Volzet
8 dagen | 06 jul 2024 - 13 jul 2024

Natuurreis naar Frankrijk: de meren van de Brenne
In samenwerking met Landschap vzw

Zo’n 270 km ten zuiden van Parijs, in het departement Indre, vind je het regionaal natuurpark van de Brenne, waar deze natuurreis heen gaat. Met een oppervlakte van bijna 200.000 ha, gesitueerd tussen Chateauroux en Poitiers, is dit een van de best bewaarde geheimen van Frankrijk.

 

→ LAATSTE PLAATS IS VOOR EEN DAME DIE EEN KAMER WENST TE DELEN MET EEN ANDERE DAME. VOLDOET DIT NIET AAN JOUW PROFIEL, GELIEVE ONS EERST TE CONTACTEREN VOORALEER IN TE SCHRIJVEN.

 

→ GEEN LID VAN LANDSCHAP VZW? GEEN PROBLEEM, JE BENT UITERAARD MEER DAN WELKOM OP DEZE REIS. WORD JE LID VAN LANDSCHAP, DAN PASSEN WE ONMIDDELLIJK DE KORTING TOE (EN GENIET JE VAN DE VELE ANDERE VOORDELEN!). WENS JE GEEN LID TE WORDEN, OOK GEEN PROBLEEM, DE KEUZE IS VRIJ.

 

→ OM DEZE REIS GOED TE ORGANISEREN IS TIJDIG INSCHRIJVEN (VOOR 15/01/2024) AANGEWEZEN. 

 

Deze streek wordt ook wel ‘het land van de duizend meren’ genoemd, en dat is een understatement. In werkelijkheid zijn het er veel meer! Het relatief vlakke noordelijke deel van de Brenne is werkelijk bezaaid met ondiepe viskweekvijvers, zo’n 2.500 in totaal. Veel van die vijvers waren er al in de middeleeuwen: dit is dus een streek met een traditie!

Natuurreis naar de Brenne: een streek vol nostalgie

De Brenne bestaat uit kleine dorpen en gehuchtjes, verbonden door een netwerk van kronkelende weggetjes met weinig verkeer. Omdat de zware kleigrond moeilijk te bewerken is, zijn de twee belangrijkste activiteiten visteelt en veehouderij. Industrie is helemaal afwezig en ook grote agglomeraties zal je hier niet vinden.

Het beste van twee werelden

Via brede rietkragen gaan de oevers rond de talloze vijvers naadloos over in golvende weilanden, omringd door prachtige, oude loofbossen. Je komt ogen te kort voor de schitterende mozaïek van biotopen. Want er zijn niet alleen de vijvers, weilanden en bossen, die zijn ook nog eens met elkaar verbonden via prachtige hagen, houtkanten en bloemrijke wegbermen.

Behalve ogen kom je hier ook tijd tekort om een volledig beeld te krijgen van de werkelijk spectaculaire biodiversiteit: 1600 soorten planten, 62 soorten libellen, maar liefst tien soorten reptielen en veertien soorten amfibieën, ruim 260 vogelsoorten, meer dan honderd soorten dagvlinders en talloze andere ongewervelden.

De Brenne is de streek waar het noorden en het zuiden elkaar ontmoeten. Je vindt hier bijna alle soorten van de Lage Landen, maar ook typische vertegenwoordigers van een mediterraan milieu. De bijeneter, hop, koereiger, cirlgors, boomkikker, bidsprinkhaan en de felgroene smaragdhagedis, om maar enkele voorbeelden te noemen. Of wat dacht je van de tongorchis, Europese moerasschildpad, grauwe klauwier en witwangstern. Het beste van twee werelden komt hier samen!

© Yves Adams

 

Van aalscholver tot zwijn

Op en rondom de vijvers krioelt het van de watervogels. Zowat alle reigersoorten – inclusief ralreiger, purperreiger, woudaapje, roerdomp, kwak en twee soorten zilverreigers – komen hier voor. Sommige broeden in gemengde kolonies pal voor een van de zestien comfortabele vogelkijkhutten. Vanuit die hutten zie je ook geoorde futen, krooneenden, steltkluten, gezellig knabbelende beverratten en met wat geluk zelfs een ringslang of een adderringslang.

We hopen op een van deze slangen tijdens de week! Maar let op, niet alleen ongevaarlijke ringslangen maken hier de dienst uit. Met de geelgroene toornslang, bijvoorbeeld, kan je maar beter geen ruzie krijgen. Dat zoveel slangen ook de slangenarend aantrekken, is dan weer mooi meegenomen.

Ook wildspotters komen hier aan hun trekken. In de schemering trekken we er tijdens de natuurreis naar de Brenne op uit om vossen, marters, everzwijnen en edelherten te spotten, en daarbij pikken we graag ook nog de kerkuil en de nachtzwaluw mee.

