9 dagen | 15 jun 2019 - 23 jun 2019

Natuurreis naar IJsland: spektakel van vogels en natuur

IJsland staat bijna synoniem met natuur. Het dunbevolkte land wordt gevormd, gekneed en gedomineerd door de kracht van ondergrondse vulkanische activiteit. Vogels en andere dieren krijgen hier grotendeels vrij spel: een paradijs voor vogelkijkers en natuurliefhebbers.

Drukbevolkte vogeltoendra

Op de eindeloze toendravlaktes is het van halverwege juni tot half juli een drukte van jewelste. Het wemelt er van de vogels. Al van ver zie je de toendra gonzen van het leven: ontelbare noordse sternen, kleine en grote jagers, regenwulpen, goudplevieren en grauwe franjepotenstappen, vliegen en foerageren hier een kleine maand volop. Op de koude toendrameren vinden we makkelijk roodkeel- en ijsduikers in prachtkleed: een bijzondere en unieke ervaring.

In de koude Atlantische Oceaan rond het gigantische eiland verzamelen dan weer tal van zeezoogdieren. Dwergvinvissen, bultruggen, orka’s en een zeldzame blauwe vinvis tekenen er present.

Snuffelen naar orka’s rond Snæfellsnes

Snæfellsnes is een lang schiereiland dat zich westwaarts van IJsland in de zee uitstrekt. In de winter is het een toevluchtsoord voor tal van zeevogels. Wist je dat ook orka’s dan dichtbij Snæfellsnes komen ‘schuilen’? ’s Zomers verspreiden de prachtige zeezoogdieren zich verder van het schiereiland en moeten we er met de boot naar op zoek. Dat doen we dan ook, tijdens een spannende walvistocht. Of we de orka’s ook daadwerkelijk spotten, is af te wachten, maar grote burgemeesters, Jan-van-Genten, noordse stormvogels en grote jagers passeren zo goed als zeker de revue. En wie weet nemen we zelfs een overzomerende kleine burgemeester waar.

Aan de kaap van Snæfellsnes vinden duizenden zeevogels een broedplaats op de rotsen. Zeekoet, zwarte zeekoet, kortbekzeekoet, papegaaiduiker, alk en drieteenmeeuw maken het gros van de soorten uit. Op zee zitten vaak eidereenden, soms ook harlekijneenden of met wat geluk een enkele koningseider. Hou je verrekijker paraat!

Onherbergzaam Flatey en de provincie Westfjorden

Vanuit Stykkishólmur nemen we de veerboot naar het piepkleine eilandje Flatey. Dit eilandje ligt tussen het Snæfellsnes-schiereiland en de provincie Westfjorden. Het herbergt een extreem dichte vogelpopulatie. Naast de gebruikelijke noordse sternen bewonen ook een ontelbaar aantal kuifaalscholvers, drieteenmeeuwen, zwarte zeekoeten, papegaaiduikers en noordse stormvogels dit eilandje. Nog meer tot de verbeelding spreken de massale kolonies grauwe franjepoten. Wie haalt er de enkele paartjes rosse franjepoot vantussen?

Daarna zetten we koers naar de provincie Westfjorden en Latrabjarg. Deze regio wint met gemak de award voor ruigste en rustigste gebied van IJsland. Niet voor niks staat dit dus in het programma van STARLING, weg van alle drukte! Het is er nog spaarzamer bevolkt dan elders en er komen regelmatig afgedreven ijsberen aan wal, er spoelt af en toe een walrus aan en poolvossen voelen zich hier wonderwel thuis. De rotskusten dan weer zijn het perfecte habitat voor de imposante zeearend en we bezoeken één van de grootste zeevogelkolonies van Europa met naar schatting meer dan 1 miljoen zeevogels.

De baai van Húsavik

De grote baai van Húsavik lijkt op het eerste zicht een fjord als een ander, ware het niet dat er elk jaar in juni bijzondere gasten op bezoek komen: de blauwe vinvis, het grootste dier ter wereld. Met wat geluk krijgen we zo’n indrukwekkende mastodont te zien. Om onze kansen zo groot mogelijk te maken, plannen we opnieuw een walvistocht in. Hopelijk passeren ook witsnuitdolfijn, dwergvinvis en bultrug onze boeg. Hou je ogen en oren open! Bij de gigantische zeevogelkolonie in de baai spotten we parmantige papegaaiduikers, vervaarlijke grote jagers en snelle Jan-van-Genten.

Mývatn: zoetwatermeer vol vogelschatten

Iets meer naar het oosten vinden we het zoetwatermeer Mývatn. Een hotspot voor Europese vogelkijkers. Dé ornithologische specialiteiten van IJsland zitten namelijk exact op die plek: ijslandse brilduiker en harlekijneend. Wat verder domineren giervalken het landschap, azend naar een prooi. Hier zit een opvallend groot aantal soorten watervogels bij elkaar. We zoeken dan ook naar topper, middelste zaagbek, kuifduiker en verschillende andere prachtbeestjes.

Wat maakt deze vogel- en natuurreis naar IJsland zo bijzonder?

 • Onze eigen STARLING-reisbegeleider is professionele IJslandgids en kent het land door en door.
 • Je spot niet alleen talloze vogels en zeezoogdieren, maar maakt bovendien grote kans op verschillende zeldzame soorten.
 • Je wordt getrakteerd op pure natuurbeleving tijdens walvistochten, vogelexcursies en unieke eilandbezoeken.

