Gegarandeerd
17 dagen | 06 jan 2019 - 22 jan 2019

Natuurreis naar Costa Rica: ongeziene biodiversiteit

Costa Rica telt meer vogelsoorten per vierkante kilometer dan elk ander land in de wereld … Misschien is dit voor jou al reden genoeg om ernaartoe te reizen, maar er is nog zoveel meer te zien! De natuur is er bewust erg toegankelijk gemaakt: natuurgebieden zijn bezaaid met goede wandelpaden en je vindt er tal van mooie ecolodges. Welkom op natuurreis naar Costa Rica!

Nergens zo divers

Laat je tijdens deze natuurreis onderdompelen in een natuurbad boordevol typische vogelsoorten van Costa Rica, zoals de resplendent quetzal, de endemische mangrove hummingbird en de coppery-headed emerald.

Maak ook gerust kennis met andere spectaculaire soorten zoals de roodoog-makikikker, smaragdbasilisk, kleurrijke pijlgifkikkertjes en tot twee soorten luiaards. Costa Rica biedt op een relatief kleine oppervlakte een uitgebreid gamma aan leefgebieden: tropisch regenwoud, tropisch droog bos, nevelwoud, alpiene paramo’s, mangrovewouden … De hele bevolking is doordrongen van het grote belang van de natuurschatten van het land. Dat merk je aan de strenge beschermingsmaatregelen en aan de ecologische manier van rondreizen. Een uitgelezen bestemming voor een natuurreis!

Van de heuvels naar het hooggebergte

We beginnen onze reis in de spectaculaire Orosi-vallei, omgeven door het nationaal park Tapanti. Ons hotel ligt op de grens tussen beiden waardoor we snel midden in de natuur zijn. Enkele soorten waar we mee kennismaken zijn de montezuma oropendola, sunbittern, red-headed barbet, blue-throated toucanet, collared trogon en de endemische spangle-cheeked tanager.

Daarna komt het echte hooggebergte aan de beurt. Daar bezoeken we een heel andere habitat: oud eikenbos, waarvan de takken beladen zijn met epifyten en mossen. Het is hier dat de -volgens velen- prachtigste vogel van Zuid-Amerika voorkomt: resplendent quetzal. Het mannetje maakt het meest indruk, met z’n iriserende groene staart van maar liefst een meter lang.

Maar dat is lang niet de enige soort waar we hier naar uitkijken. Tal van unieke soorten, haast alleen voorkomend in Panama en Costa Rica, kunnen we hier makkelijk spotten. We zoeken onder meer naar collared redstart, long-tailed en black-and-yellow silky-flycatcher en yellow-thighed finch. Daarnaast komen een vijftal kolibriesoorten naar de suikerfeeders, zodat we ze tot op één meter afstand kunnen benaderen. Denk maar aan de spectaculaire en zeldzame fiery-throated hummingbird.

Uiteindelijk belanden we in een leefgebied dat we ‘paramo’ noemen: een unieke vegetatie van dwergbamboe, mossen en lage struiken. Dit is het hoogste punt van de reis … wat een uitzicht!

De afdaling begint …

Vervolgens bereiken we het overgangsbos tussen het tropisch droog bos van het noordwesten en het tropisch regenwoud van het zuidwesten. Invloeden van beide ecosystemen creëren een erg interessante en diverse soortenmix. Hier gaan we op zoek naar enkele bijzondere vogels, zoals de endemische baird’s trogon, orange-collared manakin en golden-naped woodpecker. Wie weet zien we zelfs de red-capped en blue-crowned manakin.

Wie vogels kijkt, gaat op zoek naar water! Een privé-bootexcursie op de Tarcoles-rivier kan dus niet ontbreken. We bewonderen een onwaarschijnlijk aantal prachtige watervogels en komen ogen tekort. Verwacht je onder andere aan een tiental reigersoorten, brown pelican, magnificent frigatbird, white ibis en tot vijf soorten ijsvogels!

Ook de scarlet macaws zijn op deze natuurreis naar Costa Rica nooit veraf. In de namiddag gaan we samen met een lokale vogelkijker in Orotina op zoek naar uilen. Op drie uur tijd kunnen we hier tot vier soorten uilen waarnemen én fotograferen. Een greep uit het aanbod: spectacled owl, black-and-white owl, ferruginous pygmee owl en pacific screech owl.

