Nog 2 plaatsen
5 dagen | 18 feb 2019 - 22 feb 2019

Natuurtrip naar Nederland: vogels kijken in winters Zeeland

Zeeland is de meest Westelijke provincie van Nederland en bestaat uit een gigantische rivierdelta die de thuishaven is van een indrukwekkend aantal vogelsoorten. Het is een belangrijke stopplaats voor trekvogels op hun weg naar het zuiden en elk seizoen is verschillend. Zeker in de winter vinden veel vogels hier een veilige plek om op kracht te komen en te overleven gedurende de koude maanden. Ganzen, eenden en steltlopers tref je er in grote getale aan en elke winter passeren er wel enkele speciale dwaalgasten. Zoek jij met ons mee?

Brouwersdam, bekende hotspot vlakbij

De Brouwersdam is een gigantische dam die de Zeeuwse eilanden Schouwen-Duivenland en Goeree-Overflakkee met elkaar verbindt. Hij werd gebouwd in 1971 om overstromingen te voorkomen en het was tijdens deze constructie dat er een artificieel habitat voor vogels werd gecreëerd. Langsheen de landzijde van de dam ontstond een grote, kalme baai die nu de thuishaven is voor allerlei soorten watervogels waaronder roodkeel-, parel- en ijsduiker, middelste en grote zaagbek, nonnetje, brilduiker, … Aan de zeezijde vinden we alle duikers, maar ook zwarte en grote zee-eend, soorten alkachtigen waaronder zeekoet, alk en een occasionele kleine alk. De laatste jaren verschenen hier meerdere zeldzaamheden, waaronder brilzee-eend, zwartkopgors en zanggors. De moeite waard om toch even te turen!

Oudeland van Strijen

Wat meer naar het noorden liggen de polders van Strijen. Deze omgeving is gekend om z’n overwinterende populatie zeldzame dwergganzen. Deze vogels, die broeden in Zweden, overwinteren hier elk jaar in relatief hoge aantallen (meer dan vijftig). We spotten hier ook regelmatig roodhalsganzen en ruigpootbuizerds, en wie weet krijgen we nog andere noordelijke gasten in het vizier.

Schouwen-Duivenland, Walcheren en Goeree-Overflakkee

Deze (schier)eilanden vormen de Nederlandse provincie Zeeland bestaat. Ze bestaan uit polders, moddervlakten en moerasgebieden en kunnen in de winter ronduit spectaculair zijn! We kunnen er velduilen, blauwe kiekendieven en enorme vluchten ganzen (rotganzen en brandganzen) zien. Wij kijken onze ogen uit en geven zowel de klassieke soorten als de zeldzaamheden (zwarte rotgans, roodhalsgans,…) onze aandacht. In de winter van 2015-2016 overwinterde hier 3 maand lang een vrouwtje witkopgors dat zich vaak schitterend liet bekijken.

Wat maakt deze vogelreis naar Zeeland zo bijzonder

 • Dat we hier in de winter naartoe trekken is geen toeval. Ook duizenden vogels brengen hier hun winter door, en daar profiteren we van.
 • Naast fantastische vogelkijkdagen, genieten we ook van heerlijk eten en een fijn verblijf.
 • De gids is een goedlachse, bijzonder aangename en graag geziene reisbegeleider die je alles over vogels kan vertellen.

Maak kennis met je reisbegeleider

Johan Debuck kan zich niet meer herinneren hoeveel keer hij al in Zeeland vogels is gaan kijken. Héél vaak, dat is zeker. Hij vindt het een top-winterbestemming. Het is ronduit genieten van zoveel vogels, van een goed glas wijn en een lekkere maaltijd.
Meer over Johan
Benieuwd?
Het topmoment van de reis
volgens reisbegeleider Johan Debuck

De topmomenten volgen elkaar hier op. Zeeland biedt gewoon fantastische locaties voor het bekijken van steltlopers, zeevogels en ganzen.

Is deze vogelreis naar Zeeland iets voor jou?

 • Je houdt van natuur en in het bijzonder van vogels kijken. Gevorderd of beginner: deze reis is geschikt voor iedereen.
 • Je bent benieuwd naar de wintergasten die in Zeeland neerstrijken en je kan goed tegen de kou.
 • Je houdt ervan om na een dag in de winterse buitenlucht te genieten van gezellig samenzijn en een heerlijke maaltijd.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografie-gehalte
Natuur-gehalte
Boek nu

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

18/02
Aankomst en kennismaking

Aankomst en kennismaking ‘wintervogels’ in Zeeland.

19/02
De delta is ons uitkijkpunt

We gaan een volle dag vogels kijken in de delta.

 

20/02
Delta en polders

We kijken vogels in de delta en bezoeken de polders van Strijen.

 

21/02
Staren en turen tot we tureluurs zijn

We kijken een volle dag vogels in de delta.

 

22/02
Afscheid

Na nog een voormiddag vogels kijken, is het in de namiddag tijd voor ons vertrek huiswaarts. Met spijt in het hart verlaten we het prachtige zeeland.

 

Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.

Accommodatie

We liggen in de watten! We logeren immers midden in de natuur in een bijzonder aangename accommodatie. We verblijven er vol pension en genieten er van verzorgd ontbijt, lekkere lunchpakketten en smakelijke diners.

 

Transport

We verplaatsen ons met een ruime minibus. Voor de heen- en terugreis organiseren we opstapplaatsen in functie van de woonplaats van de ingeschreven deelnemers. We maken het je zo makkelijk mogelijk!

 

Klimaat en kledij

Het weer in Zeeland is meestal erg koud in de winter. Wees dus voorbereid op alles, en bescherm je tegen een gure wind. Het is een goed idee om extra warme kledij en schoeisel mee te nemen gedurende de frisse nachten, net als een regenjas.

Vogelsoorten

Alle plaatsen zijn uitstekend toegankelijk en onze gids weet perfect waar en wanneer er wat te zien valt. We tonen je zoveel mogelijk vogelsoorten en brengen je ook heel wat bij over de determinatie van vogels. We schrikken zeker niet terug voor een mooie wandeling in een adembenemende setting, maar doorgaans brengt ons busje ons dicht bij de plaats waar we vogels kijken.

Opgelet
Reserveren voor deze reis of workshop was mogelijk tot en met 31-01-2019. Inschrijven na deze datum is nog steeds mogelijk mits beschikbaarheid van kamers, een goede kamerverdeling, beschikbaarheid van vliegtuigtickets, etc. Aarzel niet om in te schrijven, we contacteren je onmiddellijk om de beschikbaarheid al dan niet te bevestigen.
Nog 2 plaatsen
5 dagen | 18 feb 2019 - 22 feb 2019

Natuurtrip naar Nederland: vogels kijken in winters Zeeland

Reizigers: Min 6 - Max 6
Inbegrepen
 • alle drinkwater
 • alle excursies en toegangstickets voor parken
 • alle maaltijden
 • alle overnachtingen
 • alle transport
 • enthousiaste begeleiding door STARLING-natuurgids(en)
 • fooien voor lokale medewerkers (horeca, hotels,...)
 • verzekering garantiefonds
Niet inbegrepen
 • alcoholische en frisdranken
 • persoonlijke uitgaven
 • reisbijstandsverzekering en annulatieverzekering (kan je boeken via ons)
Kenmerken
Categorieën
groepsreis
Voertaal
Nederlands
Opties
Eénpersoonskamer
+ 220 euro
690 euro
Prijs per persoon
Boek nu

Meer informatie nodig?

Stel je vraag!

Vul je gegevens in

Jouw vraag