9 dagen | 12 aug 2023 - 20 aug 2023

Natuurreis naar Engeland: sprookjesachtig Exmoor
In samenwerking met Landschap vzw

Op deze natuurreis naar Exmoor National Park waan je je meermaals per dag in een idyllisch sprookje. Uitgestrekte heide, glooiende graslanden, eeuwenoude bomenlanen, een grillige kustlijn, vredig grazende schapen met massieve heuvellandschappen op de achtergrond en de wilde Exmoor-pony’s. Exmoor National Park is een nog weinig bekend en dus ongerept stuk topnatuur in Zuidwest-Engeland. Reis met ons mee voor een week heerlijk genieten van alles wat de natuur hier te bieden heeft.

 

→ GEEN LID VAN LANDSCHAP VZW? GEEN PROBLEEM, JE BENT UITERAARD MEER DAN WELKOM OP DEZE REIS. WORD JE LID VAN LANDSCHAP, DAN PASSEN WE ONMIDDELLIJK DE KORTING TOE (EN GENIET JE VAN DE VELE ANDERE VOORDELEN!). WENS JE GEEN LID TE WORDEN, OOK GEEN PROBLEEM, DE KEUZE IS VRIJ.

 

Overweldigende kleurenpracht

Niet toevallig kiezen we voor een reisperiode waarin de purperen heide volop in bloei staat. De kleurenpracht in Exmoor is ’s zomers ronduit overweldigend. Dit natuurgebied, dat deels in Somerset en deels in Devon ligt, heeft een van de wildste en meest ongerepte kustlijnen van Engeland. Je vindt er de hoogste kliffen van het Britse vasteland, met als recordhouder de Great Hangman van 244 meter hoog.

Alleen op de wereld

Langs de kuststrook kan je 55 kilometer lang genieten van prachtige vergezichten op purperen heuvels, kustpanorama’s, de langste beboste kustlijn van Groot-Brittannië en prachtige rotsformaties zoals de Valley of Rocks. Wie de afdaling langs de steile kliffen trotseert, wordt beloond met een ruig keienstrand waar je je in het gedruis van de beukende golven even alleen op de wereld waant.

Idyllische beekjes met tegendraadse zalm

Meer landinwaarts ligt een plateau met glooiende heidevelden, dat nauwelijks bebouwd is. Dit plateau wordt doorkliefd door steile en dichtbeboste valleien waar je heerlijk kan wandelen langs snelstromende beekjes en watervalletjes. Na jaren in zee geleefd te hebben, zwemt de zalm ook nog altijd – tegen de stroom in – terug naar zijn geboorteplek in de rivieren de Exe en de Barle.

In het oosten van Exmoor kan je zowel vanop het strand als vanaf de heide- en landbouwvelden Dunkery Beacon bewonderen, het hoogste punt van het nationaal park dat met zijn paarse heidegloed 519 meter boven zeeniveau uitsteekt. Ook het 360°-panoramazicht vanop de top is de tocht meer dan waard.

Wilde oerpony’s en edelherten

Overal in het gebied leven er Exmoor-pony’s. Net zoals het przewalskipaard behoort de Exmoor-pony tot de laatste rassen van wilde oerpony’s. Deze sterke pony’s leven in halfwilde kuddes en lopen vrij in de natuur rond. Tijdens onze wandelingen ontmoeten we ze gegarandeerd.

Daarnaast leven er naar schatting zo’n 3.000 edelherten in het park. Voor de bronst zijn we te vroeg, maar met wat geluk kruisen er toch enkele exemplaren ons pad.

De hoogste boom, de helderste sterren

In Exmoor groeien planten die nergens anders ter wereld voorkomen, waaronder twee soorten meelbessen. Beuken groeien er op grotere hoogte dan elders in Groot-Brittannië en ook de hoogste boom van Engeland – een Douglasspar – staat in Exmoor. Het park staat ook vol zogenaamde ‘ancient trees’: gigantische, oeroude bomen die bijzonder belangrijk zijn voor de biodiversiteit.

