Volzet
15 dagen | 09 mrt 2019 - 23 mrt 2019

Natuurreis naar Ghana: unieke vogelsoorten van West-Afrika

Ghana is een land dat pas recent in the picture staat als uitstekende bestemming voor natuurbeleving. Verwonderlijk dat die ‘ontdekking’ zo lang heeft geduurd, want het land biedt een heerlijke introductie tot de rijke fauna van West-Afrika. Tijdens deze reis focussen we in de eerst plaats op vogels. Er staan heel wat endemische soorten – de Upper-Guinee-endemics – op onze wishlist. Het zien van de yellow-headed picathartes, één van de meest gezochte vogels ter wereld, verzekert alvast een spectaculaire trip. We beleven het echte regenwoud, trekken naar lagunes aan de kust en naar het savanne-grasland in het noorden: een brede waaier aan vogels en zoogdieren is tijdens deze reis gegarandeerd.

Van savanne naar tropisch regenwoud

We starten deze vogelreis in de Shai hills, een heuvelend savanne-gebied dichtbij de Ghanese hoofdstad Accra. Een gebied dat een erg leuk startpunt vormt voor deze reis, want we zien onder meer snowy-crowned robin chat, white-crowned cliff chat, Senegal parrot, blue-bellied roller, swallow-tailed bee-eater, oriole warbler, red-necked en lizzard buzzards, Lanner falcon, green woodhoopoe en stone partridge. En had je al gehoord van de flappet lark? Dat is een soort leeuwerik die bizar baltsgedrag vertoont door heftig z’n vleugels tegen elkaar te klappen.

In de omgeving wonen trouwens meerdere groepjes groene bavianen, behoorlijk indrukwekkende primaten die hier de menselijke bezoekers in de gaten houden. Onze volgende stop is het tropische Kakum National Park, de ultieme droombestemming voor vogelkijkers. We doen er twee maal de canopy walk, een wandeling door de kruinen van de bomen. We zitten hier letterlijk op ooghoogte van massa’s vogelsoorten zoals de schitterende blue-throated roller, de endemische Sharpe’s apalis en de white-crested hornbill.

Bij een bezoek aan de Antwikwaa sectie van het nationaal park mikken we onder andere op forest penduline tit, Ayre’s hawk eagle en Ahanta francolin. Aan de rivier kunnen we white-throated blue swallow, Preuss’s cliff swallow, rock pratincole en white-headed lapwing bewonderen. Met een beetje geluk treffen we er ook de African finfoot.

Ongerepte regenwoudbelevenis pur sang

Onze volgende bestemming, en een absoluut hoogtepunt van de reis, is het natuurreservaat Ankansa. Ons verblijf ligt vlakbij de ingang van het park, wat een subliem surround-effect van oerwoudgeluiden geeft. Het ongerepte en uitgestrekte woud huisvest een bizarre diversiteit aan soorten. Om het onderste uit de kan te halen, verblijven we hier dan ook twee nachten. We mikken onder andere op Nkulengu rail, verschillende soorten kleurrijke ijsvogels waaronder chocolate-backed-, shining-blue- en African pygmy kingfisher, yellow casqued hornbill en white-crested tiger heron.

Twee soorten die hier voorkomen, maar die mensen waar ook ter wereld nagenoeg onmogelijk te zien krijgen zijn de spot-breasted ibis en white-breasted Guineafowl. De kans is miniem, maar stel je maar eens voor!

Kippenvel in de tropen: de picathartes

Via het Abrafo Forest zetten we koers naar het oosten van het land. We houden onderweg halt in een afgelegen stuk regenwoud waar verschillende broedparen van de yellow-headed picathartes leven. In het Nederlands bekend als de witnekkaalkopkraai is dit is ongetwijfeld de topsoort van de reis. Op dat bamboebankje bij een overhangende rots ben je getuige van een ornithologisch verschijnsel zoals je er waarschijnlijk nog nooit één hebt beleefd: de plotse verschijning van meerdere van deze bijzondere en prachtige picathartes in de buurt van hun nestplaatsen. Kippenvel en zweten tegelijk, in deze op en top tropische omgeving!

Naar de Sahel en terug

Nog nagenietend van de onvergetelijke ontmoeting met de yellow-headed picathartes trekken we naar het Offinso Forest en Bobiri reservaat. Beide deelgebieden maken deel uit van een bosgordel van zuidelijk vochtig regenwoud en noordelijk droger bos. Hier hebben  we een herkansing voor enkele zeldzamere vogelsoorten tijdens de reis: Akun– en Frasers eagle owls, plain nightjar, long-tailed nightjar en brown nightjar, forest francolin en Ahanta francolin. Andere parels zijn capuchin babbler, yellow-footed honeyguide en forest scrub robin.

