Volzet
8 dagen | 31 mrt 2024 - 07 apr 2024

Natuurreis naar Cyprus: op zoek naar endemische fauna en flora!

Cyprus is een van de grootste eilanden in het Middellandse Zeegebied. Het prijkt in de ANWB vogelgids als een intrigerende bestemming door twee endemische vogelsoorten: de Cyprustapuit en Cyprusgrasmus. Enkele jaren geleden kwam daar dan een derde bij: Cyprusdwergooruil! Een recente split. Behalve dat, is het land ook bekend om z’n spetterende voorjaarstrek, met soorten die vanuit de Levant zo de Balkan binnenkomen. Voeg daarbij een hele resem reptielen, dagvlinders en voorjaarsflora, en je weet dat je reist naar een fantastische bestemming voor natuur!

 

Natuurreis naar Cyprus: kwalitatief en kwantitatief vogelen!

Cyprus kent zowel een Grieks als een Turks gedeelte, en ligt in het verre oosten van de Middellandse Zee. Dankzij de nabijheid van Israël en Turkije, wordt het land door veel trekvogels als een soort van stapsteen gebruikt om de oversteek te maken naar de Balkan en de rest van Eurazië. Tijdens de lente is het land dan ook een echte ‘skyhub’ voor trekvogels, en is het er elke dag weer anders. De ene dag duiken jufferkraanvogels op, de dag nadien zit je met een fallout van zangvogels. Het is even verschieten! De laatste jaren was de lente ook de periode bij uitstek voor een aantal bizarre dwaalgasten, waarvan Amoerroodpootvalk misschien wel de speciaalste was…

De broedvogels zijn waar het land weliswaar echt om bekend staat. Cyprustapuit en Cyprusgrasmus, twee pareltjes die gelukkig doenbaar zijn. Recent kwam daar nog een derde soort bij: Cyprusdwergooruil! Dit uiltje werd gesplit van dwergooruil en is inmiddels een vaste norm onder de vogelreizen naar het eiland. Ook deze uil is best algemeen, met hoge dichtheden typisch voor eilandpopulaties.

Naast deze soorten herbergt het eiland ook een aantal leuke soorten die op het vaste land soms lastig zijn. Aziatische steenpatrijs, zwarte frankolijn en bonte ijsvogel staan op het programma, en in de trekperiode is het natuurlijk steeds zoeken naar een leuke meeuw! Reuzenzwartkopmeeuw behoort tot de mogelijkheden.

Meer dan vogels alleen

Niet alleen de vogels zijn magistraal, ook de andere fauna én zeker ook de flora zijn op en top. Tijdens deze reis kijken we naar alles wat leeft en beweegt en mooi is om te observeren. En wie wilt kan uiteraard ook fotograferen. We gaan op zoek naar speciale orchissen, hopen op wat leuke reptielen en amfibieën en wie weet kunnen we ook al de eerste grote insecten vinden. Cyprus herbergt daarnaast nog enkele prachtige overblijfselen van de Griekse en Romeinse cultuur, wat misschien wel op ons pad kan komen. Eén ding staat vast. Wie met onze Johan ooit al reisde, die weet dat hij of zij ogen te kort zal komen!

© Annelies Jacobs

Paphos en omgeving

Na aankomst in Paphos – onze uitvalsbasis voor deze reis – gaan we meteen op pad. We bezoeken zo onder andere de vuurtoren in de omgeving die steeds aantrek heeft onder de trekvogels: roodkeelpieper, duinpieper, draaihals, oostelijke vale spotvogel en grasmussen waaronder Ruppell’s, oostelijke baardgrasmus en verschillende soorten tapuiten. We hopen ook op zeldzamere gasten waaronder Smyrnagors, al is deze natuurlijk verre van gegarandeerd. Op zee zien we de Yelkouanpijlstormvogels langs scheren.

De Troodos mountains

Dit gebied is alleen al de moeite omwille van de prachtige vergezichten. Toch laten we ons niet zomaar uit ons werk slaan, en zoeken we voort naar vogels en alles wat ons pad kruist. De Troodos bergen hebben heel wat te bieden wat betreft ondersoorten. Zo kent de regio onder andere endemische rassen van zwarte mees, gaai en natuurlijk de Cypruskruisbek (‘guillemardi’). Bij het afdalen van de heuvels passeren we door diverse boomgaarden waar het zoeken is naar trekvogels als vliegenvangers (bonte-, withals- en natuurlijk Balkan!) maar ook specialisten als kuifkoekoek en roodpootvalk. Indien nodig, doen we een avondexcursie voor de Cyprusdwergooruil. 

© Annelies Jacobs

Wetlands op het eiland

Tot slot, gaan we ons op de watervogels focussen. We bezoeken verschillende waterrijke gebieden waar we naast de endemen – die hier ook te vinden zijn – ook op zoek gaan naar trekvogels. Denk aan soorten als poelruiter, reuzenstern, zwarte ibis, sporenkievit, terekruiter,… De verschillende habitats geven kans op verschillende soorten en de zoutpannen zijn klassiek ideaal voor Europese flamingos en dunbekmeeuw.

Wat maakt deze vogelreis naar Cyprus zo bijzonder?

