12 dagen | 13 apr 2019 - 24 apr 2019

Natuurreis naar Spanje: op zoek naar beren en wolven

De bruine beer en de Iberische wolf. Naar deze twee soorten van the ‘BIG 5’ van Europa zoeken we tijdens deze trip in Spanje. Maar ook tientallen tot de verbeelding sprekende vogels kruisen ons pad. We beogen goede waarnemingen, comfortabele nachten en lekker eten in een gevarieerde en aangename setting. Een ontspannen reis vol kleur, diversiteit en bloemenrijke landschappen, die voor elk wat wils in petto heeft!

Afwisselende natuurreis door Spanje

Onze tocht door Spanje loopt van noordwest tot centraal Spanje. De twee grote zoogdieren en vogels van Extremadura zijn onze rode draad, maar vormen zeker niet het enige doel van de reis. We reizen door totaal verschillende streken met elk hun typische uitstraling, fauna, flora en landschappen. Onderweg pikken we de verschillende vogelsoorten mee en maken we unieke stops. Zo kammen we Sepulveda uit, turen we over de steppes van Villafáfilla en verkennen we de heides van het noorden.

Op deze natuurreis hopen we meer dan 20 soorten roofvogels te zien, waaronder de Spaanse keizerarend, de grijze wouw en de havikarend. Ook niet te missen: de talrijke zangers zoals de Provençaalse grasmus, de baardgrasmus en de kleine zwartkop en kleurrijke soorten als de blauwe ekster, de kuifkoekoek en de hop. Tot slot besteden we ook veel aandacht aan steppevogels en mikken we op de grote en kleine trap en de witbuik- en zwartbuikzandhoen. We starten zelfs met een kans op de Dupont’s leeuwerik in een adembenemende setting!

Wat maakt deze natuurreis naar Spanje zo bijzonder?

 • Je reist door een variatie aan landschappen met hun eigen flora en fauna.
 • Je krijgt bijna gegarandeerd beren en wolven te zien.
 • Meer dan 20 soorten roofvogels kruisen ons pad.

Maak kennis met je reisbegeleider

David 'Billy' Herman noemt Spanje zijn tweede thuis. Hij neemt je er graag mee naar enkele goedbewaarde geheimen. Hij gidste deze reis al 8 keer en kon zijn gezelschap elke keer beren en wolven laten zien en/of horen. Billy's fotografische skills komen ongetwijfeld van pas om je al dat moois te helpen meenemen naar huis.
Meer over Billy
Benieuwd?
Reisbegeleider David 'Billy' Herman
kijkt zelf het meest uit naar dit moment

In de woeste bergstreek van Asturië – waar misschien nog sneeuw ligt – ontvangen worden door onze gastvrije gids. Je voelt de warmte binnen stromen … Gebakjes, échte maaltijden (boerenkost!), de houtkachel, zelf geoogste honing en ambachtelijke houtbewerking. En de eerste bruine beren nemen we er graag bij! Zeker wanneer er tranen van ontroering vloeien bij onze deelnemers, want dat mag.

Martine
deelneemster in 2018

Ik heb prachtige dieren gezien, mensen die zich met hart en ziel inzetten voor het behoud van waarden, en het hart van een stukje Spanje.

Dirk
deelnemer in 2016

Nadat het niet lukte in Sierra de Culebra deed onze gids alle inspanningen zodat we de wolf toch konden zien. Een dikke pluim hiervoor! De gids had een indrukwekkende terreinkennis en soortenkennis die ervoor zorgden dat we soorten als de Iberische wormhagedis zagen en de beer van een stuk dichterbij konden benaderen.

Is deze natuurreis naar Spanje iets voor jou?

 • Je hebt een gezonde interesse in de natuur. Ervaring hoeft niet!
 • Je weet dat wilde dieren zich niet op een dienblaadje laten serveren … wolven en beren ontmoeten kan wat geduld vragen.
 • Je hebt een goede basisconditie. Op een tweetal pittigere dagtochten na zijn de excursies makkelijk.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografie-gehalte
Natuur-gehalte
Boek nu

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

13/04
Van Brussel via Madrid naar Sepulveda

Na een rechtstreekse vlucht met een betrouwbare maatschappij, rijden we anderhalf uur naar het noorden, richting Sepulveda. Deze kloof is te mooi om waar te zijn en een perfecte intro voor een geslaagde Spanjereis. De aasgier, grijze gors, Westelijke Orpheusgrasmus en zelfs Dupont’s leeuwerik behoren tot de mogelijkheden!

