Roggelelie in volle bloei, een topsoort. © STARLING reizen
Een picknickmand vol lekkers! © STARLING reizen
Samen op pad in de aanpalende bergen. © STARLING reizen
Een bruine beer nabij de kijkhut. © STARLING reizen
Een wegedoornpage bezoekt een schermbloemige. © STARLING reizen
Zwarte spechten staan erom bekend hele bomen te kunnen slopen. © STARLING reizen
Een ringslang laat zich gewillig fotograferen. © STARLING reizen
Tal van dagvlinders kunnen we verwachten. © STARLING reizen
Het determineren gebeurt later ook nog zelfs aan tafel! © STARLING reizen
Genieten van de bijzondere flora. © STARLING reizen
Een bloemrijk weiland in de bergen. © STARLING reizen
De blauwe ijsvogelvlinder is een zuidelijke tegenhanger van onze kleine ijsvogelvlinder. © STARLING reizen
Door de jaren heen heeft dit riviertje zich een weg gesleten doorheen de rotswand. © STARLING reizen
Een relmuis, normaal een uitgesproken nachtraaf, waagt zich buiten de afgesproken uren. © STARLING reizen
Een vuursalamander komt tevoorschijn na een hevige plensbui. © STARLING reizen
Een tweekleurig hooibeestje bezoekt een lis. © STARLING reizen
Parende geelbuikvuurpadden in een karrenspoor. © STARLING reizen
's Nachts gaan we op zoek naar tal van nachtdieren. © STARLING reizen
Ook voor wie into sprinkhanen en krekels is, heeft deze reis heel wat te bieden. © STARLING reizen
Een smaragdhagedis kijkt in de lens. © STARLING reizen
Draaihalzen broeden in oude boomgaarden en laten zich opmerken door hun klagende roep. © STARLING reizen
We geven je uiteraard de tijd om dit alles op de gevoelige plaat vast te leggen. © STARLING reizen
Een bosbeekjuffer met donkere achtergrond. © STARLING reizen
Het blauwe water weerspiegelt vanonder de bomen. © STARLING reizen
Keuvelen met een glaasje wijn. © STARLING reizen
Gegarandeerd
11 dagen | 16 jun 2019 - 26 jun 2019

Natuurreis naar Slovenië: tussen Alpen, karst en Middellandse Zee

Deze natuurreis combineert de meest diverse bestemmingen in zuid-Slovenië, het smeltpunt van de natuur in Midden-Europa. Van het mysterieuze duister van een grot tot een zonovergoten bergtop, van uitgestrekte bossen tot een meer dat verdwijnt in de grond: iedere dag ontdekken we een nieuw landschap. Je vindt hier een rijk dieren- en plantenleven en ziet dagelijks soorten die in Vlaanderen erg zeldzaam geworden zijn. 

Diversiteit troef

Tijdens deze reis gaan we volop voor variatie: we bezoeken elke dag een ander gebied. Slovenië leent zich hier uitstekend toe, omdat het gesitueerd is tussen de Alpen, het Dinarische gebergte en de Middellandse zee. Het gebied waar we verblijven wordt beïnvloed door al deze zones. Het land is dunbevolkt en de bevolking is geconcentreerd in dorpen en steden. In het heuvel- en bergland vinden we uitgestrekte bossen, afgewisseld met extensief, bloemrijk hooiland vol vlinders.

Slovenië is één van de weinige Europese landen waar de bruine beer, lynx, wolf en jakhals naast elkaar leven. Deze roofdieren zijn schuw, je krijgt ze niet makkelijk te zien. De populatie beren telt naar schatting 800 exemplaren. Hun sporen – pootafdrukken en uitwerpselen – zijn vaak opvallend aanwezig. Om ze te zien, vatten we post in een hoogzit, samen met plaatselijke wildbeheerders die voerplaatsen hebben aangelegd. De kans dat we daadwerkelijk beren zien bestaat, al is dat nooit gegarandeerd. Ook als we geen beren zien, is dit een onvergetelijke belevenis: we genieten van de rust en stilte en regelmatig komen bosvogels en vossen langs.

