Roofvogels in grote aantallen in Batumi, Georgië. © Billy Herman
Tellers op post. © Billy Herman
De vegetatie aan de kust is subtropisch en bijzonder gelijkend aan regenwouden meer naar het zuiden. © Billy Herman
Gezellig rond de tafel na een dag vol avonturen. © Billy Herman
Het is steeds uitkijken naar zeldzaamheden zoals deze jonge keizerarend (beeldje van het najaar). © Billy Herman
Een lokale valkenier met een van zijn vogels. © Billy Herman
De streek staat ook bekend om z'n endemische reptielen en amfibieën. © Billy Herman
Zomerverblijf van herders in Borjomi National Park. © Johannes Jansen
Een verkoper van zeisen en ander landbouwmateriaal. © Billy Herman
Zicht op Batumi tijdens het vallen van de avond. © Billy Herman
Een lichte fase dwergarend passeert rakelings over het hoofd van de tellers. © Billy Herman
Het rangeerstation van Makhinjauri gezien vanuit de lucht. © Billy Herman
Het landschap in Batumi, gezien vanop de telpost. © Billy Herman
Ochtendnevel te Udasno. © Brecht De Meulenaer
Twee mannetjes Kaukasisch korhoen, een van de meest gelokaliseerde soorten hoenders op de planeet. © Billy Herman
Plots ontwaren enkele deelnemers dit gecamoufleerd dwergooruiltje in de dennen van het park in Batumi. © Billy Herman
Een lokale herder aan het meer van Ninotsminda in het binnenland. © Billy Herman
Kaukasische berghoenen laten zich zelden zo mooi zien als hier, maar we hadden geluk! © Roman Buhler
Zwaar beladen noemen we dat. © Billy Herman
De lokale marktjes barsten van de geuren en smaken. © Billy Herman
Een sfeerbeeld op de steppes van het binnenland. © Brecht De Meulenaer
Tijdens een plotse regenbui houdt deze draaihals zich warm in een acacia. © Billy Herman
Lokale tabaksverkopers. © Billy Herman
Een gekraagde roodstaart tijdens een intense regenbui. © Billy Herman
Grauwe gorzen kom je gelukkig nog veel tegen in het land. © Billy Herman
Een dwergooruiltje kijkt ons angstig aan tijdens een nachtelijke schijnpartij. © Brecht De Meulenaer
De welbekende wachttorens van Svaneti. © Johannes Jansen
Deze nachtzwaluw koos een opvallende plek uit als roestplaats overdag. © Brecht De Meulenaer
Lammergier komt overvliegen. © Johannes Jansen
Zekari pas in de herfst. © Johannes Jansen
Borjomi National Park. © Johannes Jansen
Tapuit in een alpiene weide. © Johannes Jansen
Ushguli is terecht bescherm door UNESCO. © Johannes Jansen
Vale gier met een sperwer. © Johannes Jansen
Milka koeien aan deZekari pas. © Johannes Jansen
Grote roodmus in zijn favoriete biotoop, hooggebergte. © Johannes Jansen
Traditioneel huis in Ushguli. © Johannes Jansen
Traditionele maaltijd in Svaneti, met kubdauri, een soort 'calzone'-pizza gevuld met kruidig gehakt. © Johannes Jansen
De avond valt over Ushguli. © Johannes Jansen
Turkse boomklever vliegt op. © Johannes Jansen
Nieuwsgierige hermelijn komt kijken. © Johannes Jansen
Roodvoorhoofdkanarie met jongen. © Johannes Jansen
Zonsondergang bij een van de vele wachttorens in Svaneti. © Johannes Jansen
Uitgesteld
12 dagen | 13 sep 2020 - 24 sep 2020

Natuurreis naar Georgië: Batumi, de Kaukasus en indrukwekkende steppes

De Kaukasus omvat een ongelooflijke diversiteit aan landschappen en spectaculaire natuurpracht. In het najaar voltrekt zich een spectaculaire migratie van roofvogels langs de Zwarte Zee kust, en in de bergen bereidt iedereen zich voor op de winter. Op deze natuurreis naar Georgië reizen we eerst naar Batumi, vervolgens trekken we de bergen in, om daarna de steppes te doorkruisen. Daarbij ontdekken we gaandeweg de culturele en culinaire troeven van het land. Ook de sterrenwacht van Abastumani en het grottenklooster van Varzdia staan op het programma.

