14 dagen | 16 mrt 2019 - 29 mrt 2019

Natuurreis naar India: op zoek naar het mythische sneeuwluipaard

Een surrealistisch idee om een sneeuwpanter te zien in het wild? Tot voor kort wel, en ook nu nog hebben nog maar weinig mensen een glimp opgevangen van dit mythische zoogdier. Niet voor niets noemen lokale bewoners het ‘de geest van de bergen’. Dankzij onze gedreven en ervaren gidsen word jij misschien één van de gelukkigen die het bijzondere dier zullen waarnemen.

Deze reis naar Ladakh is een absolute aanrader als je oog in oog wil staan met het sneeuwluipaard. Daarnaast spot je misschien de ibissnavel, Tibetaanse berghoen/zandhoen, wolven en andere spectaculaire fauna. Ook niet te missen: de absolute rust en stilte, desolate landschappen en het respect voor de cultuur van de lokale bevolking.

Uitgekiend programma voor je natuurreis in Ladakh

Onze evenwichtige reis bestaat uit verschillende hoofdstukken. Na aankomst in Leh, op 3500 m hoogte, blijven we 2 dagen ter plaatse om te acclimatiseren. Dit betekent dat we uitrusten en tussendoor vogels kijken vanuit busjes. Het levert leuke soorten op en brengt ons in de juiste sfeer. Met wat geluk onderscheppen we de ibissnavel, naast algemenere soorten als de hill pigeon, steenarend, lammergier en robin accentor.

Daarna gaan we naar het Hemis nationaal park waar alles in het teken staat van het sneeuwluipaard. Vanuit een comfortabel basiskamp worden uitkijksessies en daguitstappen gemaakt om van op de beste uitkijkpunten te speuren naar verdachte bewegingen. Garanties kunnen we nooit geven, daarvoor is de natuur te onvoorspelbaar. Wél weten we zeker dat het een spannende zoektocht wordt, en dat die zoektocht op zich al een onvergetelijk avontuur is.

Sneeuwluipaard en meer!

Ter afwisseling trekken we rond voor leuke extra’s zoals de brown dipper, large-eared pika (soort konijn met korte oren), argali (soort schaap), Tibetaanse wolven, holengaai, Tibetaans berghoen, Tibetaanse patrijs en snow pigeon. Ook het contact met de lokale bevolking is uniek, intens en puur.

We sluiten de reis normaal gezien af in de buurt van Ulley, afhankelijk natuurlijk van recente waarnemingen. Rond dit dorpje zijn Tibetaanse steenbokken nagenoeg gegarandeerd. We maken hier ook een goeie kans op Himalayaberghoenen en urials (soort schaap).

Tijdens de trip komen we nu en dan in contact met de lokale bevolking en de boeddhistische cultuur. Als de groep dat wenst, kan een bezoek aan een klooster worden georganiseerd. In Leh zelf zijn er ook talrijke culturele aanraders.

TIP: reserveer je plaats ruim op voorhand zodat we de beste gidsen en vergunningen kunnen reserveren! Dit maakt een cruciaal verschil voor het slagen van deze reis.

Wat maakt deze natuurreis naar India zo bijzonder?

 • Je beleeft een spannende zoektocht naar 'de geest van de bergen': het sneeuwluipaard!
 • Je kampeert op unieke plekken in de Himalaya.
 • Een ervaren STARLING-gids en de beste lokale sherpa's begeleiden deze reis.

Maak kennis met je reisbegeleider

Silas Morreeuws nieuwsgierigheid naar dieren bracht hem overal in Europa en ver daarbuiten. Al twee keer ondernam hij, mét succes, de zoektocht naar het sneeuwluipaard in de bergen van India. Silas vormt teams met de beste lokale gidsen die de grillige natuur in de streek en het gedrag van het sneeuwluipaard door en door kennen.  
Meer over Silas
Benieuwd?
Het topmoment van de reis
volgens reisbegeleider Silas Morreeuw

Het moment waarop de adrenaline omhoog schiet als iemand een sneeuwluipaard vindt! Want dat is waar de reis in je achterhoofd al de hele tijd om gaat. Op het moment dat je het dier goed te zien krijgt, besef je dat er echt nog mooie, pure, zuivere creaturen op deze aardbol zijn. Je vergeet even alle lelijkheid die mensen her en der veroorzaken.

Wat vonden vorige reizigers ervan?
Dörte en Jörg
deelnemers in 2015

Wij hebben intens genoten van deze reis. Het feit dat we het luipaard op grote afstand gezien hebben, doet geen afbreuk aan deze bijzondere waarneming. Het bevestigt voor ons de mythische leefwijze van deze kat. Ook alle andere waarnemingen van lynxen, wolven, wilde ezels, hazen, pika’s, muizen, de vele bijzondere vogels, insecten, reptielen, planten, het grandioze landschap en de cultuur in Ladakh hebben bij ons onuitwisbare sporen achter gelaten.

Dit zal indruk op je maken
volgens STARLING-gids Silas Morreeuw

De rust! Op de meeste plaatsen hoor je geen enkel modern geluid. Geen vliegtuig, geen auto, geen hond, geen kettingzaag … Het kan in de Himalaya zo stil zijn dat je oren ervan suizen. Het boeddhisme dat als een rode draad door de streek loopt en overal voelbaar en zichtbaar is, leidt tot een heel serene beleving. Combineer dat met de permanente machtige vergezichten met pieken van meer dan 6000 meter en je begrijpt waarom ik meteen terug wil.

Is deze natuurreis naar India iets voor jou?

