11 dagen | 07 mei 2019 - 17 mei 2019

Vogelreis naar Armenië: bewoners van steppes en bergen

Geniet tijdens deze natuurreis samen met ons van talrijke roofvogels, oostelijke zangvogels en specialiteiten als het Kaukasische korhoen en het Kaspische berghoen. We proeven ook van de heerlijke Armeense keuken, overnachten in stijlvolle hotels en snuiven cultuur op. Omdat Armenië aan de oorsprong van de christelijke beschaving ligt, vind je er naast spectaculaire berglandschappen ook prachtige kerken, kloosters en christelijke schatten!

Armenië in een notendop

Armenië heeft 4 buurlanden: Turkije, Georgië, Azerbeidzjan en Iran. Het is een dun bevolkt en gastvrij land in de Kaukasus, met om en bij de 4 miljoen inwoners. Meer dan een kwart daarvan woont in Yerevan, de hoofdstad. Het land vormt een geografische brug tussen Azië en Europa en dat maakt het een geweldige vogel- en natuurbestemming.

Indrukwekkende landschappen

De reis brengt ons naar allerlei habitats van Armenië: half-woestijnen, bergweiden, beemden, loofwouden en steppen. Geniet van een bijzonder afwisselend landschap met meren, rivieren, moerassen, diepe canyons en rotsformaties. Tegen de adembenemende achtergrond van de Transkaukasische bergen doemen regelmatig bloementapijten met orchideeën en wilde tulpen op.

Bont gezelschap van vogels

Armenië kent een groot aantal West-Palearctische vogels. Meer dan 350 soorten zijn er gekend en meer dan 200 soorten broeden hier ook. Als je nog niet eerder het oosten van Europa bezocht, staan je heel wat nieuwe soorten te wachten!

Tijdens deze reis verwachten we om en bij de 190 soorten te zien, met toppers als het Kaspische berghoen en Kaukasische korhoen, dwergaalscholver, witstaartkievit, Balkansperwer, Kaukasische bergtjiftjaf, oostelijke roodstaarttapuit, Kaukasische strandleeuwerik en nog veel meer. Roofvogels zijn overvloedig aanwezig in Armenië, het land ligt op een belangrijke trekroute!

Cultuur opsnuiven en genieten langs de grenzen van Europa

In Armenië hebben we het geluk de schitterende natuurrijkdommen te kunnen combineren met een stevige portie cultuur. Denk maar aan een bezoek aan Armeense kerken die op wonderlijke plaatsen liggen. Nog zo’n must is het prehistorische Carahunge, een steencirkel die nog ouder is dan Stonehenge. Deze wordt gebruikt als een sterrenobservatiepost en ligt in de bergen, waar we ook veel vogels vinden! De reis leidt ons door zowat heel Armenië. Je zal ongetwijfeld genieten van de cultuurschatten, de Armeense keuken, het landschap en de Armeense gastvrijheid met daar boven op een prachtig planten- en dierenleven.

Wat maakt deze natuurreis naar Armenië zo bijzonder?

 • Je bezoekt een streek waar meer dan 200 soorten West-Palearctische vogels broeden.
 • Omdat Armenië de brug vormt tussen Europa en Azië is het enorm veelzijdig.
 • Het land heeft ook boeiende culturele schatten te bieden.

Maak kennis met je reisbegeleider

STARLING-gids Brecht De Meulenaer noemt de Kaukasus één van zijn favoriete reisbestemmingen. Armenië vindt hij extra speciaal omdat je er soorten kan zien die je niet in Europa verwacht. Deze ervaren reisleider kent de doelsoorten dan ook goed. Bovendien spreekt hij een mondje Russisch, want handig is in dit land!
Meer over Brecht
Benieuwd?
Het topmoment van de reis
volgens reisbegeleider Brecht De Meulenaer

De ontmoeting met de typische soorten van het hooggebergte! De steenheggemus, de Perzische roodborst, de steenortolaan …

Annick
deelnemer in 2017

Onze verwachtingen zijn ingelost. Er is een mooie balans tussen natuur, cultuur en – natuurlijk – vogelkijken.

Veerle
deelnemer in 2017

Deze erg prettige reis heeft gebracht wat ze beloofde. De dagen zijn voorbij gevlogen. Oost-Europa is voor mij een heel positieve ervaring, iedere keer dat ik er kom: veel cultuur, natuur en vriendelijke mensen.

Is deze natuurreis naar Armenië iets voor jou?

