Volzet
9 dagen | 09 jun 2024 - 17 jun 2024

Natuur- en vogelreis naar Litouwen: van west naar oost

We doorkruisen Litouwen van Oost naar West, met aandacht voor alles wat leeft. In de schitterende nationale parken die het land rijk is, zien we talloze vogelsoorten. En ook het landschap is uniek: van oneindige bossen, tot duinen, hooilanden, meren en moerassen. 

→ LAATSTE PLAATS IS VOOR EEN EENPERSOONSKAMER. GELIEVE DIT AAN TE VINKEN IN JOUW INSCHRIJVING. VOLDOET DIT NIET AAN JOUW WENSEN, GELIEVE ONS EERST TE CONTACTEREN VOORALEER IN TE SCHRIJVEN.

West-Litouwen

Onze reis begint in het westen van Litouwen, na een rit naar het Nemunas Delta Regional Park. Meer dan 170 soorten broedvogels telt dat, met onder andere de volgende pareltjes: waterrietzanger, poelsnip, bastaardarend en citroenkwikstaart.

We verlaten de delta en steken het Koerse weel over per boot, zo bereiken we een volgend beroemd park: het Curronian Spit National Park. Dit unieke landschap omvat een langgerekte duinenstrook. Aan de ene kant ingesloten door de Baltische zee, aan de andere kant door het Koerse weel (Curonian wheel). De duinen herbergen onaangetaste vegetaties, kustvogels en specialiteiten zoals de struikrietzanger, de Noordse boszanger en de duinpieper.

Krabbenscheer fotograferen bij zonsondergang. © Sabine Ongenae

Oost-Litouwen

Vervolgens zetten we koers naar Oost-Litouwen. De rit illustreert hoe natuurlijk en divers het Litouwse landschap echt is. Het oostelijke deel van Litouwen, met twee regionale parken en een nationaal park, is een must voor vogelkijkers. Hier komen we terecht in een mozaïek van natuurlijke hooilanden, ontelbare meren, moerassen diep verborgen in taigabos en sfeervolle oude dorpjes. Dit is de beste regio om het wilde en natuurlijke Litouwen te leren kennen.

Wat maakt deze natuurreis naar Litouwen zo bijzonder?

  • Parelduiker, schreeuwarend, wespendief, poelsnip, Pontische meeuw, ruigpootuil, duinpieper, citroenkwikstaart, Noordse boszanger, notenkraker, ortolaan,...
  • Je trekt door de drie indrukwekkendste vogelkijkgebieden van het land.
  • Twee ervaren natuurgidsen, een Belgische en een Litouwse, nemen je op sleeptouw.
Natuur groepsreizen
Natuur
Belevingsreizen
Vogelreizen
Landschapsreizen
Als deelnemer
kijk je het meeste uit naar ...

… de wetlands langs de Baltische kust. Je reist nog deels tijdens de voorjaarstrek van vogels die in Finland en Noord-Rusland broeden. De meeste lokale broedvogels zijn ondertussen aangekomen en volop bezig met territorium afbakenen en baltsen. Het wordt een activiteit van jewelste!

Is deze natuurreis naar Litouwen iets voor jou?

  • Je bent een fan van de natuur! Tijdens deze reis hebben we oog voor alles wat leeft en beweegt.
  • Zeker voor vogels heb je een zwak, we maken kans om zo’n 190 soorten te zien! Ervaring heb je daarvoor niet nodig.
  • We maken korte wandeltochten en reizen met comfortabele busjes. Fysiek gezien is dit een makkelijke reis.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografiegehalte
Natuurgehalte
Geïnteresseerd? We houden je op de hoogte

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van transport (vluchturen, treinuren, ...), het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.
09/06
Van Brussel via Vilnius naar Venté Cape

Na aankomst maken we nog een avondwandeling langs de Curonian Lagoon bij zonsondergang voor watervogels, zeearend, sperwergrasmus, etc.

