Voor de internationale vluchten is vliegen vanaf Brussel of Schiphol mogelijk.

Klimaat en kledij

Aan de Se La Pass zal het ‘s morgens koud zijn: een warme jas, handschoenen en een muts zijn geen overbodige luxe. In Kaziranga Nationaal Park en Manas Nationaal Park verwachten we eerder warm weer. Alle overige gebieden liggen in de bergen met aangename dagtemperaturen, maar ‘s avonds koelt het af. Voorzie voldoende regenbestendige kleding, waterdichte schoenen en/of laarzen.

Breng naast je klassieke vogelkijkmateriaal zeker ook een goede zaklamp mee.
Ruim voor vertrek bezorgen we je uitgebreide praktische informatie.

 

Uitgesteld

Deze reis is uitgesteld

Wil je graag als eerste een mailtje krijgen als we een nieuwe datum prikken? Laat dan zeker je mailadres achter.

Meer informatie nodig?

Stel je vraag!

Vul je gegevens in

Jouw vraag