Nog 3 plaatsen
8 dagen | 03 mrt 2019 - 10 mrt 2019

Vogelreis naar Estland: Steller’s eider, spechten en uilen

Trek er een weekje tussen uit in de krokusvakantie of de voorjaarsvakantie op zoek naar de winterse specialiteiten van Estland. De Baltische kust is het belangrijkste overwinteringsgebied voor Europa’s zeldzaamste zee-eend, de Steller’s eider. Grote groepen van deze spectaculaire eenden staan centraal, maar we vullen die fijntjes aan met spechten, uilen en hoenders in de taiga.

Overwinterende vloot zee-eenden

Weinig plaatsen in Europa kunnen het hele jaar door tippen aan de natuurpracht van Estland. In de winter is het de beste periode om Europa’s meest bedreigde zee-eend, de Steller’s eider te bekijken. We verblijven twee nachten op Saaremaa-eiland, waar grote aantallen van deze eenden dicht bij de kust overwinteren. Ze vormen er dichte groepen en duiken synchroon. Prachtig om te zien! Op zee kunnen we ook nog andere zee-eenden en duikers vinden: ijseenden bij de honderden, de brilduiker, grote zaagbek, middelste zaagbek of nonnetje. We gaan in de buurt ook op zoek naar de ruigpootbuizerd en de dwerguil.

Hoenders en spechten bij de vleet

Met vier volle dagen op het vasteland verkennen we de westelijke taigabossen voor speciallekes van de streek. Het is een goeie periode voor de sperweruil, een zeldzame overwinteraar, en voor de oeraluil, de meest algemene uilensoort van Estland! In de taigabossen maken we kans op korhoenen en hazelhoenen. Bovendien broeden er meer witrugspechten in het Matsalu Nationaal Park dan in heel Zweden!

We bezoeken ook het Poosma-schiereiland, waar we op de meestal ijsvrije zee ijseenden, brilduikers en zaagbekken kunnen vinden. In Matsalu National Park overwinteren talloze vogels, houden wilde zwanen een tussenstop en zijn zeearenden de baas. Eventueel maken we nog de oversteek naar eiland Vormsi. Als er ergens sperweruilen te vinden zijn, dan is het daar. In de winterse akkers gaan we op zoek naar barmsijsjes, waarbij de kans op een witstuitbarmsijs vrij groot is!

Zoogdier in ’t vizier

Vervolgens rijden we naar Soomaa National Park, een gigantisch bos-veengebied, centraal in Estland. Als de wegen ijsvrij worden, komen sommige auerhoenen uit het bos om kiezels op te pikken langs de kant van de weg, voor een vlottere vertering van de maaltijd. We gaan verder op zoek naar de soorten die we nog niet (goed) gezien hebben, want ook hier maken we kans op de oeraluil, hazelhoen, dwerguil en grijskopspecht.

Ook voor zoogdieren is het een goede periode, waarbij we in de sneeuw sporen kunnen checken. Als er sneeuw is gevallen, kunnen we sporen tegenkomen van lynxen, wolven en andere grote zoogdieren. Misschien worden we wel verrast door een eland, otter of wasbeerhond?

Dit alles maakt van deze natuurreis een prachtige week om je batterijen hélemaal weer op te laden!

Wat maakt deze vogelreis naar Estland zo bijzonder?

 • Je maakt een goede kans om de Steller's Eider, de meest bedreigde zee-eend van Europa, te zien.
 • In het Matsalu Nationaal Park broeden méér witrugspechten dan in heel Zweden, en ook aan hoenders geen gebrek.
 • We volgen in de sneeuw de sporen van lynxen, wolven en elanden.

Maak kennis met je reisbegeleider

Wouter Faveyts heeft ruime ervaring met het gebied rond de Baltische Zee. De natuur, de sfeer en de rust in het Noorden spreken hem ontzettend aan. Hoewel het aantal soorten er lager ligt dan in zuidelijker gelegen streken, noemt deze fervente vogelkijker het zonder aarzelen zijn favoriete vogelreisbestemming. Je vindt hier dan ook enkele extreem aantrekkelijke soorten. Wouter kijkt er naar uit om zijn passie voor de noordelijke vogels door te geven! Een Estse gids staat hem bij om de locaties van hoenders en uilen vlot te vinden.
Meer over Wouter
Benieuwd?
Iets om naar uit te kijken
volgens reisbegeleider Wouter Faveyts

Vogels kijken in het winterse Noorden is een bijzondere ervaring. Er zijn niet zo veel soorten te zien, maar er zitten parels tussen. De soort waar ik zelf het meest naar uitkijk, is de Steller’s eidereend. Estland is één van de beste plekken in Europa om deze prachtige arctische eend te zien te krijgen. Gooi daar nog een aantal enigmatische uilen, hoenders en spechten bij en je weet al waarom ik sta te popelen om te vertrekken.

Dit is de conclusie van
Alexander
deelnemer natuurreis winters Estland 2018

Ik ben echt onder de indruk van winters Estland, wat een locaties! Deze reis zat goed in elkaar, avontuurlijk en ontspannend tegelijk. En ik heb zalige soorten gezien, wat een zalige week!