 • Je hebt een gezonde interesse in natuur én cultuur.
 • Je hebt een gemiddelde fysieke conditie, de meeste wandelingen vergen geen grote inspanningen.
 • Ook als fotografieliefhebber zit je hier goed.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografie-gehalte
Natuur-gehalte
Boek nu

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

07/05
Vertrekdag Brussel/Amsterdam - Yerevan
08/05
Yerevan - Armash - Yeghegnadzor
09/05
Yeghegnadzor - Areni Cave - Novorank - Yeghegnadzor
10/05 
Yeghegnadzor - Gndasar - Goris
11/05
Goris - Shikahogh - Meghri - Agarak 
12/05
Meghri - Goris
13/05
Goris - Jermouk gorge (Gndevank) - Yeghegnadzor
14/05
Yeghegnadzor - Selim pass - Lichk - Sevan
15/05
Sevan - Tsaghkunyats Mountains/Hnagavan - Yerevan
16/05
Yerevan - Byurakan - Amberd - Yerevan
17/05
Terugreis: dag- of nachtvlucht Yerevan - Brussel/Amsterdam
Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.

Accommodatie

We overnachten in hotels die vaak gloednieuw en comfortabel zijn. Alle kamers hebben een eigen toilet en badkamer. De Armeense keuken is een mengeling van de Mediterrane, Europese en Oosterse keuken, met veel verse groenten en kruiden. Om zo weinig mogelijk tijd te verliezen, eten we ’s middags vaak in restaurants die we op voorhand verwittigen zodat alles voor ons klaar staat. Avondmaaltijden worden genomen in restaurants of hotels, soms zelfs met livemuziek.

Transport

Een lokale, professionele chauffeur brengt ons in een minibus overal naartoe. Voor de bergwandelingen wordt voor 4 X 4’s gezorgd, die ons zo hoog mogelijk in de bergen brengen.

Klimaat en kledij

De temperaturen schommelen meestal rond de 25°C, maar het weer kan erg wisselend zijn in deze periode. Het wordt een stuk kouder in de hoge bergen en enkele keren gaan we tot aan de sneeuwgrens. In het zuiden van Armenië kan de temperatuur tot boven de 30°C oplopen, maar ook onweer met regen is mogelijk. Daarom is goede aangepaste kledij voor verschillende omstandigheden aangewezen. Er is meestal geen probleem met stekende insecten, maar bij de visvijvers is een muggenwerend middel wel aan te raden.

Wandelingen en natuurstudie

De wandelingen vergen over het algemeen geen grote inspanningen. Enkel voor het Kaspische berghoen stijgen we tot grote hoogte, ca. 2900 meter. Uiteraard doen we er alles aan om het je zo comfortabel mogelijk te maken: jeeps brengen ons zo hoog mogelijk. Is de bergwandeling toch te lastig voor jou? Dan zijn er genoeg alternatieven: je kan meerijden met de jeep en daar blijven, of met een andere jeep naar beneden rijden om andere vogels te kijken. Omdat we veel aandacht besteden aan vogels en planten, wandelen we altijd aan een rustig tempo. De reis is daardoor geschikt voor zowel beginners als gevorderden.

Fotografie

Omdat de reis op een rustig tempo verloopt en de meeste vogels helemaal niet schuw zijn, is er voldoende mogelijkheid om de waarnemingen te fotograferen. Zeker van landschappen en planten zal je mooie plaatjes kunnen schieten. Bedenk wel dat deze reis geen fotografiereis is, maar focust op natuurbeleving en
-waarneming.

11 dagen | 07 mei 2019 - 17 mei 2019

Vogelreis naar Armenië: bewoners van steppes en bergen

Reizigers: Min 6 - Max 11
Inbegrepen
 • alle drinkwater
 • alle excursies en toegangstickets voor parken
 • alle maaltijden
 • alle overnachtingen
 • alle transport ter plaatse
 • enthousiaste begeleiding door STARLING-natuurgids(en)
 • gespecialiseerde lokale gidsen
 • internationale vliegtuigtickets en luchthaventaxen
 • verzekering garantiefonds
Niet inbegrepen
 • alcoholische en frisdranken
 • fooien voor lokale medewerkers (horeca, hotels,...)
 • onkosten voor visum (indien van toepassing)
 • persoonlijke uitgaven
 • reisbijstandsverzekering en annulatieverzekering (kan je boeken via ons)
Kenmerken
Categorieën
groepsreis
Voertaal
Nederlands
Opties
Eénpersoonskamer
+ 220 euro
Reserveren vóór 1 maart 2019
2390 euro
Prijs per persoon
Boek nu

Meer informatie nodig?

Stel je vraag!

Vul je gegevens in

Jouw vraag