Een glasvleugelpijlstaart, een dagactieve nachtvlinder, probeert wat nectar te verschalken. © Hans Debruyne
Laatste plaats
8 dagen | 06 jul 2019 - 13 jul 2019

Natuurreis naar Frankrijk: de meren en moerassen van de Brenne
In samenwerking met Landschap vzw

Zo’n 270 km ten zuiden van Parijs, in het Departement Indre, vind je het Regionaal Natuurpark van La Brenne. Met een oppervlakte van bijna 200.000 ha, gesitueerd tussen Chateauroux en Poitiers, is La Brenne één van de best bewaarde geheimen van Frankrijk.

Deze streek wordt ook wel ‘het land van de duizend meren’ genoemd, maar dat is een understatement! In werkelijkheid zijn het er veel meer. Het relatief vlakke noordelijke deel van La Brenne is werkelijk bezaaid met ondiepe viskweekvijvers, zo’n 2.500 in totaal. Veel van die vijvers waren er al in de Middeleeuwen: dit is dus een streek met een traditie!

→ VOOR DE LAATSTE PLAATS VAN DEZE REIS ZIJN WE OP ZOEK NAAR EEN MANNELIJKE DEELNEMER OM EEN KAMER TE DELEN

De Brenne, een streek met nostalgie

La Brenne bestaat uit kleine dorpen en gehuchtjes, verspreid gelegen en verbonden door een netwerk van kleine, pittoreske weggetjes met weinig verkeer. Omdat de zware kleigrond zeer moeilijk te bewerken is, zijn de twee belangrijkste activiteiten visteelt en veehouderij. Industrie is helemaal afwezig en ook grote agglomeraties zal je hier niet vinden.

Het beste van twee werelden

Via brede rietkragen gaan de natte milieus rond de talloze vijvers naadloos over in golvende weilanden, omringd door prachtige oude loofbossen. Je komt ogen te kort om de schitterende mozaïek van biotopen te overzien. Want er zijn niet alleen de vijvers, weilanden en bossen, die zijn ook nog eens met elkaar verbonden via prachtige hagen en houtkanten en bloemrijke wegbermen.

Behalve ogen kom je hier ook tijd te kort, tijd om een volledig beeld te krijgen van de werkelijk spectaculaire biodiversiteit: 1.600 soorten planten, 62 soorten libellen, liefst 10 soorten reptielen en 14 soorten amfibieën, ruim 260 vogelsoorten, meer dan 100 soorten dagvlinders en talloze andere ongewervelden.

La Brenne is de streek waar het noorden en het zuiden elkaar ontmoeten. Je vindt hier haast alle soorten van de Lage Landen, maar ook typische vertegenwoordigers van een mediterraan milieu. De bijeneter, hop, koereiger, cirlgors, boomkikker, bidsprinkhaan en de felgroene smaragdhagedis bijvoorbeeld, om maar even de sfeer te schetsen. Of de tongorchis, Europese moerasschildpad, grauwe klauwier en witwangstern. Het beste van twee werelden komt hier samen!

Van aalscholver tot zwijn

Op en rondom de vijvers krioelt het van de watervogels. Zowat alle reigersoorten – inclusief ralreiger, purperreiger, woudaapje, roerdomp, kwak en 2 soorten zilverreigers – komen hier voor, sommige broedend in gemengde kolonies pal voor één van de 16 comfortabele vogelkijkhutten. Vanuit die hutten zie je ook geoorde futen, krooneenden, steltkluten, gezellig knabbelende beverratten en met wat geluk zelfs een ringslang of een adderringslang.

We hopen op één van deze slangen tijdens de week! Maar let op, het zijn niet alleen ongevaarlijke ringslangen die hier de dienst uitmaken. Met de geelgroene toornslang, bijvoorbeeld, kan je maar beter geen ruzie krijgen. Dat zoveel slangen ook de slangenarend aantrekken, is dan weer mooi meegenomen …

Ook wildspotters komen hier aan hun trekken. In de schemering trekken we er op uit om vossen, marters, everzwijnen en edelherten te spotten, en daarbij pikken we graag ook nog de kerkuil en de nachtzwaluw mee.

Glijden tussen waterjuffers

In het meer reliëfrijke zuiden van La Brenne stromen twee rivieren in diep uitgesleten valleien: de Anglin en de Creuse. Allebei zijn ze prachtig om te zien, zeker in de periode waarin wij er zijn. Dan zijn de rivieren namelijk bedekt met drijvende pakketten van bloeiende waterranonkels waarboven duizenden elegante weidebeekjuffers fladderen. Een lust voor het oog! In de loop van onze vakantie trekken we er zeker een dag met de kano op uit om La Creuse van héél dichtbij te beleven.

Wat maakt deze natuurreis naar La Brenne zo bijzonder?