Fascinerend karstlandschap

Een groot deel van de regio heeft een ondergrond van kalksteen, die ontstond toen er nog dinosaurussen op aarde rondliepen. Dit gesteente heeft de eigenschap op te lossen in regenwater, waardoor er onder onze voeten een gatenkaas aan grotten is ontstaan. Tot nu toe zijn in Slovenië meer dan 13.000 grotten in kaart gebracht! We bezoeken een van de meest spectaculaire, waar onder andere overblijfselen van holenberen uit de ijstijden gevonden zijn.

Boven de grond is het landschap gekenmerkt door een gebrek aan water: beken stromen hier diep onder de grond en komen alleen in de lage dalen aan de oppervlakte. Dit kalksteenlandschap, dat bekend staat als ‘karst’, heeft om iedere hoek een verrassing: naast de grotten vinden we diepe zinkgaten waarin water verdwijnt, bronnen waar in een keer een hele rivier aan de oppervlakte komt en spectaculaire rotsformaties. Een erg afwisselend landschap, met een rijk dieren- en plantenleven. Tijdens de reis kunnen we rond de 100 vogelsoorten verwachten (waaronder de bijeneter, zomertortel, draaihals, grauwe klauwier en raaf) en meer dan 50 soorten dagvlinders.

Wat maakt deze natuurreis naar Slovenië zo bijzonder?

 • Je ontdekt van op één locatie een brede variatie aan natuur: karst, oerbos en kust.
 • Je maakt een reële kans om beren en/of jakhalzen te zien.
 • Je reist in het kielzog van een ervaren bioloog en gespecialiseerde gidsen.

Is deze natuurreis naar Slovenië iets voor jou?

 • Je hebt een brede interesse in natuur: vogels, zoogdieren, planten, vlinders en andere macrofauna.
 • Je houdt van een mooie natuurwandeling. We wandelen door het bergachtige Slovenië op goed begaanbare paden, maar houd rekening met hoogteverschillen en een vaak rotsachtige ondergrond.
 • Ook als beginnend natuurkijker of als natuurfotograaf zal je je hier amuseren. We houden het tempo rustig zodat je steeds ruim de tijd hebt om te fotograferen of determineren.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografie-gehalte
Natuurgehalte
Boek nu

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

16/06
Vertrekdag: Brussel/Amsterdam - Ljubljana - Preddvor (vluchten niet inbegrepen)

Tegen de avond komen we aan in onze accommodatie. Na het inchecken dineren we samen.

17/06
Intermittent meer in karstgebied

Een boeiende dag vol vogels, fascinerende karstverschijnselen en moerasvegetatie. We maken een prachtige wandeling langs bronnen in de bosrand, bezoeken een expositie over de vallei waar we verblijven en maken een rit met een huifkar.

18/06
Indrukwekkende karstgrot - 's avonds berenobservatie

Vandaag reizen we om kennis te maken met het typerende kartsgebergte

19/06
Binnenlandse kliffen in bergachtig gebied

Een top-vlindergebied waar we ook een goede kans maken om roofvogels (steenarend, slechtvalk) en rotsgors te zien, bezaaid met schitterende bloemen (o.a. rotsplanten).

20/06
Karstvallei met indrukwekkende geologie

Vandaag gaan we op ontdekking in een grotachtig landschap met bos. In de namiddag houden we het rustig – al kan je gerust op eigen houtje gaan wandelen in de buurt van de accommodatie – zodat wie eerder niet meekon ’s avonds beren kan gaan observeren.

21/06
Oerbos

Een dag in het oerbos met een gespecialiseerde, plaatselijke gids.

22/06
Kuststreek

We bezoeken een vogelreservaat (purperreiger, woudaapje, dwergaalscholver, dwergstern) met een kleine, natuurlijke rivier/beek. Interessante extra: we krijgen een demonstratie van de extractie van olie uit geneeskrachtige planten.

23/06
Droog karstgebied

In dit gebied leven rond de vele tijdelijke meertjes allerlei bloemen, vlinders en vogels (kans op slangenarend). We bezoeken een boerderij die werkt met kuddebeschermende honden in een gebied waar wolf, beer en lynx voorkomen en bekijken ook een expositie over de natuur.

24/06
Alpien gebied

In dit hooggelegen gebied (1600 m) kijken we uit naar unieke bloemen (endemische orchidee) en insecten. We bereiken deze hoogte met een kabellift.