 • Je bent gek op natuur en laat je daarbij niet tegenhouden door barre omstandigheden.
 • Je hebt het nodige geduld om op zoek te gaan naar het sneeuwluipaard. Dit kan enkele uren tot dagen duren …
 • Jouw conditie is goed, we maken best pittige dagtochten.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografie-gehalte
Natuur-gehalte
Boek nu

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

16/03
Van Brussel/Amsterdam naar Delhi (vlucht niet inbegrepen)

Vluchten en extra overnachtingen zijn niet inbegrepen in de prijs van deze reis.

Lees meer Lees minder
17/03
Van Delhi naar Leh (vlucht niet inbegrepen)

Nationale vlucht is niet inbegrepen.

Maaltijden en overnachting zijn vanaf 17 maart wel inbegrepen in de prijs.

Lees meer Lees minder
18/03
Volledige dag in Leh

We wennen aan de ijle lucht op deze hoogte: 3500 meter.

 

Lees meer Lees minder
19/03
Van Leh naar Changla/Rumtse

We reizen richting het leefgebied van het mythische sneeuwluipaard en kijken onze ogen uit naar het kleurrijke Indische straatleven en de natuur om ons heen.

Lees meer Lees minder
20/03 - 26/03
Hemis Nationaal Park - Ulleh

Dit is de plaats waar we zes dagen rondtrekken in de hoop op een ontmoeting met een sneeuwluipaard. Het is de STARLING-gids al elke keer gelukt tot nu toe, maar het blijft een enorm zeldzaam natuurfenomeen: niet te voorspellen en flink zoeken.

Lees meer Lees minder
27/03
Van Hemis Nationaal Park naar Leh

De terugreis is ingezet, al blijven we tot de laatste seconde genieten van dit fantastische land.

Lees meer Lees minder
28/03 - 29/03
Van Leh via Delhi naar Brussel/Amsterdam (vluchten niet inbegrepen)

Nationale en internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs van deze reis.

Lees meer Lees minder
Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.

Accommodatie

We overnachten in hotels van standaardkwaliteit. Tijdens de reis zijn er talrijke overnachtingen in tenten, want we reizen naar afgelegen gebieden in de Himalaya! Accommodatie in tenten is van goede kwaliteit, maar warme slaapzakken en aangepaste kledij zijn een must. Alle maaltijden zijn uitstekend.

Ruim voor de reis bezorgen we je meer informatie. Twijfel je om te boeken? Neem gerust vrijblijvend contact op.

Transport

In de prijs van deze reis zijn de internationale en nationale vluchten niet inbegrepen, door de wisselende koers. Je kan je vluchten via Starling boeken of zelf regelen. Reken op een budget van €800 à €1000 voor alle vluchten samen, afhankelijk van de tijdspanne waarin de vluchten geboekt worden.

In Ladakh verplaatsen we ons in minibusjes.

 

 

Wandelen, natuurstudie en fotografie

Het wandelen is pittig. Voor de dagtochten in Hemis Nationaal Park is een goede conditie vereist. Natuurstudie en beleving is top. Geduld is wel een noodzaak tijdens het zoeken naar het sneeuwluipaard. Dit kan enkele uren tot dagen in beslag nemen … Tijdens deze reis zijn er een goede mogelijkheden voor fotografie. De gids heeft een uitgebreide kennis van digitale fotografie.

Een uitgebreide informatiefiche volgt ruim voor aanvang van de reis.

Klimaat en kledij

In deze periode van het jaar is het in deze streek koud tot heel koud. Zeker op grote hoogte (+5000 m) kan de temperatuur zakken tot diep onder 0 … Goede aangepaste kledij voor koude omstandigheden is dus aangewezen.

Neerslag is onmogelijk te voorspellen. Het kan  zonnig en droog zijn, maar evengoed bewolkt met hevige sneeuw. Flexibiliteit is daarom essentieel. Door samen te werken met een ervaren team van sherpa’s (lokale gidsen met National Geographic-ervaring), halen we het onderste uit de kan en proberen we sublieme waarnemingen te bereiken.

Extra's

Extra overnachtingen en excursies in Delhi kunnen georganiseerd worden op aanvraag. Vraag meer info via het contactformulier.

14 dagen | 16 mrt 2019 - 29 mrt 2019

Natuurreis naar India: op zoek naar het mythische sneeuwluipaard

Reizigers: Min 4 - Max 8
Inbegrepen
17 mrt 2019 - 28 mrt 2019
 • alle drinkwater
 • alle excursies en toegangstickets voor parken
 • alle maaltijden
 • alle overnachtingen
 • alle transport ter plaatse
 • een team gespecialiseerde sherpa's (National Geographic)
 • enthousiaste begeleiding door STARLING-natuurgids(en)
 • inkom voor National Park Hermis (225 euro)
 • tenten en kampeermateriaal
 • verzekering garantiefonds
Niet inbegrepen
 
 • alcoholische en frisdranken
 • extra overnachtingen
 • fooien voor lokale medewerkers (horeca, hotels,...)
 • internationale vluchten en luchthaventaxen
 • nationale vluchten en luchthaventaxen
 • onkosten voor visum (indien van toepassing)
 • persoonlijke uitgaven
 • reisbijstandsverzekering en annulatieverzekering (kan je boeken via ons)
Kenmerken
Categorieën
groepsreis
Voertaal
Nederlands
Opties
Eénpersoonskamer
+ 250 euro
Reserveren vóór 31 december 2018
2675 euro
Prijs per persoon
Boek nu

Meer informatie nodig?

Stel je vraag!

Vul je gegevens in

Jouw vraag