Fenomenaal mannetje Algerijnse boomklever! © Vincent Legrand
Kleine torenvalken zijn naast koloniebroeders ook rasechte cultuurvolgers! © Billy Herman
Een Barbarijse makaak laat zien waarom je ze best met rust laat. © Billy Herman
Dit dwergooruiltje wisten we 's nachts te vinden. © Billy Herman
Sfeerbeeld van een lokale woonst. © Billy Herman
Huisgorzen zijn erg algemeen en vervangen de huismus hier. © Billy Herman
Knobbelmeerkoet nabij het nest, wat bestaat uit niet meer dan een hoop gras opgestapeld tot een handig vlot! © Billy Herman
De dorpjes zijn vaak op een unieke manier in de bergen uitgebouwd. © Billy Herman
Een juveniele arendbuizerd van de ondersoort 'cirtensis'. © Billy Herman
Kronkelbaantjes door het heuvelland. © Billy Herman
Een overvliegende bijeneter. © Billy Herman
Voorjaarsflora te Cap Rhir. © Billy Herman
Een andere specialiteit zijn de atlasgrasmussen die in de winter wat lager zitten dan hun normale broedplekken in de hoge gebergten. © Billy Herman
Uitgesteld
3 dagen | 28 jun 2019 - 30 jun 2019

Vogelreis naar Algerije: de Algerijnse boomklever – III

Dit is jouw kans om het selecte clubje vogelaars te vervoegen die de Algerijnse boomklever op hun palmares hebben. Pionier STARLING is één van de eersten om vogelreizen naar Algerije te organiseren, pas vanaf 2016 reizen vogelfanaten naar de streek waar deze bedreigde soort leeft. Een unieke trip! 

Minder dan 1000 vogels

De Algerijnse boomklever werd pas op 5 oktober 1975 ontdekt in Djebel Babor, door een team onder leiding van de Belgische bioloog Jean-Pierre Ledant. Deze boomklever is iets kleiner dan de Europese boomklever en komt alleen voor in 5 geïsoleerde bosgebieden in de provincie Kabylie in Algerije. Deze liggen nauwelijks een dertigtal kilometer uit elkaar. De soort broedt op heuvelachtig terrein, voornamelijk tussen de 800 en 2000 meter. De bossen daar bestaan vooral uit Atlasceders, Algerijnse sparren en Portugese eikenbomen.

De totale wereldpopulatie van deze soort ligt vermoedelijk onder de 1000 individuen. En dat aantal daalt nog, door regelmatige bosbranden en begrazing door vee. BirdLife International kwalificeert de Algerijnse boomklever daarom als ‘endangered’ op de lijst van bedreigde soorten.

Wees één van de eersten

Hoewel deze soort bij heel wat vogelkijkers hoog op de verlanglijst stond, bleef dit gebied vele decennia onbereikbaar. In de regio heerste een permanente terroristische dreiging. Gelukkig is daar recent verandering in gekomen: sinds 2016 staat de regio als uiterst veilig bestempeld en worden de bossen mondjesmaat door westerse ornithologen bezocht.

Het is dus een ideaal moment om deze mythische vogelsoort een bezoekje te brengen. STARLING staat in contact met lokale gidsen, die regelmatig up-to-date informatie bezorgen over de whereabouts van de unieke vogel. Het lijkt erop dat meer reisorganisaties deze trip in de toekomst zullen aanbieden, wat van de bossen een echte trekpleister kan maken.  Met deze trip ben je sowieso één van de eersten om deze unieke soort te zien. Misschien is het zelfs now or never.

Wat maakt deze vogelreis naar Algerije zo bijzonder?

  • Je bent één van de eerste vogelaars die de Algerijnse boomklever te zien krijgt.
  • Je reist mee met een ervaren STARLING-begeleider.
  • Je bezoekt een gebied waar nog maar weinig toeristen komen.

Maak kennis met je reisbegeleider

Ignaas Robbe heeft met zijn reiservaring naar alle uithoeken van de wereld een behoorlijk indrukwekkend vogelpalmares. Hij voegt daar dus maar wát graag deze Algerijnse boomklever aan toe en zal net zo gedreven zijn om het diertje te vinden als jij. Voor het vinden van vogels is hij trouwens niet aan zijn proefstuk toe. Aan de zijde van Ignaas zorgt een lokale gids voor een goed contact met de autoriteiten, hulp bij onvoorziene omstandigheden en uiteraard tonnen ervaring met onze targetvogel!
Meer over Ignaas

Is deze vogelreis naar Algerije iets voor jou?

