De lokale bevolking bereikte Madagascar vanuit verschillende hoeken, waardoor ze een unieke uitstraling kennen. © Samuel De Rycke
17 dagen | 07 okt 2019 - 23 okt 2019

Natuurreis naar Madagaskar: ongeziene natuurpracht

Verken een onbekende wereld: een ongelooflijke schat aan biodiversiteit. We maken een rondreis door Madagaskar, het vierde grootste eiland van de wereld. Wakker worden in het regenwoud met roepende lemuren, kwakende kikkers in alle kleuren, unieke vogels en flora & fauna om van achterover te vallen.

Bereid je voor op nachtelijke safari’s en wandelingen door de jungle, uitgestrekte panorama’s en heerlijke natuurtochten in de broeierige tropische regenwouden. Niet te missen voor wie houdt van natuur!

Madagaskar: het land van lemuren

Madagaskar scheurde meer dan 60 miljoen jaar geleden af van de andere continenten. Dit bezorgde het eiland een unieke soortenrijkdom: heel wat dier- en plantensoorten komen nergens anders in de wereld voor. Op deze reis maak je dan continu kennis met een waaier aan nieuwe soorten.

Je hebt vast al gehoord van de lemuren of maki’s? Deze fascinerende groep zoogdieren komt enkel op Madagaskar voor in vele maten en kleuren. Ze kruipen als het ware in de rol van andere zoogdieren die op Madagaskar ontbreken en in de rest van Afrika wel voorkomen. De kleine muismaki’s passen in je hand, terwijl de roep van de grote indi maki kilometers door de jungle te horen is. Je leert deze bijzondere dieren uitgebreid kennen op deze reis.

En zoals altijd hebben we tijdens deze STARLING-natuurreis oog voor alles wat leeft en beweegt. We bewonderen machtige baobabs, unieke regenwouden boordevol vlinders(boom)kikkersvogels en reptielen. Wist je dat ruim twee derden van alle soorten kameleons in de wereld enkel en alleen op Madagaskar leeft? Wij gaan ernaar op zoek!

De wandelingen zijn makkelijk tot matig lastig door het tropische klimaat en het reliëf. Omdat we zoveel mogelijk uiteenlopende soorten te zien willen krijgen, maken we een evenwichtige mix van ochtend-, dag- en avondtochten. Er is absoluut ruimte voor een flexibele invulling van de reis. Geef zeker je specifieke interesses door, wij zorgen dat ze aan bod komen! Zoogdieren, vogels, natuurbeleving en zelfs natuurfotografie, het kan op Madagaskar allemaal!

Een rondreis door het binnenland

Vertrekpunt voor deze rondreis door Madagaskar is de hoofdstad Antananarivo. We passeren de komende weken met minibus, boot, binnenlandse vlucht en 4×4-voertuig door uiteenlopende landschappen en leefgebieden met steeds weer andere hoogtepunten en kenmerkende dier- en plantensoorten.

De route is speciaal uitgestippeld om aan alle deelnemers een mooie mix te bieden van natuur en een klein vleugje cultuur. We focussen op de best beschermde stukken natuur: van lokale reservaten die door plaatselijke dorpsgemeenschappen beschermd worden tot befaamde nationale parken. Op de eerste plaats staat het pure genieten van zoveel wonderlijke natuurpracht.

Wat maakt deze natuurreis naar Madagaskar zo bijzonder?

 • Puur genieten van natuurpracht staat voorop op deze rondreis door Madagaskar.
 • De reisroute is speciaal uitgestippeld om aan alle deelnemers een mooie mix te bieden van natuur en een vleugje cultuur.
 • Madagaskar heeft een unieke soortenrijkdom met heel wat planten- en diersoorten die je nergens anders in de wereld ziet.

Maak kennis met je reisbegeleider

Samuel De Rycke bezocht Madagaskar en was verkocht. Hij vond er een wonderbaarlijke diversiteit, afwisseling en toegankelijkheid waardoor hij met veel plezier nog vele malen wil terugkeren om deze ervaring met anderen te delen. Hij vormt ter plaatse een team met lokale gidsen om de reis naar nog grotere hoogten te tillen.
Meer over Samuel
Benieuwd?
Het topmoment van de reis
volgens reisbegeleider Samuel De Rycke

Ik kijk al uit naar de nachtexcursie in de bossen. Daar slapen overdag de lemuren, maar ’s nachts worden ze wakker en ontpoppen ze zich tot lenige atleten die als schimmen door de nacht van boomkruin tot boomkruin springen. Onder luid gegil zoeken ze naar verse blaadjes, vruchten en soortgenoten. Je waant je in een heel andere wereld vol bevreemdende verrassingen. Voor mij was mijn bezoek aan de bossen in Madagaskar één van de meest intense natuurbelevingen tot nu toe.

