Laatste plaats
9 dagen | 30 apr 2019 - 08 mei 2019

Natuur- en vogelreis Spanje: oogverblindend Extremadura

Extremadura. Eén van de dunbevolkste streken in Spanje. Er heerst tijdens de zomermaanden dan ook een allesverschroeiende hitte. Extremadura betekent letterlijk ‘extreem hard’ en is absoluut te mijden … tot je de natuurhistorische waarde van de streek onder de loep neemt. Dan kijk je met andere ogen naar dit gebied en ontdek je heuse wereldklasse. De streek ademt pure geschiedenis. Op het dorpsplein van het gezellige Trujillo, middenin de steppes van Cáceres, staat bijvoorbeeld het bronzen ruiterstandbeeld van Francisco Pizarro. Hij was één van de beruchte Spaanse conquistadores die in het begin van de 16de eeuw lelijk huishielden in Midden- en Zuid-Amerika.

→ VOOR EEN IDEALE KAMERVERDELING ZIJN WE NOG OP ZOEK NAAR 1 MAN DIE EEN KAMER WIL DELEN.

Beschermd gebied met gierenrots

Waar de rivieren de Taag en de Tiétar samenvloeien, ligt Nationaal Park Monfragüe. In dit beschermde gebied van maar liefst 18.000 hectare, vinden we het idyllische uitkijkpunt Peña Falcón. Belgen en Nederlanders kennen deze plaats als de ‘gierenrots’. Diepe kloven en enorme kliffen zorgen er voor een spectaculair samenspel. Het grillige reliëf en de rivieren hebben ervoor gezorgd dat de mediterrane bossen en struwelen goed behouden zijn, wat zorgt voor een enorme natuurmeerwaarde in de hele streek.

Hier hangen altijd wel vale gieren en monniksgieren rond, en soms een aasgier. Zwarte ooievaars en zelfs Spaanse keizerarenden bouwen er hun nest. Als we de kleinere soorten bekijken, zijn het vooral blauwe rotslijsters, Alpenkraaien en kaffer- en Alpengierzwaluwen die in het oog springen. Onder de ‘zangertjes’ vinden we er in de maquis en boomweides heel wat typische zuiderse grasmussen: Provençaalse grasmus, baardgrasmus en kleine zwartkop. En met wat geluk ook Westelijke orpheusgrasmus en brilgrasmus. Vogelsoorten die we kennen van bij ons zijn de goudvink, appelvink, kleine bonte specht en zwarte roodstaart.

Welkom in de uitgestrekte dehesa

Monfragüe is één van de vijf gebieden waar recent Iberische lynxen heringevoerd werden. Omdat zo’n lynx voor 90% konijnen eet, moest het konijnenaantal in het gebied naar omhoog. Daarvoor paste men hier het landschap aan: gebiedsvreemde eucalyptusbomen maken weer plaats voor authentieke begroeiing zoals zonneroosje. De kans dat we de uiterst zeldzame kattensoort spotten, is – met wereldwijd nog 412 exemplaren – heel klein, maar zeg nooit nooit! Eén van de lijfspreuken bij STARLING is niet voor niets: ‘verwacht altijd het onverwachte’.

Heel wat algemener zijn de edelherten, vossen en everzwijnen die hier in het uitgestrekte gebied van kurk- en steeneiken – een landschap dat dehesa genoemd wordt – rondstruinen. Ook de kans dat we hier een otter of misschien zelfs een genetkat waarnemen bestaat.

Terrasjes in een roofvogelparadijs

Het dorp Trujillo boogt niet alleen op een rijk historisch verleden, er is ook een link met de enorme biodiversiteit in de omliggende streek. Bij het Plaza de Torros broedt een grote kolonie kleine torenvalken. We maken dankbaar gebruik van een nabijgelegen terras om met onze verrekijkers in de hand (en een verfrissend drankje in de andere) te genieten van deze zuiderse roofvogels die op hun typerende luidruchtige manier af- en aanvliegen met insecten voor hun hongerige nageslacht.

En de kleine torenvalken vormen lang niet de enige ornithologische parel in het gebied. Menig vogelaar zakt naar deze streek af om er zich te vergapen aan het imposante lijstje van roofvogels die de streek huisvest. Kleppers als de Spaanse keizerarend, havikarend, monniksgier en grijze wouw zien we bijna gegarandeerd.

Ook de vale gier, aasgier, steenarend, dwergarend, slangenarend, rode wouw, zwarte wouw en slechtvalk behoren tot het arsenaal. Voor het spotten van nachtroofvogels bezoeken we specifieke plaatsen waar we kans hebben op een waarneming van de dwergooruil en de oehoe.

Vogelsoorten van de open vlakte

In een mum van tijd bereik je vanuit Trujillo de grasvlakten en steppes richting Caceres en Bélen. De vogelsoorten die van deze vlakten hun thuis maakten, zijn talrijk en divers: witbuik- en zwartbuikzandhoen, grote en kleine trap, kortteenleeuwerik, kalanderleeuwerik, Westelijke blonde tapuit, rode patrijzen, steenuiltjes en grauwe kiekendieven. De rotsige stukken zijn dan weer goed voor de Thekla-leeuwerik, zwarte tapuit, blauwe rotslijster en, wie weet, zelfs een havikarend.

