Een Barbarijse makaak laat zien waarom je ze best met rust laat. © Billy Herman
Een juveniele arendbuizerd van de ondersoort 'cirtensis'. © Billy Herman
De Algerijnse boomklever. © Silas Morreeuw
De dorpjes zijn vaak op een unieke manier in de bergen uitgebouwd. © Billy Herman
Huisgorzen zijn erg algemeen en vervangen de huismus hier. © Billy Herman
De eerste groep ooit van STARLING in Algerije! © Luc Bekaert
Een overvliegende bijeneter. © Billy Herman
Broden worden hier op artisanale wijze gebakken. © Billy Herman
Een andere specialiteit is de Atlasgrasmus. In de winter vind je ze wat lager dan op hun normale broedplekken in het hogere gebergte. © Billy Herman
Levaillants specht is een typische soort van de Atlas. © Billy Herman
Voorjaarsflora in Cap Rhir. © Billy Herman
Atlasvliegenvanger. © Silas Morreeuw
Dit dwergooruiltje wisten we 's nachts te vinden. © Billy Herman
De lokale bevolking op ezeltjes. © Billy Herman
Algerijnse boomklever. © Silas Morreeuw
Diadeemroodstaart. © Luc Bekaert
Atlasvliegenvanger. © Luc Bekaert
Dwergooruil. © Silas Morreeuw
Witkopeend. © Luc Bekaert
Uitgesteld
3 dagen | 05 jun 2020 - 07 jun 2020

Vogelreis naar Algerije: de Algerijnse boomklever

Dit is jouw kans om het selecte clubje vogelaars te vervoegen die de Algerijnse boomklever op hun palmares kan schrijven! Pas sinds 2016 kunnen vogelfanaten naar de streek reizen waar deze bedreigde soort leeft. Pionier STARLING is er als de kippen bij en organiseert als een van de eerste reisorganisaties deze vogelreis naar Algerije. Een unieke trip in de Benelux.

→ KLIK HIER VOOR DE NIEUWE EDITIE DIE GEPLAND IS IN 2021.

Nog maar duizend vogels

De Algerijnse boomklever werd pas op 5 oktober 1975 ontdekt in Djebel Babor, door een team onder leiding van de Belgische bioloog Jean-Pierre Ledant. Deze boomklever is iets kleiner dan de Europese boomklever en komt alleen voor in vijf geïsoleerde bosgebieden in de provincie Kabylie in Algerije. Deze leefgebieden liggen op nauwelijks dertig kilometer afstand van elkaar. De soort broedt op heuvelachtig terrein, voornamelijk op een hoogte van achthonderd tot tweeduizend meter. De bossen waarin het diertje zich thuis voelt, bestaan vooral uit Atlas-ceders, Algerijnse sparren en Portugese eikenbomen.

De totale wereldpopulatie van deze soort ligt vermoedelijk onder de duizend individuen. En dat aantal daalt, door bosbranden en begrazing door vee. BirdLife International kwalificeert de Algerijnse boomklever daarom als bedreigd.

Wees een van de eersten

Hoewel deze soort hoog op de lijst van heel wat vogelkijkers staat, bleef dit gebied decennialang onbereikbaar. In de regio heerste vroeger een permanente dreiging van terroristische groepen. Daar kwam recent verandering in, en sinds 2016 wordt de regio als helemaal veilig bestempeld. Sindsdien worden de bossen met mondjesmaat door westerse ornithologen bezocht.

Dit is dus hét moment om deze mythische vogelsoort een bezoekje te brengen! STARLING staat in contact met lokale gidsen die ons regelmatig up-to-date informatie bezorgen over de whereabouts van de unieke vogel. Het ziet er naar uit dat meer reisorganisaties deze trip de komende jaren zullen aanbieden. Hoe de lokale autoriteiten zullen omgaan met de bossen als toeristische trekpleister blijft dan maar de vraag.

Hoe dan ook: als deelnemer van deze trip ben je een van de eersten om deze unieke soort te zien. Misschien is het zelfs now or never.

Wat maakt deze vogelreis naar Algerije zo bijzonder?

  • Je bent een van de eerste vogelaars die de Algerijnse boomklever te zien krijgt.
  • Je reist mee met een ervaren STARLING-begeleider en doorgewinterde vogelkenner.
  • Je bezoekt een gebied waar nog maar weinig toeristen kwamen.

Maak kennis met je reisbegeleider

Ignaas is een reiziger in hart en nieren. Beroepshalve trekt hij de hele wereld rond en ook tijdens zijn vakanties onderneemt hij jaarlijks twee tot drie trips. Gepassioneerd door trekvogels staan zijn reizen bijna altijd in het teken van vogels. Reis mee met Ignaas en je waarnemingenlijstje zal schitteren van de kleppers!
Meer over Ignaas
Over de reis
David Van den Schoor
begeleidde een van de reizen naar Algerije in 2019

Net als vele vogelkijkers volg ik de situatie in Algerije al een hele tijd op de voet. Het leefgebied van de Algerijnse boomklever bezoeken was tot voor kort ondenkbaar. Het is een endemische soort die slechts in vijf kleine bosgebieden voorkomt en tot vandaag slechts door enkele tientallen westerlingen werd waargenomen.

Is deze vogelreis naar Algerije iets voor jou?

