9 dagen | 19 aug 2023 - 27 aug 2023

Natuur- en wandelreis naar Engeland: magisch Dartmoor
In samenwerking met Landschap vzw

Tijdens deze natuurreis naar Engeland maak je in Dartmoor National Park kennis met een desolaat en uitgestrekt gebied. Hier in Zuidwest-Engeland ontdek je een magisch en woest landschap bezaaid met ‘tors’: zo heten de granieten heuveltoppen hier. Uitgestrekte vergezichten en beboste valleien vol snelstromende riviertjes wisselen elkaar af. Ga mee met ons op ontdekking in dit ruwe maar betoverende landschap!

(On)getemd landschap?

Geteisterd door de elementen die hier vrij spel krijgen, bevinden we ons op de hoger gelegen ‘moors’ midden in een ruig en onherbergzaam landschap. Nochtans is het de mens die hier al geruime tijd – meer dan 8.000 jaar – mee zijn stempel op de omgeving drukt. Dartmoor kent een van de hoogste concentraties aan prehistorische sites in Engeland: van standing stones en steencirkels tot grafheuvels. Maar ook in het recente verleden liet de mens zijn sporen na en vinden we restanten terug van onder andere tin- en granietmijnen.

De woeste natuur en de mens die deze al eeuwenlang naar zijn hand tracht te zetten, gaan hier hand in hand. Onduidelijk wie in wie zijn meerdere moet erkennen. Deze voortdurende wisselwerking zorgt er tegelijk voor dat het gebied nog steeds een indruk van een ongerepte natuur nalaat bij zijn bezoekers. Niet verwonderlijk dus dat Dartmoor in 1951 – samen met nog drie andere natuurgebieden – mee aan de wieg stond van het concept ‘National Park’ in Groot-Brittannië.

De natuur op zijn wildst

Deze natuurreis naar Engeland plannen we niet toevallig in een periode waarin het landschap een hoogtepunt bereikt. We wandelen door een prachtig gebied: paarse heide en gele gaspeldoorn zorgen voor een mooi kleurenpallet, maar ook de eerste bruine kleuren komen volop tot ontwikkeling. De natuur bereidt zich stilaan voor op de aankomende herfst.

De ene dag genieten we van prachtige vergezichten, wanneer we een tocht ondernemen doorheen het uitgestrekte en onherbergzame veengebied. Een andere dag zoeken we beschutting in feeërieke valleien met snelstromende riviertjes of verkennen we een mysterieus bos.

En de zon? Die wedijvert geregeld met de wolken, maar wat is er mooier dan te kunnen genieten van een voortdurend veranderend lichtschouwspel?

Oeroude eikenbossen

Ooit was Engeland bijna volledig bedekt met eiken- en beukenbossen. Momenteel blijven er slechts een handvol hooggelegen oeroude eikenbossen over. We hebben geluk, want tijdens deze natuurreis naar Engeland doorkruisen we in Dartmoor niet minder dan drie van deze majestueuze bossen. Pure magie!

We ontdekken er oude grillige eiken op een bedje van ruwe granietblokken. Overgoten met een saus van zeldzame korstmossen, mos en varens. Achter elke boom of steen zou zomaar een elf of trol tevoorschijn kunnen komen, zo onwezenlijk betoverend is een tocht doorheen dit zeldzame stukje prachtnatuur.

Alleen op de wereld?

Slechts enkele autowegen doorkruisen het nationaal park. Ideaal dus om prachtige wandelingen te maken door de meest desolate landschappen. Tijdens onze tochten wanen we ons vaak alleen op de wereld. Hoewel … de uitgestrekte hellingen zullen we toch af en toe moeten delen met semi-wilde Dartmoorpony’s. Dit niemandsland is immers hun koninkrijk.

Natuurreis naar Engeland: wat mag ik verwachten?

Het bereiken van de mooiste plekjes op Dartmoor vraagt wel enige inspanning … Maar net daarom komen we naar hier!

De focus van de reis ligt op natuurbeleving tijdens korte en langere wandelingen. We maken meestal (halve) dagtochten in de mooiste delen van het park. Telkens nemen we een lunchpakket mee.

De hoogteverschillen tijdens onze wandelingen vallen relatief goed mee, maar onderschat de ruwe ondergrond van de ‘moors’ niet! Regelmatig lopen we over een zeer oneffen turfbodem. Paden kunnen zeer modderig zijn. Vooral na een natte periode, waarbij de bodem fungeert als een soort spons.

In ruil voor deze inspanning geniet je van een van de meest desolate landschappen van Zuid-Engeland. Het meest afgelegen stukje Dartmoor is trouwens nog steeds een trainingsgebied voor Engelse soldaten. Maar op dagen dat er niet getraind wordt, mag elke natuurliefhebber vrij op ontdekking gaan door deze wildernis.

Stevige waterdichte stapschoenen zijn een must. Maar laat je ook weer niet afschrikken door het soms ruwe terrein tijdens onze wandelingen over de ‘moors’. Wie vijftien kilometer in de Ardennen kan stappen op een niet al te vlak parcours, kan deze reis zeker aan. We wandelen bovendien aan een rustig tempo, de nadruk van deze reis ligt op het genieten en ontdekken van een prachtig stukje natuur. Uiteraard stemmen we onze wandelingen ter plekke ook af op de wensen van de groep.