Lees meer Lees minder
14/04
Sepulveda - Somiedo

Na een heerlijke ochtendexcursie rijden we op het heetst van de dag richting Somiedo. Hier installeren we ons voor twee dagen topnatuur midden in de bergen.

Lees meer Lees minder
15/04 - 16/04
Somiedo

Afhankelijk van ons succes met de beren, puzzelen we de excursies in elkaar. Er is keuze genoeg tussen aangename en rustige (relatief vlakke) bergwandelingen of een rondrit door het nationaal park. ‘s Morgens en ‘s avonds gaan we op zoek naar bruine beren, hopelijk met succes.

Lees meer Lees minder
17/04
Somiedo - Villafáfilla - Culebra

Een interessante transferdag van de bergen naar de heide. Onderweg picknicken we tussen de grote trappen en grauwe kiekendieven. Wie weet vinden we wel onze eerste kleine trap of zien we een jagende velduil. ‘s Avonds doen we onze eerste poging om wolven te zien!

Lees meer Lees minder
18/04 -19/04
Sierra de Culebra

Tijdens deze twee dagen blijven we in de buurt van Villardeciervos. Het hoofddoel hier zijn wolven. Bijvangsten zijn mogelijk onder de vorm van de otter, duinpieper, ortolaan, groene klaverpage, wipneusadder en heel wat andere leuke fauna en flora.

Lees meer Lees minder
20/04
Culebra - Extremadura

Tijdens deze dag verplaatsen we ons zuidoostwaarts, naar Extremadura. Onderweg houden we halt om de benen te strekken en te genieten van het veranderende landschap. Afhankelijk van de omstandigheden en in samenspraak met de groep, zijn de stopplaatsen flexibel in te plannen! Ook Villafáfilla behoort opnieuw tot de mogelijkheden.

Lees meer Lees minder
21/04 - 23/04
Extremadura

Deze locatie hoeven we niet voor te stellen. Eén van de toppers in Europa die elke natuurliefhebber eens moet beleven. We gaan in volle broedperiode en hebben kans op de scharrelaar, kaffergierzwaluw, Spaanse keizerarend, trap, zandhoender, blauwe ekster, hop … te veel om op te noemen!

Als het weer goed is geweest in de periode voor de reis, kunnen we geluk hebben met fenomenale bloemenpracht en heel wat reptielen en amfibieën die ons pad kruisen! Onmogelijk te voorspellen, maar altijd een winner.

Lees meer Lees minder
24/04
Van Trujillo via Madrid naar Brussel

Deze dag is alweer de laatste dag van de reis. Via een vlotte rit naar Madrid en een rechtstreekse vlucht keren we terug naar huis.

Lees meer Lees minder
Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.

Accommodatie

Alle overnachtingen zijn van goede kwaliteit. We slapen in lokale gasthuizen en hotels, elk met hun eigen pittoreske karakter.

Transport

We verplaatsen ons met een minibus over de goede wegen.

Klimaat en kledij

In deze periode van het jaar is het over het algemeen mooi, zonnig en warm weer. Maar, zeker in het noorden, kan het bewolkt en regenachtig zijn. Zelfs kou en sneeuw komen voor op grotere hoogtes. Goede aangepaste kledij voor uiteenlopende omstandigheden is dus aangewezen.

Fotografie

Tijdens deze reis zijn er goede mogelijkheden voor fotografie. De gids heeft een goede kennis van digitale fotografie.

12 dagen | 13 apr 2019 - 24 apr 2019

Natuurreis naar Spanje: op zoek naar beren en wolven

Reizigers: Min 5 - Max 6
Inbegrepen
 • alle drinkwater
 • alle excursies en toegangstickets voor parken
 • alle maaltijden
 • alle overnachtingen
 • alle transport ter plaatse
 • enthousiaste begeleiding door professionele STARLING-fotograaf
 • fooien voor lokale medewerkers (horeca, hotels,...)
 • gespecialiseerde lokale gidsen
 • internationale vliegtuigtickets en luchthaventaxen
 • verzekering garantiefonds
Niet inbegrepen
 • alcoholische en frisdranken
 • fooien voor lokale medewerkers (horeca, hotels,...)
 • persoonlijke uitgaven
 • reisbijstandsverzekering en annulatieverzekering (kan je boeken via ons)
Kenmerken
Categorieën
groepsreis
Voertaal
Nederlands
Opties
Eénpersoonskamer
+ 260 euro
Reserveren vóór 31 december 2018
2225 euro
Prijs per persoon
Boek nu

Meer informatie nodig?

Stel je vraag!

Vul je gegevens in

Jouw vraag