Volzet
14 dagen | 21 mei 2019 - 03 jun 2019

Natuurreis naar Wit-Rusland: vogels kijken in Europese oernatuur – I

Op natuurreis naar de wildste natuur van Europa, en dat in een topperiode voor vogels. Dat is voor veel vogelkijkers de ultieme droom. Op het menu staan iconische vogelsoorten als de waterrietzanger, terekruiter, poelsnip, citroenkwikstaart en Laplanduil. De ster van de reis is de azuurmees, een juweeltje dat in de ongerepte vloedbossen leeft. Ook toppredatoren en hoefdieren krijgen de volle aandacht. In het Wit-Russisch deel van het Bialowieza-oerbos gaan we op zoek naar wisenten en maken we altijd een kleine kans op een ontmoeting met een wolf, bruine beer of lynx. Niet te missen!

Bossen, hoogvenen en meren in Krasny Bor

Krasny Bor situeert zich in het uiterste noorden van het land, vlak tegen de grens met Rusland. Dit uitgestrekte bosgebied bestaat uit hoogvenen, rivieren en meren. Het is in feite een westelijke uitloper van de enorme taigagordel die zich uitstrekt over heel Siberië.

Boreale vogelsoorten als hoenders, spechten en uilen krijgen hier de volle aandacht. Doelsoorten zijn onder andere het auer-, kor- en hazelhoen, de Oeral-, dwerg- en ruigpootuil en de witrug- en drieteenspecht. Er zijn helaas nooit garanties dat we ze allemaal zullen waarnemen …

Het unieke aan deze bossen is dat ze eigenlijk een overgangszone vormen tussen de boreale naaldwouden en het gemengde loofwoud. Hierdoor is het aantal soorten dat hier samen leeft indrukwekkend: hop, slangenarend, visarend, steenarend, sperwergrasmus en grauwe fitis verrijken het ecosysteem. Bij de zoogdieren zwaaien bevers en elanden hier de plak. Onze lokale gids heeft zelfs een tamme wolvenroedel nabij z’n huis …

De Berezinsky-biosfeer en de vijvers van Beloe

Op weg naar het zuiden houden we halt in twee gebieden nabij Minsk. We maken hier een bootexcursie op de prachtig meanderende Berezina-rivier. Kleine fluisterbootjes loodsen ons langs verlandende nevengeulen, volstrekt ontoegankelijke moerassen en oeverwallen met eeuwenoude eiken. Beverburchten zijn alom aanwezig. De specialiteit van het gebied is de bastaardarend. 

Als we de tijd hebben, gaan we langs in het hart van het natuurgebied: een eeuwenoud, nat oerbos. En hoewel bruine beren hier voorkomen, zullen we er waarschijnlijk niet méér dan een pootafdruk van te zien krijgen. Het visvijvercomplex van Beloe huisvest dan weer nieuw vogelgeweld: de roodhalsfuut, nonnetje, roerdomp en buidelmees zijn er te verwachten.

Prypiat, de Amazone van Europa

Het Pripyatsky National Park is het meest ongerepte en uitgestrekte rivierenlandschap van Europa. Het bestaat uit de rivier de Pripyat en haar talloze oude en nieuwe zij-armen met slikken, zeggemoerassen, graslanden, wilgenbossen, eilandjes, rivierduintjes en hogere ruggen met eikenbossen. We bezoeken al deze verschillende habitats met elk hun vogelspecialiteiten.

We ontdekken ook de overstromingsvlaktes van de Pripyat, het boerenland, de ooibossen (bossen die regelmatig kortstondig overstromen) en een afgelegen dorp. Het lijstje broedvogels is er bijzonder indrukwekkend. Enkele van onze doelsoorten hier zijn de poelsnipterek– en poelruiterwitvleugelsternkwartelkoningschreeuw– en bastaardarendSyrische en middelste bonte spechtazuurmeeswithals- en kleine vliegenvangersperwergrasmus en nog veel meer …

Wit-Rusland: natuurgebieden en nationale parken

In het Vygonoschansky-reservaat staat de nestelende Laplanduil op ons programma. Hoewel Laplanduilen vooral geassocieerd worden met de naaldwouden in het hoge noorden van Scandinavië, heeft de soort ook enkele relictpopulaties in Wit-Rusland. In broekbossen jaagt ze op semi-aquatische knaagdieren als woelratten en Noordse woelmuizen.

In het reservaat Sporovo met zijn uitgestrekte zeggemoerassen staat onze excursie in het teken van soorten als de waterrietzangercitroenkwikstaart en velduil. In het Belovezhskaya Puscha National Park gaan we dan weer op zoek naar wisenten in de gemengde oerbossen.

Wat maakt deze vogelreis naar Wit-Rusland zo bijzonder?