Is deze vogelreis naar Estland iets voor jou?

 • Je bent gepassioneerd door natuur en in het bijzonder door vogels.
 • Je beleeft graag een goed gevulde reis, en vindt het spannend om met het nodige geduld op zoek te gaan naar vogelsoorten en zoogdieren.
 • Je hebt een normale fysieke conditie.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografie-gehalte
Natuur-gehalte
Boek nu

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

03/03
Vertrek van Brussel/Amsterdam naar Tallin, transfer naar Saaremaa

We vliegen vanuit Brussel/Amsterdam naar Tallin, waar we met de minibus naar het eiland Saaremaa vertrekken (overzet met ferry). We overnachten in Loona Manor.

04/03
Saaremaa

Overnachten doen we in Loona Manor.

05/03
Nova

We nemen de ferry terug naar het vaste land en gaan op zoek naar spechten en uilen in Nova. We overnachten in Roosta.

06/03
Leidissoo

We maken een ochtendwandeling om hoenders te zien en trekken daarna op dagtocht in het Leidissoo-woud. We overnachten opnieuw in Roosta.

07/03
Matsalu National Park

Overnachting in Roosta.

 

08/03
Naar Soomaa

We rijden naar Soomaa en overnachten in Vanaoue.

09/03
Soomaa National Park

We brengen een volledige dag door in Soomaa National Park en overnachten opnieuw in Vanaoue.

10/03
Soomaa National Park - terugreis Talinn - Brussel/Amsterdam

Na nog een vroege ochtendexcursie in Soomaa National Park, rijden we in de namiddag naar Tallinn om van daar naar huis te vliegen.

Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.

Accommodatie

We verblijven in comfortabele en gezellige hotels van uitstekende kwaliteit. Alle kamers hebben een een eigen badkamer. We brengen twee nachten door in Loona Manor, drie nachten in Roosta village (chalet per twee personen) en twee nachten in Vanaoue.

Alle maaltijden zijn inbegrepen. De verse, lokale, streekeigen bereidingen zijn van erg goeie kwaliteit. Tijdens vroege excursies wordt warme drank en een koek voorzien, voor ontbijt keren we telkens terug naar het hotel. Lunch is telkens een lichte warme maaltijd en voor het avondmaal krijgen we drie gangen voorgeschoteld.

Transport

Internationale vluchten heen en terug naar Tallinn zijn inbegrepen. Je kan kiezen om te vliegen vanaf Brussel of Amsterdam. In Estland verplaatsen we ons met comfortabele minibusjes.

Klimaat en kledij

De meest noordelijke Baltische staat Estland ligt aan de Finse Golf en de Oostzee. Het heeft een gematigd zeeklimaat. Toch kan het er in deze winterperiode behoorlijk koud zijn, met sneeuwval en temperaturen onder nul. De gemiddelde temperatuur ligt in februari rond de -4°, maar bij een oostelijke stroming kunnen de minima onder de -10°C dalen. Warme kledij en goed schoeisel is essentieel.

Toegankelijkheid en natuurstudie

Fysiek gezien is deze trip een makkelijke reis. De wandeltochten zijn vaak kort en voor lange verplaatsingen rijden we uiteraard. Door de koude temperaturen kan het stappen soms wel wat meer inspanning vragen. Deze reis staat vooral in het teken van vogels. Er zijn optioneel een aantal avond- en vroege ochtendtochten voorzien, om zoogdieren en uilen te spotten. Wie liever nog wat slaapt of vroeger onder de wol kruipt, kan dat zeker doen.

Opgelet
Reserveren voor deze reis of workshop was mogelijk tot en met 15-02-2019. Inschrijven na deze datum is nog steeds mogelijk mits beschikbaarheid van kamers, een goede kamerverdeling, beschikbaarheid van vliegtuigtickets, etc. Aarzel niet om in te schrijven, we contacteren je onmiddellijk om de beschikbaarheid al dan niet te bevestigen.
Nog 3 plaatsen
8 dagen | 03 mrt 2019 - 10 mrt 2019

Vogelreis naar Estland: Steller’s eider, spechten en uilen

Reizigers: Min 6 - Ingeschreven 9 - Max 12
Gegarandeerd
Inbegrepen
 • alle boottochten
 • alle drinkwater
 • alle excursies en toegangstickets voor parken
 • alle maaltijden
 • alle overnachtingen
 • alle transport ter plaatse
 • enthousiaste begeleiding door STARLING-natuurgids(en)
 • fooien voor lokale medewerkers (horeca, hotels,...)
 • gespecialiseerde lokale gidsen
 • verzekering garantiefonds
Niet inbegrepen
 • alcoholische en frisdranken
 • internationale vluchten en luchthaventaxen
 • persoonlijke uitgaven
 • reisbijstandsverzekering en annulatieverzekering (kan je boeken via ons)
Kenmerken
Categorieën
groepsreis
Voertaal
Nederlands
Opties
Eénpersoonskamer
+ 245 euro
1465 euro
Prijs per persoon
Boek nu

Meer informatie nodig?

Stel je vraag!

Vul je gegevens in

Jouw vraag