12 dagen | 03 mei 2019 - 14 mei 2019

Natuurreis naar Kazachstan: vogelparadijs van Centraal-Azië

Alles aan Kazachstan is groots. Uitgestrekte vlakke graslandsteppes versmelten met zand- en steenwoestijnen. Hier en daar liggen zoet- en zoutwatermeren die als magneten broed- en trekvogels aantrekken. In scherp contrast staan de massieve hoge pieken van de Tien Shan-bergketen. Het vogelleven is er verbluffend!

Almaty en Charyn Canyon

Deze natuur- en vogelreis draait rond Almaty, de groenste stad van Centraal-Azië. We maken er kennis met de Himalayaputter, witkruinbuidelmees en azuurmees. Naast deze algemenere soorten krijgen we mogelijk deze parels te zien: weidegors, Chinese fluitlijster en blauwkoproodstaart.

200 kilometer naar het oosten bezoeken we één van de meest spectaculaire en bekende sites in Kazachstan: de rode, gele en zwarte canyons van de Charyn-rivier. Onderweg gaan we op zoek gaan naar één van de meest gezochte soorten van Centraal-Azië: het steppehoen!

Taukum-woestijn en Turanga-bossen

Ontwakend in onze yurts, midden in de afgelegen Taukum-woestijn, krijgen we hopelijk de prachtige balts te zien van de Oostelijke kraagtrap. Ook Kaspische plevieren broeden vlakbij, wolven en Perzische gazellen worden hier wel eens gespot. We bezoeken het unieke Turanga-bosgebied, waar we met wat geluk kans maken op specialiteiten zoals de Turkmeense mees, Saxaul-mus, witvleugelspecht, oosterse holenduif en gestreepte dwergooruil.

Op pad in het Tien Shan-gebergte

We trekken hogerop tot wel 2600 meter, naar de grote Almaty-kloof van de noordelijke Tien Shan-bergen. We worden opgewacht door een bont gezelschap gevleugelden: zwartkeelheggenmus, Himalayaheggenmus, bruine heggenmus, steenboszanger, roze roodmus, spiegeldikbek en het prachtige struikhaantje!

De brede, stenige rivierbeddingen van Almaty Lake is de thuis van de unieke ibissnavel. Op een hoogte van 3500 meter kijken we uit naar lammergier, Himalayagier, Alpenkraai, Alpenkauw, Hodgsons bergvink, witkruinroodstaart en hopelijk passeert het Himalayaberghoen als sterattractie.

Optionele extensie naar de steppes

Een binnenlandse vlucht brengt ons 1000 km naar het noorden, naar Astana. Daar bezoeken we de ruime omgeving van het Korgalzhyn Staatsnatuurreservaat, het broedgebied van de wereldwijd bedreigde steppekievit. Een site die geklasseerd staat als UNESCO-werelderfgoed. In dit uitgestrekte landschap leven ook wolven, marmotten en saiga-antilopen. De kans dat we deze extreem zeldzame antilopen zullen zien is helaas klein …

Vogels vormen hier de grootste attractie: kolonies van flamingo’s, kroeskoppelikanen, reuzenzwartkopmeeuwen en steppevorkstaartplevieren. De vochtige grazige steppen herbergen de elegante jufferkraanvogel, terwijl de verspreide bosjes de thuis zijn van kleine spotvogel, de steppekiekendief en de roodpootvalk. De zwarte leeuwerik en de witvleugelleeuwerik zijn 2 speciale soorten die enkel voorkomen in deze Centraal-Aziatische steppen: wie zoekt, die vindt!

Wat maakt deze natuurreis naar Kazachstan zo bijzonder?

 • Je maakt kans om enkele soorten te zien die nergens anders voorkomen, zoals de zwarte leeuwerik en de witvleugelleeuwerik.
 • Tijdens de tocht door de Taukumwoestijn verblijf je in een traditionele yurt.
 • In het Tien Shan-gebergte wacht je een bont gezelschap vogels, misschien zelfs het Himalayaberghoen.

Maak kennis met je reisbegeleider

Jan Wellekens heeft een voorliefde voor het oosten en Kazachstan hoort daar zeker bij. Jan noemt het land "een geweldige mix van verschillende habitats, met veel verschillende en soms zeldzame broedvogels". Het boeit hem vooral omdat het een belangrijke tussenstop is voor miljoenen broedvogels uit Siberië. Vogels zijn Jans passie, maar hij heeft ook oog voor zoogdieren, vlinders, reptielen, amfibieën en een vleugje cultuur. In Kazachstan krijgt Jan het gezelschap van een lokale gids.
Meer over Jan
Benieuwd?
Het hoogtepunt van de vorige Kazachstanreis
volgens reisbegeleider Jan Wellekens

In de steppen rond Kozgalzhyn vliegen plots een aantal reuzenzwartkopmeeuwen laag over ons heen. Een beetje verder zien we op een groot meer honderden grauwe franjepoten dobberen, de meesten in prachtkleed. Daarna gaan we echt door de steppen rijden, plots komen we twee Aziatische dassen tegen. Kort daarop zien we in de verte een eenzame saiga-antilope, die zich snel uit de voeten maakt. In de loop van de dag zien we zo’n 40 steppekiekendieven, enkele bruine kiekendieven, honderden witvleugelsternen en wolken van duizenden kemphanen. Dit is voorjaarstrek op zijn best!

