7 dagen | 07 apr 2019 - 13 apr 2019

Natuurreis naar Frankrijk: met de trein naar de Camargue
In samenwerking met Natuurpunt

De Camargue: zonder twijfel één van de beste vogelgebieden in Frankrijk. We gaan er uiteraard niet weg voor we de flamingo’s en de raspaarden gezien hebben, maar dat is lang niet alles. De natuurrijkdom rondom de monding van de Rhone is verbluffend. Je vindt er moerassen, grote rietpartijen, zoutpannen, schorren én duinen. Alsof dat nog niet genoeg is, bezoeken we ook de Crau, een uniek stukje steppe met zuiderse soorten, en het Alpillen-gebergte.

Door te reizen met de hogesnelheidstrein beperken we onze ecologische voetafdruk en bereiken we een unieke avontuurlijke sfeer. Ontdek deze fantastische trip naar Zuid-Frankrijk!

De natuurlijke rijkdom van de Camargue

Voor de monding splitst de Rhone zich in twee takken. Daartussen vormden zich moerassen, lagunes en slikken. Deze rivierdelta staat bekend als favoriete spot van een kolonie flamingo‘s, de grootste van Europa. Uiteraard leven er ook heel wat andere vogelsoorten. In de lente pauzeren er talloze trekvogels en veel broedvogels vinden er een geschikte habitat om een nest te bouwen.

Op de meren van Vaccares en Viguerat broeden veel steltloper-, eenden- en reigersoorten. De steltkluut, purperreiger, woudaap en zomertaling, om er maar enkele te noemen. In de rietkragen vinden we waarschijnlijk de grote karrekiet en misschien zelfs een zwartkoprietzanger. In de schorren gaan we dan weer op zoek naar de brilgrasmus en de roodkopklauwier. Wist je dat zelfs een kuifkoekoek niet uitgesloten is? Ook de talrijke bontgekleurde vlinders en libellen ontgaan ons niet.

De Crau en les Alpilles: steppen en bergen

Vlakbij de Camargue ligt het beroemde steppegebied de Crau. Dit opmerkelijke steppe-eiland herbergt een hele resem tot de verbeelding sprekende zuidelijke soorten. We kunnen er de griel, kortteenleeuwerik, kleine trap en met wat geluk zelfs de witbuikzandhoen zien!

Er huist ook een kolonie kleine torenvalken in één van de verlaten schuren. In april zijn ze al druk bezig met het bouwen van hun nest. Als we goed opletten, kunnen we een zonnende parelhagedis betrappen, terwijl hij zich opwarmt bij de talrijke stenenhoopjes die boeren hier opstapelden.

In het uniek gebergte Les Alpilles, ook wel bekend als ‘de kleine Alpen’, trekken we er op uit voor een volledige dagtocht. We gaan op zoek naar typische rotsbroeders, zoals de rotszwaluw, rode rotslijster, blauwe rotslijster en spectaculaire roofvogels, zoals de slangenarend en de havikarend.

Wat maakt deze natuurreis naar Frankrijk zo bijzonder?

 • Je bewondert de verbluffende natuur rondom de monding van de Rhone.
 • Je ziet van dichtbij kolonies flamingo's en kuddes wilde paarden.
 • Je reist met de trein, de meest ecologische manier om naar de Camargue te gaan!
 • Als lid van Natuurpunt vzw geniet je van een korting van 100 euro.

Maak kennis met je reisbegeleider

De ervaren reisgids-bioloog Johannes Janssen ontdekte de Camargue dankzij een vriend die er lokaal natuurgids is. Dat je in deze streek een heleboel 'zuidelijke' vogels kan zien, die je eerder in Zuid-Spanje of zelfs Noord-Afrika verwacht, vindt hij een groot pluspunt. Hij noemt de Camargue een erg divers gebied met unieke geo-klimatologische omstandigheden.
Meer over Johannes
Benieuwd?
Het topmoment van de reis
volgens reisbegeleider Johannes Janssen

Een zonsondergang met overvliegende flamingo’s … De slaaptrek van honderden tot duizenden flamingo’s – één van de grootste populaties van Europa – is onbeschrijfelijk. Je waant je in een heel andere wereld!

Is deze natuurreis naar Frankrijk iets voor jou?

 • De natuur boeit je mateloos, zeker in zo’n ongerept gebied als de Camargue!
 • Je kijkt graag naar vogels, door je verrekijker of fototoestel. Tijdens deze algemene natuurreis vinden zowel natuurliefhebbers als -fotografen hun gading.
 • Je hebt een gemiddelde fysieke conditie. Op deze reis kunnen jong en oud mee, ook kinderen!
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografie-gehalte
Natuur-gehalte
Boek nu

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

07/04
Met de trein van Brussel naar Avignon

We stappen op de hogesnelheidstrein in Brussel en na 4 comfortabele uurtjes stappen we uit in het zuiden van Frankrijk: Avignon! We rijden naar onze gîte en genieten er van het avondmaal.

 

08/04
Westkant Camargue

Vandaag verkennen we de westkant van de Camargue: rietvelden, moerassen en schorren.

09/04
Oostkant Camargue

Gisteren de westkant? Dan maken we vandaag de oostelijke zijde van de Camargue onveilig, waar de grote meren centraal staan. Bij zonsondergang sluiten we de dag af met de indrukwekkende slaaptrek van flamingo’s.

 

10/04
Crau

We maken een excursie in de steppen van Crau en omgeving.

11/04
Aiges-mortes

We gaan op stap in de moerassen rondom het historische stadje Aiges-mortes.

