12 dagen | 09 feb 2020 - 20 feb 2020

Natuurreis naar de Westelijke Sahara

De Westelijke Sahara, een zandig ‘niemandsland’ met een enorme diversiteit. Van bijzondere vogelsoorten zoals de Sudan golden sparrow, golden nightjar, cricket longtail en Dunn’s leeuwerik tot fenomenale zoogdierensoorten als de African golden wolf, de striped polecat en sandcat. Tijdens deze unieke natuurreis gaan we op zoek naar alles wat leeft en beweegt in de woestijnen van de Westelijke Sahara …

Voor deel twee van deze reis, trekken we zuidwaarts om één van de spectaculairste steltlopergebieden van Afrika te bezoeken: Banc d’Arguin Nationaal Park. We observeren en fotograferen er duizenden, zelfs tienduizenden vogels. We zijn bijzonder trots om deze unieke bestemming te kunnen aanbieden.

→ LET OP: DATA ZIJN RICHTDATA EN KUNNEN NOG LICHT GEWIJZIGD WORDEN! HET IS BELANGRIJK VAN TIJDIG TE RESERVEREN OM DEZE UNIEKE REIS TOT IN DE PUNTJES TE ORGANISEREN.

Van tropische baai tot zinderende woestijn

De Westelijke Sahara is een bijzondere bestemming met een kilometerslange kustlijn. Het oogt er exotisch met witte stranden en helblauwe lagunes. Aan één van deze lagunes start onze trip: de baai van Dakhla. Dit is een mekka voor vogels zoals sternen (onder meer koningsstern en Bengaalse stern), steltlopers en trekvogels op weg naar het noorden. Niet toevallig was het hier dat STARLING-reisbegeleider Billy Herman in 2017 de tweede white-throated bee-eater voor de Western Palearctic ontdekte …

Maar er is meer dan dat. Ook voor de bijzonder zeldzame humpback dolphin is dit een hotspot. En op het strand vind je duizenden krabbetjes.

Nadien trekken we het binnenland van Marokko in: een haast onaards woestijnlandschap dompelt ons onder in zandbruine tinten en zachte kleuren. Dit is ongerepte natuur en pure beleving. Honderden kilometers leggen we af door de onmetelijke woestijn, terwijl bijzondere fauna en flora ons voortdurend verrassen. Muisjes, speciale adders, roofdiertjes, prachtige vogels en zo veel meer. Je vindt hier op vogelvlak enkele echte specialiteiten voor de Western Palearctic: golden nightjar, cricket longtail, Dunn’s leeuwerik en Sudan golden sparrow. Kortom, dit is voor elke natuurliefhebber een fantastische belevenis!

Spectaculaire overwinteringsplaats van ‘onze’ steltlopers

Na dat indrukwekkende woestijnbad, reizen we zuidwaarts naar Banc d’Arguin Nationaal Park in Mauritanië. Dat is één van de belangrijkste Afrikaanse overwinteringsplaatsen voor steltlopers en kustgebonden vogelsoorten uit onze eigen regio. Je krijgt een ware overrompeling te zien die nog maar weinig Belgen of Nederlanders met eigen ogen hebben aanschouwd. Met wat geluk krijgen we onderweg ook nog de uiterste bedreigde monniksrob te zien.

Wat maakt deze natuurreis naar de Westelijke Sahara zo bijzonder?

 • De bijzondere combinatie van helderblauwe baaien, onaardse woestijnlandschappen en het Nationaal Park Banc d'Arguin op één reis.
 • De kans dat we hier sand cat, golden nightjar en Dunn's leeuwerik spotten is vrij reëel.
 • We maken een fantastische boottocht waarbij we mogelijk de humpback dolphin spotten.
 • We slapen enkele nachten in speciale tentenkampen in de woestijn.
 • We beleven het ongelooflijk indrukwekkende zicht van tienduizenden steltlopers bij elkaar.

