12 dagen | 07 jun 2019 - 18 jun 2019

Natuurreis naar Roemenië: de Karpaten en de Donaudelta

Roemenië: één van de enige Europese landen waar de natuur zo goed als onaangetast is. De biodiversiteit is er torenhoog. Het gebied is uitgestrekt en zit boordevol variatie: machtige bergen, eindeloze loofwouden, de rivierdelta van de Donau en de Zwarte Zee. We starten deze natuurreis naar Roemenië in de Karpaten, waar we op zoek gaan naar bruine beren, varen vervolgens 4 dagen zorgeloos over de Donau in een hotelboot en sluiten af met topgebieden aan de Zwarte Zee.

Bruine beren in de Karpaten

Deze natuurreis naar Roemenië gaat van start in het dorpje Zarnesti, midden in de Karpaten en vlakbij Nationaal Park Piatra Craiului. Van hieruit stappen we door adembenemende valleien, langs canyons en druipsteengrotten, over bergtoppen en alpiene weides. We vatten ook een keer post in een speciale hut, die ons de kans biedt wolven, lynxen en bruine beren te spotten.

Ooit al eens gehoord van het karpatenklokje of de oostelijke weerschijnvlinder? Iets bekender in de oren klinken waarschijnlijk vogelsoorten als notenkraker, rotskruiper, wespendief, schreeuwarend en waterspreeuw. En als we dan toch in Transsylvanië rondhangen, kunnen we net zo goed een bezoekje brengen aan het kasteel van Bran, waar ooit de wrede heerser Vlad Dracul woonde, en waarop de naam Dracula zou gebaseerd zijn.

Geen natuurreis naar Roemenië zonder Donaudelta

De Donau? Die is 2840 km lang, ontspringt in het Zwarte Woud in Duitsland en mondt uit in de Zwarte Zee met een delta die zich uitstrekt over meer dan 4000 vierkante kilometer. Dat impressionante watergebied, geklasseerd als UNESCO-werelderfgoed en barstensvol natuur, kan dan ook niet ontbreken op een natuurreis naar Roemenië. We brengen er het tweede deel van onze reis door.

We verblijven op een hotelboot en gaan op verkenning met een kleinere boot in een eindeloos netwerk van moerassen, broekbosjes, kanalen en rietkragen. Nooit eerder zag je dergelijke aantallen reigers, ibissen, karekieten, aalscholvers, pelikanen en kiekendieven.

De eilandjes in het gebied verkennen we te voet. We gaan er op zoek naar andere parels die dit biosfeerreservaat huisvest: bijeneters, hoppen, scharrelaars, klauwieren en roodpootvalken. Zelfs de meest doorgewinterde natuurliefhebber wordt tijdens deze trip vaak met verstomming geslagen.

De zoutpannen van Histria, het woud van Babadag en de bergen van Mancin

Voor de laatste etappe van deze natuurreis trekken we naar enkele topnatuurgebieden van Roemenië nabij de Zwarte Zee. Het merencomplex van Sinoe Razelm en de zoutpannen van Histria staan garant voor een rijke waaier en grote hoeveelheden aan vogelsoorten. Klinkende namen daarbij zijn vorkstaartplevier en kroeskoppelikaan.

Het bosareaal bij Babadag huisvest dan weer een enorme variëteit aan roofvogels waaronder de balkansperwer en de arendbuizerd. Andere specialiteiten hier zijn de rouwmees, Syrische bonte specht en kleine vliegenvanger. In en nabij de bergen van Mancin voegen we enkele laatste, oostelijke specialiteiten toe die je nergens anders in Roemenië kan vinden: sakervalk, bonte tapuit, izabeltapuit en kleine klapekster. Als we geluk hebben, zijn ook dit jaar grote groepen roze spreeuwen aanwezig. Je merkt het, deze natuurreis eindigt met een fenomenaal ornithologisch hoogtepunt!

Wat maakt deze natuurreis naar Roemenië zo bijzonder?

