Volzet
10 dagen | 01 mei 2019 - 10 mei 2019

Natuurreis naar Bulgarije: kleurrijke vogelrijkdom

Wat dacht je van honderden steltlopers, pelikanen, reigersoorten, eenden, dwergaalscholvers en vele andere watervogels in de uitgestrekte moerassen langs de kust? Terwijl je de volgende dag op bloemrijke vlakten kijkt naar roofvogels en typische steppesoorten? Een ongerepte bestemming waar de topnatuur nog te vinden is in het cultuurlandschap.  

→ DEZE REIS WERD REEDS GEBOEKT DOOR EEN NATUURPUNT AFDELING.

Bulgarije als vogelparadijs

Deze reis is geschikt voor elke natuur- en vogelliefhebber, van beginner tot gevorderde. We laten ons onbezorgd onderdompelen in de kleurrijke fauna en flora van Bulgarije. Je geniet van een comfortabele vakantie met de mooiste plaatsen om vogels te kijken. En je proeft heerlijke lokale specialiteiten.

Diversiteit aan water- en steppevogels

We starten de reis aan de kust van Bulgarije. We kiezen bewust voor deze periode omdat de vogeltrek dan volop bezig is. Elke dag iets anders, en succes gegarandeerd. Aan de grote meren zoeken we onder meer naar de dwergaalscholver, witoogeend, woudaap, ralreiger, kwak, witvleugelstern en strandlopers. In alle maten en gewichten!

Van hieruit schuiven we op naar het binnenland om de steppes te bewonderen. Dit zijn in deze periode parels vol bloemenpracht. We maken er kennis met een heel ander landschap, met bijhorende soorten. De griel, dwergarend, arendbuizerd, leeuweriken en tapuiten (zoals blonde en bonte) kunnen van de partij zijn.

Daarna loopt onze route zuidwaarts. Via een rivierbos komen we aan in de Oostelijke Balkan. We gaan voor een leuke mix tussen moerassen – voor steltlopers – en bossen – voor spechten en vliegenvangers.

Als afsluiter trekken we de bergen richting Sofia in, waar we typische soorten als de rotsklever, blauwe rotslijster, steenarend, keizerarend, rouwmees en vele andere hopen te spotten.

Tijdens deze reis maken we kans op ontmoetingen met siesel (een soort grondeekhoorn), Moorse en Griekse landschildpad, Europese glasslang (scheltopusik), groene pad, en een waaier aan vlinders en andere insecten, …

Samen met een lokale gids en onze STARLING-reisbegeleider beleef je een bijzondere natuurreis in één van de meest authentieke natuuromgevingen van Europa.

Wat maakt deze natuurreis naar Bulgarije zo bijzonder?

  • Bulgarije is een heerlijke reisbestemming: ongerepte Europese natuur zo ver je kan kijken.
  • We maken kennis met een mooie mix van gebieden: kustmoeras, bos en steppe mét bijhorende vogelsoorten.
  • We ervaren de grenzeloze gastvrijheid van de Bulgaren en de pure smaken van de authentieke lokale keuken.

Maak kennis met je reisbegeleider

Billy reist voor de derde keer naar Bulgarije. Hij heeft het land in zijn hart gesloten: "Daar beleef je hoe het hier in de lage landen pakweg honderd jaar geleden moet zijn geweest." Het is alsof je reist met een tele-tijdmachine!
Meer over Billy
Benieuwd?
Het topmoment van de reis
volgens reisbegeleider Billy Herman

Er zijn zoveel hoogtepunten dat het moeilijk is om er een favoriet uit te halen. Kaap Kaliakra in volle bloei met zijn bijzondere vogels op trek? Of toch maar de zoutpannes met duizenden steltlopers? Misschien dan toch de Oostelijke Rhodopen: het kleinschalige landschap waar landbouw en natuur nog perfect hand in hand gaan. Geluk zit in kleine dingen.

Kim
deelneemster vogelreis naar Bulgarije 2018

Ik dacht dat Bulgarije niet zo mooi kon zijn [als Estland vorig jaar] maar deze reis was ook geweldig!