Maak kennis met je reisbegeleider

Billy Herman trok al vier keer naar Marokko en bereidde deze trip naar de Westelijke Sahara ter plaatse voor. In Banc d'Arguin Nationaal Park vormt hij een team met de lokale rangers om de reis naar een nog grotere hoogte te tillen.
Meer over Billy
Benieuwd?
Het topmoment van de reis
volgens reisbegeleider Billy Herman

De spannende tochten door de desolate woestijn wanneer de avond valt: de woestijn komt tot leven en wat je overdag niet te zien krijgt, komt ’s nachts plots tevoorschijn. Onvoorstelbaar welke verrassingen je pad kruisen: van reptielen tot insecten en zelfs spectaculaire zoogdieren!

Is deze natuurreis naar de Westelijke Sahara iets voor jou?

 • Allereerst: je bent gepassioneerd door de natuur om je heen.
 • Je geniet op reis van vogels kijken, maar vindt het ook spannend om ’s nachts zoogdieren te spotten.
 • Je houdt ervan om nieuwe bestemmingen te verkennen in het gezelschap van een ervaren reisbegeleider.
 • Je bent klaar voor enkele unieke belevenissen en de kennismaking met de woestijnstreek van de Westelijke Sahara.
 • Je houdt van comfort, maar schrikt niet terug voor avontuurlijker logies zoals een tentenkamp als de lokale omstandigheden dat vragen.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografie-gehalte
Natuur-gehalte
Boek nu

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

09/02
Vertrekdag: Brussel/Amsterdam - aankomst in Dakhla (vlucht niet inbegrepen)

Je vliegt vanuit Brussel of Amsterdam, we komen aan in Dakhla en installeren ons in luxehotel Attitude.

 

10/02
Kennismaking met de woestijn

Tijdens een middagexcursie maken we voor de eerste keer kennis met de woestijn.

We slapen opnieuw in hotel Dakhla Attitude.

 

11/02
De nachtelijke woestijn in

We vertrekken vandaag op middagexcursie naar Oued Jenna. We blijven in de woestijn om bij valavond al het nachtelijk leven te zien ontwaken en slapen in comfortabele tenten in de woestijn.

 

12/02
Nog een duik in de woestijn

We verkennen opnieuw de woestijn rond Oued Jenna. We slapen in Hotel Dhakla Attitude na een bijzondere avond-nachtexcursie.

 

13/02
Een laatste woestijnbad

We maken vandaag opnieuw een middagexcursie in de woestijn, want we hebben nog lang niet alles gezien! Afhankelijk van de omstandigheden slapen we in tenten in de woestijn of in hotel Attitude.

 

14/02
Unieke waterzone in de woestijn

We brengen een bezoek aan Sebkha Imlilli, een unieke ecologische waterzone, midden in de woestijn. ’s Middags rijden we naar Lamheiriz en ’s avonds overnachten we in Hotel Barbas.

 

15/02
Mauritanië in!

We steken de grens met Mauritanië over en verkennen Nouadhibou, beter bekend als Cap Blanc. We spotten hier mogelijk monniksrobben!

We overnachten in Campement Baie du Levrier in Nouadhibou.

16/02
Het stadje verkennen en rit naar Nationaal Park

In Nouadhibou doen we excursies naar Jardin des Fous en Baie d’Etoile. ’s Middags rit naar Iwik, in Banc d’Arguin Nationaal Park.

We slapen in Campement Iwik.

17/02
Het water op: eilandhoppen!

Vanuit Iwik maken we een vaartocht met zeilboten naar Nirumi en Nair, twee eilandjes in het Banc d’Arguin Nationaal Park.

’s Avonds slapen we opnieuw in Campement Iwik.

18/02
Terug naar de woestijn

Vanuit Iwik keren we terug, door de woestijn, naar de grens met de Westelijke Sahara. Na een succesvolle oversteek van de grensovergang, slapen we in Hotel Barbas.

19/02
Terug naar Dakhla

We maken de terugrit naar Dakhla (hotel Attitude) en genieten onderweg van de prachtige woestijn.

