Gegarandeerd
4 dagen | 30 mei 2019 - 02 jun 2019

Natuurweekend naar Frankrijk: genieten in de Argonne en Belval
In samenwerking met Landschap vzw

Op een boogscheut van de Belgische grens ligt de Argonne, een regio die bij natuurliefhebbers erg bekend en geliefd is. Het golvende landschap biedt een afwisseling van oude loofbossen, kleinschalige weilanden, prachtige hooilanden, kalkhellingen en wegbermen. Het is doorweven met hagen en houtkanten en talloze ondiepe vijvers met brede rietkragen. Landschap vzw en STARLING nemen jou graag op sleeptouw om één van onze mooiste buurregio’s te ontdekken. Niet toevallig kiezen we de periode waarin de orchideeën nog nét in bloei staan.

Charmant platteland

In het noorden van Frankrijk, tussen Châlons-en-Champagne, Saint-Dizier en Verdun, ligt de Argonne-streek. Hoewel de Argonne maar een paar honderd kilometer van Brussel en Parijs ligt, kampt de streek met een flinke ontvolking. De dorpjes zijn uiterst charmant, maar het aantal inwoners per gemeente ligt vaak onder de 100. Het is hier dan ook ongewoon rustig, en de mensen zijn bijzonder vriendelijk. Net daarom ‘vluchten’ wij er heen, om er in alle rust te kunnen genieten …

De Argonne is een ware schatkamer van biodiversiteit. Op en rond de vijvers broeden sinds mensenheugenis bruine kiekendieven, grote en kleine karekieten en andere bijzondere riet- en moerasvogels zoals het woudaapje en Cetti’s zanger. We gaan er alvast naar speuren! De vijvers en weilanden zijn favoriet foerageergebied voor de zwarte ooievaar en de zwarte wouw. De hagen zijn dan weer dé nestelplaatsen van geelgorzen en grauwe klauwieren.

In de omgeving groeien en bloeien tal van prachtige orchideeën. Hier leven dassen, wilde katten, vossen, wilde zwijnen, ringslangen, geelbuikvuurpadjes en een resem kleurrijke vlinders. Een heus paradijs voor elke natuurgenieter!

De Argonne is niet alleen een uitzonderlijk broedgebied, maar ook een belangrijke pleisterplaats voor duizenden water- en waadvogels tijdens de trekperiode. Zo verblijven er in voor- en najaar regelmatig visarenden en grote groepen kraanvogels op doortrek naar het bekende Lac du Der, zo’n 70 km zuidelijker.

Europese topnatuur

De uitzonderlijke biodiversiteit zorgde ervoor dat de vijvers en bossen van de Argonne werden aangeduid als Speciale Beschermingszone in het kader van de Europese Habitat- en Vogelrichtlijn, waardoor ze nu deel uitmaken van het Natura 2000-netwerk. Daarenboven vormen de vijvers van de Argonne een belangrijk ‘wetland’ in het kader van de conventie van Ramsar en rusten er uiteraard ook allerhande nationale beschermingen op.

Begeleiding door experten

Op deze natuurtrip naar de Argonne gaat ervaren begeleider Jan Loos van Landschap vzw met je mee. Jan ligt aan de basis van de bescherming van het meer van Belval en is dus zonder twijfel de juiste man op de juiste plek. Samen met Rik Desmet, conservator van het gebied, toont hij je alle verborgen plekjes van de Argonne en gaat hij mee op zoek naar de specialiteiten van de streek.

Jan heeft enorm veel ervaring met het begeleiden en organiseren van natuuractiviteiten, en kan je heel wat vertellen over de vogels en zoogdieren die we zullen te zien krijgen. Kortom, de ideale reisgids voor een heerlijk natuurweekend vol mooie momenten.

Wat maakt dit natuurweekend naar de Argonne zo bijzonder?

 • De Argonne laat je zien dat je voor topnatuur niet noodzakelijk ver hoeft te reizen.
 • Dit is bij uitstek een weekend om je batterijen op te laden en te genieten van zoveel natuurpracht.
 • We tafelen hier twee keer heerlijk gastronomisch en gaan ook gezellig barbecueën ten voordele van natuurprojecten in Belval.

We organiseren deze reis in samenwerking met Landschap vzw

Dit vond
Julie
van de trip naar de Argonne in 2017

Dit is een streek met een prachtige natuur, we hebben veel mooie plekjes leren kennen. De gids was sympathiek en had een brede kennis. Ook de accommodatie vond ik heel erg goed: zeer lekker eten, toffe kamers, een prachtig panorama en een fijne gastheer en gastvrouw.