Orchideeën en andere bloemenpracht

Als de neerslag niet achterwege is gebleven in het vroege voorjaar, staan deze weidse landschappen vol kleurige veldbloemen, een adembenemend zicht. We maken van de gelegenheid ook gebruik om een speciale orchideeënwandeling in te lassen.

Gun jezelf een weelderig voorjaar na onze winter. De zon op de rotsen of over de steppe, de zweefvlucht van de gier, de geuren van de zuiderse flora, de kleuren van scharrelaar en bijeneter, het geklepper van de ooievaar … een fenomenale dosis vitamines voor de zintuigen en de geest. Extremadura is magistraal en onvergetelijk.

Wat maakt deze natuurreis naar Extremadura zo bijzonder?

 • Je krijgt heel wat indrukwekkende vogels te zien. Wie weet zelfs baltsende kleine trappen!
 • Je merkt al snel dat deze schijnbaar onherbergzame streek schitterende dieren en vogels huisvest.
 • Dit wordt een reis boordevol waarnemingen, een vleugje humor, goed eten en een Spaanser dan Spaans decor!

Maak kennis met je reisbegeleider

Guido Rappé heeft een hart voor vogels en kijkt ook naar het bredere plaatje. Zijn kennis van deze streek is erg actueel.
Meer over Guido
Patricia
reisde met STARLING naar Extremadura in 2018

Extremadura is de moeite voor elke natuurreiziger door de talrijke roofvogels en de bloemenpracht. De gids heeft ook een ruime kennis van planten, een absoluut pluspunt.

Is deze natuurreis naar Spanje iets voor jou?

 • Je hebt een gezonde interesse voor de natuur en in het bijzonder voor vogels.
 • Je ervaring of leeftijd doen er niet toe, iedereen is welkom!
 • Je hebt een gemiddelde fysieke conditie. We maken makkelijke tot matig pittige wandelingen (al zijn deze laatste optioneel en natuurlijk niet verplicht).
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografie-gehalte
Natuur-gehalte
Boek nu

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

30/04
Van Brussel/Amsterdam reizen we via Madrid naar Trujillo

Van de luchthaven in Madrid rijden we met een minibus naar Trujillo.

01/05 - 05/05
Monfragüe National Park
 • Peña Falcón, een wandeling naar Castillo de Monfragüe, kijkhutten bij parking La Tajadilla, La Higuerilla en Portilla del Tiétar
 • Stuwmeer van Arrocampo, wandeling langs kijkhutten, bezoek aan Ochydarium in Almaraz en orchideeënwandeling ten zuidoosten van Almaraz
 • Trujillo en vlakte van Belen

 

06/05 - 07/05
Caceres en omgeving
 • Steppen tussen Trujillo en Caceres via Santa Marta de Magasca,  omgeving Monroy-Hinojal (o.a. meer van Talavan)
 • Embalse de Cáceres, Cáceres (lunch) en daarna via Malpartida de Cáceres naar Los Barruecos
08/05
Rit naar Madrid en terugvlucht naar Brussel/Amsterdam ...

Vandaag reizen we terug van Trujillo naar Madrid. Van daaruit reizen we terug huiswaarts.

Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.

Accommodatie

We slapen tijdens deze natuurreis naar Extremadura in een lokaal hotel in Trujillo. Dit is van standaardkwaliteit en heeft een pittoresk karakter.

Transport

We verplaatsen ons met een comfortabele minibus over matig tot goede wegen, afhankelijk van de locatie.

Klimaat en kledij

In het voorjaar (onze reis vindt begin mei plaats) is het in Extremadura over het algemeen mooi, zonnig en warm weer. Er kan natuurlijk altijd een bewolkte en regenachtige dag voorkomen in het Noorden of zelfs koude temperaturen met sneeuw op grotere hoogtes. Neem dus goede kledij voor uiteenlopende omstandigheden mee.

Fotografie

Tijdens deze reis zijn er goede mogelijkheden voor natuurfotografie en landschapsfotografie. Zowel voor vogels als zoogdieren, vlinders, libellen, flora en landschappen. Let op: dit is geen fotografiereis waar alles in het teken staat van fotograferen.

Laatste plaats
9 dagen | 30 apr 2019 - 08 mei 2019

Natuur- en vogelreis Spanje: oogverblindend Extremadura

Reizigers: Min 5 - Ingeschreven 9 - Max 10
Gegarandeerd
Inbegrepen
 • alle drinkwater
 • alle excursies en toegangstickets voor parken
 • alle maaltijden
 • alle overnachtingen
 • alle transport ter plaatse
 • enthousiaste begeleiding door STARLING-natuurgids(en)
 • fooien voor lokale medewerkers (horeca, hotels,...)
 • internationale vliegtuigtickets en luchthaventaxen
 • verzekering garantiefonds
Niet inbegrepen
 • alcoholische en frisdranken
 • persoonlijke uitgaven
 • reisbijstandsverzekering en annulatieverzekering (kan je boeken via ons)
Kenmerken
Categorieën
groepsreis
Voertaal
Nederlands
Reserveren vóór 1 maart 2019
1675 euro
Prijs per persoon
Boek nu

Meer informatie nodig?

Stel je vraag!

Vul je gegevens in

Jouw vraag