 

20/02
Terugreis Dakhla - Brussel/Amsterdam (vlucht niet inbegrepen)

We nemen ’s ochtends het vliegtuig naar Brussel of Amsterdam.

Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.

Accommodatie

In Dakhla verblijven we in het Dakhla Attitude Hotel, in standaardkamers.

Wil je als koppel een VIP-kamer? Dat kan voor 250 euro extra per persoon. LET OP: de VIP-kamers zijn de rustigste kamers met het mooiste uitzicht, maar liggen op de bovenste verdiepingen. Je moet dus wel wat trappen doen om ze te bereiken …

Dit resort is belangrijk voor ons eerste deel van de reis en wordt onze vaste plek om op adem te komen. Tijdens ons verblijf slapen we enkele nachten in tenten in de woestijn, maar onze spullen blijven in de kamer liggen. Op deze manier garanderen we maximaal comfort en flexibiliteit en kunnen we het onderste uit de kan halen. Het schitterende strand ligt op wandelafstand van het hotel. Hier foerageren duizenden vogels en heb je altijd kans op een spectaculaire ontmoeting.

Tijdens de reis naar het zuiden logeren we in standaardhotels. Daarnaast brengen we verschillende nachten in tenten door. Qua accommodatie is deze trip dus een bont allegaartje, maar altijd netjes verzorgd.

Je mag rekenen op verzorgde maaltijden, in erg flexibele omstandigheden. Soms eten we op restaurant of hotel, maar vaak ook in het midden van de natuur. We willen er namelijk 100% op inzetten om op de juiste moment, op de juiste plaats te zijn. En zeg nu zelf: niks zaliger dan genieten van je maaltijd in de avondzon met de vogels en natuur om je heen!

Transport

Dé sterkte van deze reis zijn onze 4×4-wagens. Per jeep rijden maximum 3 deelnemers mee. Op die manier garanderen we comfort en een plek aan het raam voor iedereen.

De vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs van deze reis. Bij gegarandeerd vertrek gaan we samen met de deelnemers op zoek naar de beste of goedkoopste oplossing. Dit is een persoonlijke keuze van de individuele deelnemers. Prijzen voor de vluchten variëren en liggen rond de 400 à 600 euro. Je bent niet verplicht om vluchten via ons te boeken.

Klimaat en kledij

In februari is de temperatuur in de Westelijke Sahara en Mauritanië gemiddeld erg aangenaam, zo rond de 25 à 30 °C. ’s Nachts koelt het wel snel af en kan het zelfs frisjes zijn. Aan de kust mogen we ook stevige wind verwachten. Voorzie daarom uiteenlopende kledij, geschikt voor zowel koud en nat weer, als voor warm en droog.

 

12 dagen | 09 feb 2020 - 20 feb 2020

Natuurreis naar de Westelijke Sahara

Reizigers: Min 8 - Max 9
Inbegrepen
 • alle boottochten
 • alle drinkwater
 • alle excursies en toegangstickets voor parken
 • alle kampeermateriaal (tenten, slaapmateriaal, kookvuur, ...)
 • alle maaltijden
 • alle overnachtingen
 • alle transport ter plaatse
 • enthousiaste begeleiding door STARLING-natuurgids(en)
 • fooien voor lokale medewerkers (horeca, hotels,...)
 • gespecialiseerde lokale gidsen
 • verzekering garantiefonds
Niet inbegrepen
 • alcoholische en frisdranken
 • internationale vluchten en luchthaventaxen
 • nationale vluchten en luchthaventaxen
 • onkosten voor visum (indien van toepassing)
 • persoonlijke uitgaven
 • reisbijstandsverzekering en annulatieverzekering (kan je boeken via ons)
Kenmerken
Categorieën
groepsreis
Voertaal
Nederlands
Opties
Single kamer
(+ €325)
+ 325 euro
VIP-kamer voor koppels
(+ €250)
+ 250 euro
2580 euro
Prijs per persoon
Boek nu

Meer informatie nodig?

Stel je vraag!

Vul je gegevens in

Jouw vraag