4 dagen | 07 jun 2019 - 10 jun 2019

Natuurtrip naar België: genieten in de Gaume

Eindeloze meidoornhagen, mystieke kalktufbronnen, glooiende eikenbossen, geurige kalkhellingen, kleurrijke akkers en mistige moerassen … in de Gaume vind je het allemaal. Schitterende zuidelijke bronlibellen en adonisblauwtjes vliegen ons om de oren en de zandhagedis glipt snel weg van het pad.

In de prachtige natuurgebieden bloeit volop wilde weit en de bloemenrijke grasbermen zijn getooid met wollige distel. Het wordt een weekend op het ritme van de jodelende wielewaal en roekende zomertortel. Een heerlijke bestemming voor wie graag met volle teugen van natuur én streekproducten geniet.

België’s zuidelijkste punt: Gaume en Lorraine

In het uiterste zuiden van België ligt de Lorraine en Gaume, een streek met een razend boeiende biodiversiteit. Door de unieke zandige kalkbodem en het milde klimaat wanen we ons in het zuiden van Frankrijk. Ook de fauna en flora die we hier vinden is gelijkend met wat in de Provence groeit en bloeit. Grote vuurvlinder, tweevlek, sierlijke witsnuitlibel, mercuurwaterjuffer, zeldzame akkerflora, grauwe klauwier, wouwen en wie weet zelfs relmuis of grote hoefijzerneus. Het hoort allemaal tot de mogelijkheden in dit prachtige stukje België.

We maken wandelingen door de mooiste stukken natuur en bewonderen alles wat ons pad kruist. De reisbegeleider kent de streek op z’n duimpje en doorspekt de wandelingen met fijne natuur- en geschiedenisweetjes, overgoten met een dosis humor.

De sfeervolle, pittoreske dorpjes Torgny en Lamorteau passen volledig in het Zuid-Frans aandoend plaatje. Niet voor niets wordt de streek genoemd als ‘Petite Provence Belge’! Torgny ontving al in 1996 het label ‘plus beau village de Wallonie’. En inderdaad: het dorpje met z’n variatie aan vaak heel oude huisjes in de typische gele kalksteen, gedekt met de authentieke en zuidelijk aandoende tuiles romaines, doen je meer denken aan Zuid-Frankrijk dan aan België. Frankrijk ligt trouwens letterlijk op een steenworp van hier! We vinden in de streek ook enkele wijngaarden. Met plezier laten we ons dan ook de lokale specialiteiten voorschotelen. We genieten met volle teugen van het lekkers dat de regio te bieden heeft.

Wat maakt deze natuurtrip naar de Gaume zo bijzonder?

 • We genieten hier volop van natuur en laden onze batterijen op.
 • De landschappen zijn prachtig, de dorpjes pittoresk.
 • Een gastronomisch diner in La Grappe d'Or is inbegrepen.

Maak kennis met je reisbegeleider

Jan Talloen struint al zo'n 40 jaar rond in de Gaume. Als jonge snaak raakte hij al verknocht aan de prachtige streek, die hij intussen kent als zijn broekzak. Deze ervaren natuurgids neemt je met plezier (en een dosis humor) mee op pad!
Meer over Jan
Benieuwd?
Het topmoment van de reis
volgens reisbegeleider Jan Talloen

Het feit alleen al dat ik in de Gaume ben, is voor mij één groot topmoment, maar als ik er dan toch eentje moet uitpikken … Beeld je even in: je staat op een helling in de warme zon van het microklimaat. Rondom je een overvloed aan mooie plantjes en wilde orchideeën zoals vliegenorchis en bijenorchis, boven je in de blauwe hemel zweven, luid schreeuwend, wouwen en buizerds. Op een meidoornstruik ontwaar je een prachtig koppeltje grauwe klauwier, een keizersmantel komt even uitrusten op beemdkroon … Daar word je toch helemaal gelukkig van?

Is dit zomerweekend naar de Gaume iets voor jou?

 • Genieten van natuur is voor jou belangrijker dan ‘soorten najagen’.
 • Je bent gek op wandelen in de natuur.
 • Je leert graag iets bij over de streek.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografie-gehalte
Natuur-gehalte
Boek nu

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

07/06
Welkom in de Gaume!

Ontvangst tussen 18.00 u en 20.00 u in l’ Escofiette.

Kennismaking bij een klein hapje in de lokale brasserie.

Avondexcursie om een stukje sfeer en geschiedenis van het dorpje op te snuiven. Uiteraard hebben we aandacht voor alles wat ons pad kruist  (denk: vleermuizen en uilen!).

Lees meer Lees minder
08/06 -09/06
Heerlijk genieten!

Elke morgen starten we met een uitvoerig en heel verzorgd ontbijt. We bespreken de dagplanning en vertrekken voor heerlijke wandelingen langs de klassiekers van de Gaume en het aanpalende Frankrijk:

 • kalktufbronnen
 • kalkhellingen
 • bossen
 • cultuurlandschap
 • pittoreske dorpjes

’s Avond wordt het telkens lekker tafelen !

Lees meer Lees minder
10/06
Laatste voormiddag & huiswaarts

Excursie t.e.m. de vroege namiddag, met opgeladen batterijen terug huiswaarts.

Lees meer Lees minder
Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.

Accommodatie

We logeren op single of tweepersoonskamers in een authentiek, gezellig gasthuisje, waar de gastvrouw ’s morgens een heerlijk ontbijt voor ons klaarmaakt. We proeven in een lokaal restaurant van streekgerechten, verzorgen een eigen BBQ en gaan ook eens gastronomisch eten in La Grappe d’Or!

Transport

Je verplaatst je met je eigen wagen (ter plaatse carpoolen we waar mogelijk).

Transport vanuit Gent en Brugge kan op aanvraag worden voorzien. De kostprijs van het transport is 100 euro voor het ganse weekend. Selecteer bij het inschrijven zeker ‘Transport’ als je graag van deze optie gebruik maakt.

Klimaat en kledij

In juni is het in de Gaume aangenaam toeven. Toch reken je best op uiteenlopende weersomstandigheden (het blijft België ;)) en voorzie je best regenkledij en extra laagjes warme kleding. Ook een paraplu en stevige stapschoenen zijn aangewezen.

Natuurfotografie

Breng je graag je trip in beeld? De Gaume leent zich perfect voor mooie natuur- en landschapsfotografie. De focus van het weekend ligt niet op fotografie, maar je krijgt zeker geen spijt als je een fototoestel meebrengt.

4 dagen | 07 jun 2019 - 10 jun 2019

Natuurtrip naar België: genieten in de Gaume

Reizigers: Min 6 - Max 8
Inbegrepen
 • alle drinkwater
 • alle excursies en toegangstickets voor parken
 • alle maaltijden
 • alle overnachtingen
 • enthousiaste begeleiding door STARLING-natuurgids(en)
 • fooien voor lokale medewerkers (horeca, hotels,...)
 • verzekering garantiefonds
Niet inbegrepen
 • alcoholische en frisdranken
 • extra overnachtingen
 • persoonlijke uitgaven
 • reisbijstandsverzekering en annulatieverzekering (kan je boeken via ons)
 • transport ter plaatse
Kenmerken
Categorieën
groepsreis
Voertaal
Nederlands
Opties
Eénpersoonskamer
+ 115 euro
Vervoer
Vervoer vanuit Gent of Brugge
+ 100 euro
Reserveren vóór 31 maart 2019
570 euro
Prijs per persoon
Boek nu

Meer informatie nodig?

Stel je vraag!

Vul je gegevens in

Jouw vraag