9 dagen | 17 aug 2019 - 25 aug 2019

Natuurreis naar Engeland: sprookjesachtig Exmoor
In samenwerking met Landschap vzw

In Exmoor National Park waan je je meermaals per dag in een idyllisch sprookje. Uitgestrekte heide, glooiende graslanden, eeuwenoude bomenlanen, een grillige kustlijn, vredig grazende schapen met massieve heuvellandschappen op de achtergrond, de wilde Exmoor-pony’s … Exmoor National Park is een nog weinig bekend en dus ongerept stuk topnatuur in Zuidwest-Engeland. Je kan er met ons naartoe voor een week heerlijk genieten van alles wat de natuur hier te bieden heeft.

Overweldigende kleurenpracht

Niet toevallig kiezen we voor een reisperiode waarin de purperen heide volop in bloei staat. De kleurenpracht in Exmoor is ’s zomers ronduit overweldigend. Dit natuurgebied, dat deels in Somerset en deels in Devon ligt, heeft één van de wildste en meest ongerepte kustlijnen van Engeland. Je vindt er de hoogste kliffen van het Britse vasteland, met als recordhouder de Great Hangman van 244 meter hoog.

Alleen op de wereld

Langs de kuststrook kan je 55 kilometer lang genieten van prachtige vergezichten op purperen heuvels, kustpanorama’s, de langste beboste kustlijn van Groot-Brittannië en prachtige rotsformaties zoals de Valley of Rocks. Wie de afdaling langs steile kliffen trotseert, wordt beloond met een ruig keienstrand waar je je in het gedruis van de beukende golven even alleen op de wereld waant.

Idyllische beekjes met tegendraadse zalm

Meer landinwaarts ligt een plateau met glooiende heidevelden, dat nauwelijks bebouwd en bewoond is. Dit plateau wordt doorkliefd door steile en dichtbeboste valleien waar je heerlijk kan wandelen langs snelstromende beekjes en watervalletjes. Na jaren in zee geleefd te hebben, zwemt de zalm ook nog altijd – tegen de stroom in – terug naar zijn geboorteplek in de rivieren de Exe en de Barle.

In het oosten van Exmoor kan je zowel van op het strand als vanaf de heide- en landbouwvelden Dunkery Beacon bewonderen, het hoogste punt van het nationaal park dat met zijn paarse heidegloed 519 meter boven zeeniveau uitsteekt. Ook het 360°-panoramazicht van op de top is de tocht meer dan waard.

Wilde oerpony’s en edelherten

Overal in het gebied leven er Exmoor-pony’s. Net zoals het przewalskipaard behoort de Exmoor-pony tot de laatste rassen van wilde oerpony’s. Deze sterke pony’s leven in halfwilde kuddes en lopen vrij in de natuur rond. Tijdens onze wandelingen ontmoeten we ze gegarandeerd.

Daarnaast leven er naar schatting zo’n 3.000 edelherten in het park. Voor de bronst zijn we te vroeg, maar met wat geluk kruisen er toch enkele exemplaren ons pad.

De hoogste boom, de helderste sterren

In Exmoor groeien planten die nergens anders ter wereld voorkomen, waaronder twee soorten meelbessen. Beuken groeien er op grotere hoogte dan elders in Groot-Brittannië en ook de hoogste boom van Engeland – een Douglasspar – staat in Exmoor. Ook aan zogenaamde ‘ancient trees’ is het park rijk.

Exmoor National Park ontving in 2011 – als eerste in Europa en als tweede in de wereld – de onderscheiding ‘International Dark Sky Reserve’, vanwege zijn uitzonderlijk heldere sterrenhemel.

Getuigen van een rijk verleden

In Exmoor vind je ook de sporen van 8.000 jaar ontwikkeling terug, zoals grafheuvels op bergkammen, unieke prehistorische stenenformaties, Romeinse forten op kliftoppen, goed bewaard gebleven middeleeuwse dorpjes en een indrukwekkend industrieel erfgoed uit de Victoriaanse tijd. Tijdens onze reis zullen we zeker ook een bezoek brengen aan een authentiek theehuis.

Wat mag ik verwachten?

De focus van deze reis ligt op natuurbeleving tijdens korte en langere wandelingen. We maken afwisselende (halve) dagtochten over de uitgestrekte moors en langs de grillige kust. Maar liefst vier langeafstandswandelingen doorkruisen het prachtige Exmoor National Park. Het ‘South West Coast Path’ – het langste wandelpad van Groot-Brittannië – is hiervan wellicht het bekendste en start in Exmoor. Vanzelfsprekend verkennen we de mooiste stukjes van deze wandelroutes tijdens onze reis.

Onderschat de hoogteverschillen niet: de ‘gently rolling hills’ zijn stevige kuitenbijters! Zelfs bij korte wandelingen overbruggen we meestal hoogteverschillen van minstens 100 à 200 meter. De beloning is navenant: achter elke inspanning ontvouwt zich telkens een indrukwekkend landschap om bij weg te dromen.

Wat maakt deze natuurreis naar Exmoor zo bijzonder?

 • Je staat boven op de hoogste kliffen van Engeland en struint door bloeiende purperen heide ...
 • Je wandelt door dichtbeboste valleien, langs snelstromende beekjes vol met zalm.
 • Je ontmoet wilde Exmoor-pony's en edelherten.
 • Je bezoekt Stonehenge op de terugweg.