 • Op een heel ontspannen manier ontdek je indrukwekkende natuur dicht bij huis.
 • Je logeert in een B&B in een typische hoeve in één van de kleinste dorpjes van Frankrijk.
 • Je observeert prachtige diersoorten uit Noord- én Zuid-Europa: vogels, zoogdieren, insecten, reptielen ...
Het topmoment van de reis
volgens deelnemer André (2018)

De kanotocht op de Creuze maakte indruk: de grote verscheidenheid aan insecten die je er ziet … Ook de vele vogelkijkhutten en de zoektochten naar slangen of bijeneters zinderen nog na.

Het topmoment van de reis
volgens deelnemer Pier (2018)

De inspirerende begeleiding van Jan bracht een gebied dat op het eerste zicht niet aantrekkelijk is – meertjes met hagen eromheen – tot leven! Jan is competent en zeer enthousiast, echt een grote meerwaarde voor deze reis.

Is deze natuurreis naar La Brenne iets voor jou?

 • Je houdt van de natuur in al zijn facetten.
 • Je vindt de Europese fauna en flora even boeiend als die ver weg.
 • Ook als natuurfotograaf amuseer je je tijdens deze reis.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografie-gehalte
Natuur-gehalte
Boek nu

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

06/07
Van Leuven/Antwerpen/Gent naar La Brenne

We vertrekken op zaterdag in de vroege ochtend. Twee minibusjes halen de deelnemers op bij nog af te spreken verzamelpunten in Vlaanderen (en mogelijk ook Zuid-Nederland). De exacte afspraakplaatsen laten we afhangen van de deelnemers: uiteraard kiezen we die strategisch in functie van de inschrijvingen.

Vervolgens rijden we in een uur of zes – plus tussenstops – tot in het hart van La Brenne, waar we tegen de avond inchecken en een eerste keer samen dineren.

Diezelfde avond scoren we ook meteen al onze eerste slang – of dat is tenminste de bedoeling – en het zal ook heel moeilijk zijn om onderweg geen purperreigers te zien …

07/07 - 10/07
Rondreizen in La Brenne

Moerassen, rietkragen, akkertjes en graslanden, meren en rivieren!

We weten perfect welke plekken we willen bezoeken. Dat hebben we in dezelfde week in de vorige jaren allemaal voor je uitgezocht. Op welke dag we juist wat gaan doen, laten we afhangen van het weer en van de interesse van de groep.

 

10/07 - 12/07
Rondreizen in La Brenne

Moerassen, rietkragen, akkertjes en graslanden, meren en rivieren!

We weten perfect welke plekken we willen bezoeken. Dat hebben we in dezelfde week in de vorige jaren allemaal voor je uitgezocht. Op welke dag we juist wat gaan doen, laten we afhangen van het weer en van de interesse van de groep.

13/07
Van La Brenne terug naar Leuven/Antwerpen/Gent

De terugreis is gepland op zaterdag, opnieuw met verschillende tussenstops. Mogelijk groeperen we die allemaal in de eerste kilometers, om zo lang mogelijk van La Brenne te kunnen genieten …

Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.

Accommodatie

Wakker worden en thuiskomen doen we dagelijks in een prachtig gerestaureerde hoeve met grote, biodiverse tuin. Deze ligt in één van de kleinste dorpjes van Frankrijk en wordt als B&B uitgebaat. Temidden van de natuur en op een steenworp van de mooiste vijvers en de beste kijkhutten van La Brenne.

Ook culinair zullen we verwend worden, daar twijfelen we niet aan. Als het paradijs bestaat, dan hebben wij alvast het adres.

→ VOOR DE LAATSTE PLAATS VAN DEZE REIS ZIJN WE OP ZOEK NAAR EEN MANNELIJKE DEELNEMER OM EEN KAMER TE DELEN

Transport

We reizen naar en door La Brenne met minibusjes.

Korting?

Leden van Landschap vzw genieten een korting van 25 euro per persoon! Nog geen lid? Ontdek hier de ledenvoordelen, word lid en geniet meteen van de ledenkorting op deze reis.

Laatste plaats
8 dagen | 06 jul 2019 - 13 jul 2019

Natuurreis naar Frankrijk: de meren en moerassen van de Brenne
In samenwerking met Landschap vzw

Reizigers: Min 8 - Ingeschreven 9 - Max 10
Gegarandeerd
Inbegrepen
 • alle drinkwater
 • alle excursies en toegangstickets voor parken
 • alle maaltijden
 • alle overnachtingen
 • alle transport ter plaatse
 • alle transport vanuit België/Nederland
 • enthousiaste begeleiding door natuurgids
 • fooien voor lokale medewerkers (horeca, hotels,...)
 • verzekering garantiefonds
Niet inbegrepen
 • alcoholische dranken en frisdranken
 • persoonlijke uitgaven
 • reisbijstandsverzekering en annulatieverzekering (kan je boeken via ons)
Kenmerken
Categorieën
Groepsreis
Voertaal
Nederlands
Reserveren vóór 1 mei 2019
1345 euro
Prijs per persoon
Boek nu

Meer informatie nodig?

Stel je vraag!

Vul je gegevens in

Jouw vraag