Maak kennis met je reisbegeleider

Deze reis wordt begeleid door officieel IJslandgids Brecht De Meulenaer. Erg vertrouwd met het ruwe landschap, het grillige klimaat en de toestand van de wegen, weet hij als geen ander waar er bepaalde vogel- en diersoorten te zien zijn. Hij neemt je mee op de beste walvistochten en houdt ervan om zijn kennis op een boeiende en geduldige manier door te geven. Brecht woonde zelf een 3-tal jaar in IJsland en werkte er als gletsjergids: een betere begeleider voor deze spectaculaire vogel- en natuurreis naar IJsland kan je dus niet bedenken.
Meer over Brecht
Benieuwd?
Het topmoment van de IJsland-reis
volgens reisbegeleider Brecht De Meulenaer

Mijn favoriete plek op IJsland?  Het piepkleine eilandje Flatey in het midden van de Breiðafjörður. Er staan maar enkele huisjes, maar vogels zijn er des te meer. Van papegaaiduikers en zwarte zeekoeten tot sneeuwgorzen, tureluurs en grauwe franjepoten of zelf een zeldzame rosse franjepoot. Heerlijk vogels kijken dus, maar ook vooral genieten van de bijzondere sfeer op deze unieke locatie.

Is deze vogel- en natuurreis naar IJsland iets voor jou?

 • Je vindt het niet erg om langere dagen te maken als je daardoor mooie waarnemingen kan scoren.
 • Je bent gefascineerd door vogels en zeezoogdieren en kijkt er naar uit om zeldzame soorten te spotten.
 • Je houdt van rust, stilte en intense natuurbeleving.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografie-gehalte
Natuur-gehalte
Boek nu

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

15/06
Vertrekdag: Brussel/Amsterdam - Reykjavik, transfer naar Snæfellsnes (vlucht niet inbegrepen)

We vliegen vanuit Brussel/Amsterdam richting Reykjavik. Van daaruit vertrekken we naar Snæfellsnes.

De internationale vluchttickets zijn niet inbegrepen in de prijs.

Lees meer Lees minder
16/06
Walvistocht & vogels kijken

In Snæfellsnes gaan we meteen op walvistocht in combinatie met een stevige dosis birdwatching.

Lees meer Lees minder
17/06
Snæfellnes - Flatey - Westfjords - Latrabjarg

Snæfellnes – Flatey – Westfjords – Latrabjarg

Lees meer Lees minder
18/06
Latrabjarg - Trollpen

Latrabjarg – Trollpen

Lees meer Lees minder
19/06
Trollpen - Húsavik

Trollpen – Húsavik

Lees meer Lees minder
20/06
Walvistocht - Vikingavatn - Myvatn

Walvistocht – Vikingavatn – Myvatn

Lees meer Lees minder
21/06
Myvatn

Myvatn

Lees meer Lees minder
22/06
Myvatn - Reykjavik

Myvatn – Reykjavik

Lees meer Lees minder
23/06
Terug naar huis: Reykjavik - Brussel/Amsterdam (vlucht niet inbegrepen)

We reizen terug richting Brussel/Amsterdam vanuit Reykjavik.

Internationale vluchttickets zijn niet inbegrepen in de prijs.

Lees meer Lees minder
Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.

Accommodatie

We overnachten de hele reis in standaard gasthuizen en hotels. Afhankelijk van de locatie zijn er zowel kamers met gedeelde badkamer als met privé badkamer beschikbaar. Een lijst van de hotels kan je verkrijgen via e-mail. Alle maaltijden zijn van prima kwaliteit.

Transport

We verplaatsen ons met een comfortabele bus over goede wegen. We nemen ook enkele ferry’s en maken een walvistocht.

De internationale vluchten zitten niet inbegrepen in de prijs. Bij gegarandeerd vertrek maken wij een vrijblijvende offerte op voor deze vluchten. Hou daarbij rekening met ongeveer 400 euro per persoon. Meer informatie? Neem contact op!

Klimaat en kledij

In deze periode van het jaar is de temperatuur op IJsland over het algemeen matig tot fris. Goede water- en winddichte kledij is dus aangewezen. We raden aan: warme truien, laagjes kleding, lange broeken, water- en winddichte jas, eventueel regenbroek, windvaste paraplu en stevige wandelschoenen. We kunnen zeker regenbuien verwachten, maar zullen evengoed helder weer krijgen.

Natuurfotografie

IJsland is een land met een enorme diversiteit aan landschappen, fauna en flora. Op de reis zijn er heel veel mooie kansen voor fotografie en de reisgids heeft een goeie kennis van digitale fotografie. Maar let op: dit is geen gespecialiseerde fotografiereis, wel een laagdrempelige natuurreis.

9 dagen | 15 jun 2019 - 23 jun 2019

Natuurreis naar IJsland: spektakel van vogels en natuur

Reizigers: Min 5 - Max 6
Inbegrepen
 • alle boottochten
 • alle drinkwater
 • alle excursies en toegangstickets voor parken
 • alle maaltijden
 • alle overnachtingen
 • alle transport ter plaatse
 • enthousiaste begeleiding door STARLING-natuurgids(en)
 • fooien voor lokale medewerkers (horeca, hotels,...)
 • gespecialiseerde lokale gidsen
 • verzekering garantiefonds
Niet inbegrepen
 • alcoholische en frisdranken
 • internationale vluchten en luchthaventaxen
 • persoonlijke uitgaven
 • reisbijstandsverzekering en annulatieverzekering (kan je boeken via ons)
Kenmerken
Categorieën
groepsreis
Voertaal
Nederlands
Opties
Eénpersoonskamer
+ 735 euro
3975 euro
Prijs per persoon
Boek nu

Meer informatie nodig?

Stel je vraag!

Vul je gegevens in

Jouw vraag