We organiseren deze reis in samenwerking met Landschap vzw

Deze unieke natuurbelevingsreis wordt begeleid door het gezellige koppel Sandy Spaenhoven en Hans Debruyne. Als vaste vrijwilligers van Landschap vzw gingen zij Exmoor meerdere keren uitgebreid verkennen. Met de geslaagde reis in de zomer van 2018 is de ervaring van de gidsen nog verder gegroeid. De editie 2019 kan dus alleen maar even succesvol worden! Reis mee, wandel in de paarse heide en geniet samen met hen van de unieke landschappen.
Benieuwd?
Daarom is deze reis écht de moeite
volgens deelnemer Joke (2018)

Prachtige reis, perfect voorbereid en helemaal aangepast aan de gevarieerde groep. Exmoor is een onvergetelijke streek! De paarden op de heide waren bijzonder, de avontuurlijke klimpartijen grensverleggend.

Marianne
Deelnemer in 2018

Dit was echt een droomreis, beter dan mijn verwachtingen. Waarom? Om de ontmoetingen met de Exmoor-pony’s, het met enkele medereizigers opstaan voor dag en dauw om foto’s te nemen op de heide, de picknick op een strand met waterval …

Is deze natuurreis naar Exmoor iets voor jou?

 • Je houdt van ongerepte natuur.
 • Je wandelt graag en ook iets pittigere wandelingen schrikken je niet af.
 • We passen het programma graag aan aan de interesses van de reizigers.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografie-gehalte
Natuur-gehalte
Boek nu

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

17/08
Vertrekdag: Gent - Duinkerken - Lynton

Op de vertrekdag rijden we met minibusjes naar de ferry in Duinkerken. Na de overtocht naar Dover rijden we door naar het gezellige stadje Lynton.

18/08 - 23/08
Excursies in Exmoor National Park

We passen ons programma aan afhankelijk van de weersomstandigheden en de interesses van de deelnemers. Elke avond dineren we in één van de vele pubs van Lynton, op korte wandelafstand van de accommodatie. Tijdens het eten bespreken we waar we de dag nadien op wandeltocht gaan.

24/08
Van Lynton naar Dover

Onderweg strekken we de benen in Stonehenge (inbegrepen in de prijs van de reis). We overnachten in Dover.

25/08
Terugreis Dover - Gent

In overleg met de groep maken we eventueel nog een excursie naar de krijtrotsen van Dover. Daarna nemen we de ferry terug naar Duinkerken en rijden we naar Gent en de andere stopplaatsen.

Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.

Accommodatie

We overnachten in één van de mooiste B&B’s van Exmoor, die we helemaal voor onszelf hebben. Gebouwd in de 19de eeuw straalt het prachtige Georgiaanse gebouw veel karakter en charme uit. Emma en Michael, onze gastvrouw en -heer, verwennen ons dagelijks met een ‘English breakfast’ of ‘continentaal ontbijt’.

De kamers zijn verzorgd, voor twee personen en beschikken over een eigen badkamer. Eenpersoonskamers met eigen badkamer zijn beperkt beschikbaar.

Transport

We verplaatsen ons in comfortabele minibussen en voornamelijk te voet: wandelen geblazen! De opstapplaats voor de groep is voorzien op de as Gent-Brugge-Duinkerken, maar kan worden gewijzigd in functie van de inschrijvingen. Vraag gerust meer info via contact@starlingreizen.be.

Klimaat en kledij

In augustus kent Engeland zeer uiteenlopende weersomstandigheden. Daarom is het aangewezen om voorzien te zijn op een warme zomerdag, maar evengoed op frisse, winderige en natte weersomstandigheden. Stevige wandelschoenen, kledij opgebouwd uit verschillende lagen en een water- en winddichte jas en regenbroek kunnen wonderen doen!

Natuurbeleving en -fotografie

Uiteraard passen we ons aan aan de interesse van elke deelnemer. We hebben de keuze uit zeer diverse wandelingen en activiteiten. Sowieso zullen we veel samen op pad zijn, maar met wat overleg is het ook mogelijk om samen met één van de reisbegeleiders een fotografie-activiteit in te bouwen om de ‘purperen gloed’ of een desolaat strandje in beeld te brengen. Om maar een voorbeeld te noemen, want zowel qua macro- als landschapsfotografie zijn de mogelijkheden eindeloos.

9 dagen | 17 aug 2019 - 25 aug 2019

Natuurreis naar Engeland: sprookjesachtig Exmoor
In samenwerking met Landschap vzw

Reizigers: Min 6 - Max 10
Inbegrepen
 • alle boottochten
 • alle drinkwater
 • alle excursies en toegangstickets voor parken
 • alle maaltijden
 • alle overnachtingen
 • alle transport ter plaatse
 • alle transport tot de bestemming (mini-bus en ferry)
 • enthousiaste begeleiding door natuurgids
 • fooien voor lokale medewerkers (horeca, hotels,...)
 • verzekering garantiefonds
Niet inbegrepen
 • alcoholische en frisdranken
 • persoonlijke uitgaven
 • reisbijstandsverzekering en annulatieverzekering (kan je boeken via ons)
Kenmerken
Categorieën
groepsreis
Voertaal
Nederlands
Opties
Single-optie
kleine kamer
+ 205 euro
Single-optie
grote kamer
+ 315 euro
Reserveren vóór 1 mei 2019
1675 euro
Prijs per persoon
Boek nu

Meer informatie nodig?

Stel je vraag!

Vul je gegevens in

Jouw vraag