12/04
Les Alpilles

In dit unieke rotsgebergte gaan we op zoek naar typische rotsbroeders.

13/04
Terugreis met de trein van Avignon naar Brussel

Tijd om naar huis te gaan! We stappen op de trein terug naar Brussel.

Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.

Accommodatie

We verblijven 6 nachten in een goed gelegen en charmante ‘mas’, een authentieke boerderij die typisch is voor deze streek. De kamers zijn comfortabel en sfeervol. Ze zijn verdeeld over het hoofdgebouw (met gedeeld sanitair) en enkele bijgebouwen (met tweepersoonskamers, eigen badkamer en keuken). In het hoofdgebouw is er een grote centrale leefruimte, keuken en eetplaats, waar we samen zullen ontbijten en waar het avondeten wordt geserveerd.

Er reist een volwaardige kookploeg met ons mee, die ons de hele reis dagelijks voorziet van heerlijke maaltijden: ontbijt, lunch(pakket) en avondeten. Ze zullen overwegend koken met verse lokale en/of biologische ingrediënten en voorzien ook een lekkere vegetarische versie voor wie dat wil (geef dit vooraf door via het inschrijvingsformulier).

Voor de lunch smeren we zelf onze baguette, we picknicken in het veld (als het weer het toelaat) of in een cafetaria. Op de laatste avond gaan we uit eten in een restaurant in de buurt, een driegangenmenu is inbegrepen in de prijs van deze reis.

Wie niet dagelijks mee wil op de excursies, hoeft zich niet vervelen op het domein. Je kan er in alle rust ontspannen, naar de paarden en stieren kijken of de lokale broedvogels in kaart brengen. Er is zelfs een overdekt zwembad (dat wordt opengesteld bij voldoende interesse), ideaal voor de waterratten.

Wie als gezin inschrijft, kan een afzonderlijke gîte reserveren voor 4 tot 5 personen. Maar wees snel, want deze huisjes zijn beperkt beschikbaar. Voor kinderen zijn kortingstarieven mogelijk, afhankelijk van hun leeftijd en de gewenste kamerindeling. Vraag gerust meer informatie!

 

Transport

Voor deze reis voorzien we een treinreis met de hogesnelheidstrein Thalys. In slechts 4 uur rijden bereiken we Avignon, met een rechtstreekse verbinding vanuit Brussel. Het is een erg comfortabele manier van reizen, en veel ecologischer dan een vliegtuigreis.

Bij aankomst in het station stappen we over op minibusjes en rijden we een half uurtje tot aan ons verblijf. Ook de rest van de reis verplaatsen we ons met comfortabele minibussen, met ruim plaats voor iedereen.

Wil je zelf met de wagen tot in de Camargue rijden, dan kan dat. Per persoon betaal je dan €250 minder voor deze reis.

Klimaat en kledij

We kunnen aangenaam lenteweer verwachten, maar de temperaturen kunnen sterk schommelen. In het voorjaar zijn ochtenden soms nog fris, terwijl het in de steppe van de Crau ’s middags makkelijk meer dan 25 °C kan worden.

We raden dus aan om laagjes kleding te dragen, zodat je het nooit te koud of te warm hebt. Een winddichte regenjas is zeker aan te raden. Vergeet ook je zwempak niet, voor het (overdekte) zwembad op het domein!

Toegankelijkheid en fotografie

De reis is geschikt voor iedereen met een normale conditie. We verplaatsen ons overwegend met de minibus tussen de verschillende gebieden. Ter plaatse doen we korte wandelingen. De wandelingen verlopen aan een rustig tempo. In de schorren kunnen we misschien wat muggen en andere insecten verwachten, voorzie dus muggenmelk.

Tijdens deze reis zijn er een goede mogelijkheden voor fotografie, zowel van vogels als van landschappen en ander levend gespuis zoals vlinders, libellen, flora, amfibieën en reptielen. De gids heeft goede kennis van digitale fotografie. Let op: dit is geen fotografiereis, de klemtoon ligt op natuurbeleving.

 

Steun aan Natuurpunt

Schrijf je in op deze reis? Dan steun je automatisch het behoud van prachtige natuurgebieden en meer natuur, zowel in Vlaanderen als daarbuiten. STARLING schenkt per reiziger een vast bedrag aan Natuurpunt vzw.

7 dagen | 07 apr 2019 - 13 apr 2019

Natuurreis naar Frankrijk: met de trein naar de Camargue
In samenwerking met Natuurpunt

Reizigers: Min 10 - Max 16
Inbegrepen
07 apr 2019 - 13 apr 2019
 • alle drinkwater
 • alle excursies en toegangstickets voor parken
 • alle maaltijden
 • alle overnachtingen
 • alle transport ter plaatse
 • alle treintickets
 • enthousiaste begeleiding door STARLING-natuurgids(en)
 • fooien voor lokale medewerkers (horeca, hotels,...)
 • gespecialiseerde lokale gidsen
 • verzekering garantiefonds
Niet inbegrepen
 
 • alcoholische en frisdranken
 • op 07/04 ontbijt en lunch
 • op 13/04 lunch en avondmaal
 • persoonlijke uitgaven
 • reisbijstandsverzekering en annulatieverzekering (kan je boeken via ons)
Kenmerken
Categorieën
groepsreis
Voertaal
Nederlands
Opties
Eénpersoonskamer
+ 225 euro
Reis met eigen transport
+ -250 euro
Reserveren vóór 28 februari 2019
1575 euro
Prijs per persoon
Boek nu

Meer informatie nodig?

Stel je vraag!

Vul je gegevens in

Jouw vraag