Exmoor National Park ontving in 2011 – als eerste in Europa en als tweede in de wereld – de onderscheiding ‘International Dark Sky Reserve’. Je kan hier dus ook genieten van een uitzonderlijk heldere sterrenhemel.

Getuigen van een rijk verleden

In Exmoor vind je ook de sporen van 8.000 jaar ontwikkeling terug, zoals grafheuvels op bergkammen, unieke prehistorische steenformaties, Romeinse forten op kliftoppen, goed bewaard gebleven middeleeuwse dorpjes en een indrukwekkend industrieel erfgoed uit de victoriaanse tijd. Tijdens onze reis brengen we zeker ook een bezoek aan een authentiek theehuis.

Natuurreis naar Exmoor National Park: wat mag ik verwachten?

De focus van deze natuurreis naar Exmoor ligt op natuurbeleving tijdens korte en langere wandelingen. We maken afwisselende (halve) dagtochten over de uitgestrekte heides en langs de grillige kust. Maar liefst vier langeafstandswandelingen doorkruisen het prachtige park. Het ‘South West Coast Path’ – het langste wandelpad van Groot-Brittannië – is hiervan wellicht het bekendste en start in Exmoor. Vanzelfsprekend verkennen we de mooiste stukjes van deze wandelroutes tijdens onze reis. Gemiddeld wandelen we 15 km. per dag, soms wat minder, kan ook eens iets meer zijn.

Onderschat de hoogteverschillen niet: de ‘gently rolling hills’ zijn stevige kuitenbijters! Zelfs bij korte wandelingen overbruggen we meestal hoogteverschillen van minstens honderd à tweehonderd meter. De beloning is navenant: na elke inspanning ontvouwt zich telkens een indrukwekkend landschap om bij weg te dromen.

© Sandy Spaenhoven

Wat maakt deze natuurreis naar Exmoor zo bijzonder?

 • Je staat boven op de hoogste kliffen van Engeland en struint door de bloeiende purperen heide.
 • Je wandelt door dichtbeboste valleien, langs snelstromende beekjes vol met zalm.
 • Je ontmoet wilde Exmoor-pony's en edelherten.
 • Je bezoekt Stonehenge op de terugweg.
Natuur groepsreizen
Natuur
Landschap vzw
Landschapsreizen
Ecologisch reizen
Belevingsreizen

We organiseren deze reis in samenwerking met Landschap vzw

Deze unieke natuurbelevingsreis wordt begeleid door het gezellige koppel Sandy Spaenhoven en Hans Debruyne. Als vaste vrijwilligers van Landschap vzw gingen zij Exmoor meermaals uitgebreid verkennen. Met de geslaagde reizen in 2018 en 2019 is hun ervaring als reisgidsen nog verder gegroeid. Editie 2020 kan dus alleen maar even succesvol worden! Reis mee, wandel in de paarse heide en geniet samen van de unieke landschappen.
Benieuwd?
Daarom is deze reis écht de moeite
volgens deelnemer Joke (2018)

Prachtige reis, perfect voorbereid en helemaal aangepast aan de gevarieerde groep. Exmoor is een onvergetelijke streek! De paarden op de heide waren bijzonder, de avontuurlijke klimpartijen grensverleggend.

Marianne
Deelnemer in 2018

Dit was echt een droomreis, mijn verwachtingen werden overtroffen. Waarom? Om de ontmoetingen met de Exmoor-pony’s, samen opstaan voor dag en dauw om foto’s te nemen op de heide, picknicken op een strand met een waterval en nog zoveel meer.

Is deze natuurreis naar Exmoor iets voor jou?

 • Je houdt van ongerepte natuur.
 • Je wandelt graag en ook een meer pittige wandeling schrikt je niet af.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografiegehalte
Natuurgehalte
Boek nu

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van transport (vluchturen, treinuren, ...), het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.
12/08
Vertrekdag: Gent - Duinkerke

Op de vertrekdag rijden we met minibusjes naar de ferry in Duinkerke.

