Volzet
10 dagen | 27 apr 2019 - 06 mei 2019

Vogelreis naar Georgië: prachtige Kaukasus en indrukwekkende steppen

De Georgische Kaukasus omvat een ongelooflijke diversiteit aan habitats en bijhorende spectaculaire vogelsoorten. In het voorjaar biedt Georgië schoonheid ten top. Deze STARLING-vogelreis neemt je mee op zoek naar de specialiteiten van de prachtige Kaukasus. We gaan voor alle endemen van het Kaukasus-gebergte en de specialiteiten van de steppes. Net in die periode is er ook volop roofvogeltrek, naast een kleurrijke passage van zangvogels en steltlopers. We doen extra moeite voor het zien van de inheemse wilde fazant.

Endemen van de Kaukasus

Vanaf Tbilisi rijden we eerst het hooggebergte in, naar Kazbegi. Door de grote hoeveelheid sneeuw die overblijft na de winter zitten de meeste prachtsoorten op wandelafstand van het bergdorp, in een adembenemend landschap. Met de impressionante Mount Kazbegi en Gergeti-gletcher als achtergrond, kunnen we er ons vergapen aan de grote roodmuswitkruinroodstaart en scannen we de omliggende hellingen op Kaukasisch korhoen en Kaukasisch berghoen. In de bosjes in de omgeving zoeken we Kaukasische bergtjiftjaf en groene fitis. Ook de rotskruiper en lammergier behoren zeker tot de mogelijkheden, en we proberen ook de steenarend en Alpenheggemus mee te pikken.

Vogels in steppemeren, een kloostercomplex en natuurpark

Het tweede deel van de trip brengt ons naar Jandari, een steppemeer waar we veel watervogels, steltlopers, sterns, de dwergaalscholver, zwartkoprietzanger en keizerarend kunnen vinden.

We rijden verder door naar David Gareji, het befaamde kloostercomplex in een prachtig geërodeerd landschap met soorten zoals de roze spreeuwkalanderleeuwerikblauwe rotslijsterbonte en Finch tapuit. Nog verder naar het oosten liggen de steppes en riviervalleien van Chachuna, waar de zwarte frankolijnAziatische steenpatrijskleine kortteenleeuwerikMenetries zwartkop en ander moois thuis zijn.

In het meest zuid-oostelijke puntje van Georgië, op de grens met Azerbeidzjan, verkennen we de wildernis van Vashlovani, een uitgestrekt park waar gieren en grote zoogdieren heer en meester zijn. We gaan er op zoek naar de monniksgier, de wolf en misschien vinden we wel de uiterst schuwe (inheemse) fazant (ssp colchicus).

We keren terug naar Tbilisi waar we de laatste avond vieren met een feestmaaltijd in het historische centrum.

Wat maakt deze vogelreis naar Georgië zo bijzonder?

  • Het land zelf! Georgië is een droom op zich, met prachtige landschappen, een warme gastvrije bevolking en heerlijke lokale lekkernijen.
  • De talloze vogelsoorten die we hier te zien krijgen, waaronder heel wat soorten die alleen in deze regio voorkomen.
  • We reizen bewust met een kleine groep, en de STARLING-gids spreekt Russisch, wat onze reis nog unieker maakt.

Maak kennis met je reisbegeleider

Brecht De Meulenaer bezocht Georgië al talloze keren, in alle seizoenen. Hij werkte onder andere mee aan inventarisatieprojecten voor de keizerarend. Hij kent de streek als zijn broekzak en is goed vertrouwd met de lokale cultuur, de culinaire troeven én de taal.
Meer over Brecht
Benieuwd?
Het topmoment van de reis
volgens reisbegeleider Brecht De Meulenaer

Eén topmoment is moeilijk te kiezen: de machtige landschappen van het Vashlovani Nationaal Park? Wolven zien in Vashlovani? Keizerarenden in Chachuna N.R.? Een Georgische maaltijd?