De mening van
Lucia
deelnemer in 2017

We hebben zowel qua fauna als flora mooie dingen gezien. Ik ben een leek in die dingen, dus ik heb veel bijgeleerd. Ook de verblijfplaats voldeed volledig aan mijn verwachtingen, met een prachtig uitzicht op de vallei van op het terras.

Is dit natuurweekend naar de Argonne iets voor jou?

 • Je bent gek op natuur en bent benieuwd wat de Argonne te bieden heeft.
 • Je hebt zin om er in het voorjaar een weekendje op uit te trekken naar een fantastische dichtbij-bestemming.
 • Je hebt een normale basisconditie voor de makkelijke tot pittige wandelingen.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografie-gehalte
Natuur-gehalte
Boek nu

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

30/05 
Welkom in Belval

We verwachten je in de vroege namiddag in Belval. Samen trekken we er meteen op uit om alvast even de streek te verkennen.

Lees meer Lees minder
31/05 - 01/06
We beleven de natuur van de Argonne

We gaan op zoek naar de dieren en planten van de Argonne en genieten volop van de natuurpracht. We picknicken ’s middags en gaan voor gastronomisch ’s avonds. De laatste avond is er een barbecue ten voordele van natuurbehoud in Belval.

Lees meer Lees minder
02/06 
Tot ziens!

Overdag maken we nog wandelingen, om ’s avonds terug naar huis te vertrekken.

Lees meer Lees minder
Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.

Accommodatie

We logeren in het dorpje dat met stip het allermooiste panorama van de streek heeft: Beaulieu. Dit knusse, piepkleine dorpje ligt bovenop een heuvelkam aan de rand van het Forêt d’Argonne. Van hieruit kan je kilometers ver kijken.

We overnachten in Hostellerie de L’Abbaye BeaulieuIn het hotel verblijven geen andere gasten. We logeren in tweepersoonskamers met eigen badkamer. Er zijn zowel kamers  met een groot tweepersoonsbed (dus voor een koppel of eenpersoonsoptie) als kamers met twee afzonderlijke bedden.

Vanop ons heerlijke, zuidgerichte terras kunnen we elke avond kiezen welke richting we de volgende dag zullen uitgaan!

De maaltijden in het hotel zijn van gastronomisch niveau. Eén avond gaan we barbecueën ten voordele van het natuurgebied in Belval.

Transport

Je verplaatst je met je eigen wagen. Carpoolen wordt aangemoedigd.

Op aanvraag voorzien we transport. Dat kost 100 euro voor het ganse weekend, met opstapplaats Leuven (BE). Vink bij het inschrijven zeker ‘Basisprijs + transport’ aan als je hier graag gebruik van maakt!

 

Klimaat en kledij

De weersomstandigheden in mei kunnen erg uiteenlopend zijn in de Argonne. Daarom is het aangewezen om voorzien te zijn op koude en natte weersomstandigheden. Een paraplu en stevige stapschoenen kunnen wonderen doen.

 

Fotografie

Tijdens deze reis zijn er heel veel mogelijkheden voor fotografie. Hou er rekening mee dat dit geen gespecialiseerde fotografieworkshop is maar dat je wel leuke kansen zult krijgen.

Gegarandeerd
4 dagen | 30 mei 2019 - 02 jun 2019

Natuurweekend naar Frankrijk: genieten in de Argonne en Belval
In samenwerking met Landschap vzw

Reizigers: Min 6 - Ingeschreven 6 - Max 11
Gegarandeerd
Inbegrepen
 • alle drinkwater
 • alle excursies en toegangstickets voor parken
 • alle maaltijden
 • alle overnachtingen
 • enthousiaste begeleiding door natuurgids
 • fooien voor lokale medewerkers (horeca, hotels,...)
 • gespecialiseerde lokale gidsen
 • verzekering garantiefonds
Niet inbegrepen
 • alcoholische en frisdranken
 • persoonlijke uitgaven
 • reisbijstandsverzekering en annulatieverzekering (kan je boeken via ons)
Kenmerken
Categorieën
groepsreis
Voertaal
Nederlands
Opties
Eénpersoonskamer
+ 135 euro
Basisprijs + transport
Vervoer vanuit België
+ 100 euro
Reserveren vóór 31 maart 2019
465 euro
Prijs per persoon
Boek nu

Meer informatie nodig?

Stel je vraag!

Vul je gegevens in

Jouw vraag