Ferry Duinkerke - Dover
Dover - Lynton

Na de overtocht naar Dover rijden we door naar het gezellige stadje Lynton.

13/08 - 18/08
Excursies in Exmoor National Park

We passen ons programma aan afhankelijk van de weersomstandigheden en de interesses van de deelnemers. Elke avond dineren we in een van de vele pubs van Lynton, op korte wandelafstand van de accommodatie. Tijdens het eten bespreken we waar we de volgende dag op wandeltocht gaan.

19/08
Van Lynton naar Dover

Onderweg strekken we de benen in Stonehenge (inbegrepen in de prijs van de reis). We overnachten in Dover.

20/08
Terugreis Dover - Gent

In overleg kiezen we eventueel samen nog voor een excursie naar de krijtrotsen van Dover. Daarna nemen we de ferry terug naar Duinkerken en rijden we naar Gent en de andere stopplaatsen.

Klik op de tabs
voor meer info

Accommodatie

We overnachten in een van de mooiste B&B’s van Exmoor, die we helemaal voor onszelf hebben. Gebouwd in de negentiende eeuw straalt het prachtige Gregoriaanse gebouw veel karakter en charme uit. Emma en Michael, onze gastvrouw en -heer, verwennen ons dagelijks met een heerlijk ontbijt en af en toe een English breakfast.

De kamers zijn verzorgd, telkens voor twee personen en met een eigen badkamer. Eenpersoonskamers met eigen badkamer zijn beperkt beschikbaar.

Transport

We verplaatsen ons in comfortabele minibussen en voornamelijk te voet: wandelen geblazen! De opstapplaats voor de groep is voorzien op de as Gent-Brugge-Duinkerke. Vraag gerust meer info via contact@starlingreizen.be.

Klimaat en kledij

In augustus kent Engeland zeer uiteenlopende weersomstandigheden. Reken daarom op een warme zomerdag, maar evengoed op frisse, winderige en natte weersomstandigheden. Stevige wandelschoenen, kledij opgebouwd uit verschillende lagen en een water- en winddichte jas en regenbroek kunnen wonderen doen!

Natuurbeleving en -fotografie

Uiteraard houden we rekening met de interesse van elke deelnemer. We hebben de keuze uit zeer diverse wandelingen en activiteiten. Sowieso zijn we veel samen op pad, maar met wat overleg is het ook mogelijk om samen met een van de reisbegeleiders een fotosessie in te bouwen om bijvoorbeeld de ‘purperen gloed’ of een desolaat strand in beeld te brengen. Zowel qua macro- als landschapsfotografie zijn de mogelijkheden eindeloos!

9 dagen | 12 aug 2023 - 20 aug 2023

Natuurreis naar Engeland: sprookjesachtig Exmoor
In samenwerking met Landschap vzw

Reizigers: Min 6 - Max 11
Inbegrepen
 • alle boottochten
 • alle drinkwater
 • alle excursies en toegangstickets voor parken
 • alle maaltijden
 • alle overnachtingen
 • alle transport ter plaatse
 • alle transport tot de bestemming (minibus en ferry)
 • enthousiaste begeleiding door STARLING-natuurgids(en)
 • fooien voor lokale medewerkers (horeca, hotels,...)
 • verzekering garantiefonds
Niet inbegrepen
 • alcoholische dranken en frisdranken
 • persoonlijke uitgaven
 • reisbijstandsverzekering en annulatieverzekering (kan je boeken via ons)
Kenmerken
Voertaal
Nederlands
Kamertypes
Reis incl. single-optie
kleine kamer
2040 euro
Reis incl. single-optie
grote kamer
2165 euro
1935 euro
Prijs per persoon
Boek nu

Heb je nog een vraag?

Contacteer ons