 • Je ziet tijdens deze reis een hele reeks adembenemende berglandschappen en waarschijnlijk ook bruine beren.
 • Je vaart vier dagen met een hotelboot door het imposante netwerk van moerassen, broekbosjes, kanalen en rietkragen dat de Donaudelta is.
 • Je ziet unieke watervogels, roofvogels en oostelijke specialiteiten. Met als kers op de taart: misschien wel roze spreeuwen!

Maak kennis met je reisbegeleider

Jan Wellekens reist voor de vijfde keer naar Roemenië. Hij noemt de Donaudelta een waar Eldorado voor vogel- en natuurliefhebbers. Beleven dat er in Roemenië nog gemeenschappen zijn die in harmonie met de natuur leven, is voor Jan een ideale manier om te onthaasten.
Meer over Jan
Benieuwd?
Het hoogtepunt van deze Roemeniëreis
volgens reisbegeleider Jan Wellekens

De vierdaagse verkenning van de Donaudelta, met de hotelboot. We slapen telkens op een andere idyllische plek temidden van de natuur. Je gaat slapen met roepende boomkikkers en roerdompen en ontwaakt met een concert van allerlei rietvogels.. Tijdens de excursies met de kleine boot weet je werkelijk niet waar je eerst moet naar kijken.

Marc
deelnemer in 2017

Het programma was gericht op natuurbeleving, maar had ook aandacht voor de plaatselijke cultuur. Een prima combinatie! De lokale gidsen kenden het gebied zeer goed en brachten ons langs de mooiste paden en uitkijkpunten.

Is deze natuurreis naar Roemenië iets voor jou?

 • Je houdt van de natuur, wordt blij als je een prachtige nieuwe vogel in het vizier van je verrekijker krijgt en kan uren rondwandelen in authentieke landschappen.
 • Je hebt geen voorkennis nodig. Reisbegeleider Jan en de lokale gidsen wijzen de weg.
 • Met een normale fysieke conditie kan je de wandelingen tijdens deze reis zeker aan.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografie-gehalte
Natuur-gehalte
Boek nu

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

07/06
Vertrekdag: Brussel/Amsterdam - Boekarest, transfer naar Zarnesti

Vertrekdag: Brussel/Amsterdam – Boekarest, transfer naar Zarnesti

Lees meer Lees minder
08/06
Een nacht in de berenhut

Wandeling in de bergen van het Nationaal Park Piatra Craiului, door bloeiende Alpenweides, hellingbossen en kloven.

Late namiddag verplaatsing naar een berenobservatiehut gelegen temidden van een groot loofbos.

Overnachting pension Zarnesti.

Lees meer Lees minder
09/06
Zarnesti, Cristianul Mare en Bran

Wandeling op berg Cristianul Mare en bezoek aan Bran, mogelijkheid tot bezoek kasteel van Dracula (Vlad Dracul).

Overnachting pension Zarnesti.

 

Lees meer Lees minder
10/06
Schip ahoy!

Met de bus laten we de bergen van Transsylvanië achter ons en rijden we richting de Donau delta, naar Tulcea, om daar in te schepen op een hotelboot.

Overnachting hotelboot Tulcea.

Lees meer Lees minder
11/06 - 14/06
Vier volle dagen varen in de Donau-delta

We varen via kanalen en meren door de Donaudelta. Verschillende excursies maken we met een kleinere boot.

We bezoeken o.a. een grote reigerkolonie, een afgelegen dorpje in het midden van de delta vooral bevolkt door etnische Russen en het plaatsje Caraorman met de ruïnes van vergane communistische glorie.

Overnachting hotelboot telkens op een andere plek in de delta.

Lees meer Lees minder
15/06
Histria en Vadu

Bus excursie: verkennen van grote steppemeren ten zuiden van de Donaudelta.

Overnachting hotel Tulcea.

Lees meer Lees minder
16/06
Babadag woud, Tepe, kasteel van Enisala

Vandaag ondernemen we een dagexcursie naar het Babadag woud met een heel grote biodiversiteit aan planten en vlinders, we brengen een bezoek aan het vogelrichtlijngebied Deniz Tepe en de omgeving van het kasteel van Enisala.