Roofvogeltrek in Batumi

Batumi is wereldwijd een begrip bij vogelkijkers. De ongezien grote passage van roofvogels in al hun diversiteit, maakt het een van dé beste plaatsen ter wereld om dit spectaculaire natuurfenomeen te bekijken. Mid-september is de mees diverse periode voor roofvogels, met een mix van wespendieven, kiekendieven (zowel grauwe, bruine als steppe-) en steppebuizerds. Daarbij speuren we tussen de honderden zwarte wouwen naar arenden, zoals dwergarend, slangenarend, en misschien wel een steppearend of schreeuwarend. Sporadisch komen groepen scharrelaars en zwarte ooievaars langs.

Overnachten doen we bij een gastfamilie in het dorp waar de roofvogels gewoon over het dak vliegen. We hoeven zelfs niet altijd naar de telpost op de heuveltop te wandelen. Vanop het balkon van het verblijf kunnen we ook genieten we van de trek. We gaan natuurlijk niet de hele tijd op het balkon zitten. In de omgeving valt veel te zien. Een bezoek aan de Batumi Botanical Garden is de moeite waard, het is een mooi onderhouden botanische tuin, waar geregeld veel trekvogels neerstrijken. Tussen de vele bloemen en exotische bomen, kijken we uit naar wielewaal, bijeneter, kleine klapekster, groene fitis en Turkse boomklever.

Mtirala National Park mag ook niet ontbreken, waar we een wandeling doorheen het subtropisch bos tot bij de waterval kunnen maken. Onderweg kijken we uit voor de Kaukasische waterspreeuw, en verschillende spechtensoorten zoals middelste bonte specht of zelfs witrugspecht. Bij slecht weer gaan we op zoek naar watervogels in de Chorokhi delta, de riviermonding net ten zuiden van Batumi.

Op naar de Grote en Kleine Kaukasus

Vanuit Batumi rijden we vervolgens het hooggebergte in, naar Mestia. Dat is onze uitvalsbasis om Svaneti te verkennen. Een ruige bergprovincie in de Grote Kaukasus met een rijke geschiedenis. De streek is bezaaid met historische wachttorens, elk huis heeft er eentje om zijn kostbaarheden te beschermen. Een bezoek aan het UNESCO-beschermde dorp Ushguli staat op het programma. Vogelliefhebbers kunnen hier roodvoorhoofdkanarie, beflijster en misschien wel een lammergier zien, in een schitterend decor.

We rijden in de vroege vroegte naar de voet van Mount Tetnuldi, op meer dan 3000m. Daar kijken we uit naar de grote roodmus en de witkruinroodstaart. We scannen de omliggende hellingen op de Kaukasische korhoen en de Kaukasische berghoen. In de nabijgelegen bosjes speuren we naar de Kaukasische bergtjiftjaf en de groene fitis. Dichtbij Mestia kunnen we een wandeling maken tot aan de Chalaadi gletcher. .

Vervolgens duiken we dan de Kleine Kaukasus in, en doorkruisen Borjomi National Park. Vanuit Sairme, een kuuroord beroemd om zijn mineraalwater, trotseren we de Zekari pas (met het busje weliswaar). De bossen herbergen beren, wolven en lynxen (die we hoogstwaarschijnlijk niet gaan zien). Wat we wel gaan proberen zien tijdens de wandeling aan de pas is het Kaspisch berghoen, die dezelfde kliffen bewonen als de rotskruiper, raaf en torenvalk. Langs de andere kant dalen we af naar de historische Sovjet sterrenwacht van Abastumani. Grotendeels vergane glorie, maar het museum toont de grootse ontdekkingen die hier zijn gedaan. In de bossen rondom de observatoria kunnen we o.a. Turkse boomklever en kruisbek zien.

Steppemeren en riviervalleien op het hoogplateau

Het vierde deel van de trip brengt ons naar Javakheti, een uitgestrekt hoogplateau dat doorloopt in Armenië, Iran en Turkije. We verblijven in Vardzia, in een van de diepe rivierkloven die het plateau doorsnijden. Het gelijknamige befaamde kloostercomplex werd geheel uit de rotsen gehouwen. Het is een culturele trekpleister voor zowel internationale bezoekers als orthodoxe Georgiërs. Rondom het eeuwenoud grottencomplex kijken we uit voor vogelsoorten met een ‘rots’ in de naam, zoals de rotsklever, rotsmus, blauwe rotslijster en rotszwaluw.