  • We krijgen zowel noordelijke vogelsoorten als soorten uit gematigd klimaat te zien.
  • We beleven prachtige, woeste topnatuur, zowel te voet als vanuit fluisterbootjes.
  • De verschillende zoogdieren die we ontmoeten, zijn een toffe extra op deze vogelreis.

Maak kennis met je reisbegeleider

Johan Debuck - of 'Buk' - is een erg geliefde reisbegeleider die een fenomenale vogelkennis combineert met een feilloos organisatietalent. Het is een plezier om met hem door de Wit-Russische bossen te struinen, op zoek naar vogels!
Meer over Johan
Benieuwd?
Dit is absoluut zalig aan Wit-Rusland
volgens reisbegeleider Johan Debuck

De enorme verscheidenheid aan biotopen (bossen, moerassen, hoogvenen, meren, graslanden), mét bijhorende vogelsoorten, loont de moeite!

Jos
deelnemer vogelreis Wit-Rusland 2017

Mijn echtgenote en ik vonden de reis top. Deze heeft onze verwachtingen zelfs overtroffen!

Luc
deelnemer vogelreis Wit-Rusland 2018

Voor mij was de reis héél geslaagd. Alle doelsoorten werden gevonden. Dat daarvoor soms wat inspanningen nodig zijn, vind ik niet meer dan normaal.

Is deze vogelreis naar Wit-Rusland iets voor jou?

  • Je bent gepassioneerd door natuur en in het bijzonder door vogels.
  • Het idee om woeste Europese topnatuur te zien, spreekt je erg aan.
  • Je hebt een goede basisconditie en beschikt over een gezonde dosis geduld om bepaalde vogelsoorten te zien te krijgen.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografie-gehalte
Natuur-gehalte
Geïnteresseerd? We houden je op de hoogte

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

21/05
Vertrekdag Brussel/Amsterdam - Minsk

Vanuit Brussel of Amsterdam vlieg je naar Minsk. We maken kennis, stappen in ons comfortabel minibusje en rijden meteen een viertal uur: recht naar het Krasny Bor-reservaat.

Lees meer Lees minder
22/05 - 24/05
Op pad in het Krasny Bor-natuurgebied

We kammen enkele dagen het fantastische Krasny Bor-reservaat uit en stapelen de vogelwaarnemingen op.

Lees meer Lees minder
25/05 - 26/05
Transfer naar Berezinsky biosphere reserve

Vandaag staat er een rit naar het Berezinsky-reservaat (2 uur) op het programma. We maken er een namiddag- en avondexcursie.

Lees meer Lees minder
27/05
Berezinsky - transfer naar Beloe

Vandaag staat een lange verplaatsing naar Beloe op het programma.

 

Lees meer Lees minder
28/05 - 30/05
Pripyat National Park

Pripyatsky national park en omgeving.

Lees meer Lees minder
31/05
Transfer naar Vygonoschansky en Sporovo

Na een laatste ochtendexcursie in Prypiat zetten we koers naar Vygonoschansky (4 uur) en Sporovo (1,5 uur).

Lees meer Lees minder
01/06 - 02/06
Belovezhskaya Puscha National Park

Na een ochtendexcursie in Sporovo rijden we naar Belovezhskaya Puscha National Park (2 uur).

 

Lees meer Lees minder
03/06
Terugreis Minsk - Brussel/Amsterdam

We rijden naar Minsk en vliegen terug naar Brussel of Amsterdam.

Lees meer Lees minder
Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.

Accommodatie

In het noorden verblijven we op een idyllische plaats temidden van de oernatuur van Krasny Bor.

De plaatselijke gids/onderzoeker van de reis heeft er zijn eigen landelijk huis omgevormd tot een heerlijk logement.

Verder verblijven we in lodges, guesthouses en hotels met alle standaard nutsvoorzieningen.

Transport

We verplaatsen ons de hele reis met een minibus. De grotere wegen in Wit-Rusland zijn goed geasfalteerd. Op meer afgelegen locaties rijden we over grindwegen.

Klimaat, kledij & muggen

In deze tijd van het jaar kunnen de weersomstandigheden in Wit-Rusland divers zijn. Breng een veelzijdige set aan kleren mee die zowel tegen regen als zon en muggen beschermen. Over het algemeen verwachten we mooi voorjaarsweer, en in het continentale Wit-Rusland kan dat soms erg warm zijn!

Volzet

Helaas, deze reis is volzet

Wil je volgende keer graag mee? Laat dan je e-mailadres achter. We sturen je als eerste een mailtje op het moment dat we dezelfde (of een heel gelijkaardige) reis organiseren.

Meer informatie nodig?

Stel je vraag!

Vul je gegevens in

Jouw vraag