Nog 2 plaatsen
17 dagen | 31 mrt 2023 - 16 apr 2023

Vogelreis naar Marokko: ultiem vogels kijken

Marokko? Dat is een droombestemming voor vogelkijkers: de meest tot de verbeelding sprekende woestijnvogels in Merzouga en de kleurrijke specialiteiten van de besneeuwde Hoge Atlas. Wil jij graag de woestijngrasmus, Egyptische nachtzwaluw, maquiszanger, woestijnmus, zandhoenders en leeuweriken tot zelfs Atlasgrasmus, Levaillants specht en Afrikaanse velduil door je verrekijker zien? Deze vogelreis naar Marokko is de meest complete die je zal vinden. Ga mee op deze onvergetelijke rondreis!

Vogelreis naar Marokko: woestijngebieden, hooggebergte en moerassen langs de kust

Deze ultieme vogelreis start in het zuiden van Marokko, in Agadir. Deze streek staat bekend om z’n gezonde populatie heremietibissen, een van ’s werelds zeldzaamste vogelsoorten. De kolonie leeft hier in holtes in de kliffen aan de kust en is een vaste waarde op alle vogelreizen naar Marokko. We blijven er echter niet te lang plakken, want meer naar het zuiden lonken alvast nog wat meer leukerds! Zo onderzoeken we Oued Massa voor soorten als zwartkruintsjagra en vale oeverzwaluw, twee sub-Saharaanse specialiteiten die hier nog in verspreide populaties voorkomen. Dit gebied is trouwens de laatste plek waar ooit de donkere zanghavik broedde in het land. Een grondig onderzoek kan hier dus zeker verrassingen opleveren!

Hierna gaat het langzaam maar zeker bergop. We reizen richting de Hoge Atlas waar we voor enkele dagen het hooggebergte zullen verkennen. Indrukwekkende soorten zoals de AtlasbergvinkAtlasstrandleeuwerik en Levaillants specht komen hier voor. De Afrikaanse pimpelmees is tegenwoordig erkend als volwaardige soort. Het Atlasgebergte werkt als een buffer tegen de vochtige zeelucht en eenmaal meer naar het binnenland wordt het landschap al snel droger.

Een groepje sahelzandhoenen stijgt op. © Billy Herman

De woestijn, moerassen en bossen van Marokko

Wanneer we de woestijn intrekken veranderen de soorten ook. Plots zijn we omringd door woestijnleeuweriken, roodstuit-, woestijn-, witkruin- en zwarte tapuiten, temmincks strandleeuwerik, witbandleeuwerik,… Bij het beroemde Tagdilt Track hopen we op nomadische soorten als de diksnavelleeuwerik en maquiszanger. Bij Gorges du Dades speuren we naar de havikarend en rond het stuwmeer van Ouarzazate lassen we een tussenstop in voor de recent gesplitste langsnavelkuifleeuwerik.

De rotswoestijn die we eerst ervaren, verandert al snel in echte zandwoestijn. Rond Merzouga gaan we de ware Sahara in en zoeken we naar de typische soorten zoals de kroonzandhoen, sahelzandhoen, woestijnoehoe, renvogel, Afrikaanse woestijngrasmus, woestijnmus, Barbarijse valk, lannervalk,… Er valt heel wat te ontdekken. Het is ook een van de enige plaatsen in Marokko waar we de Egyptische nachtzwaluw kunnen treffen.

Vervolgens zet de vogelreis door Marokko zich verder naar het noorden. Onderweg stoppen we zowel bij de hoogplateaus van Zeida (waar we kans hebben om onder meer de duponts leeuwerik en zwartbuikzandhoen te zien) als de cederbossen van Ifrane (met o.a. de Atlasvliegenvanger). Zo belanden we uiteindelijk in de moerassen in het noordwesten van Marokko. Een mythische soort hier is de Afrikaanse velduil, waarvan een ernstig bedreigde populatie voorkomt rond Merja Zerga en Sidi Bousselham. Tot slot bezoeken we de moerassen van Larache, bekend als enige betrouwbare broedlocatie van de zwartkoprietzanger in het land. We sluiten af bij Tanger, de stad in het noorden van Marokko, van waaruit we terugvliegen naar huis.

Wat maakt deze vogelreis naar Marokko zo bijzonder?

 • Deze vogelreis naar Marokko is de meest complete in z'n soort, vandaar 'ultiem'.
 • We zien tijdens deze trip dan ook vogels van de bergen én de woestijn.
 • Je reisbegeleider overgiet zijn excellente vogelkennis met een stevige dosis humor.
Natuur groepsreizen
Natuur
Belevingsreizen
Vogelreizen

Maak kennis met je reisbegeleider

Johan Debuck was al een tiental keer in Marokko. Hij vindt álles aan het land de moeite: de landschappen, de mensen, de natuur, het eten,... Hij popelt om zijn kennis en passie voor het land met jou te delen!
Meer over Johan
Benieuwd?
Daarom is Marokko de max
volgens reisbegeleider Johan Debuck

Het is een prachtig land met een ongelooflijk palet aan verschillende biotopen (hooggebergte, steen- en zandwoestijn, groene valleien, kustgebieden). Hier heb je de mogelijkheid om het soortenaantal uit je vogelgids aanzienlijk op te krikken.