Naarmate we verder noordwestwaarts trekken, wordt het landschap steeds droger. Onze eindbestemming is een afgelegen eenvoudige lodge, omgeven door uitgestrekte weilanden en stukjes tropisch droog bos. Mét een mooi uitzicht op de Golf van Nicoya. Uiteindelijk bereiken we Hacienda Solimar, een gigantisch gebied van moeras en tropisch droog bos. Dit verkennen we met een lokale gids. We treffen er grote concentraties watervogels, met duizenden black-bellied whistling ducks, jabiru storks en de schuwe long-tailed manakin als voornaamste.

… tot in de Caraïbische laaglanden

Van het ene moment op het andere komen we in een compleet andere wereld terecht: de Caraïbische laaglanden met hun kenmerkende, vochtige regenwoudvegetatie. Onderweg ontmoeten we bijzondere vogels zoals de great curassow, drie soorten toekans, orange-bellied trogon en crimson-collared tanager. We maken een unieke natuurwandeling die gedeeltelijk door de boomtoppen gaat, via enorme loopbruggen. We kunnen hierdoor de fauna en flora van het regenwoud van nog dichter bestuderen, want de bomen zijn hier bijzonder hoog. We zijn hier in het gezelschap van onder meer rufous-tailed jacamar, spotted antbird en met wat geluk zelfs de fraaie ornate hawk-eagle.

En zo belanden we bij het gerenommeerde biologisch station La Selva. Het ongerepte regenwoud rondom dit station herbergt een onwaarschijnlijke rijkdom aan kleurrijke vogels waarvan enkele heel bijzondere, zoals de met uitsterven bedreigde great green macaw, great tinamou en white-collared manakin.

Voor we terugkeren naar de dichtbevolkte Centrale Vallei brengen we nog een bezoek aan Cope, een gepassioneerde natuurliefhebber en een erg getalenteerde tekenaar. Cope neemt ons mee op een excursie boordevol verrassingen. Zo kent hij vaak de locatie van nachtvogels zoals great potoo, crested owl en spectacled owl en is hij op de hoogte van actieve nesten van bijzondere soorten.

Laatste stop van deze natuurreis naar Costa Rica: San José, met een bezoek aan de Danta-kolibrietuin. Daar observeer je misschien de black-crested coquette en de snowcap, twee van de kleinste, meest unieke kolibries van Costa Rica.

Wat maakt deze natuurreis naar Costa Rica zo bijzonder?

 • Je krijgt tal van unieke soorten te zien die alleen in Costa Rica en Panama voorkomen.
 • Je staat aan de grond genageld als de oogverblindende resplendent quetzal plots je pad kruist.
 • Via een ketting van loopbruggen maak je een unieke tocht door de boomtoppen.
 • In de Danta-tuin observeer je de kleinste en meest unieke kolibries.

Maak kennis met je reisbegeleider

Pieter zorgt ervoor dat iedereen in de groep in de watten gelegd wordt. Daarnaast heeft hij heel wat feeling met de cultuur en het dagelijkse leven van Costa Rica. Hij woont er immers zelf! Al die fantastische ervaringen deelt hij graag met jou.
Meer over Pieter
Benieuwd?
De hoogtepunten van de reis
volgens reisbegeleider Pieter Westra

De mysterieuze sfeer als je ’s nachts op zoek gaat naar uilen. Of het moment waarop je plots een gemengde zwerm mierenvolgende ‘antbirds’ tegenkomt in het regenwoud. Of de reactie van reizigers die voor het eerst wakker worden van het geluid van brulapen boven de lodge …

Is deze natuurreis naar Costa Rica iets voor jou?

 • Je hebt een grote passie voor natuur in het algemeen en vogels in het bijzonder.
 • Je kijkt uit naar een diverse reis vol kleurrijke fauna én flora.
 • Je hebt een normale fysieke basisconditie.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografie-gehalte
Natuur-gehalte
Boek nu

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

06/01
Brussel/Amsterdam - aankomst San José (vlucht niet inbegrepen)
07/01
Orosi - Parque Nacional Tapanti

We overnachten in Hotel Rio Perlas.

