3 dagen | 16 aug 2019 - 18 aug 2019

Natuurtrip naar Frankrijk: de baai van de Somme
In samenwerking met Landschap vzw

Niet geheel onterecht vinden de immer chauvinistische Fransen hun ‘Baie de Somme’ de mooiste baai ter wereld. Zo ver het oog reikt, ontvouwt zich tussen zee en land een uitgestrekt lappendeken van eindeloze zandplaten, glinsterende plassen en kreken en uitgestrekte slikken en schorren. Een decor waarin zilverreigers pootjebaden en zeehonden zonnekloppen. Op de schorren grazen de bekende pré salé-schapen. Pittoreske dorpjes als Le Crotoy en Saint-Valéry-sur-Somme omzomen de baai.

Wadlopen: niet voor watjes

Bij laag tij zie je vanaf de kustlijn enkel nog strand en zandplaten, met daartussen een netwerk van geulen. De zee lijkt dan eindeloos ver weg. De baai zelf is op dat ogenblik grotendeels droog: zo ver het oog reikt zie je alleen maar schorren en slijkplaten met daartussen de Somme die zich meanderend een weg naar de zee baant. Een paar uur later komt de zee met een enorme kracht weer opzetten en wordt het zeewater 14 kilometer ver richting kust en verder landinwaarts gestuwd. In geen tijd staat het zeewater aan de voet van de duinen en de dijken en overspoelt het kolkende water de hele baai. Alleen de hoger gelegen schorren gaan niet kopje onder.

Vogels en zeehonden spotten in Noord-Frankrijk

De slikken doen dienst als ‘take away’ voor duizenden trekvogels. Niet alleen de baai zelf is een internationale trekpleister, ook het Parc du Marquenterre achter de eerste duinenrij is een hotspot voor vogels. Elk jaar houden miljoenen trekvogels hier halt. Sommige blijven een heel seizoen plakken, voor andere is het een broodnodige pitstop tussen de broedgebieden in het noorden en de overwinteringsgebieden in Zuid-Europa of Afrika. Naarmate de zomer verstrijkt, troepen hier indrukwekkende aantallen eenden, waadvogels, lepelaars en grote en kleine zilverreigers samen.

De Baie de Somme herbergt de grootste zeehondenkolonie van Frankrijk. Bij laag water kan je hier grote groepen gewone en grijze zeehonden zien luieren op de drooggevallen zand- en slijkplaten.

Wat maakt deze natuurtrip naar de baai van de Somme zo bijzonder?

 • Je trekt door oogverblindende landschappen, en dat op enkele uren rijden van thuis.
 • Je ontmoet de grootste zeehondenkolonie van Frankrijk.
 • Je krijgt duizenden trekvogels te zien in het Parc du Manquenterre.

We organiseren deze reis in samenwerking met Landschap vzw

Jan Loos en Aagje De Doncker van Landschap vzw hebben veel ervaring met het begeleiden en organiseren van natuuractiviteiten. Ze kunnen je heel wat vertellen over de vogels en zoogdieren die je te zien krijgt. Kortom, de geknipte gidsen voor een weekend vol mooie momenten!
Carine
Deelnemer in 2017

Wij hebben oprecht genoten van de mooie natuur in deze streek. De belofte om zeehonden te spotten werd waargemaakt: we hebben ze twee keer uitgebreid kunnen bewonderen!

Is deze natuurtrip naar Frankrijk iets voor jou?

 • Je hebt een gezonde interesse in de natuur.
 • Je hebt een normale fysieke conditie.
 • Ook gezinnen met kinderen genieten van deze reis!
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografie-gehalte
Natuur-gehalte
Boek nu

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

16/08
Vertrekdag: naar Saint-Valéry-sur-Somme (vervoer niet inbegrepen)

Na een eerste kennismaking gaan we meteen op excursie naar een flinke kolonie gewone en grijze zeehonden.

Lees meer Lees minder
17/08
Baie de Somme - Saint-Valéry-sur-Somme - zeehonden

We steken te voet de baai van de Somme over. Daarna bezoeken we Saint-Valéry-sur-Somme, waarna we nog zeehonden gaan spotten in de baai en op het strand.

Lees meer Lees minder
18/08
Parc du Marquenterre - Fort Mahon - terugreis

We beginnen de dag in het Parc du Marquenterre, waar we de vogels en duinflora bewonderen. Daarna gaan we wandelen op de schorren en lamsoorvlaktes van Fort Mahon.