  • Je bent gek, misschien zelfs een tikkeltje fanatiek, op vogels.
  • Je houdt van de spannende zoektocht naar een uitzonderlijke soort. Ervaring heb je daarvoor niet echt nodig, wel geduld.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografie-gehalte
Natuurgehalte
Geïnteresseerd? We houden je op de hoogte

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

28/6
Via Parijs naar Constantine

Na de middag nemen we een rechtstreekse vlucht vanuit Parijs naar Constantine, waar we worden opgepikt. De rest van de dag brengen we rond de stad door. Mogelijk maken we meteen al kennis met de broedende slechtvalk, kleine torenvalk, grauwe buulbuul, de endemische vorm cirtensis van de kauw, de Atlasvink of de Europese kanarie. Overnachten doen we in de stad, in hotel Ibis.

29/6
Op zoek naar de Algerijnse boomklever

We vertrekken om 4 uur ’s morgens om tijdig in Djimla Forest aan te komen. Een halve dag volstaat om de Algerijnse boomklever uitbundig te bewonderen, maar we blijven tot iedereen in de groep tevreden is!

Deze bossen herbergen nog tal van andere interessante soorten zoals  bosuil,  grote bonte specht, kleine bonte specht, Levaillants specht, wielewaal, gaai, zwarte mees, Tenerifepimpelmees, westelijke bergfluiter, boomkruiper, de zeer lokale Atlasvliegenvanger en de Atlasvink.

Aan de bosranden en de meer open gebieden hopen we soorten te vinden zoals de barbarijse patrijs, hop, draaihals, blauwe rotslijster, kleine zwartkop, orpheusspotvogel, westelijke blonde tapuit, duinpieper, rotsmus en cirlgors.

We scannen ook de lucht voor roofvogels en maken kans op de zwarte wouw, dwergarend, slangenarend, vale gier, aasgier en met geluk zelfs de cirtensisvorm van de arendbuizerd. Ook kijken we uit naar bijeneters, Alpengierzwaluwen, vale gierzwaluwen, raven en rotszwaluwen.

Na de middag keren we terug richting kust en bezoeken we een moerasgebied waar we kans maken op de witoogeend, purperkoet, de ondersoort ambiguus van de kleine karekiet, Cetti’s zanger, graszanger en andere typische rietvogels.

’s Avonds proberen we zeker nog de dwergooruil te spotten voor we terugkeren naar het hotel in Constantine.

30/6
Nog enkele mooie soorten spotten en dan naar huis Constantine - Parijs

’s Morgens bezoeken we een nieuw gebied. In overleg met de plaatselijke gids en naargelang de voorkeuren van onze groep trekken we naar een plas waar witkopeenden huizen, een goede plek om de zwarte tapuit te spotten of een bosgebied waar de lokale vorm poliogyna van de kruisbek voorkomt.

Na de middag nemen we onze rechtstreekse vlucht terug naar Parijs.

 

Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.

Accommodatie

We overnachten in een degelijk hotel in Constantine.

Transport

Internationale vluchten vanuit Parijs naar Constantine zijn inbegrepen in de prijs van deze reis. Als je dat wil, kan je vervoer van Gent naar Parijs Orly bijboeken (€165).

In Algerije verplaatsen we ons met de auto.

Klimaat en kledij

Tijdens de periode van deze trip verwachten we aangenaam en zonnig weer. Reken gerust op temperaturen tussen de 22 en 28°C overdag, met koelere nachten (16 à 18°C). Omdat we zeer vroeg zullen vertrekken raden we om aan een fleece mee te brengen voor de vroege uurtjes. Vanaf 9 uur zal het T-shirtweer zijn, met naar jouw keuze een lange of korte broek. Stevige wandelschoenen zijn meer dan voldoende.

Natuurstudie en -fotografie

Als je inschrijft, bezorgen we je tijdig een gedetailleerde checklist met alle vogelnamen in het Nederlands en in het Latijn.

BELANGRIJK: Het is ten strengste verboden om een verrekijker mee te brengen naar Algerije. De autoriteiten beschouwen dit als een wapen voor terroristen en spionnen. Geen nood: onze lokale gids zorgt voor verrekijkers en twee telescopen!

Je digitale camera (telelenzen incluis) mag dan weer wel mee. Er zijn goede mogelijkheden om de meeste vogelsoorten te fotograferen. Wie mooie landschappen, insecten of vlinders wil fotograferen, krijgt daar zeker ook de kans toe. Wees je er wel van bewust dat deze trip er in de eerste plaats op gericht is de Algerijnse boomklever in al zijn glorie te bewonderen.

Uitgesteld

Deze reis is uitgesteld

Wil je graag als eerste een mailtje krijgen als we een nieuwe datum prikken? Laat dan zeker je mailadres achter.

Meer informatie nodig?

Stel je vraag!

Vul je gegevens in

Jouw vraag