Gegarandeerd
4 dagen | 09 mei 2024 - 12 mei 2024

Natuurweekend naar Frankrijk: Argonne en Belval
In samenwerking met Landschap vzw

Op een boogscheut van de Belgische grens ligt de Argonne, een regio die bij natuurliefhebbers erg geliefd is. Het golvende landschap biedt een afwisseling van oude loofbossen, kleinschalige weilanden, prachtige hooilanden, kalkhellingen en wegbermen. Het is doorweven met hagen en houtkanten en talloze ondiepe vijvers met brede rietkragen. Landschap vzw en STARLING nemen jou graag op sleeptouw om een van de mooiste regio’s bij de zuiderburen te ontdekken. Niet toevallig kiezen we de periode waarin de orchideeën nog nét in bloei staan. Ga mee op ons natuurweekend naar de Argonne en het meer van Belval.

Charmant platteland

In het noorden van Frankrijk, tussen Châlons en Champagne, Saint-Dizier en Verdun, ligt de Argonne. Hoewel deze streek maar een paar honderd kilometer van Brussel en Parijs ligt, kampt ze met een flinke ontvolking. De dorpjes zijn uiterst charmant, maar het aantal inwoners per gemeente ligt vaak onder de honderd. Het is er ongewoon rustig, en de mensen zijn bijzonder vriendelijk. Net daarom ‘vluchten’ wij erheen, om er in alle rust te kunnen genieten.

De Argonne is een ware schatkamer van biodiversiteit. Op en rond de vijvers broeden sinds mensenheugenis bruine kiekendieven, grote en kleine karekieten en andere bijzondere riet- en moerasvogels zoals het woudaapje en de cetti’s zanger. We gaan er alvast naar op zoek! De vijvers en weilanden zijn een favoriet foerageergebied voor de zwarte ooievaar en de zwarte wouw. De hagen zijn dan weer ideale nestplaatsen voor geelgorzen en grauwe klauwieren.

In de omgeving groeien en bloeien prachtige orchideeën. Hier leven dassen, wilde katten, vossen, wilde zwijnen, ringslangen, geelbuikvuurpadjes en een resem kleurrijke vlinders. Een echt paradijs voor elke natuurgenieter.

De Argonne is niet alleen een uitzonderlijk broedgebied, maar ook een belangrijke pleisterplaats voor duizenden water- en waadvogels tijdens de trekperiode. Zo verblijven er in het voor- en najaar regelmatig visarenden en grote groepen kraanvogels op doortrek naar het bekende Lac du Der, zo’n zeventig kilometer zuidelijker.

Europese topnatuur

De uitzonderlijke biodiversiteit zorgde ervoor dat de vijvers en bossen van de Argonne werden aangeduid als speciale beschermingszone in het kader van de Europese habitat- en vogelrichtlijn, waardoor ze nu deel uitmaken van het natura 2000-netwerk. Daarenboven vormen de vijvers van de Argonne een belangrijk ‘wetland’ in het kader van de conventie van Ramsar en wordt dit gebied daarom ook nationaal beschermd.

 

Een sfeerbeeld van de vijver van Belval. © Billy Herman

Begeleiding door experten

Op deze natuurtrip naar de Argonne gaat ervaren begeleider Jan Loos van Landschap vzw met je mee. Jan ligt aan de basis van de bescherming van het meer van Belval en is dus zonder twijfel de juiste man op de juiste plaats. Samen met Rik Desmet, de conservator van het gebied, toont hij je alle verborgen plekjes van de Argonne en gaat mee op zoek naar de specialiteiten van de streek.

Jan heeft enorm veel ervaring met het begeleiden en organiseren van natuuractiviteiten, en kan je heel wat vertellen over de vogels en zoogdieren die we zullen zien. Kortom, de ideale reisgids voor een heerlijk natuurweekend vol mooie momenten.

Wat maakt dit natuurweekend naar de Argonne zo bijzonder?

