Volzet
8 dagen | 27 apr 2024 - 04 mei 2024

Natuur- en vogelreis Spanje: naar het hart van Extremadura – III

Extremadura, een van de dunst bevolkte streken in Spanje. Tijdens de zomermaanden heerst hier een alles verschroeiende hitte. Door de naam – die letterlijk ‘extreem hard’ betekent – zou je de streek misschien liever mijden … tot je de natuurhistorische waarde ervan ontdekt. Kijk met andere ogen naar dit gebied en ontdek absolute wereldklasse!

 

→ VOOR EEN IDEALE KAMERVERDELING ZIJN WE NOG OP ZOEK NAAR EEN DAME DIE EEN KAMER WENST TE DELEN MET EEN ANDERE DAME. VOLDOET DIT NIET AAN JOUW PROFIEL, GELIEVE ONS EERST TE CONTACTEREN VOORALEER IN TE SCHRIJVEN.


Prachtige pueblo

Op het dorpsplein van het gezellige Trujillo, midden in de steppes van Cáceres, staat het bronzen ruiterstandbeeld van Francisco Pizarro, een van de beruchte Spaanse conquistadores die in het begin van de 16de eeuw lelijk huishielden in Midden- en Zuid-Amerika. Trujillo staat bekend als een van de mooiste dorpen van Spanje en is onze uitvalsbasis om de natuurpracht van Extremadura te ontdekken. Dit dorpje ademt pure geschiedenis.

 

 

 

Beschermd gebied met honderden gieren

Waar de rivieren de Taag en de Tiétar samenvloeien, ligt Nationaal Park Monfragüe. In dit beschermde gebied van maar liefst 18.000 hectare, vinden we het idyllische uitkijkpunt Peña Falcón. Belgen en Nederlanders kennen deze plaats als ‘de gierenrots’. Diepe kloven en enorme kliffen bieden spectaculaire panorama’s. Door het grillige reliëf en de rivieren bleven de mediterrane bossen en struwelen goed behouden, wat zorgt voor een enorme biodiversiteit in de hele streek.

Hier hangen altijd wel vale gieren en monniksgieren rond, en soms een aasgierZwarte ooievaars en zelfs Spaanse keizerarenden bouwen er hun nest. Als we de kleinere soorten bekijken, springen vooral blauwe rotslijsters, Alpenkraaien en kaffer- en Alpengierzwaluwen in het oog. Onder de ‘zangertjes’ vinden we er in de maquis en boomweides heel wat typische zuiderse grasmussen zoals de Provençaalse grasmus, de baardgrasmus en de kleine zwartkop. En met wat geluk ook de westelijke orpheusgrasmus en de brilgrasmus. Vogelsoorten die we kennen van bij ons zijn de goudvink, appelvink, kleine bonte specht en zwarte roodstaart.

Blauwe eksters hebben een bijzonder verspreidingsgebied en komen naast Spanje ook in China voor. © Billy Herman

Welkom in de uitgestrekte dehesa

Monfragüe is één van de vijf gebieden waar recent Iberische lynxen heringevoerd werden. Omdat zo’n lynx voor 90% konijnen eet, moest het konijnenaantal in het gebied naar omhoog. Daarvoor paste men hier het landschap aan: gebiedsvreemde eucalyptusbomen maakten weer plaats voor authentieke begroeiing zoals zonneroosje. De kans dat we de uiterst zeldzame kattensoort spotten, is – met wereldwijd nog 412 exemplaren – heel klein, maar zeg nooit nooit! Bij  STARLING verwachten we altijd het onverwachte.

Heel wat algemener zijn de edelherten, vossen en everzwijnen die hier in het uitgestrekte gebied van kurk- en steeneiken – een landschap dat dehesa genoemd wordt – rondstruinen. Ook de kans dat we hier een otter of misschien zelfs een genetkat waarnemen, bestaat.

Terrasjes in een roofvogelparadijs

Het dorp Trujillo boogt niet alleen op een rijk historisch verleden, er is ook een link met de enorme biodiversiteit van de omliggende streek. Bij het Plaza de Torros broedt een grote kolonie kleine torenvalken. We maken dankbaar gebruik van een nabijgelegen terras om met onze verrekijkers en een verfrissend drankje te genieten van deze zuiderse roofvogels, die op hun typerende luidruchtige manier af- en aanvliegen met insecten voor het hongerige nageslacht.

Kleine torenvalken vormen lang niet de enige ornithologische parels in dit gebied. Ook kleppers als de Spaanse keizerarend, havikarend, monniksgier en de grijze wouw kunnen we met wat geluk allemaal bewonderen. Ook de vale gier, aasgier, steenarend, dwergarend, slangenarend, rode wouw, zwarte wouw en slechtvalk behoren tot het arsenaal. Voor het spotten van nachtroofvogels bezoeken we specifieke plaatsen waar we kans maken op een waarneming van de dwergooruil en de oehoe.

Un petit-duc scops durant une session nocturne
Een dwergooruiltje tijdens het nachtelijke schijnen. © Billy Herman

Vogels van de open vlakte

In een mum van tijd bereik je vanuit Trujillo de grasvlakten en steppes van Caceres en Bélen. De vogelsoorten die van deze vlakten hun thuis maakten, zijn talrijk en divers: witbuik- en zwartbuikzandhoen, grote en kleine trap, kortteenleeuwerik, kalanderleeuwerik, Westelijke blonde tapuit, rode patrijzen, steenuiltjes en grauwe kiekendieven. De rotsige stukken zijn dan weer goed voor Thekla’s leeuwerik, zwarte tapuit, blauwe rotslijster en, wie weet, zelfs een havikarend.