Op weg terug richting de hoofdstad houden we halt aan het steppemeer van Ninotsminda. Hier verwachten we veel watervogels, steltlopers en sterns. Misschien zien we er roze pelikanen, casarca en keizerarend. Op dit hoogplateau passeren we talrijke Armeense herdersdorpen, waar ze muren bouwen van koeienmest, als brandstof voor de winter. We rijden terug naar Tbilisi, waar we de laatste avond van deze legendarische natuurreis naar Georgië vieren met een feestmaaltijd (supra) in het historische centrum. Gaumarjos!

Wat maakt deze natuurreis naar Georgië zo bijzonder?

  • Het land zelf! Georgië is een droom op zich, met prachtige landschappen, een gastvrije bevolking en heerlijke lokale lekkernijen.
  • De natuur en de talloze vogels die we hier te zien krijgen zijn de rode draad, waarbij we ook aandacht hebben voor de culturele bezienswaardigheden onderweg.
  • We reizen bewust met een kleine groep, en de STARLING-gids spreekt Russisch, twee grote troeven voor een unieke reis.

Maak kennis met je reisbegeleider

Brecht De Meulenaer bezocht Georgië al talloze keren, in alle seizoenen. Hij werkte onder andere mee aan inventarisatieprojecten voor de keizerarend en het Batumi Raptor Count project. Hij kent de Kaukasus als zijn broekzak en is goed vertrouwd met de lokale cultuur, de culinaire troeven én de taal.
Meer over Brecht
Benieuwd?
Het topmoment van de reis
volgens reisbegeleider Brecht De Meulenaer

Eén topmoment is moeilijk te kiezen: duizenden roofvogels zien overvliegen in Batumi? De wachttorens van Svaneti? Een Georgische maaltijd?

Uiteindelijk denk ik toch dat de hoenders in de Kaukasus voor mij het meest bijzonder zijn. Voor dag en dauw de berg optrekken, terwijl we in de verte al het wulpachtige geluid horen. Ondertussen valt de eerste zon op de top van de bijna 5000 meter hoge Mount Tetnuldi. Na even rillen (het is koud op grote hoogte) is het een ontlading om een van de hoenders te zien op een van de bergflanken.

Deelnemer Arthur was
"voorbereid op basic overnachtingen"
maar dit is hoe de reis uiteindelijk verliep

Het was vooraf moeilijk om ons een goede voorstelling te maken van het land. We waren voorbereid op enkele ‘Spartaanse’ overnachtingen, maar alle onderkomens waren piekfijn in orde. Onze gids Brecht had niet alleen oog voor vogels, maar wist ook veel over de Georgische cultuur te vertellen. De reis heeft de verwachtingen enorm overtroffen.

Is deze natuurreis naar Georgië iets voor jou?

  • Het schouwspel van duizenden roofvogels die overvliegen wil je wel eens gezien hebben.
  • Je bent het liefst van al in de natuur en bewondert graag al wat leeft.
  • Je hebt een normale fysieke conditie en een wandeling van 2km is geen probleem.
  • Je hebt zin in een onvergetelijke natuurreis in een prachtige omgeving.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografiegehalte
Natuurgehalte
Geïnteresseerd? We houden je op de hoogte

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

13/09
vlucht naar Tbilisi (niet inbegrepen)

Welkom in Georgië! Jullie vliegen naar Tbilisi (vlucht niet inbegrepen), waar jullie worden verwelkomd door de gids, en samen rijden jullie naar het hotel voor een eerste overnachting in de hoofdstad, vlakbij het oude centrum. Als de tijd het toelaat, verkennen we het oude centrum en genieten we van het panorama over de stad. Misschien zien we al een palmtortel.

14/09
Rit naar Batumi

Een panoramische lange rit naar Batumi (5-6h). We breken de rit op met een bezoek aan de Uplistsikhe site nabij Gori, lunch halverwege en een korte wandeling aan de Surami pass.

Gastenverblijf Sakhalvasho

We verblijven bij in een klein dorpje Sakhalvasho, waar we door de familie met open armen worden ontvangen.

15/09 - 17/09
Omgeving van Batumi

We brengen drie volle dagen door in de Batumi en omgeving. De enorme roofvogeltrek is hier de belangrijkste bezienswaardigheid, maar ook een bezoek aan de Batumi Botanical Garden, een wandeling naar de waterval in Mtirala National park, en een bezoek aan de stad en zijn vele parken behoren tot de mogelijkheden. Overnachtingen in een gastenverblijf in een klein dorpje, Sakhalvasho.