 

25/06
Droge karst en rotslandschap

Vandaag staat ons programma vol bloemen en vlinders!

26/06
Terugreis Preddvor - Ljubljana - Brussel/Amsterdam (vluchten niet inbegrepen)

We maken nog een korte ochtendexcursie, grijpen de kans om plaatselijke producten te kopen als souvenir en na een vroege avondmaaltijd rijden we richting luchthaven voor onze terugvlucht.

Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.

Accommodatie en prijzen

We verblijven in een sfeervolle plaatselijke accommodatie, midden in een authentiek Sloveens dorpje. Direct achter de accommodatie begint prachtig extensief hooiland, waar ieder die dat wil ochtend- en avondwandelingen kan maken. LET OP: sommige kamers hebben gedeeld sanitair.

’s Avonds eten we meestal in onze accommodatie, één van de oudste ecologische boerderijen in Slovenië. Veel van ons eten werd ter plaatse geproduceerd en onze gastvrouw Ivanka is een uitstekende kokkin!

’s Middags picknicken we vaak midden in de natuur. Ook deze lunches zijn gebaseerd op uitstekende plaatselijke gerechten. Hoewel de natuur ons hoofddoel is, zou deze reis niet compleet zijn zonder goed eten en een fijne overnachtingsplaats.

 • 10 deelnemers: 1780 Euro per persoon
 • 13 deelnemers: 1725 Euro per persoon
 • 14 deelnemers: 1670 Euro per persoon
 • 15-18 deelnemers: 1610 Euro per persoon

Transport

Afhankelijk van de grootte van onze groep verplaatsen we ons in Slovenië met twee minibusjes of met een 20-personenbus met chauffeur.

Vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs van deze reis. Bij gegarandeerd vertrek doen wij de deelnemers enkele voorstellen om zo tot het best mogelijke vluchtschema te komen. Je bent ook vrij om zelf je vluchten te regelen. Reken op 500 euro per persoon voor de vluchten.

 

Klimaat en kledij

Slovenië heeft voor een groot deel een landklimaat, wat betekent dat de zomers warmer en stabieler zijn dan in West-Europa. De dagtemperatuur ligt tussen de 20 en 30 graden, waarbij het aan de kust merkbaar warmer is dan in het binnenland. In de grot is het koel, rond 12 graden, en ook ’s nachts kan het flink afkoelen. We hopen op fraai zomerweer, maar een regenachtige dag is niet uitgesloten.

Zorg dus voor kleren voor alle weersomstandigheden en vooral voor stevige wandelschoenen. Omdat we veel buiten zijn in wildrijke gebieden, is het zeker ook nuttig om een tekenwerend middel mee te nemen.

 

Opgelet
Je wil graag mee met deze reis, maar ziet dat de inschrijvingsdatum 09-12-2018 al voorbij is? Geen paniek! Schrijf zeker in, wij checken de beschikbaarheid van hotelkamers, vluchten en excursies en laten je snel weten of je toch nog kan deelnemen.
Gegarandeerd
11 dagen | 16 jun 2019 - 26 jun 2019

Natuurreis naar Slovenië: tussen Alpen, karst en Middellandse Zee

Reizigers: Min 10 - Ingeschreven 10 - Max 15
Gegarandeerd
Inbegrepen
 • alle drinkwater
 • alle excursies en toegangstickets voor parken
 • alle maaltijden
 • alle overnachtingen
 • alle transport ter plaatse
 • enthousiaste begeleiding door natuurgids
 • fooien voor lokale medewerkers (horeca, hotels,...)
 • gespecialiseerde lokale gidsen
 • toegang tot schuilhutten/fotohutten
 • verzekering garantiefonds
Niet inbegrepen
 • alcoholische dranken en frisdranken
 • internationale vluchten en luchthaventaxen
 • onkosten voor visum (indien van toepassing)
 • persoonlijke uitgaven
 • reisbijstandsverzekering en annulatieverzekering (kan je boeken via ons)
Kenmerken
Categorieën
Groepsreis
Voertaal
Nederlands
Opties
Eénpersoonskamer
+ 195 euro per persoon
1780 euro
Prijs per persoon
Boek nu

Meer informatie nodig?

Stel je vraag!

Vul je gegevens in

Jouw vraag