 • De Argonne laat je zien dat je voor topnatuur niet noodzakelijk ver hoeft te reizen.
 • Dit is bij uitstek een weekend om je batterijen op te laden en te genieten van heel veel natuurpracht.
 • Sommige maaltijden zijn culinair.
Natuur groepsreizen
Natuur
Landschap vzw
Ecologisch reizen
Belevingsreizen

We organiseren deze reis in samenwerking met Landschap vzw

Op deze natuurtrip naar de Argonne gaat ervaren begeleider Jan Loos van Landschap vzw met je mee. Jan ligt aan de basis van de bescherming van het meer van Belval en is dus zonder twijfel de juiste man op de juiste plaats. Samen met Rik Desmet, de conservator van het gebied, toont hij je alle verborgen plekjes van de Argonne en gaat mee op zoek naar de specialiteiten van de streek. Jan heeft enorm veel ervaring met het begeleiden en organiseren van natuuractiviteiten, en kan je heel wat vertellen over de vogels en zoogdieren die we zullen zien. Kortom, de ideale reisgids voor een heerlijk natuurweekend vol mooie momenten!
Dit vond
Julie
van de trip naar de Argonne in 2017

Dit is een streek met prachtige natuur, we hebben veel mooie plekjes leren kennen. De gids was sympathiek en had een brede kennis. Ook de accommodatie vond ik heel erg goed: zeer lekker eten, toffe kamers, een prachtig panorama en een fijne gastheer en gastvrouw.

De mening van
Lucia
deelnemer in 2017

We hebben zowel qua fauna als flora mooie dingen gezien. Ik ben een leek in die dingen, dus ik heb veel bijgeleerd. Ook de verblijfplaats voldeed volledig aan mijn verwachtingen, met een prachtig uitzicht op de vallei vanop het terras.

Is dit natuurweekend naar de Argonne iets voor jou?

 • Je bent dol op natuur en benieuwd naar wat de Argonne te bieden heeft.
 • Je hebt zin in een weekendje weg in het voorjaar, naar een fantastische bestemming dichtbij.
 • Je hebt een normale basisconditie voor de makkelijke tot pittige wandelingen.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografiegehalte
Natuurgehalte
Boek nu

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van transport (vluchturen, treinuren, ...), het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.
09/05
Welkom in Belval

We verwachten je vanaf de middag/in de namiddag in Belval. Samen trekken we er meteen op uit om alvast even de streek te verkennen.

10/05 - 11/05
We beleven de natuur van de Argonne

We gaan op zoek naar de dieren en planten van de Argonne en genieten volop van de natuurpracht. We picknicken ’s middags en dineren ’s avonds soms zelfs gastronomisch.

12/05
Tot ziens!

Overdag gaan we nog op excursie in de streek. In de namiddag nemen we afscheid van elkaar en keren we terug huiswaarts.

Klik op de tabs
voor meer info

Accommodatie en transport

We logeren op een strategische locatie. Het hotel is typerend Frans en verzorgd.

Je verplaatst je met je eigen wagen. Carpoolen wordt aangemoedigd.

Op aanvraag voorzien we transport. Dat kost 95 euro voor het ganse weekend, met opstapplaats in Leuven. Vink bij het inschrijven zeker ‘Transport’ aan als je hier graag gebruik van maakt.

Klimaat en kledij

De weersomstandigheden in mei kunnen erg wisselvallig zijn in de Argonne. Voorzie daarom zowel warme, als luchtige en waterdichte kledij. Een paraplu en stevige wandelschoenen doen wonderen.

Fotografie

Dit is geen gespecialiseerde fotografiereis. Liefhebbers krijgen wel de kans voor het maken van mooie natuurbeelden.

Gegarandeerd
4 dagen | 09 mei 2024 - 12 mei 2024

Natuurweekend naar Frankrijk: Argonne en Belval
In samenwerking met Landschap vzw

Reizigers: Min 6 - Ingeschreven 7 - Max 16
Gegarandeerd
Inbegrepen
 • alle drinkwater
 • alle excursies en toegangstickets voor parken
 • alle maaltijden
 • alle overnachtingen
 • enthousiaste begeleiding door STARLING-natuurgids(en)
 • fooien voor lokale medewerkers (horeca, hotels,...)
 • gespecialiseerde lokale gidsen
 • verzekering garantiefonds
Niet inbegrepen
 • alle transport ter plaatse (carpoolen)
 • alcoholische dranken en frisdranken
 • persoonlijke uitgaven
 • reisbijstandsverzekering en annulatieverzekering (kan je boeken via ons)
Kenmerken
Voertaal
Nederlands
Opties
Eénpersoonskamer
+ 120 euro per persoon
Transport heen en terug
Vervoer vanuit België (opstapplaats Leuven)
+ 95 euro per persoon
620 euro
Prijs per persoon
Boek nu

Heb je nog een vraag?

Contacteer ons