En dan is het tijd om naar huis te keren.

Lees meer Lees minder
Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.

Accommodatie

We reserveerden alvast alle 12 kamers in een gerestaureerde watermolen met bijgebouwen, die alleen al door zijn ligging uniek is. Er zijn kamers met privé-badkamer en kamers met gedeeld sanitair, deze delen per 3 een badkamer. De accommodatie is basis tot standaard, maar voldoet aan de normen om er een gezellig weekend van te maken! Zeker als je ook de kookkunsten van gastvrouw Sabine in rekening neemt.

De molengebouwen liggen in volle natuur, op een eiland gevormd door de Authie en een aftakking ervan. De grote gele kwikstaart loopt over het gazon in de ruime tuin en héél af en toe komt er een zeehond de Authie opgezwommen tot onder de ramen van de eetruimte! Onderweg naar de verblijfplaats heb je een goede kans om een grauwe kiekendief te zien, die hier gebroed heeft in de akkers.

Denk je na 3 STARLING-dagen nog niet genoeg te hebben van de baai van de Somme? Dan kan je gerust individueel enkele nachten bijboeken

Transport

In principe rijd je met je eigen wagen heen en terug naar Saint-Valéry-sur-Somme. Neem contact op als je graag wil carpoolen met andere deelnemers. Gemeenschappelijk vervoer bijboeken kan ook, voor 75 euro per persoon. Ter plaatse carpoolen we uiteraard zo veel mogelijk.

Klimaat en kledij

Augustus in Noord-Frankrijk kent zeer uiteenlopende weersomstandigheden. Daarom is het aangewezen om voorzien te zijn op een warme zomerdag, maar evengoed op koude, winderige en natte weersomstandigheden. Een paraplu, laarzen en stevige stapschoenen kunnen wonderen doen.

Prijzen voor kinderen

 • Kinderen jonger dan 12 jaar: het verblijf is gratis als het kind in een derde bed op dezelfde kamer slaapt. Voor gezinnen met meerdere jonge kinderen proberen wij het verblijf van de kinderen ook gratis te houden, zolang er geen tweede kamer nodig is. De maaltijden van de kinderen betaal je ter plaatse, de prijzen zijn afhankelijk van de leeftijd van de kinderen.
 • Voor kinderen vanaf 12 jaar betaal je voor de volledige reis de prijs van een volwassene.

Meer info

Voor concrete vragen over de kamerindeling, creatieve oplossingen voor gezinnen met kinderen, eenpersoonsoptie, enzovoort kan je contact opnemen met Landschap vzw: +32(0)495-32 53 30 of info@landschapvzw.be.

3 dagen | 16 aug 2019 - 18 aug 2019

Natuurtrip naar Frankrijk: de baai van de Somme
In samenwerking met Landschap vzw

Reizigers: Min 8 - Max 22
Inbegrepen
 • alle drinkwater
 • alle excursies en toegangstickets voor parken
 • alle overnachtingen
 • enthousiaste begeleiding door natuurgids
 • fooien voor lokale medewerkers (horeca, hotels,...)
 • maaltijden: avondmaal op vrijdag en zaterdag en ontbijt op zaterdag en zondag
 • verzekering garantiefonds
Niet inbegrepen
 • alcoholische en frisdranken
 • extra overnachtingen
 • persoonlijke uitgaven
 • reisbijstandsverzekering en annulatieverzekering (kan je boeken via ons)
Kenmerken
Categorieën
groepsreis
Voertaal
Nederlands
Opties
Twin-kamer
met gedeelde badkamer
+ 0 euro
Twin-kamer
met privé-badkamer
+ 45 euro
Single-optie
met gedeelde badkamer
+ 50 euro
Single-optie
met privé-badkamer
+ 120 euro
Basisprijs twin-kamer + transport
met gedeelde badkamer
+ 75 euro
Twin-kamer + transport
met privé-badkamer
+ 120 euro
Single-optie + transport
met gedeelde badkamer
+ 125 euro
Single-optie + transport
met privé-badkamer
+ 195 euro
Reserveren vóór 1 juni 2019
295 euro
Prijs per persoon
Boek nu

Meer informatie nodig?

Stel je vraag!

Vul je gegevens in

Jouw vraag