Betoverende bloemenpracht

Als er voldoende neerslag valt in het vroege voorjaar, staan de weidse landschappen vol kleurrijke veldbloemen, een adembenemend zicht. We lassen ook een speciale wandeling voor het bewonderen van orchideeën in.

Gun jezelf een weelderig voorjaar na de Belgische winter. De zon op de rotsen of over de steppe, de zweefvlucht van de gier, de geuren van de zuiderse flora, de kleuren van scharrelaar en bijeneter, het geklepper van de ooievaar … een fenomenale dosis vitamines voor de zintuigen en de geest. Extremadura is magistraal en onvergetelijk.

© Billy Herman

Wat maakt deze natuurreis naar Extremadura zo bijzonder?

 • Je krijgt heel wat indrukwekkende vogels te zien. Wie weet zelfs baltsende kleine trappen!
 • Je merkt al snel dat deze schijnbaar onherbergzame streek schitterende dieren en vogels huisvest.
 • Dit wordt een reis boordevol waarnemingen, een vleugje humor, heerlijk eten en een Spaanser dan Spaans decor!
Natuur groepsreizen
Natuur
Belevingsreizen
Zoogdierenreizen
Vogelreizen
Landschap vzw

Maak kennis met je reisbegeleider

Billy is een gepassioneerde bioloog. Hij haalt altijd het onderste uit de kan en schotelt je zoveel mogelijk fantastische waarnemingen en soorten voor. Hij kent Extremadura goed en bezocht de streek al 7 keer, telkens met schitterende waarnemingen van heel wat speciale vogelsoorten. Het wordt genieten van landschappen, vogels, fauna en flora. Zijn fotografische skills komen ongetwijfeld van pas om je verder te helpen in de wondere wereld van de fotografie. Kortom, een duizendpoot die jou laat genieten van een zorgeloze vakantie!
Meer over Billy
Patricia
reisde met STARLING naar Extremadura in 2018

Extremadura is de moeite voor elke natuurreiziger door de talrijke roofvogels en de bloemenpracht. De gids heeft ook een ruime kennis van planten, een absoluut pluspunt.

Is deze natuurreis naar Spanje iets voor jou?

 • Je hebt een gezonde interesse voor de natuur en in het bijzonder voor vogels.
 • Je ervaring of leeftijd doen er niet toe, iedereen is welkom!
 • Je hebt een gemiddelde fysieke conditie. We maken makkelijke tot matig pittige wandelingen (al zijn deze laatste optioneel en natuurlijk niet verplicht).
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografiegehalte
Natuurgehalte
Geïnteresseerd? We houden je op de hoogte

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van transport (vluchturen, treinuren, ...), het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.
27/04
Vlucht van Brussel naar Madrid en transfer naar Trujillo

Van de luchthaven in Madrid rijden we met een minibus naar Trujillo.

28/04 - 01/05
Monfragüe National Park
 • Peña Falcón, een wandeling naar Castillo de Monfragüe, kijkhutten bij parking La Tajadilla, La Higuerilla en Portilla del Tiétar
 • Stuwmeer van Arrocampo, wandeling langs kijkhutten, bezoek aan Ochydarium in Almaraz en orchideeënwandeling ten zuidoosten van Almaraz
 • Trujillo en vlakte van Bélen

 

02/05 - 03/05
Cáceres en omgeving
 • Steppen tussen Trujillo en Caceres via Santa Marta de Magasca, omgeving Monroy-Hinojal (o.a. meer van Talavan)
 • Embalse de Cáceres, Cáceres daarna via Malpartida de Cáceres naar Los Barruecos
 • Merida en het indrukwekkende Romeinse amfitheater!
04/05
Rit naar Madrid en terugvlucht naar Brussel

Vandaag reizen we terug van Trujillo naar Madrid, en van daaruit terug huiswaarts. Vaarwel Extremadura!

Klik op de tabs
voor meer info

Accommodatie en eten

We slapen in een lokaal hotel in het prachtige dropje Trujillo. Het hotel is van standaardkwaliteit en heeft een pittoresk karakter. De maaltijden tijdens de reis zijn allemaal inbegrepen. Middageten doen we vaak in het veld, afhankelijk van de weersomstandigheden. Avondeten is divers, waarbij we van de lokale keuken proeven.

Transport

We verplaatsen ons met een comfortabele bus over matig tot goede wegen, afhankelijk van de locatie. De vluchten zijn inbegrepen, we vliegen rechtstreeks heen en terug Brussel – Madrid.

Klimaat en kledij

In het voorjaar is het in Extremadura over het algemeen mooi, zonnig en warm weer. Een bewolkte en regenachtige dag is natuurlijk altijd wel mogelijk in het noorden van het land, tot zelfs koude temperaturen met sneeuw op grotere hoogtes. Neem dus gepaste kledij mee voor uiteenlopende omstandigheden.

Fotografie

Tijdens deze reis zijn er mooie kansen voor natuur- en landschapsfotografie. Liefhebbers komen dus zeker aan hun trekken. Dit is evenwel geen fotografiereis waarbij alles in het teken staat van fotograferen.

Volzet

Helaas, deze reis is volzet

Wil je volgende keer graag mee? Laat dan je e-mailadres achter. We sturen je als eerste een mailtje op het moment dat we dezelfde (of een heel gelijkaardige) reis organiseren.

Heb je nog een vraag?

Contacteer ons