Overnachting hotel Tulcea.

Lees meer Lees minder
17/06
Macin National Park

Opnieuw een dagexcursie: naar het Macin National Park met onder andere een grote siezelkolonie, arendbuizerd, rode en blauwe rotslijster. We brengen onze laatste nacht door in het hotel in Tulcea.

Lees meer Lees minder
18/06
Terug naar huis: Boekarest - Brussel/Amsterdam

Van Tulcea, met onderweg een stop aan een kolonie roodpootvalken, via Boekarest naar Brussel/Amsterdam.

Lees meer Lees minder
Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.

Accommodatie

We verblijven nu eens in een plaatselijk pension (Zarnesti), dan weer in een hotel (Tulcea) en tijdens de Donaudelta-dagen slapen we zelfs op een hotelboot.

Op de hotelboot beschikken we over 2-persoonskajuiten met eigen douche- en toiletruimte. De boot delen we mogelijk met een Franstalige groep van voyages STARLING. Op het bovendek is er een bar- en eetruimte met airco en een open zonnedek. De kajuiten zijn eerder klein, maar wel comfortabel en van een hogere standaard dan de meeste Roemeense hotels.

Wi-Fi is tijdens deze natuurreis beperkt beschikbaar. En wanneer we op de Donau-delta varen, is er ook zo goed als geen telefoonsignaal. Heerlijk om volledig los te koppelen en in alle rust te genieten van de natuur!

Transport

We vliegen vanuit België of Nederland naar Boekarest, de hoofdstad van Roemenië. Verplaatsingen ter plaatse gebeuren met de bus en per boot (in de Donau-delta).

Klimaat en kledij

Roemenië heeft een gematigd landklimaat. Verwacht je aan warme tot hete dagen tijdens deze reis. Dagtemperaturen kunnen daarbij schommelen tussen de 25 tot 35°C. In de bergen zal het koeler tot zelfs koud zijn. Regen of buien zijn altijd mogelijk. De Zwarte Zeekust is op zijn droogst van juni tot september, maar er kan een hoge luchtvochtigheid zijn in de delta.

Voorzie dus kleding die je beschermt tegen zon, en neem voldoende lagen mee voor bezoek aan koudere streken. Stevige stapschoenen komen altijd van pas.

Fotografie

Tijdens deze reis zijn er een goede mogelijkheden voor fotografie, zowel van vogels als van landschappen en ander levend gespuis zoals vlinders, libellen, flora, amfibieën en reptielen. Let wel: dit is geen fotografiereis, de focus ligt op waarnemen en natuurbeleving.

12 dagen | 07 jun 2019 - 18 jun 2019

Natuurreis naar Roemenië: de Karpaten en de Donaudelta

Reizigers: Min 5 - Max 10
Inbegrepen
 • alle boottochten
 • alle drinkwater
 • alle excursies en toegangstickets voor parken
 • alle maaltijden
 • alle overnachtingen
 • alle transport ter plaatse
 • enthousiaste begeleiding door STARLING-natuurgids(en)
 • fooien voor lokale medewerkers (horeca, hotels,...)
 • gespecialiseerde lokale gidsen
 • internationale vliegtuigtickets en luchthaventaxen
 • toegang tot schuilhutten/fotohutten
 • verzekering garantiefonds
Niet inbegrepen
 • alcoholische en frisdranken
 • persoonlijke uitgaven
 • reisbijstandsverzekering en annulatieverzekering (kan je boeken via ons)
 • tickets voor musea (Boekarest, Zarnesti)
Kenmerken
Categorieën
groepsreis
Voertaal
Nederlands, Frans
Opties
Eénpersoonskamer
+ 350 euro
Reserveren vóór 3 april 2019
2450 euro
Prijs per persoon
Boek nu

Meer informatie nodig?

Stel je vraag!

Vul je gegevens in

Jouw vraag