Is deze natuurreis naar Madagaskar iets voor jou?

 • Je bent gek op natuur en wil het bijzondere Madagaskar eens met eigen zintuigen beleven.
 • Een mix van natuurbeleving en cultuur spreekt je erg aan.
 • Je hebt een normale basisconditie en kan tegen een warm klimaat.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografie-gehalte
Natuur-gehalte
Boek nu

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

07/10
Heenreis Brussel/Amsterdam - Antananarivo (vlucht niet inbegrepen)

Brussel/Amsterdam – Antananarivo (internationale vlucht niet inbegrepen)

 

08/10
Aankomst in de hoofdstad en uitrusten

We komen aan in de hoofdstad om ons klaar te maken voor een fantastische rondreizen.

09/10
Van de hoofdstad naar Ranomafana

Transfer naar één van de mooiste bossen van Madagascar.

 

10/10
Ranomafana fauna en flora

 

Een volle dag in het veld op zoek naar alles wat leeft en beweegt!

11/10
Ranomafana fauna en flora

De doelsoorten die we gisteren niet konden vinden zoeken we vandaag verder.

12/10
Transfer naar Ranohira - Anja - Isalo

Vandaag reizen we richting zuid-oost. We houden halt in Anja op zoek naar ringstaartmaki’s en kameleons.

13/10
Isalo Nationaal Park

Volledige dag in het Isalo Nationaal Park genietend van de prachtige landschappen.

14/10
Transfer naar Tuléar met stop in Zombitse

Prachtige transferdag met een sterk veranderend landschap. We komen uiteindelijk terecht in een prachtige setting.

15/10
Spiny forest en een vleugje cultuur

Morgendwandeling Reniala birdwatching tour + bezoek Vezo vissersdorp Ambolimailak.

16/10
Transfer naar Anakao

Witte stranden en helblauwe zee. We blazen even uit van een erg indrukwekkende en goed gevulde rondreis.

17/10
Nosy Ve

Bezoek aan het eilandje Nosy Ve voor de keerkringvogels en een vrije namiddag.

18/10
Transfer naar Tulear

We reizen terug naar Tulear om van hieruit op zoek te gaan naar de Red-shouldered Vanga.

19/10
Terugreis naar de hoofdstad

Vandaag verplaatsen we ons terug naar de hoofdstad met een nationale vlucht.

20/10
Transfer naar Andasibe

Onze laatste etappe van de reis is opnieuw tropisch regenwoud. Een flash-back van een eerdere etappe.

21/10
In het ritme van de Indri

We ontwaken door het onbeschrijfelijke gezang van de Indri’s en laten ons leiden naar de bossen…

22/10
Een allerlaatste voormiddag natuur...

We proeven een laatste voormiddag van de onbeschrijfelijke natuur van Madagascar vooraleer we terug huiswaarts keren. We verfrissen ons en maken ons klaar voor de vlucht terug naar huis.

23/10
Terug naar huis...helaas!

We vliegen terug naar Brussel/Amsterdam.

Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.

Accommodatie

STARLING verzorgt zoals steeds een vlekkeloze praktische organisatie: zorgeloos reizen heet dat!

We slapen in eenvoudige, gezellige hotelletjes die vaak erg goed gelegen zijn om de natuur eromheen te ontdekken. In Kirindy Forest hebben we bungalows ter beschikking. Alle kamers zijn steeds verzorgd en voorzien van eigen badkamer met toilet. Wi-Fi is tijdens deze natuurreis beperkt beschikbaar. Telefoonsignaal is tijdens de rondreis relatief goed beschikbaar.

Transport

Je vliegt vanuit België of Nederland naar Antananarivo, de hoofdstad van Madagaskar. De internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs. Bij gegarandeerd vertrek krijgt elke deelnemer een voorstel van ons om de vluchten via ons te boeken. Het is ook mogelijk om de vluchten te boeken op eigen initiatief. Prijzen variëren van 600€ – 1500€, afhankelijk van de connectie en timing dat de vluchten worden geboekt.

