De rivieroever hult zich in een dichte mist. © Bart Heirweg
© Bart Heirweg
Een kleine jager nabij het nest. © Billy Herman
Een overgroeide spoorweg vol met wilgenroosjes. © Bart Heirweg
Een juveniele zeearend kiest het hazenpad. © Billy Herman
Alpensneeuwhoenen hebben het graag wat rotsiger dan hun verwanten, en ook in verenkleed verschillen ze. © Billy Herman
Het rustige Cairngnorms in Schotland. © Bart Heirweg
Papegaaiduikers hebben als vreemde eigenschap dat hun snavel in grootte krimpt in de winter. © Billy Herman
Met de ondergaande zon krijgen we te maken met een breed spectrum aan kleuren. © Bart Heirweg
Werken met spiegeleffecten en het late avondlicht. © Bart Heirweg
Hun gele mondhoeken zijn erg fraai, en komen van pas tijdens de balts in het vroege voorjaar. © Billy Herman
In de nazomer begint de hei te bloeien en krijgen we prachtige taferelen te zien. © Bart Heirweg
Het zijn venijnige diertjes in het voorjaar wanneer ze hun nest beschermen. © Billy Herman
Grauwe franjepoten in zomerkleed zijn erg algemeen en bijzonder fraai. © Billy Herman
Grove dennen langs de waterkant. © Bart Heirweg
De luide roep van de drieteenmeeuwen verklaart waar hun vreemde Engelse naam vandaan komt: 'kittiwake'. © Billy Herman
Zachte mistdekens sieren het landschap. © Bart Heirweg
Het is soms verwarrend wat nu de hemel dan wel het water is. © Bart Heirweg
Een oud fort op het water, overwoekerd met berken. © Bart Heirweg
Volzet
12 dagen | 04 jul 2020 - 15 jul 2020

Natuurreis Schotland: van de Outer Hebrides naar Schotlands highlands

De Outer Hebrides, Schotlands extreemste westrand, heeft een schitterende natuurbelevenis voor je in petto. Kleurrijke zeevogels, uitzonderlijke zoogdieren, woeste kusten en een uitmuntende sfeer. Reisbegeleider Guido gidst je gepassioneerd door dit inspirerende landschap. Geen vogel, zeezoogdier of natuurgebied ontsnapt aan ons oog en we leren heel wat bij over de Schotse cultuur. Een gevarieerde natuurreis voor iedereen die van de Schotse flora, fauna en sfeer houdt, met de Westelijke Hebriden en de Cairngorms in de hoofdrol.  Niet alleen een ongelooflijke ervaring qua vogels, maar ook een enorme variatie aan adembenemende landschappen: genieten met al je zintuigen.

→ DEZE REIS IS GEBOEKT DOOR EEN GROEP VRIENDEN OP MAAT!

Ocean, ferries and machair

We zetten koers naar de Westelijke Hebriden of Outer Hebrides, aan de rand van de Atlantische oceaan. Op eilanden zoals Lewis, Harris en North- en South Uist is de bevolkingsdichtheid amper 8 inwoners per km². Om deze eilanden te bereiken nemen we de ferry. Dit is Schotland op zijn extreemst. Zeevogels zoals de noordse stern, de alk, (zwarte) zeekoet, papegaaiduiker, jan-van-gent, grauwe franjepoot en parel- en roodkeelduiker worden regelmatig waargenomen, misschien zelfs een overzomerende ijsduiker in prachtkleed! Deze eilandengroep herbergt een eigen populatie edelhert en is een thuis voor roofvogels als steen- en zeearend, blauwe kiekendief, slechtvalk en velduil. De Outer Hebrides bieden in deze periode ook mooie beelden van steltlopers in zomerkleed, lokale broeders of vroege trekkers uit Canada en Groenland, zoals kanoet, drieteenstrandloper, krombekstrandloper en bonte strandloper, kemphaan, steenloper, …

Naast de typische Schotse omgeving vind je in de Outer Hebrides ook een heel eigen landschapstype: machair, een lage, grazige overgang naar de kust, voorkeursbiotoop van de kwartelkoning. Op de Hebriden vormen zanglijster en volgens sommige onderzoekers ook winterkoning en heggenmus een aparte ondersoort.  Uiteraard hebben we tijdens ferrytochten ook aandacht voor zeezoogdieren en ander zeeleven: dwergvinvis, witsnuitdolfijn, tuimelaar, bruinvis, gewone zeehond, grijze zeehond en orka houden zich schuil in deze wateren. Wie weet zien we zelfs een reuzenhaai (een planktoneter die tot 10 meter lang wordt) of een otter.

Islands & Highlands

De Highlands vormen ons decor op de terugweg naar huis, meer bepaald het Cairngorms Nationaal Park. Alleen al het adembenemend mooie landschap doet je wegdromen. We passeren in de broedgebieden van zowel steen- als visarendSchots- en Alpensneeuwhoen, morinelplevier en kruisbek. Ook de roodkeelduiker in zijn prachtige zomerkleed staat hier hoog op ons verlanglijstje. Onderweg krijg je uitleg over de Schotse geschiedenis en cultuur. Kortom, variatie troef!

Wat maakt deze natuurreis naar Schotland zo bijzonder?

  • Op deze reis leer je de natuur van Schotland écht kennen: van eilanden (Hebriden) tot bergen (Highlands).
  • Je ervaart de fantastische panorama's die je van het woeste Schotland mag verwachten. Je batterijen zijn na deze trip gegarandeerd opgeladen!
  • Je leert tal van interessante weetjes over de ecologie en geschiedenis van de streek, dankzij de aangename STARLING-gids.