Na deze uitgebreide introductie in het West-Afrikaanse regenwoud rijden we noordwaarts naar de savannegebieden van Mole National Park. Een totaal verschillend landschap dan wat we tot nu toe van Ghana hebben gezien. Hoewel Afrikaanse olifanten hier zeldzaam zijn, kunnen we ze met wat geluk bewonderen. Een verschillend landschap brengt ook compleet andere vogelsoorten met zich mee: Northern carmine bee-eater, saddle-billed stork, Abyssinian roller, Northern ground-hornbill, …

Vogelhotspots voor het oprapen

We rijden van Mole National Park terug naar het zuiden. Onderweg overnachten we in Techiman, waar we het Opuro forest uitkammen. En voor we helemaal terugkeren naar Accra, houden we nog halt in Atewa. In het regenwoudgebied op deze met kaalkap bedreigde heuvelrug, zitten opnieuw enkele topsoorten op ons te wachten: blue-moustached bee-eater, long-tailed hawk, Congo serpent eagle, yellow-bearded greenbul, red-fronted antpecker, Nimba flycatcher, crowned eagle, brown-chested alethe, forest scrub robin en lowland akalat.

Heb je je triplist al klaar? Ghana, here we come!

Wat maakt deze vogelreis naar Ghana zo bijzonder?

  • Ghana’s prachtige natuur bestaat uit regenwoud, savanne én lagunes met bijhorende vogelrijkdom met heel wat endemische soorten.
  • In Ghana leven meer dan 755 vogelsoorten, waarvan wij er zo’n 450 te zien krijgen.
  • We hebben een heel bijzondere ontmoeting met een groepje yellow-headed picathartes of witnekkaalkopkraaien.
  • We overnachten twee dagen midden in de jungle, omringd door oerwoudgeluiden én maken een wandeltocht via hangbruggen door de kruinen van de bomen, op ooghoogte van de vogels.
  • Je STARLING-gids vormt een team met één van de beste birding-gidsen van Ghana.

Maak kennis met je reisbegeleider

Benny Cottele was als kind al naar vogels aan het kijken. Hij beschouwt Ghana als de perfecte kennismaking met de fauna van Westelijk Afrika. Tijdens deze trip vormt hij een droomteam met een gespecialiseerde Ghanese vogelgids.
Meer over Benny
Benieuwd?
Het topmoment van de reis
volgens reisbegeleider Benny Cottele

De canopy walk in Kakum National Park is een onvergetelijke belevenis. Op 30 meter hoogte wandelen we in de kruinen van het regenwoud en bekijken we de ene na de andere exotische vogelsoort zónder er een stijve nek van te krijgen.

Is deze vogelreis naar Ghana iets voor jou?

  • Allereerst: je bent gepassioneerd door de natuur om je heen.
  • Je bent je een bevlogen vogelkijker, of je nu beginnend of expert bent, maakt voor deze reis niets uit.
  • Je hebt een normale fysieke conditie en kan goed tegen een warm klimaat.
  • Je bent klaar voor enkele unieke belevenissen, een hele lijst nieuwe vogelsoorten en een kennismaking met het mooie West-Afrika.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografie-gehalte
Natuur-gehalte
Geïnteresseerd? We houden je op de hoogte

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

09/03
Heenvlucht uit Brussel/Amsterdam - nacht in Accra

Bij aankomst in Accra maken we kennis met onze lokale gids en chauffeur.

We overnachten in het plaatsje Afienya.

10/03
Shai Hills - Cape coast

Onze eerste vogels van Ghana zijn een feit met een bezoek aan de Shai Hills natuurreservaat, even buiten Accra. Het is een savannegebied met typische ‘inselbergen’ dat een enorme vogelrijkdom herbergt. We worden tijdens onze wandeling begluurd door groene bavianen en geelgroene meerkatten.

Na de lunch vertrekt ons busje richting Kakum National Park. Onderweg stoppen we aan een lagune die een echte trekpleister vormt voor vogels.

We overnachten in Jukwa, op korte afstand van het Kakum National Park.

11/03
wandelen door de boomkruinen van het Kakum National Park

Vandaag staan verschillende ‘canopy walks’ op het programma. We mogen ‘s ochtends en ‘s avonds op het hangende pad door de boomkruinen voor en na de officiële sluitingstijden van het park. We hebben dus de vogels voor ons alleen en vergapen ons op ooghoogte aan allerlei kleurrijke exemplaren. Onvergetelijk!

Als het wat warmer wordt, zoeken we de koelte van het woud op om daar de specifieke vogelsoorten te bekijken. Op het warmste punt van de dag houden we middagrust in de lodge, bij het zwembad of vogels kijkend in de hoteltuin. Wie interesse heeft kan een culturele middaguitstap maken naar het Cape Coast Kasteel.

We blijven na zonsondergang nog even in het National Park, omdat hier ook heel wat maffe nachtelijke soorten te spotten vallen.

We overnachten in Jukwa, op korte afstand van het Kakum National Park.