Uiteindelijk denk ik toch dat de hoenders in Kazbegi voor mij het allerbijzonderst zijn. Voor dag en dauw de berg optrekken, terwijl we in de verte al het wulpachtige geluid horen. Ondertussen valt de eerste zon op de top van de 5000 meter hoge Mount Kazbegi. Na een paar uur rillen (het is koud op grote hoogte) is het een ontlading om één van de hoenders te zien op één van de stenige flanken: meestal zien we zowel het Kaukasisch berghoen als korhoen. En als we geluk hebben zien we ook een jakhals en zelfs een lynx!

Deelnemer Arthur was
"voorbereid op Spartaanse overnachtingen"
maar dit is hoe de reis uiteindelijk verliep

Het was vooraf moeilijk om ons een goede voorstelling te maken van het land. We waren voorbereid op enkele ‘Spartaanse’ overnachtingen, maar bijna alle onderkomens waren helemaal prima. Ik denk dat de reis de verwachtingen heeft overtroffen.

Is deze vogelreis naar Georgië iets voor jou?

  • Je bent gebeten door natuur en hebt een specifieke interesse voor vogels.
  • Je hebt een normale fysieke conditie en kan het geduld opbrengen dat zo eigen is aan het kijken naar (of wachten op) vogels.
  • Je hebt zin in een onvergetelijke natuurreis in een prachtige omgeving.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografie-gehalte
Natuur-gehalte
Geïnteresseerd? We houden je op de hoogte

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

27/04
Welkom in Georgië (vlucht niet inbegrepen)

We vliegen naar Tbilisi (vlucht niet ingebrepen) en overnachten in deze stad.

28/04
Adembenemend panorama

Panoramische rit door de Hoge Kaukasus naar Kazbegi.

 

29/04 - 30/04
De bergen in

We brengen twee dagen in de hoge Kaukasus door en ontdekken Kazbegi en omgeving.

01/05
Naar Jandari Lake

We rijden via Tbilisi naar Jandari Lake (nacht nabij David Gareji-klooster).

 

02/05
Kloosterbezoek, steppes en verder het land in

We bezoeken het David Gareji-kloostercomplex en de omliggende steppes en rijden dan naar Dedoplistsqaro.

 

03/05
Uitkijken over het meer

Vandaag bezoeken we Chachuna en Dalis Lake.

04/05
Vashlovani

We trekken door naar het machtige Vashlovani Nationaal Park.

05/05
Laatste ochtend in de natuur

We brengen een laatste ochtend door in Vashlovani Nationaal Park en keren daarna terug naar Tbilisi.

06/05
Terug naar huis ( (vlucht niet inbegrepen)

Terugvlucht uit Tbilisi (niet inbegrepen in de prijs, maar we kunnen de vluchten wel bijboeken voor jou als je dat wenst).

Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.

Accommodatie

We verblijven tijdens deze reis in gezellige kleinschalige hotels, telkens comfortabel en verzorgd, in kamers met eigen sanitair. In Vashlovani verblijven we midden in de wildernis in bungalows. De maaltijden zijn traditioneel Georgisch, heerlijk en divers.

Transport

We verplaatsen ons met een comfortabel minibusje, aangepast aan het terrein.

De vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs, maar we doen een voorstel voor passende vluchten bij gegarandeerd vertrek. Vanaf Brussel of Schiphol moet je rekenenen op 350 – 600 euro heen en terug naar Tbilisi. Vluchten kunnen via ons geboekt worden indien gewenst.

Klimaat en kledij

In deze periode van het jaar is het weer divers. Dat betekent dat we zowel zonnige, warme dagen zullen hebben als natte, frisse dagen. Kies dus voor goed aangepaste kledij voor uiteenlopende omstandigheden. In het hooggebergte kan het erg fris worden.

Volzet

Helaas, deze reis is volzet

Wil je volgende keer graag mee? Laat dan je e-mailadres achter. We sturen je als eerste een mailtje op het moment dat we dezelfde (of een heel gelijkaardige) reis organiseren.

Meer informatie nodig?

Stel je vraag!

Vul je gegevens in

Jouw vraag