17 dagen | 06 apr 2020 - 22 apr 2020

Natuurreis naar Marokko: ultiem vogels kijken

Marokko? Dat is een droombestemming voor vogelkijkers: de meest tot de verbeelding sprekende woestijnvogels in Merzouga en de kleurrijke specialiteiten van de besneeuwde Hoge Atlas. Wil jij graag de woestijngrasmus, Egyptische nachtzwaluw, maquiszanger, woestijnmus, zandhoenders en leeuweriken tot zelfs Atlasgrasmus, Levaillant’s specht en Afrikaanse velduil door je verrekijker zien? Deze vogelreis naar Marokko is de meest complete die je zal vinden. Ga mee op deze onvergetelijke rondreis!

Woestijngebieden, hooggebergte en moerassen langs de kust

Deze ultieme vogelreis start in het zuiden van Marokko, in Agadir. Deze streek staat bekend om z’n gezonde populatie heremietibissen, één van ’s werelds zeldzaamste vogelsoorten. De kolonie leeft hier in holtes in de kliffen aan de kust en is een vaste waarde op alle vogelreizen naar Marokko. We blijven er echter niet te lang plakken, want meer naar het zuiden lonken alvast nog wat meer leukerds! Zo onderzoeken we Oued Massa voor soorten als zwartkruintsjagra en vale oeverzwaluw, twee sub-Saharaanse specialiteiten die hier nog in verspreide populaties voorkomen.  Dit gebied is trouwens de laatste plek waar ooit donkere zanghavik broedde in het land… Een grondig onderzoek kan hier dus zeker verrassingen opleveren!

Hierna gaat het langzaam maar zeker bergop. We reizen richting de Hoge Atlas waar we voor enkele dagen het hooggebergte zullen verkennen. Indrukwekkende soorten als AtlasbergvinkAtlasstrandleeuwerik en Levaillant’s specht komen hier voor. Afrikaanse pimpelmees is tegenwoordig erkend als volwaardige soort. Het Atlasgebergte werkt als een buffer tegen vochtige zeelucht en eenmaal meer naar het binnenland wordt het landschap al snel droger.

De woestijn, moerassen en bossen van Marokko

Wanneer we de woestijn intrekken veranderen de soorten ook. Plots zijn we omringd door woestijnleeuweriken, roodstuit-, woestijn-, witkruin- en zwarte tapuiten, Temminck’s strandleeuwerik, witbandleeuwerik, … Bij het beroemde Tagdilt Track hopen we op nomadische soorten als diksnavelleeuwerik en maquiszanger. Bij Gorges du Dades speuren we voor havikarend en rond het stuwmeer van Ouarzazate lassen we een tussenstop in voor de recent gesplitste langsnavelkuifleeuwerik.

De rotswoestijn die we eerst ervaren, verandert al snel in echte zandwoestijn. Rond Merzouga gaan we de ware Sahara in en zoeken we naar de typische soorten zoals kroonzandhoen, sahelzandhoen, woestijnoehoe, renvogel, Afrikaanse woestijngrasmus, woestijnmus, Barbarijse valk, lannervalk, … Er valt heel wat te ontdekken. Het is ook een van de enige plaatsen in Marokko waar we Egyptische nachtzwaluw kunnen treffen.

Vervolgens zet de vogelreis door Marokko zich verder naar het noorden. Onderweg stoppen we zowel bij de hoogplateaus van Zeida (waar we kans hebben om onder meer Dupont’s leeuwerik en zwartbuikzandhoen te zien) als de cederbossen van Ifrane (met o.a. Atlasvliegenvanger). Zo belanden we uiteindelijk in de moerassen in het noordwesten van Marokko. Een mythische soort hier is de Afrikaanse velduil, waarvan een ernstig bedreigde populatie voorkomt rond Merja Zerga en Sidi Bousselham. Tot slot bezoeken we de moerassen van Larache, bekend als enige betrouwbare broedlocatie van zwartkoprietzanger in het land. We sluiten af bij Tanger, de stad in het noorden van Marokko, vanwaaruit we terugvliegen naar huis.

Wat maakt deze vogelreis naar Marokko zo bijzonder?

 • Deze vogelreis naar Marokko is de meest complete in z'n soort, vandaar 'ultiem'.
 • We zien tijdens deze trip dan ook vogels van de bergen én de woestijn.
 • Je reisbegeleider overgiet zijn excellente vogelkennis met een stevige dosis levensgenieten.

Maak kennis met je reisbegeleider

Johan Debuck was al een 10-tal keer in Marokko. Hij vindt álles aan het land de moeite: de landschappen, de mensen, de natuur, het eten, ... Hij popelt al om dat met jou te delen!
Meer over Johan
Benieuwd?
Daarom is Marokko de max
volgens reisbegeleider Johan Debuck

Het is een prachtig land met een ongelooflijk palet aan verschillende biotopen (hooggebergte, steen- en zandwoestijn, groene valleien, kustgebieden). Hier heb je de mogelijkheid om het soortenaantal uit je vogelgids aanzienlijk op te krikken.