10/06
Nemunas delta

Ventės Ragas ring station, Rupkalviai Ornithological reserve, Kniaupas Bay, Sausgalviai: poelsnip, waterrietzanger, oehoe, schreeuwarend, bastaardarend, etc.

11/06
Nemunas-delta

Kintai forest, Svencelė, Kintai fish ponds, Aukštumala raisebog: goudplevier, wespendief, ortolaan.

12/06
Nemunas-delta

Rusnė island, boottrip in de Nemunas delta, Kniaupas bay en over Curonian Lagoon naar Curronian Spit (Nida): citroenkwikstaart, dwergmeeuw, witwangstern, grutto, tureluur, boomvalk.

13/06
Curonian Spit

Nida, Juodkrantė, Nagliai nature reserve (Grijze duinen): zeearend, eland, duinpieper, Noordse boszanger, zeetrek, aalscholverkolonie.

14/06
Van Curonian Spit naar Oost-Litouwen

‘s ochtends seawatch, watervogels en steltlopers aan visvijvers. Daarna rijden we naar Oost-Litouwen: Miškiniškės. Onderweg stoppen we voor lunchbreak aan Kopgalis (meest noordelijke punt van Curonian Spit) en Karpynė-visvijvers nabij Raseinai. ‘s Avonds bij Miškininškės wandeling in het bos voor houtsnip, dwerguil en nachtzwaluw.

15/06
Gražutė Regional Park en omgeving

Parelduikers op verschillende meren, omgeven door taigabos, met daarin korhoen, zwarte ooievaar, kleine vliegenvanger, hazelhoen.

16/06
Birvėta-visvijvers en omgeving

Scharrelaar, blauwborst, grauwe kiekendief, struikrietzanger, witrugspecht en misschien poelruiter.

17/06
Na een laatste ochtendexcursie keren we via Vilnius terug naar Brussel

’s Ochtends sessie voor spechten (grijskopspecht, zwarte specht, drieteenspecht). Daarna rijden we naar Vilnius, waar we nog kort het oude centrum bezoeken. Tot het tijd is voor onze terugvlucht.

Klik op de tabs
voor meer info

Accommodatie

De accommodatie is van standaard kwaliteit. We verblijven gasthuizen en gezellige familiehotels. Voorbeelden zijn Ventaine, Nerija en Miškiniškes.

In Litouwen zelf verplaatsen we ons met twee comfortabele minibusjes.

De vluchten zijn inbegrepen in de prijs.

Klimaat en kledij

Litouwen ligt aan de Oostzee. Het land heeft een gematigd zeeklimaat. In het voorjaar is het in het binnenland vaak warmer dan in kustplaatsen zoals Klaipeda. Het weer is tijdens het voorjaar vaak aangenaam. Je voorziet het best kleren voor uiteenlopende weersomstandigheden.

Toegankelijkheid en natuurstudie

Een greep uit het aanbod aan doelsoorten: parelduiker, zwarte ooievaar, wilde zwaan, zeearend, visarend, schreeuwarend, bastaardarend, grauwe kiekendief, wespendief, havik, korhoen, hazelhoen, goudplevier, bosruiter, poelsnip, Pontische meeuw, dwergmeeuw, witwangstern, dwerguil, ruigpoouil, nachtzwaluw, grijskopspecht, witrugspecht, duinpieper, citroenkwikstaart, blauwborst, waterrietzanger, struikrietzanger, Noordse boszanger, kleine vliegenvanger, notenkraker, roodmus en ortolaan.

Deze reis staat in het teken van algemene natuurstudie en vogels. We hebben oog voor alles wat leeft en beweegt. Uiteraard stemmen we onze focus af op de noden van de groep.

Volzet

Helaas, deze reis is volzet

Wil je volgende keer graag mee? Laat dan je e-mailadres achter. We sturen je als eerste een mailtje op het moment dat we dezelfde (of een heel gelijkaardige) reis organiseren.

Heb je nog een vraag?

Contacteer ons