Danny
deelnemer in 2018

Ik vond dit een prachtige reis, met mooie waarnemingen en een prachtig team ter plaatse!

Guido
deelnemer in 2018

Jan is een attente begeleider met een zeer goede kennis van het Engels. De joviale plaatselijke gids Sasha ontpopte zich als een gedreven birdwatcher zonder wie zo’n reis een onervaren onderneming wordt.

Is deze natuurreis naar Kazachstan iets voor jou?

 • Je houdt van de natuur en hebt een bijzondere interesse voor vogels.
 • Ook als beginnende natuurliefhebber of natuurfotograaf zal je je hier thuisvoelen.
 • Je hebt een normale basisconditie. We wandelen meestal op vrij grote hoogte en in desolaat gebied, enkele beklimmingen zijn aan de pittige kant.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografie-gehalte
Natuur-gehalte
Boek nu

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

03/05
Vertrekdag Brussel/Amsterdam - Almaty

Vandaag vliegen we van Brussel/Amsterdam naar Almaty. De vluchten zijn inbegrepen in de prijs. Bij aankomst nemen we onze intrek in het hotel in Almaty, dat de komende dagen zal fungeren als onze thuisbasis.

04/05
Kaskelen National Park

We bezoeken het Kaskelen Ili-Ala-Tau National Park op 2000 meter hoogte. Dit ligt op een uurtje rijden ten zuiden van Almaty, dicht bij de grens met Kirgizië. Naast verschillende roofvogelsoorten zoals de himalayagier en de monniksgier, hebben we hier kans op o.a. de weidegors, Chinese fluitlijster en zwarte waterspreeuw.

We overnachten in hetzelfde hotel in Almaty.

05/05
Van Almaty naar de Taukum-woestijn

We rijden van Almaty via het Sorbulak-stuwmeer naar de Taukum-woestijn, waar we in de late namiddag aankomen in ons yurtkamp.

Op het Sorbulak-stuwmeer treffen we verschillende steltlopersoorten en maken we kans op de witoogeend en de witkopeend.

Lunchen doen we bij een ‘wishtree’: een solitaire boom versierd met lintjes, een religieus of spiritueel gebruik. Talrijke zangvogels gebruiken ze tijdens de trek als tijdelijke schuilplaats.

06/05
Taukum-woestijn en Turanga-bosgebied

Voor het ontbijt trekken we de woestijn in, op zoek naar de oostelijke kraagtrap, zandhoenders en Perzische gazellen. Daarna rijden we naar het Turanga-bosgebied met soorten als de saxualmus, Turkestaanse klauwier, oostelijke holenduif en Turkmeense mees. Onderweg rijden we door een duinachtig landschap met talloze duinmeertjes.

We overnachten in een yurtkamp.

 

07/05
Taukum-woestijn en terugkeer naar Almaty

Na een laatste verkenning in de ruime omgeving van het yurtkamp, rijden we terug richting Almaty. Talrijke trekvogels houden zich op in de Taukum-woestijn, met kans op de Aziatische wespendief, de keizerarend en de jufferkraanvogel. We stoppen nog eens bij een ‘wishtree’, voor we naar het hotel in Almaty rijden voor de nacht.

08/05 - 09/05
Tien Shan-gebergte

Vandaag trekken we het hooggebergte in. We verblijven in de Alpen Rose op 2600 m hoogte. Van daar zullen we de komende 2 dagen op zoek gaan naar de talrijke specialiteiten die het hooggebergte te bieden heeft, zoals de ibissnavel, een iconische en zeldzame broedvogel rond kiezelrijke oevers van bergbeken. De witkruin-, de blauwkop- en de Eversmanns roodstaart behoren alle drie tot de mogelijkheden.

Op de tweede dag gaan we nog wat hoger, tot 3300 m. We mikken op Alpiene soorten zoals de zwartkeel-, himalaya- en bruine heggenmus, en mogelijk ook het himalayaberghoen. Later zakken we weer af naar lagergelegen gebied, om in de omgeving van het observatorium op zoek te gaan naar o.a. de zwartborstnachtegaal, de spiegeldikbek en het prachtige struikhaantje.

We overnachten twee keer in Alpen Rose.

10/05
Tien Shan-gebergte en terugkeer naar Almaty

Voor een laatste keer trekken we in de bergen op zoek naar andere of tot nu toe gemiste Alpiene soorten. Na een deugddoende lunch in de Alpen Rose zakken we geleidelijk af uit de bergen, om in de late namiddag terug in Almaty te zijn. Onderweg gaan we nog op zoek naar de grauwe fitis, zwarte waterspreeuw, Chinese fluitlijster en Humes bladkoning.

We overnachten op hotel in Almaty.