Wat maakt deze natuurreis naar Dartmoor zo bijzonder?

 • Je wandelt door de meest desolate landschappen van Zuid-Engeland.
 • Gevarieerde wandelingen: van uitgestrekte landschappen met granieten 'tors' tot dichtbeboste valleien met snelstromende rivieren.
 • Je ontdekt een van de meest iconische oude eikenbossen van Engeland.
 • Semi-wilde Dartmoorpony’s kruisen op verschillende plaatsen ons pad.
 • Een bezoek aan een prachtig stukje Jurassic Coast en Rye Harbour Nature Reserve met vogelspotting op de terugweg.
STARLING groepsreizen
Natuurreizen
Landschapsreizen
Ecologisch reizen
Belevingsreizen
Landschap vzw

We organiseren deze reis in samenwerking met Landschap vzw

Deze unieke natuurbelevingsreis wordt begeleid door het gezellige koppel Sandy Spaenhoven en Hans Debruyne. Als vaste vrijwilligers van Landschap vzw gingen zij Dartmoor verkennen. Reis mee en geniet samen van de unieke landschappen.

Is deze natuurreis naar Dartmoor iets voor jou?

 • Je houdt van ongerepte natuur.
 • Je wandelt graag en ook een meer pittige wandeling schrikt je niet af.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografiegehalte
Natuurgehalte
Boek nu

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van transport (vluchturen, treinuren, ...), het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.
19/08
Vertrekdag: Gent-Postbridge
 • Gent-Duinkerke
 • Ferry Duinkerke-Dover
 • Dover-Postbridge (Dartmoor National Park)
20/09 - 25/08
Dartmoor National Park

We passen ons programma aan de weersomstandigheden en de interesses van de deelnemers aan. Elke dag voorzien we een lunchpakket. ‘s Avonds verzorgen de uitbaters van onze accommodatie een tweegangendiner en kunnen we nog even napraten in de privébar van de B&B.

26/08
Postbridge - Rye
 • Onderweg strekken we de benen langs een prachtig stukje Jurassic Coast.
 • Overnachten in Rye.
27/08
Terugreis: Rye-Gent

Terugreis naar Gent:

 • Een ochtendexcursie in Rye Harbour Nature Reserve
 • Rit Rye-Dover
 • Ferry Dover-Duinkerke (of Calais)
 • Rit naar Gent
Klik op de tabs
voor meer info

Accommodatie

We overnachten in een prachtig verzorgde B&B die we helemaal voor onszelf hebben. Er zijn geen single kamers beschikbaar, enkel tweepersoonskamers (kamers met een dubbel bed of twee aparte bedden). Alle kamers zijn voorzien van een privébadkamer. De heel centrale ligging maakt deze B&B tot een ideale uitvalsbasis om alle hoeken van Dartmoor National Park te verkennen.

De uitbaters Chris en Sue zorgen ervoor dat we niets tekort komen. Naast een heerlijk ontbijt zorgen zij ook voor een lunchpakket en een tweegangendiner ‘s avonds. Voor de gasten is er een ‘honesty bar’ in de B&B.

Transport

We verplaatsen ons in comfortabele minibussen en voornamelijk te voet: wandelen geblazen! De opstapplaats voor de groep is voorzien op de as Gent-Brugge-Duinkerke. Vraag gerust naar meer info​.

Klimaat en kledij

De weersomstandigheden in deze streek zijn het hele jaar door zeer wisselvallig. Reken daarom op een warme zomerdag, maar evengoed op frisse, winderige en natte weersomstandigheden. Stevige, waterdichte wandelschoenen zijn een must. Kledij opgebouwd uit verschillende lagen en een water- en winddichte jas en regenbroek kunnen wonderen doen.

Natuurbeleving en -fotografie

Uiteraard houden we rekening met de interesses van elke deelnemer. We hebben keuze uit zeer diverse wandelingen en activiteiten.

Sowieso zijn we veel samen op pad, maar met wat overleg is het ook mogelijk om samen met een van de reisbegeleiders een fotosessie in te bouwen om bijvoorbeeld een zonsopgang vanaf een tor of een mystiek oeroud eikenbos in beeld te brengen.

Vooral landschapsfotografie ligt in deze streek voor de hand, maar als je even de tijd neemt merk je al snel dat ook de mogelijkheden voor macrofotografie eindeloos zijn.

9 dagen | 19 aug 2023 - 27 aug 2023

Natuur- en wandelreis naar Engeland: magisch Dartmoor
In samenwerking met Landschap vzw

Reizigers: Min 10 - Max 11
Inbegrepen
 • alle drinkwater
 • alle excursies en toegangstickets voor parken
 • alle maaltijden
 • alle overnachtingen
 • alle transport ter plaatse
 • enthousiaste begeleiding door natuurgids
 • fooien voor lokale medewerkers (horeca, hotels,...)
 • verzekering garantiefonds
Niet inbegrepen
 • alcoholische dranken en frisdranken
 • persoonlijke uitgaven
 • reisbijstandsverzekering en annulatieverzekering (kan je boeken via ons)
Kenmerken
Voertaal
Nederlands
1995 euro
Prijs per persoon
Boek nu

Heb je nog een vraag?

Contacteer ons