  • Je bent gek, en misschien zelfs een tikkeltje fanatiek, op vogels.
  • Je houdt van de spannende zoektocht naar een uitzonderlijke soort. Ervaring heb je daarvoor niet echt nodig, geduld des te meer.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografiegehalte
Natuurgehalte
Geïnteresseerd? We houden je op de hoogte

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

05/06
Via Parijs naar Constantine

We reizen van Parijs naar Constantine, waar we worden opgepikt. De rest van de dag brengen we rond de stad door. Mogelijk maken we meteen al kennis met de broedende slechtvalk (vorm brookei), kleine torenvalk, grauwe buulbuul, de endemische vorm cirtensis van de kauw met donkerder achterhoofd (die alleen rond deze stad voorkomt), de Atlasvink (ondersoort africana) of de Europese kanarie. Overnachten doen we in de stad, in hotel Ibis.

06/06
Op zoek naar de Algerijnse boomklever

We vertrekken om vier uur ’s morgens om tijdig in Djimla Forest aan te komen. Na zo’n twintig minuten wandelen bereiken we de eerste territoria van de Algerijnse boomklever. Een halve dag volstaat normaal gezien om de soort uitgebreid te bewonderen, maar we blijven tot iedereen in onze groep tevreden is!

Uiteraard herbergen deze bossen nog tal van andere interessante soorten. Wat te denken van een bosuil (ondersoort mauritanica) die overdag al rustend te zien is, de vorm numidus van de grote bonte specht die een zwartrode borstband heeft, kleine bonte specht, levaillants specht, wielewaal, gaai (de ondersoort cervicalis met witte wangen en zwarte kap), zwarte mees (de ondersoort ledouci met gele onderdelen en wangen en een zeer aparte ratelroep), Tenerifepimpelmees van de lokale vorm ultramarinus, westelijke bergfluiter, boomkruiper (ondersoort mauritanica met koudere en meer donkere bovendelen), de zeer lokale Atlasvliegenvanger en de Atlasvink.

Aan de bosranden en de meer open gebieden hopen we soorten te vinden zoals de barbarijse patrijs, hop, draaihals, blauwe rotslijster, kleine zwartkop, orpheusspotvogel, westelijke blonde tapuit, duinpieper, rotsmus en cirlgors.

We scannen bovendien regelmatig de lucht voor roofvogels en maken kans op de zwarte wouw, dwergarend, slangenarend, vale gier, aasgier en met geluk zelfs de cirtensisvorm van de arendbuizerd.
Ook kijken we uit naar bijeneters, Alpengierzwaluwen, vale gierzwaluwen, raven (de Noord-Afrikaanse vorm tingitanus) en rotszwaluwen.

Na de middag keren we terug richting kust en bezoeken we een moerasgebied waar we kans maken op de witoogeend, purperkoet, de ondersoort ambiguus van de kleine karekiet (waarvan de taxonomie nog onduidelijk is: mogelijk behoort deze vorm tot de Afrikaanse kortvleugelkarekiet Acrocephalus baeticatus), cetti’s zanger, graszanger en andere typische rietvogels.

’s Avonds proberen we zeker nog de dwergooruil te spotten voor we terugkeren naar het hotel in Constantine.

07/06
Nog enkele mooie soorten spotten en terugvlucht Constantine - Parijs

‘s Morgens bezoeken we een nieuw gebied. In overleg met de plaatselijke gids en naargelang de voorkeuren van onze groep trekken we naar een plas waar witkopeenden huizen, een goede plek om de zwarte tapuit te spotten of een bosgebied waar de lokale vorm poliogyna van de kruisbek voorkomt.

Na de excursie nemen we onze rechtstreekse vlucht terug naar Parijs.

Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van transport (vluchturen, treinuren, ...), het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.

Accommodatie

We overnachten in een degelijk hotel in Constantine.

Transport

Internationale vluchten vanuit Parijs naar Constantine zijn inbegrepen in de prijs van deze reis.

In Algerije verplaatsen we ons met de auto.

Klimaat en kledij

Tijdens de periode van deze trip verwachten we aangenaam en zonnig weer. Reken gerust op temperaturen tussen de 22 en 28°C overdag, met koelere nachten (16 à 18°C). Omdat we ‘s ochtends zeer vroeg op pad gaan, raden we aan om een fleece mee te brengen voor de vroege uurtjes. Vanaf negen uur zal het T-shirtweer zijn, met naar jouw keuze een lange of korte broek. Stevige wandelschoenen zijn meer dan voldoende.

Natuurstudie en -fotografie

Als je inschrijft, bezorgen we je voor de afreis een gedetailleerde checklist met alle vogelnamen in het Nederlands en in het Latijn.

→ BELANGRIJK: Het is ten strengste verboden om een verrekijker mee te brengen naar Algerije. De autoriteiten beschouwen dit als een instrument voor terrorisme en spionage. Geen nood: onze lokale gids zorgt voor verrekijkers en twee telescopen!

Je digitale camera (telelenzen incluis) mag dan weer wel mee. Er zijn goede mogelijkheden om de meeste vogelsoorten te fotograferen. Wie mooie landschappen, insecten of vlinders wil fotograferen, krijgt daar zeker ook de kans toe. Wees je er wel van bewust dat deze trip er in de eerste plaats op gericht is de Algerijnse boomklever in al zijn glorie te bewonderen.

Uitgesteld

Deze reis is uitgesteld

Wil je graag als eerste een mailtje krijgen als we een nieuwe datum prikken? Laat dan zeker je mailadres achter.

Meer informatie nodig?

Stel je vraag!

Vul je gegevens in

Jouw vraag