Bart
Deelnemer vogelreis Marokko 2017

De reisverwachtingen en vogelwaarnemingen zijn absoluut overtroffen. Het was een fantastische ervaring, STARLING zal me nog terugzien!

Is deze vogelreis naar Marokko iets voor jou?

 • Je bent gek op natuur, en in het bijzonder op vogels.
 • Je hebt zin om op een comfortabele en zéér volledige manier kennis te maken met de natuur van een prachtland als Marokko.
 • Je hebt een goede basisconditie en beschikt over een gezonde dosis geduld om bepaalde vogelsoorten te zien te krijgen op de soms pittige (lange) reisdagen.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografiegehalte
Natuurgehalte
Boek nu

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van transport (vluchturen, treinuren, ...), het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.
31/03
Vertrekdag!

Je vliegt vanuit Brussel of Amsterdam naar Agadir.

01/04
Naar Tamri

Vanuit Agadir maken we een excursie naar Tamri.

02/04 - 03/04
Naar Oued Massa

Vandaag maken we de transfer naar het natuurgebied van Oued Massa.

04/04
De bergen in!

Vanuit Oued Massa rijden we naar Ouirgane (in de Hoge Atlas).

05/04
Bezoek aan Oukaïmeden

Vandaag brengen we een bezoek aan Oukaïmeden.

06/04
Naar Aït-Ben-Haddou

Vandaag trekken we naar Aït-Ben-Haddou.

07/04
En we reizen verder.

Vandaag verkennen we Boumalne Dadès.

08/04
Excursie-time!

Vandaag trekken we eropuit in de buurt van Tagdilt Track, Gorges du Dadès en Boumalne.

09/04 - 11/04
Merzouga

We gaan naar Merzouga en blijven enkele dagen in deze fenomenale omgeving hangen.

12/04
Naar Zeida

Vandaag maken we de transfer naar Zeida.

13/04
Op naar Ifrane!

Verplaatsing naar Ifrane.

14/04
Naar Merja Zerga en Sidi Bousselham

We trekken verder naar Merja Zerga en Sidi Bousselham.

15/04
De laatste halte

Via Larache zakken we terug af naar Tanger.

16/04
Huiswaarts

Na een laatste overnachting in Tanger vliegen we terug naar Brussel of Amsterdam. Tot ziens, Marokko!

Klik op de tabs
voor meer info

Accommodatie, transport en vlucht

We verblijven in Marokko steevast in lokale gezellige hotels van standaard tot goede en uiterst goede kwaliteit. Hier genieten we ook telkens van ontbijt en avondmaal. Voor de lunch kiezen we meestal voor picknicks in het veld. Heerlijk is het om hier te genieten van je boterhammen in de zon met de vogels en natuur om je heen!

We verplaatsen ons in een ruime bus (16 plaatsen) met chauffeur die ons veilig door het prachtige Marokkaanse landschap brengt. Hierdoor heeft iedereen meer dan voldoende ruimte in de bus!

Vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs. Vluchten schommelen rond de 500 – 600 euro per persoon. We hebben echter geen impact op de prijs van de vluchten, hou dus rekening met een eventuele prijsstijging (afhankelijk van hoe snel je boekt). Vluchten kun je boeken via ons of op eigen kracht.

Klimaat en kledij

In april is de temperatuur in Marokko gemiddeld erg aangenaam en schommelt rond de 25 à 30° C. Toch kan het in de Hoge Atlas behoorlijk fris tot zelfs koud zijn met zelfs soms nog sneeuw!

Rond Merzouga zijn dan weer de eerste hittegolven mogelijk rond deze periode. Voorzie daarom een uiteenlopende set aan kledij, geschikt voor zowel koud en nat weer, als warm en droog.

Nog 2 plaatsen
17 dagen | 31 mrt 2023 - 16 apr 2023

Vogelreis naar Marokko: ultiem vogels kijken

Reizigers: Min 6 - Ingeschreven 6 - Max 8
Gegarandeerd
Inbegrepen
 • alle drinkwater
 • alle excursies en toegangstickets voor parken
 • alle maaltijden
 • alle overnachtingen
 • alle transport ter plaatse
 • enthousiaste begeleiding door STARLING-natuurgids(en)
 • fooien voor lokale medewerkers (horeca, hotels,...)
 • gespecialiseerde lokale gidsen
 • verzekering garantiefonds
Niet inbegrepen
 • alcoholische dranken en frisdranken
 • internationale vluchten en luchthaventaxen
 • onkosten voor visum (indien van toepassing)
 • persoonlijke uitgaven
 • reisbijstandsverzekering en annulatieverzekering (kan je boeken via ons)
Kenmerken
Voertaal
Nederlands
Opties
Eénpersoonskamer
+ 475 euro per persoon
2685 euro
Prijs per persoon
Boek nu

Heb je nog een vraag?

Contacteer ons