Is deze natuurreis naar Bulgarije iets voor jou?

  • Je bent gepassioneerd door de natuur om je heen en hebt een bijzondere interesse in vogels.
  • Je bent benieuwd naar een relatief onbekende bestemming binnen Europa.
  • Je kijkt uit naar een zorgeloze reis die tot in de puntjes verzorgd is.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografie-gehalte
Natuur-gehalte
Geïnteresseerd? We houden je op de hoogte

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

01/05
Vertrekdag! Brussel/Amsterdam - Varna

We vliegen vanuit Brussel of Amsterdam naar Varna. Na aankomst gaan we al op een eerste verkenning naar Coastal Dobrudzha.

02/05 - 03/05
De kust van de Zwarte Zee

We duiken enkele dagen in de intrigerende stukken natuur aan de Zwarte Zeekust: Coastal Dobrudzha zit boordevol boeiende kustvogels.

04/05
Naar het woud

Vandaag verplaatsen we ons vanuit de Zwarte Zeekust naar het Kamchia riverine forest. Balkanvliegenvanger is de doelsoort!

05/05
Sozopol – Strandzha Mountains

Vandaag gaan we in de sublieme loofbossen op excursie met als hoofddoel een glimp opvangen van de Witrugspecht.

06/05
Sozopol – Bourgas wetlands

Een indrukwekkende dag in de buurt van Sozopol en de zoutpannes! Zullen we een breedbekstrandloper vinden tussen de 100den andere steltlopers?

07/05
Sozopol – Sakar hills – Madzharovo

Een prachtige rit dwars door het binnenland. Zwartkopgors, wielewaal, sperwergrasmus of keizerarend behoren allemaal tot de mogelijkheden.

08/05 - 09/05
 Madzharovo

We genieten enkele dagen van de natuur in het gebied van Madzharovo.

 

10/05
 Madzharovo - Sofia - Brussel/Amsterdam

De laatste dag nemen we rijden we naar Sofia waar we onze terugvlucht nemen naar Brussel of Amsterdam.

Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.

Accommodatie

We logeren in verzorgde driesterrenhotels in twin kamers. We leren de Bulgaarse keuken kennen en proeven dus smakelijke en diverse maaltijden.

Transport

We verplaatsen ons met een comfortabele bus waar er ruim plaats is voor alle deelnemers.

De internationale vluchten zijn inbegrepen. Je hebt de keuze om te vliegen vanuit Brussel (Zaventem) of Amsterdam (Schiphol). De heenvlucht nemen we naar Varna, meteen naar de Zwarte Zeekust.

De terugvlucht gaat vanuit Sofia. Hierdoor beperken we het aantal kilometers over de weg, en kunnen we extra veel tijd in de natuur doorbrengen.

Klimaat

Bulgarije heeft een zonnig voorjaar, al zijn regendagen niet uitgesloten. De aanwezigheid van de zee en de talloze meren zorgt ervoor dat er een mild klimaat heerst in vergelijking met andere plekken op dezelfde breedtegraad.

In geval van regen is het natuurlijk mooi meegenomen dat onze comfortabele transportbus altijd in de buurt zal zijn. Kledij voor uiteenlopende weersomstandigheden is aangewezen.

Kledij en materiaal

Breng je verrekijker, fototoestel, en – als je die hebt – telescoop mee. Wie wil, mag een zitstoeltje meebrengen. Breng naast het klassieke vogelmateriaal ook een zaklampje mee.

Voorzie kledij voor alle weersomstandigheden: de ene dag is het heel warm, de andere dag is het eerder frisjes. Het is aangewezen om regenbestendige kleding en waterdichte schoenen mee te nemen, ook een paraplu kan van pas komen.

In de bergen en de steppes zal het er ’s morgens fris tot koud zijn.

Volzet

Helaas, deze reis is volzet

Wil je volgende keer graag mee? Laat dan je e-mailadres achter. We sturen je als eerste een mailtje op het moment dat we dezelfde (of een heel gelijkaardige) reis organiseren.

Meer informatie nodig?

Stel je vraag!

Vul je gegevens in

Jouw vraag