Bart
Deelnemer vogelreis Marokko 2017

De reisverwachtingen en vogelwaarnemingen zijn absoluut overtroffen. Het was een fantastische ervaring, STARLING zal me nog terugzien!

Is deze vogelreis naar Marokko iets voor jou?

 • Je bent gek op natuur, en in het bijzonder op vogels.
 • Je hebt zin om op een comfortabele en zéér volledige manier kennis te maken met de natuur van een prachtland als Marokko.
 • Je hebt een goede basisconditie en beschikt over een gezonde dosis geduld om bepaalde vogelsoorten te zien te krijgen op de soms pittige (lange) reisdagen.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografie-gehalte
Natuur-gehalte
Boek nu

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

06/04 
Vertrekdag!

Je vliegt vanuit Brussel of Amsterdam naar Agadir.

07/04
Naar Tamri

Vanuit Agadir maken we een excursie naar Tamri.

08/04 - 09/04
naar Oued Massa

Vandaag maken we de transfer naar Oued Massa Natuurgebied.

10/04
De bergen in!

Vanuit Oued Massa rijden we naar Ouirgane (in de Hoge Atlas)

11/04
Bezoek aan Oukaïmeden

Vandaag brengen we een bezoek aan Oukaïmeden.

12/04
Naar Aït-Ben-Haddou

Vandaag trekken we naar Aït-Ben-Haddou

13/04
En we reizen verder...

Vandaag verkennen we Boumalne Dadès

14/04
Excursie-time!

Vandaag trekken we eropuit in de buurt van Tagdilt Track, Gorges du Dadès en Boumalne.

15/04 - 17/04
Merzouga

We gaan naar Merzouga en blijven enkele dagen in deze fenomenale omgeving hangen.

18/04
Naar Zeida

Vandaag maken we de transfer naar Zeida

 

19/04
Op naar Ifrane!

Verplaatsing naar Ifrane

20/04
Naar Merja Zerga en Sidi Bousselham

We trekken verder naar Merja Zerga en Sidi Bousselham.

 

21/04
Laatste halte ...

Via Larache zakken we terug af naar Tanger

22/04
Huiswaarts

Na een laatste overnachting in Tanger vliegen we terug naar Brussel of Amsterdam. Tot ziens, Marokko!

Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.

Accommodatie

We verblijven in Marokko steevast in lokale gezellige hotels van standaard tot goede en uiterst goede kwaliteit. Hier genieten we ook telkens van ontbijt en avondmaal. Voor de lunch kiezen we meestal voor picknicks in het veld. Heerlijk is het om hier te genieten van je boterhammen in de zon met de vogels en natuur om je heen!

Eénpersoonsopties zijn niet in elk hotel beschikbaar (op 70% van de reis is er een éénpersoonsoptie beschikbaar). Contacteer ons via contact@starlingreizen.be voor meer info.

Transport

We verplaatsen ons in een (mini)bus die ons veilig door het prachtige Marokkaanse landschap brengt.

Klimaat en kledij

In april is de temperatuur in Marokko gemiddeld erg aangenaam en schommelt rond de 25 à 30° C. Toch kan het in de Hoge Atlas behoorlijk fris tot zelfs koud zijn met zelfs soms nog sneeuw!

Rond Merzouga zijn dan weer de eerste hittegolven mogelijk rond deze periode. Voorzie daarom een uiteenlopende set aan kledij, geschikt voor zowel koud en nat weer, als warm en droog.

17 dagen | 06 apr 2020 - 22 apr 2020

Natuurreis naar Marokko: ultiem vogels kijken

Reizigers: Min 5 - Max 10
Inbegrepen
 • alle drinkwater
 • alle excursies en toegangstickets voor parken
 • alle maaltijden
 • alle overnachtingen
 • alle transport ter plaatse
 • enthousiaste begeleiding door STARLING-natuurgids(en)
 • fooien voor lokale medewerkers (horeca, hotels,...)
 • gespecialiseerde lokale gidsen
 • internationale vliegtuigtickets en luchthaventaxen
 • nationale vluchten en luchthaventaxen
 • verzekering garantiefonds
Niet inbegrepen
 • alcoholische en frisdranken
 • onkosten voor visum (indien van toepassing)
 • persoonlijke uitgaven
 • reisbijstandsverzekering en annulatieverzekering (kan je boeken via ons)
Kenmerken
Categorieën
groepsreis
Voertaal
Nederlands
Opties
Eénpersoonskamer
+ 320 euro
2650 euro
Prijs per persoon
Boek nu

Meer informatie nodig?

Stel je vraag!

Vul je gegevens in

Jouw vraag