Op deze natuur- en fotografiebeleving naar Exmoor National Park waan je je meermaals per dag in een idyllisch sprookje. Uitgestrekte heide, glooiende graslanden, eeuwenoude bomenlanen, een grillige kustlijn, vredig grazende schapen met massieve heuvellandschappen op de achtergrond en de wilde Exmoor-pony’s. Exmoor National Park is een nog weinig bekend en dus ongerept stuk topnatuur in Zuidwest-Engeland. Reis met ons mee voor een week heerlijk genieten van alles wat de natuur hier te bieden heeft.
→ GEEN LID VAN LANDSCHAP VZW? GEEN PROBLEEM, JE BENT UITERAARD MEER DAN WELKOM OP DEZE REIS. WORD JE LID VAN LANDSCHAP, DAN PASSEN WE ONMIDDELLIJK DE KORTING TOE (EN GENIET JE VAN DE VELE ANDERE VOORDELEN!). WENS JE GEEN LID TE WORDEN, OOK GEEN PROBLEEM, DE KEUZE IS VRIJ.
Niet toevallig kiezen we voor een reisperiode waarin de purperen heide volop in bloei staat. De kleurenpracht in Exmoor is ’s zomers ronduit overweldigend. Dit natuurgebied, dat deels in Somerset en deels in Devon ligt, heeft een van de wildste en meest ongerepte kustlijnen van Engeland. Je vindt er de hoogste kliffen van het Britse vasteland, met als recordhouder de Great Hangman van 244 meter hoog.
Langs de kuststrook kan je 55 kilometer lang genieten van prachtige vergezichten op purperen heuvels, kustpanorama’s, de langste beboste kustlijn van Groot-Brittannië en prachtige rotsformaties zoals de Valley of Rocks. Wie de afdaling langs de steile kliffen trotseert, wordt beloond met een ruig keienstrand waar je je in het gedruis van de beukende golven even alleen op de wereld waant.
Meer landinwaarts ligt een plateau met glooiende heidevelden, dat nauwelijks bebouwd is. Dit plateau wordt doorkliefd door steile en dichtbeboste valleien waar je heerlijk kan wandelen langs snelstromende beekjes en watervalletjes. Na jaren in zee geleefd te hebben, zwemt de zalm ook nog altijd – tegen de stroom in – terug naar zijn geboorteplek in de rivieren de Exe en de Barle.
In het oosten van Exmoor kan je zowel vanop het strand als vanaf de heide- en landbouwvelden Dunkery Beacon bewonderen, het hoogste punt van het nationaal park dat met zijn paarse heidegloed 519 meter boven zeeniveau uitsteekt. Ook het 360°-panoramazicht vanop de top is de tocht meer dan waard.
Overal in het gebied leven er Exmoor-pony’s. Net zoals het przewalskipaard behoort de Exmoor-pony tot de laatste rassen van wilde oerpony’s. Deze sterke pony’s leven in halfwilde kuddes en lopen vrij in de natuur rond. Tijdens onze wandelingen ontmoeten we ze gegarandeerd.
Daarnaast leven er naar schatting zo’n 3.000 edelherten in het park. Voor de bronst zijn we te vroeg, maar met wat geluk kruisen er toch enkele exemplaren ons pad.
In Exmoor groeien planten die nergens anders ter wereld voorkomen, waaronder twee soorten meelbessen. Beuken groeien er op grotere hoogte dan elders in Groot-Brittannië en ook de hoogste boom van Engeland – een Douglasspar – staat in Exmoor. Het park staat ook vol zogenaamde ‘ancient trees’: gigantische, oeroude bomen die bijzonder belangrijk zijn voor de biodiversiteit.
Exmoor National Park ontving in 2011 – als eerste in Europa en als tweede in de wereld – de onderscheiding ‘International Dark Sky Reserve’. Je kan hier dus ook genieten van een uitzonderlijk heldere sterrenhemel.
In Exmoor vind je ook de sporen van 8.000 jaar ontwikkeling terug, zoals grafheuvels op bergkammen, unieke prehistorische steenformaties, Romeinse forten op kliftoppen, goed bewaard gebleven middeleeuwse dorpjes en een indrukwekkend industrieel erfgoed uit de victoriaanse tijd. Tijdens onze reis brengen we zeker ook een bezoek aan een authentiek theehuis.
De focus van deze reis naar Exmoor ligt op natuurbeleving en fotografiebeleving tijdens korte en langere wandelingen. We maken afwisselende (halve) dagtochten over de uitgestrekte heides en langs de grillige kust. Maar liefst vier langeafstandswandelingen doorkruisen het prachtige park. Het ‘South West Coast Path’ – het langste wandelpad van Groot-Brittannië – is hiervan wellicht het bekendste en start in Exmoor. Vanzelfsprekend verkennen we de mooiste stukjes van deze wandelroutes tijdens onze reis.
De mogelijkheden om korte uitstappen te maken waarbij je als fotograaf met de minibus tot bij de fotolocatie wordt gebracht, zijn beperkt. We kunnen het programma soms – maar zeker niet altijd – aanpassen door een keer te splitsen tussen ‘wandelaars’ en ‘fotografen’. We hebben tenslotte twee busjes en twee begeleiders ter beschikking. Maar in de meeste gevallen moet er óók door de fotografen nog gewandeld worden, waarbij we maximaal 10 – 15 kilometer per dag afleggen (soms in twee aparte wandelingen). Een minimale conditie is dus echt een must om te kunnen deelnemen aan deze reis.
Onderschat de hoogteverschillen niet: de ‘gently rolling hills’ zijn stevige kuitenbijters! Zelfs bij korte wandelingen overbruggen we meestal hoogteverschillen van minstens honderd à tweehonderd meter. De beloning is navenant: na elke inspanning ontvouwt zich telkens een indrukwekkend landschap om bij weg te dromen.
Op de vertrekdag rijden we met minibusjes naar de ferry in Duinkerke. De lunch vandaag is niet inbegrepen. Het makkelijkste is om een lunch van thuis mee te nemen.
Na de overtocht naar Dover rijden we door naar het gezellige stadje Lynton.
We passen ons programma aan afhankelijk van de weersomstandigheden en de interesses van de deelnemers. Elke avond dineren we in een van de vele pubs van Lynton, op korte wandelafstand van de accommodatie. Tijdens het eten bespreken we waar we de volgende dag op wandeltocht gaan.
Onderweg strekken we de benen in Stonehenge (inbegrepen in de prijs van de reis). We overnachten in Dover.
In overleg kiezen we eventueel samen nog voor een excursie naar de krijtrotsen van Dover. Daarna nemen we de ferry terug naar Duinkerke en rijden we naar Gent en de andere stopplaatsen. De lunch is vandaag niet inbegrepen. We stoppen onderweg om ergens een lunch te nuttigen.
We denken erover om een tweede South Georgia - Antarctica reis in 2027 te organiseren in eigen beheer. Wil je als eerste op de hoogte gebracht worden & kans maken om 1 van de 100 te zijn?