12/03
Kakum National Park + rit naar Ankasa

Vandaag gaan we vroegochtendbirden in het Abrafo forest in het Kakum National Park.

Na de lunch rijden we naar Ankasa National Park

13/03
De vogels van Ankasa National Park

Vandaag kijken we de hele dag vogels in het Ankasa woud.

14/03
Ochtend in Ankasa - rit naar Kakum National Park

Na nog een portie birden is het tijd om afscheid van Ankasa Forest.

We rijden tegen de avond terug naar Kakum National Park.

15/03
Tijd voor de witnekkaalkopkraaien of picathartes

Vandaag zetten we ons schrap voor één van de meest onvergetelijke momenten van de reis: een ontmoeting met een groepje witnekkaalkopkraaien of picathartes. De gids neemt ons mee naar de plek waar ze deze bijzondere vogels relatief recent ontdekt werden. We kunnen een hele poos ongestoord de vogels observeren. Magisch! We rijden hierna door naar Bobiri.

16/03
Bobiri forest reserve - Bolgatanga

Na een ochtendexcursie in Bobiri reizen we door naar Bolgatanga. Onderweg maken we boeiende stops om onder andere de Egyptian plover te zien. We zien het landschap veranderen naar meer open savanne. In de derde grootste stad van Ghana, Tamale, genieten we van een lunch.

 

17/03
Tono dam

Vandaag kijken we vogels rond het reservoir en het irrigatiestation aan Tono Dam, waar altijd enkele interessante vogels te vinden zijn.

18/03
Tongo heuvels

Na een stevig ontbijt gaan we vogels kijken in de Tongo Hills. Een rotsformatie in een prachtig landschap, waar we de Fox Kestrel and Rock-loving Cisticola hopen te spotten. In de namiddag reizen we naar Mole.

19/03 - 21/03
Mole National Park

We maken een lange rit – met de nodige boeiende tussenstops – naar Mole National Park, waar we ons twee dagen volop onderdompelen in de natuur.

22/03
Vlindertuin vol vogels

’s Ochtends bezoeken we opnieuw Bobiri Forest en de vlindertuin. Er zitten gegarandeerd nog interessante soorten die we nog niet eerder hebben gezien. In de namiddag ontdekken we nog het vogelrijke gebied rond Atewa.

We brengen een laatste avond door in Ghana en kijken terug op een indrukwekkende reis.

23/03
Nog een laatste keer vogels kijken - Accra - Brussel/Amsterdam

We spenderen onze voormiddag in het Atewa Range Forest Reserve, die bekend staat als IBA (Important Bird Area).

Na de lunch zetten we koers naar Accra, waar we het vliegtuig opstappen terug naar Europa.

Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.

Accomodatie

We logeren in hotels en lodges van goede kwaliteit, vaak vlakbij of in de reservaten. In Ankansa verblijven we in een lodge waar kamers geen airco hebben, maar we zijn er vlakbij de ingang van het Nationaal Park. We maakten deze keuze om tijdrovende transfers van en naar verder gelegen hotels te vermijden. In plaats daarvan benutten we ten volle de beste momenten van de dag (de vroege ochtend en late namiddag) om het regenwoud uit te pluizen.

Transport

De internationale vluchten zijn inbegrepen in de prijs van deze reis. We voorzien rechtstreekse vluchten van Brussels Airlines vanaf Brussel, op voorwaarde dat de vluchtschema’s hetzelfde blijven. Vertrek je liever van een andere luchthaven zoals Amsterdam?  Contacteer ons en wij regelen jouw vlucht!

We verplaatsen ons met een ruime minibus met airco. Om Ankansa te verkennen, stappen we over in 4×4-voertuigen.

De wegen zijn van uiteenlopende (en onvoorspelbare) kwaliteit.

Klimaat & kledij

Het klimaat in Ghana is tropisch. Het is er altijd warm en dat kan in combinatie met een hoge vochtigheidsgraad, best vermoeiend zijn. Een fikse bui is in de tropen nooit uitgesloten. Paraplu en/of regenjas stop je best in de valies. De warmste periodes van de dag brengen we over het algemeen rustend door, al dan niet met verkoeling van de airco of een zwembad indien die beschikbaar zijn. Vergeet dus ook je zwemkleding niet mee te nemen.

Fotografie

Wie graag foto’s wil maken, zit in Ghana zeker goed. Lichtgevoelige, camera’s bieden voordelen in het donkere regenwoud. Dit is geen fotografiereis, maar we houden tijdens de dagtochten rekening met de aanwezige fotografen. Ook de gids kan je goed helpen met natuurfotografie.

Volzet

Helaas, deze reis is volzet

Wil je volgende keer graag mee? Laat dan je e-mailadres achter. We sturen je als eerste een mailtje op het moment dat we dezelfde (of een heel gelijkaardige) reis organiseren.

Meer informatie nodig?

Stel je vraag!

Vul je gegevens in

Jouw vraag