Maak kennis met je reisbegeleider

Reisleider van dienst voor deze vogel- en natuurreis naar Schotland is Guido Rappé. Guido heeft een hart voor vogels en kijkt ook naar het bredere ecologische plaatje en hoe de verschillende aspecten van natuur met elkaar verweven zijn. Hij is gek op zeeën en kusten en gaat altijd op zoek naar wat die verbergen, onthullen en omvatten. De Schotse eilanden zijn daar bij uitstek geschikt voor.
Meer over Guido
Benieuwd?
Dit maakt deze reis onweerstaanbaar
volgens reisbegeleider Guido Rappé

Dit wordt een reis met véél waarnemingen, een vleugje humor, inspirerende landschappen en herinneringen die eeuwig op je netvlies gebrand staan. Schotland zien en sterven zou een toepasselijke uitspraak zijn, ware het niet dat STARLING nog zo veel meer voor jou in petto heeft 😉

Is deze natuurreis naar Schotland iets voor jou?

  • Je vindt de natuur uitermate boeiend en indrukwekkend en houdt van vogels kijken en nieuwe kennis opdoen.
  • De gedachte aan woeste Schotse landschappen doet je nu al wegdromen.
  • Je hebt een normale fysieke basisconditie voor de vrij makkelijke wandelingen.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografiegehalte
Natuurgehalte
Geïnteresseerd? We houden je op de hoogte

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

04/07
Vertrekdag: vlucht Brussel - Edinburgh

Heenreis per vliegtuig vanuit Brussel naar Edinburgh, verplaatsing naar Oban.

Transfer naar Oban

Overnachting in het Oban Bay Hotel.

05/07
Ferry Oban - Castlebay

We varen met een ferry naar het eerste eiland, Isle of Barra (Outer Hebrides). Overnachtingen in Castlebay.

05/07 - 06/07
Isle of Barra

We nemen onze tijd om Isle of Barra te verkennen.

07/07
Ferry Ardmore - Eriskay

Ferry naar South Uist (Outer Hebrides).

07/07 - 09/07
Verkennen van Uist

Rit naar hotel Orasay Inn in S-Uist, waar we 3 nachten verblijven om van daaruit de fantastische natuurrijkdom van de Hebriden te ontdekken.

Rit naar Berneray
10/07
Ferry Berneray - Leverburgh

Transfer met de ferry naar Leverburgh (Isle of Harris).

10/07 - 12/07
Lewis en Harris

We verkennen de eilanden Lewis en Harris. Tijdens deze dagen maken we een boottocht vanuit Tarbert harbour naar de Shiant Islands.

Boottocht naar Shiant Islands 
Verblijf in Stornoway

We verblijven 3 nachten in de Caladh Inn in Stornoway.

13/07
Ferry Stornoway- Ullapool

Transfer met de ferry naar Ullapool (oversteek van the Minch.

13/07 - 14/07
Naar Cairngorms National Park

Vanaf Ullapool rijden we naar het Cairngorms National Park, waar we twee nachten middenin logeren, in Kingussie. We verkennen de fantastische highlands.

15/07
Huiswaarts: Edinburgh - Brussel

We zeggen vaarwel aan de prachtige Cairngorms en zetten koers naar de luchthaven van Edinburgh. Daar nemen we een vlucht naar Brussel.

Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van transport (vluchturen, treinuren, ...), het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.

Accommodatie

We overnachten in standaard tot comfortabele hotels waar uitstekende maaltijden worden voorzien terwijl er bij de lunches steeds een picknick voor ons klaar staat. Alle kamers zijn voorzien van toilet én badkamer.

We verblijven o.a. in deze hotels:

Transport

We verplaatsen ons in een minibus en spenderen ook wat tijd op zee (ferries, dat heb je met eilanden). De wandelingen zijn over het algemeen gemakkelijk, al zijn de weersomstandigheden soms lastiger dan de wandeling. Er staat één niet al te zware bergwandeling op het programma, maar hiervoor is ook een alternatief voorzien voor zij die hier niet aan wensen deel te nemen.

 

Klimaat en kledij

Niets is zo onvoorspelbaar als het weer in Schotland, waar je soms 4 seizoenen op 1 dag meemaakt. Tijdens de excursies ‘s morgens en ‘s avonds kan het heel fris tot koud zijn. Warme en waterdichte kledij, aangepast aan heel uiteenlopende omstandigheden, is dus aangewezen. Voorzie wisselende kledij voor zowel hitte, regen als koude in de vroege ochtend. Vermijd dikke kledij, beter is het om met lagen te werken. Stevige wandelschoenen of bottines zijn echt een must. Een poncho kan handig zijn, net als een regenjas en -broek. Mannen kunnen zich ook traditioneel kleden, dan kunnen de onderbroeken thuis blijven.

Natuurfotografie

Tijdens deze reis zijn er schitterende mogelijkheden voor fotografie. Het is een allroundreis: het betekent dat we zowel landschappen, planten en dieren kunnen fotograferen.

Alle lenzen -van breedhoek tot telelens- zijn bruikbaar. Maar ook met een compact camera kun je hele mooie dingen doen!

Volzet

Helaas, deze reis is volzet

Wil je volgende keer graag mee? Laat dan je e-mailadres achter. We sturen je als eerste een mailtje op het moment dat we dezelfde (of een heel gelijkaardige) reis organiseren.

Meer informatie nodig?

Stel je vraag!

Vul je gegevens in

Jouw vraag