De rondreis verloopt afwisselend per minibus, binnenlandse vlucht, 4×4-voertuigen en boot. Het aantal uren transport per dag ligt zo laag mogelijk, mét oog voor interessante tussenstops, al zitten er ook transferdagen in het reisschema. De kwaliteit van de wegen is matig: soms goed, soms minder goed tot slecht en een tikkeltje avontuurlijker zoals het hoort in Afrika.

Klimaat en kledij

Madagaskar kent verschillende klimaten, waarbij we doorheen deze reis zowel met een vochtig tropische klimaat als droge, hete woestijn geconfronteerd worden. Dat betekent dat je best rekening houdt met temperaturen tot 30°C overdag, ‘s nachts kan het afkoelen tot 15°C.

We reizen bij het begin van het regenseizoen, wat we vooral merken in het Oosten van het land. Het regent niet dag in dag uit, we krijgen gewoon regelmatig een korte regenbui.

We kiezen bewust voor deze periode omdat dit hét moment is dat de meeste dieren het best te observeren zijn.

Voorzie tropische kledij in combinatie met lichte regenkledij. STARLING raadt aan om een lichte  lange broek en lange mouwen te voorzien, zowel geschikt voor tropische omstandigheden als het beschermen tegen de zon. In combinatie met lichte regenkledij, een compacte paraplu en de nodige bescherming voor digitaal materiaal. Stevige stapschoenen komen ook zeker van pas.

→ Tip: koop je nieuwe outdoor-kledij of -materiaal voor deze reis? Op vertoon van je STARLING-bestelbon, krijg je 10% korting bij speciaalzaak De Berghut.

Natuurbeleving

Deze STARLING natuurreis is opgebouwd als een kennismaking met de unieke biodiversiteit van Madagascar met focus op het puur genieten van de wonderlijke natuur die ons pad kruist. Het is een makkelijke tot pittige reis, afhankelijk van de temperatuur en je persoonlijke nachtrust (die je helemaal zelf kan bepalen).

Het tropische klimaat speelt een belangrijke rol in onze dagindeling. We gaan vooral ’s morgens vroeg en in de late namiddag op stap. Ook ’s avonds zullen we vaak op stap gaan, al maken we het ook niet heel laat, het is immers om 18u al donker.

Ben je een volstrekte beginner of juist een doorgewinterde fotograaf of vogelkijker? Door de unieke natuur van Madagaskar is deze reis voor iedereen een stevige aanrader. Letterlijk iedereen beleeft hier nieuwe ervaringen en ziet nieuwe soorten. Wie houdt van natuur, houdt van deze reis.

Natuurfotografie

Een fototoestel meenemen op deze rondreis door Madagaskar is geen must, maar wel een aanrader voor wie graag fotografeert en deze reis wil vastleggen op beeld. Door de torenhoge diversiteit doen we alle excursies te voet. Het tempo ligt laag (omdat we constant rondkijken en alles goed bewonderen) en we stoppen regelmatig.

Dit is geen specifieke fotografiereis (de focus ligt op natuurwaarneming en natuurbeleving), maar we blijven uiteraard voldoende lang stilstaan bij interessante soorten. Hierdoor heb je als deelnemer wel de kans om foto’s of video te maken. We zien heel wat soorten op relatief korte afstand waardoor je zelfs zonder professioneel materiaal met heel mooie foto’s huiswaarts zal keren.

17 dagen | 07 okt 2019 - 23 okt 2019

Natuurreis naar Madagaskar: ongeziene natuurpracht

Reizigers: Min 4 - Max 7
Inbegrepen
 • alle drinkwater
 • alle excursies en toegangstickets voor parken
 • alle maaltijden
 • alle overnachtingen
 • alle transport ter plaatse
 • enthousiaste begeleiding door STARLING-natuurgids(en)
 • fooien voor lokale medewerkers (horeca, hotels,...)
 • gespecialiseerde lokale gidsen
 • nationale vluchten en luchthaventaxen
 • verzekering garantiefonds
Niet inbegrepen
 • alcoholische dranken en frisdranken
 • internationale vluchten en luchthaventaxen
 • onkosten voor visum (indien van toepassing)
 • persoonlijke uitgaven
 • reisbijstandsverzekering en annulatieverzekering (kan je boeken via ons)
Kenmerken
Categorieën
Groepsreis
Voertaal
Nederlands
Opties
Eénpersoonskamer
+ 260 euro
3260 euro
Prijs per persoon
Boek nu

Meer informatie nodig?

Stel je vraag!

Vul je gegevens in

Jouw vraag