Lees meer Lees minder
08/01
Orosi - Parque Nacional Tapanti

Hotel Rio Perlas

Lees meer Lees minder
09/01 - 10/01
Talamanca-hooggebergte
Lees meer Lees minder
11/01 - 13/01
Parque Nacional Carara - Orotina en Tarcoles-rivier
Lees meer Lees minder
14/01 - 15/01
La Ensenada Lodge en Hacienda Solimar
16/01 - 17/01
Arenal-gebied

Na onze unieke wandeling over hangbruggen door de toppen van de bomen, genieten we van de rust in de Arenal Observatory Lodge.

Lees meer Lees minder
18/01 - 19/01
Puerto Viejo de Sarapiqui – Frog Heaven – La Selva biologisch station
Lees meer Lees minder
20/01
Cope – Danta-kolibrietuin – Santo Domingo de Heredia
Lees meer Lees minder
21/01
Terugkeer naar Brussel/Amsterdam (vlucht niet inbegrepen)
22/01
Aankomst in Brussel/Amsterdam

Tot de volgende keer!

Lees meer Lees minder
Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.

Accommodatie

Alle overnachtingen zijn van standaard- tot goede kwaliteit. We kozen voor accomodatie waar natuurbeleving centraal staat. Meestal slapen we in gespecialiseerde wildlife-lodges, specifiek geselecteerd om zoveel mogelijk van de lokale (avi)fauna en flora mee te pikken. De kamers van deze kleinschalige hotels hebben een privébadkamer. Alle maaltijden zijn inbegrepen.

Transport

Binnen Costa Rica verplaatsen we ons met een ruime minubus. De wegen zijn er matig tot goed.

De vluchten naar Costa Rica zijn niet inbegrepen in de prijs. Indien gewenst, regelen wij deze wel voor jou. Hiervoor werken wij samen met een gerenommeerde booker die altijd op zoek gaat naar de best mogelijke vluchten. In samenspraak met de deelnemer(s) maken we verschillende voorstellen op, om zo tot het best mogelijke vluchtschema te komen.

Klimaat en kledij

Je kan je verwachten aan een tropisch klimaat: dit wil zeggen dat het warm (25 tot 30 °C) en vochtig is in de laaglanden en wat frisser in de hooglanden (15 tot 20 °C). De reis vindt plaats in het droge seizoen, al is dat geen garantie voor droog weer. Vooral in de erg vochtige Caraïbische laaglanden is het belangrijk om voorbereid te zijn op regen.

Fotografie of natuurbeleving?

Ben jij fotograaf, maar je partner minder, of omgekeerd? Dan is dit deze reis geschikt voor jullie. Pieter is voor beiden de gedroomde gids. Hij helpt je bovendien graag bij het fotograferen, of je nu een beginner of gevorderde bent. In Costa Rica kan je heel makkelijk aan algemene natuurfotografie doen.

Gegarandeerd
17 dagen | 06 jan 2019 - 22 jan 2019

Natuurreis naar Costa Rica: ongeziene biodiversiteit

Reizigers: Min 4 - Ingeschreven 5 - Max 8
Gegarandeerd
Inbegrepen
06 jan 2019 - 21 jan 2019
 • alle boottochten
 • alle drinkwater
 • alle excursies en toegangstickets voor parken
 • alle maaltijden
 • alle overnachtingen
 • alle transport ter plaatse
 • enthousiaste begeleiding door STARLING-natuurgids(en)
 • gespecialiseerde lokale gidsen
 • verzekering garantiefonds
Niet inbegrepen
 
 • alcoholische en frisdranken
 • fooien voor lokale medewerkers (horeca, hotels,...)
 • internationale vluchten en luchthaventaxen
 • onkosten voor visum (indien van toepassing)
 • persoonlijke uitgaven
 • reisbijstandsverzekering en annulatieverzekering (kan je boeken via ons)
Kenmerken
Categorieën
groepsreis
Voertaal
Nederlands
Opties
Eénpersoonskamer
+ 650 euro
Reserveren vóór 16 december 2018
3620 euro
Prijs per persoon
Boek nu

Meer informatie nodig?

Stel je vraag!

Vul je gegevens in

Jouw vraag