  • Je reis naar een zonnige bestemming in het Middellandse Zeegebied
  • Je maakt kans op 3 unieke endemische vogelsoorten!
  • Naast de vogels - waar de meeste reizen hier naartoe enkel op focussen - hebben we ook oog voor reptielen, dagvlinders en zelfs planten!
Natuur groepsreizen
Natuur
Belevingsreizen
Vogelreizen
Wildlifereizen

Maak kennis met je reisbegeleider

Onze Johan, aka 'Buk', is één van de meest ervaren en gedreven gidsen in ons team. Ook Cyprus is voor hem niet onbekend. Zijn specialiteit? Een mix van alles! Johan heeft een diepgaande kennis van vogels, maar evenzeer van andere fauna én zelfs flora. Hij houdt van leuke soortjes, mooie waarnemingen en weet dit als geen ander op een enthousiaste manier te brengen. Johan strooit met een goede portie humor over jouw droomreis en zal zorgen dat je aan niks te kort komt.  Heerlijk vogels kijken, humor en lekker eten is wat Johan blij maakt op reis. Niks is zaliger dan 's avonds genieten van een goed avondmaal na een hele dag heerlijk te hebben gevogeld. 
Meer over Johan
Benieuwd?
Daarom is Cyprus zo de moeite
volgens reisbegeleider Ignaas Robbe

Je kan vanuit één verblijfplaats het volledige eiland bezoeken. Overal zijn volop vogels te zien, zeker als je middenin de vogeltrek reist, zoals wij. De endemische soorten die het land kenmerken, heb je snel gezien, want ze zijn allemaal niet zeldzaam.

Is deze vogelreis naar Cyprus iets voor jou?

  • Je bent fan van natuur en van vogels in het bijzonder.
  • Je houdt van voorjaarstrek, endemische soorten en bent niet vies van andere groepen (reptielen, planten,…)
  • We maken geen zware of verre tochten, fysiek gezien is dit een makkelijke en voor iedereen doenbare reis.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografiegehalte
Natuurgehalte
Geïnteresseerd? We houden je op de hoogte

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van transport (vluchturen, treinuren, ...), het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.
31/03
Vlucht naar Larnaca

Vandaag reizen we naar Cyprus. Vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs maar bij gegarandeerd vertrek doen we jullie een voorstel.

01 - 02/04
Paphos en omgeving

We vangen de reis aan in Paphos en zoeken naar trekvogels in de laaglanden.

03 - 04/04
Troodos Mountains

De Troodos bergen laten ons toe te zoeken naar verschillende endemische ondersoorten en doen ons genieten van spectaculaire landschappen.

05 - 06/04
Wetlands van Cyprus

We spenderen twee dagen in de lokale moerassen en wetlands voor het zien van de endemen en meerdere soorten trekvogels.

07/04
Larnaca - Amsterdam/Brussel

De reis zit er al weer op! We vertrekken vandaag naar huis.

Klik op de tabs
voor meer info

Accommodatie, maaltijden, vluchten en transport

We verblijven de hele reis in een comfortabel en verzorgd hotel, gelegen aan de zuidkust (westkust van het eiland). De tweepersoonskamers zijn ruim en hebben een aparte badkamer. Alle maaltijden zijn inbegrepen, we doen ons tegoed aan de Cypriotische keuken.

Vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs. Bij gegarandeerd vertrek gaan we op zoek naar de beste opties. Op deze manier garanderen we de scherpste prijs. We schatten dat de vluchten ongeveer 400 – 500 euro per persoon bedragen. Indien gewenst ben je vrij om zelf je vluchten te voorzien.

We verplaatsen ons op Cyprus in comfortabele minibussen. Max. vijf deelnemers per bus voor maximaal comfort. We voorzien luchthaventransport op de as Brugge – Gent – Antwerpen en/of de as Brussel/Antwerpen. Het luchthaventransport kan flexibel zijn in functie van jouw woonplaats. Informeer via ons contactformulier voor meer informatie. Voor deze reis zijn we nog op zoek naar een tweede chauffeur.

Klimaat en kledij

Het voorjaar is de beste periode om Cyprus te bezoeken, met zijn groene valleien en kleurrijke, met bloemen bezaaide landschappen. Tijdens deze periode van het jaar is er meestal mooi, zonnig en aangenaam warm weer. Overdag gemiddeld rond de 20°C, met frissere temperaturen ’s nachts. Er is wel kans op wisselende weersomstandigheden (zelfs sneeuw in de bergen is mogelijk). Daarom is kledij voor uiteenlopende weersomstandigheden aangewezen.

Natuurstudie & fotografie

Zowel beginnende als ervaren vogelliefhebbers zijn welkom, er zal ruim aandacht zijn voor de herkenning van de verschillende soorten en er wordt ook stilgestaan bij andere fauna en flora. Ook voor fotografie zijn er goede mogelijkheden. Let op: dit is geen fotografiereis en de gids heeft geen kennis van digitale fotografie.

Volzet

Helaas, deze reis is volzet

Wil je volgende keer graag mee? Laat dan je e-mailadres achter. We sturen je als eerste een mailtje op het moment dat we dezelfde (of een heel gelijkaardige) reis organiseren.

Heb je nog een vraag?

Contacteer ons