Glijden tussen waterjuffers

In het reliëfrijke zuiden van de Brenne stromen twee rivieren in diep uitgesleten valleien: de Anglin en de Creuse. Allebei zijn ze prachtig om te zien, zeker in juli. Dan zijn de rivieren namelijk bedekt met drijvende pakketten van bloeiende waterranonkels waarboven duizenden elegante weidebeekjuffers fladderen. Een lust voor het oog! In de loop van onze reis trekken we er zeker een dag met de kano op uit, om de Anglin van héél dichtbij te beleven.

Wat maakt deze natuurreis naar de Brenne zo bijzonder?

  • Op een heel ontspannen manier ontdek je indrukwekkende natuur dicht bij huis.
  • Je logeert in een van de kleinste dorpjes van Frankrijk in het hart van de Brenne.
  • Je observeert prachtige diersoorten uit Noord- én Zuid-Europa: vogels, zoogdieren, insecten, reptielen, ...
Natuur groepsreizen
Natuur
Landschap vzw
Ecologisch reizen
Belevingsreizen

We organiseren deze reis in samenwerking met Landschap vzw

Je gidsen deze week zijn Jan Loos en Aagje De Doncker van Landschap vzw. Beiden hebben veel ervaring met het begeleiden en organiseren van natuuractiviteiten en reisden al vaak naar de Brenne. Ze kunnen je heel wat vertellen over de vogels en zoogdieren die je er te zien krijgt en gaan jou soigneren van begin tot einde. Kortom, de geknipte gidsen voor een week vol mooie momenten.
Het topmoment van de reis
volgens deelnemer André (2018)

De kanotocht op de Creuse maakte indruk: de grote verscheidenheid aan insecten die je er ziet … Ook de vele vogelkijkhutten en de zoektochten naar slangen of bijeneters zinderen nog na.

Het topmoment van de reis
volgens deelnemer Pier (2018)

De inspirerende begeleiding van Jan bracht een gebied dat op het eerste zicht niet aantrekkelijk is – meertjes met hagen eromheen – tot leven. Jan is competent en zeer enthousiast, echt een grote meerwaarde voor deze reis.

Is deze natuurreis naar de Brenne iets voor jou?

  • Je houdt van de natuur in al zijn facetten.
  • Je vindt de fauna en flora even boeiend in Europa als in verre landen.
  • Ook als natuurfotograaf amuseer je je tijdens deze reis.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografiegehalte
Natuurgehalte
Geïnteresseerd? We houden je op de hoogte

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van transport (vluchturen, treinuren, ...), het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.
06/07
Van Leuven/Antwerpen/Gent naar de Brenne

We vertrekken op zaterdag in de vroege ochtend. Twee minibusjes halen de deelnemers op op nog af te spreken verzamelpunten in Vlaanderen (en mogelijk ook Zuid-Nederland). De exacte afspraakplaatsen laten we afhangen van de deelnemers: uiteraard kiezen we die strategisch in functie van de inschrijvingen.

Vervolgens rijden we in een uur of zes – plus tussenstops – tot in het hart van de Brenne, waar we tegen de avond inchecken en een eerste keer samen dineren.

Diezelfde avond scoren we ook meteen al onze eerste slang – of dat is tenminste de bedoeling – en het zal ook heel moeilijk zijn om onderweg geen purperreigers te zien.

07/07 - 12/07
Rondreizen in de Brenne

Moerassen, rietkragen, akkertjes en graslanden, meren en rivieren!

We weten perfect welke plekken we willen bezoeken. Dat hebben we in dezelfde week in de vorige jaren allemaal voor je uitgezocht. De precieze dagplanning laten we afhangen van het weer en van de interesse van de groep.

13/07
Van de Brenne terug naar Leuven/Antwerpen/Gent

De terugreis is gepland op zaterdag, opnieuw met verschillende tussenstops. Mogelijk groeperen we die allemaal in de eerste kilometers, om zo lang mogelijk van de Brenne te kunnen genieten.

Klik op de tabs
voor meer info

Accommodatie en transport

Onze accommodatie zijn een kleine gîte (met gedeelde badkamer) in combinatie met enkele hotelkamers. De locatie is gelegen in een van de kleinste dorpjes van Frankrijk, temidden van de natuur en op een steenworp van de mooiste vijvers en de beste kijkhutten van de Brenne.

De gîte wordt gedeeld door drie deelnemers van hetzelfde geslacht. Elk heeft een eenpersoonskamer maar sanitair is gedeeld. Een eenpersoonskamer in het hotel kun je boeken voor een meerprijs van 325 euro per persoon

De maaltijden zijn eenvoudig maar verzorgd.

We reizen naar en door de Brenne met twee minibusjes. De wegen zijn goed en de ritten zijn comfortabel. De afspraakplaatsen construeren we op basis van de adressen van de deelnemers.

Korting?

Leden van Landschap vzw genieten een korting van vijfentwintig euro per persoon! Nog geen lid? Ontdek hier de ledenvoordelen, word lid en geniet meteen van de ledenkorting op deze reis.

Volzet

Helaas, deze reis is volzet

Wil je volgende keer graag mee? Laat dan je e-mailadres achter. We sturen je als eerste een mailtje op het moment dat we dezelfde (of een heel gelijkaardige) reis organiseren.

Heb je nog een vraag?

Contacteer ons