18/09
Naar Svaneti

We rijden via Poti naar Mestia, de hoge Kaukasus in. In de voormiddag bezoeken we het Paliastomi meer en zijn monding, goed voor talloze steltlopers, sterns en reigers. Lunchen kan in Poti in het oude centrum. Vervolgens slingert de weg door een adembenemend decor naar Svaneti, de bergstreek gekend voor zijn wachtttorens.

19/09
Tetnuldi en Ushguli

We verkennen het hooggebergte rondom Mestia We zien er de naburige dorpen met zijn wachttorens, en het UNESCO beschermde Ushguli. We rijden in de vroegste vroegte naar de voet van de Tetnuldi, waar we op zoek gaan naar enkele specialiteiten van de Kaukasus, zoals het Kaukasisch berghoen en de grote roodmus. Een wandeling tot aan de voet van de Chalaadi gletcher behoort ook tot de mogelijkheden.

20/09
Rit van Mestia naar Sairme

Ochtend in Svaneti, vervolgens breng een rit ons van Mestia naar Sairme, met enkele stops onderweg. Wandeling doorheen het kuuroord Sairmee bij aankomst.

21/07
Over de Zekari pas, Borjomi NP en Abastumani

In de ochtend maken we een wandeling aan de Zekari pass, vervolgens dalen we af naar Abastumani, waar we de historische sterrenwacht bezoeken. Verder door naar Vardzia, waar we overnachten.

22/09
Vardzia en omgeving

Vandaag bezoeken we het vrouwenklooster plus het beroemde grottenklooster van Vardzia. We gaan er op zoek naar verschillende vogelsoorten met ‘rots’ in hun naam, en bekijken uiteraard het leven van de paters en de fresco’s.

23/09
Rit via Ninotsminda naar Tbilisi

We rijden de vallei van Vardzia terug uit, en doorkruisen het hoogplateau van Javakheti. In Ninotsminda stoppen we aan een steppemeer, waar pelikanen en watervogels verzamelen. Wie weet zien we wel de lokale ondersoort van de kraanvogel. Vervolgens zetten we de terugreis in naar Tbilisi. Daar vieren we de laatste avond van deze legendarische natuurreis naar Georgië  met een feestmaaltijd (supra) in het historische centrum. Gaumarjos!

24/09
Vlucht terug naar huis (niet inbegrepen)

Terugvlucht uit Tbilisi naar huis (vlucht niet inbegrepen).

Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van transport (vluchturen, treinuren, ...), het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.

Accommodatie en eten

We verblijven tijdens deze reis in gezellige, kleinschalige hotels, telkens comfortabel en verzorgd, in tweepersoonskamers met eigen sanitair. In Batumi verblijven in een gastenverblijf opgericht door Batumi Raptor Count, de tweepersoonskamers zijn er verzorgd, maar niet elke kamer heeft een eigen badkamer. De maaltijden zijn traditioneel Georgisch, heerlijk en divers.

Transport en vluchten

We verplaatsen ons met een ruime minibus met airco, aangepast aan het terrein. Bij een kleine groep zal de gids zelf rijden. Bij meer dan 5 deelnemers kiezen we voor een minibus met een verantwoorde chauffeur, die ons veilig doorheen het Georgische verkeer en de Kaukasische bergen zal brengen.

De internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs. Van zodra de reis gegarandeerd vertrek heeft, doen we een voorstel voor het vluchtschema. Zowel vanaf Brussel als Schiphol zijn er rechtstreekse vluchten heen en terug naar Tbilisi.

Klimaat en kledij

In deze periode van het jaar is het weer wisselvallig. Dat betekent zowel zonnige, warme dagen als natte, frisse dagen. Kies dus voor goed aangepaste kledij, geschikt voor uiteenlopende omstandigheden. In het hooggebergte kan het fris worden.

Uitgesteld

Deze reis is uitgesteld

Wil je graag als eerste een mailtje krijgen als we een nieuwe datum prikken? Laat dan zeker je mailadres achter.

Meer informatie nodig?

Stel je vraag!

Vul je gegevens in

Jouw vraag

BATUMI RAPTOR COUNT

Met deze reis gaat een belangrijke bijdrage rechtstreeks naar het Batumi Raptor Count project. Deze organisatie monitort de populaties van overtrekkende roofvogels over Batumi. De organisatie combineert op unieke manier natuurbescherming, bewustzijn, ecotoerisme en vrijwilligersengagement.