11/05
Sogety-vallei en Kokpek-pas

We rijden nu 200 km naar het oosten. Na een korte stop bij een moerassig gebied met kans op Blyth’s rietzanger, bereiken we tegen de middag de Kokpek-pas. Dit is een oase voor mens en dier temidden van een stenige, dorre en droge omgeving.

Tijdens de picknick maken we kans op de bruinkop- en grijze gors. Nadien bezoeken we een kloof met rode en blauwe rotslijsters, Stewarts gorsen en bonte tapuiten. In de late namiddag bezoeken we een waterput waar we mogelijk de woestijnvink, Mongoolse woestijnvink en rode bergvink zien.

We overnachten in ‘hunting lodges’.

12/05
Charyn-canyon

Vroege wandeling in de Sogety-vallei op zoek naar het steppehoen en de woestijngrasmus. Daarna brengen we een bezoek aan de Charyn-canyon, het kleinere broertje van de Grand Canyon. Dan gaat de reis verder naar het zuiden, richting Kirgizië. Bij de bergen wordt de bodem vruchtbaarder en de jufferkraanvogel, sakervalk en kleine torenvalk broeden hier.

We overnachten in ‘hunting lodges’.

13/05
Sogety-vallei en terug naar Almaty

We doen een laatste wandeling in de Sogety-vallei, met de steenortolaan, strandleeuwerik en – wie weet – nog eens het steppehoen! Daarna rijden we terug naar Almaty. We maken nog verschillende stops, voor o.a. Humes braamsluiper en de langstaartklauwier.

Overnachten doen we op hotel in Almaty.

14/05
Terugvlucht Almaty - Brussel/Amsterdam of start extensie

We nemen afscheid van de deelnemers die terug naar huis vliegen. De rest van de groep neemt het vliegtuig naar Astana, voor een binnenlandse vlucht van 1000 km naar het noorden.

Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.

Accommodatie

We verblijven in standaard tweepersoonskamers. In Almaty overnachten we in een degelijk hotel, met eigen badkamer. Op verplaatsing verblijven we in eenvoudige gastenverblijven, met gedeeld sanitair. In de Taukum-woestijn verblijven we in een yurtenkamp. Yurten zijn nomadische woningen die normaal gebruikt worden door de lokale bewoners maar nu ingericht zijn voor toerisme.

Transport en prijzen

We verplaatsen ons in een bus. De wegen zijn soms in minder goede staat, maar dat draagt bij aan de totaalbeleving van Kazachstan!

De prijsberekening is gebaseerd op dollarkoers van 22/05/2018: 1USD = 0,85 EUR. Bij stevige koerswijziging kan de prijs aangepast worden.

Klimaat en kledij

Gezien de diversiteit aan landschappen tijdens deze natuurreis door Kazachstan, ervaren we ook een waaier aan weersomstandigheden. De temperaturen kunnen variëren van 25 à 30°C in de woestijn (met frisse nachten) tot koude temperaturen (soms onder het vriespunt) in de bergen. Breng dus zowel kledij mee voor warme omstandigheden als goede, warme en waterdichte kledij. Ook een muts en handschoenen zijn voor de avonden en ochtenden geen overbodige luxe.

Fotografie

Tijdens deze reis zijn er continu goede mogelijkheden om fauna, landschappen en ‘couleur locale’ te fotograferen. De nadruk ligt tijdens deze reis op beleving en waarneming van natuur, maar deelnemende (amateur-)natuurfotografen krijgen zeker de kans om met prachtige beelden naar huis gaan.

Extensie

De extensie staat beschreven in de algemene tekst. Vanuit de hoofdstad verkennen we de omliggende steppes.

 

EXTENSIE naar de steppes van Astana

14/05: binnenlandse vlucht Almaty-Astana en steppes in de omgeving

15/05: steppes van Korgalzhyn

16/05: Astana en omgeving

17/05: terugvlucht Astana – Brussel/Amsterdam

 

12 dagen | 03 mei 2019 - 14 mei 2019

Natuurreis naar Kazachstan: vogelparadijs van Centraal-Azië

Reizigers: Min 8 - Max 9
Inbegrepen
 • alle drinkwater
 • alle excursies en toegangstickets voor parken
 • alle maaltijden
 • alle overnachtingen
 • alle transport ter plaatse
 • enthousiaste begeleiding door STARLING-natuurgids(en)
 • gespecialiseerde lokale gidsen
 • internationale vliegtuigtickets en luchthaventaxen
 • nationale vluchten en luchthaventaxen
 • verzekering garantiefonds
Niet inbegrepen
 • alcoholische en frisdranken
 • fooien voor lokale medewerkers (horeca, hotels,...)
 • onkosten voor visum (indien van toepassing)
 • persoonlijke uitgaven
 • reisbijstandsverzekering en annulatieverzekering (kan je boeken via ons)
Kenmerken
Categorieën
groepsreis
Voertaal
Nederlands
Opties
Eénpersoonskamer
+ 260 euro
Verlengd verblijf
+ 670 euro
Reserveren vóór 1 maart 2019
3275 euro
Prijs per persoon
Boek nu

Meer informatie nodig?

Stel je vraag!

Vul je gegevens in

Jouw vraag