Uitgesteld
12 dagen | 18 jan 2019 - 29 jan 2019

Natuur- en vogelreis naar Gambia: de perfecte kennismaking met Afrika

Onder de Gambiaanse zon kan je tot 590 vogelsoorten spotten. De avifauna is er een allegaartje van Europese migranten en typische Afrikaanse soorten, van enorme zwarte kroonkraanvogels tot kleine ornaathoningzuigers. Omdat we ze niet allemaal kunnen zien tijdens onze vogelreis, richten we onze verrekijkers op een kleine 300 soorten. Meer dan de helft in de omgeving van de kust, de rest tijdens een meerdaagse trip landinwaarts. Reken alvast op enkele West-Afrikaanse endemen en een stevige dosis zon! De hele reis verblijven we in degelijke ‘Gambian owned and operated’ hotels. Proef van de authentieke ‘polé polé’-mentaliteit en snuif de Gambiaanse sfeer op!

Droge kustbossen en modderige mangroves aan de kust

Na aankomst in Banjul zoeken we ons hotel op. Vanuit deze uitvalsbasis aan de kust doen we de eerste indrukken op. Op het einde van het droge seizoen zijn de meeste toeristen naar huis. Wij kunnen er dus in alle rust op zoek naar typische biotopen. Opwarmen doen we in Kotu. In deze bizarre setting van golfterreinen, rijstvelden en zelfs bezinkingsputten werden vreemd genoeg al meer dan 300 soorten vogels waargenomen. De plaatselijke specialiteit is de greater painted snipe.

De volgende dagen brengen we door in een meer natuurlijke omgeving, al zijn aan de kust dorpen nooit veraf. Alle natuurgebieden die we hier bezoeken, zijn overblijfselen van ooit uitgestrekte wouden. Als westerlingen kennen we dat verhaal maar al te goed. Droge bossen zoals Abuko worden gekenmerkt door enkele hoge overstaande bomen waarin turaco’s te vinden zijn. Daartussen vinden we een heel dicht struikgewas waarin de snowy-crowned robin-chat rondscharrelt.

Warm binnenland

De 175 km die we afleggen richting binnenland delen we op in licht verteerbare stukjes. We houden verschillende keren halt, telkens in bosgebieden naast de Gambia-rivier, elk met hun eigen soortengamma.

Vanuit de gasthuisjes waar we in het binnenland verblijven, kunnen we vrij snel het water op met kleine bootjes. In het doolhof van kreken en geulen gaan we tussen de mangrovewortels op zoek naar een bizarre vogel die we enkel hier kunnen zien: de african finfoot of watertrapper. We maken ook kans om otters te zien en kijken uit naar bavianen, nijlpaarden, nijlkrokodillen en nijlvaranen. Deze doen vermoeden dat er ooit meer groot wild in Gambia te vinden was. Topsoort hier is natuurlijk de krokodilwachter! De ochtenden gebruiken we om de droogte op te zoeken en soorten te spotten die dat ook doen. Denk daarbij maar aan de Northern carmine bee-eater.

Afsluiten aan de kust

Na enkele dagen binnenland doet het goed om opnieuw aan de kust te vertoeven. We bezoeken onder meer een vismarkt in Tanji, waar we meer dan alleen een beetje cultuur opsnuiven. De vis die niet op de markt terechtkomt, maar op het strand of in het water, krijgt dankzij de vele meeuwen en sternen gelukkig niet veel kans om te ontbinden. Dat is meteen ook de reden van ons bezoek. Zeevogels kregen tot hiertoe nog niet veel aandacht, maar de kelp gull is hier zeker een mogelijkheid. Daarnaast zijn er ook de cultuurlandschappen en open bossen die we uitkammen op zoek naar de bronze courser.

Wat maakt deze natuurreis naar Gambia zo bijzonder?

  • Je krijgt prachtige vogels te zien die enkel hier te spotten vallen.
  • Je maakt op een relaxte manier kennis met het Afrikaanse continent en zijn fauna.
  • Wat dacht je van de krokodilwachter, Northern carmine bee-eater, de snowy-crowned robin-chat en de goudsnip?

Maak kennis met je reisbegeleider

Jan Wellekens is een reisleider met een bom ervaring. Sinds hij in 2005 voor het eerst naar Afrika reisde, raakte hij verliefd op het zwarte continent. Hij reist voor de derde keer naar Gambia,'the smilling coast of Afrika' en kijkt uit naar de supervriendelijke mensen, het mooie weer en de kleurrijke Afrikaanse vogelsoorten.
Meer over Jan
Het hoogtepunt van deze Gambiareis
volgens reisbegeleider Jan Wellekens

De boottochten door de mangrovebossen (bolongo) aan de noordelijke kant van de Gambia-rivier, in de buurt van Tendaba camp. Achter elke bocht kan ons weer een nieuwe, leuke waarneming te beurt vallen … zoals een giant kingfisher of een Goliath heron, een nijlvaraan of een nijlkrokodil.

Paul
deelnemer natuurreis Gambia in 2017

Ik heb 169 nieuwe vogelsoorten gezien, ik ben content!

Annita
deelnemer natuurreis Gambia in 2017

Onze lokale gids Dembo was super! Altijd even vriendelijk en met een enorme kennis van de vogels en hun habitat. Zelfs uilen vond hij, in het donker.

Is deze natuurreis naar Gambia iets voor jou?

  • Je hebt een zwak voor de natuur en in het bijzonder voor vogels.
  • Je bent geïnteresseerd in de faunaspecialiteiten van West-Afrika.
  • Je reist graag in een ontspannen sfeer.
  • Door de warmte is deze reis iets pittiger dan een doorsnee reis in bv. Europa.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Fotografie-gehalte
Natuur-gehalte
Geïnteresseerd? We houden je op de hoogte

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

18/01
Vlucht naar Banjul en eerste kennismaking met de lokale vogels (vlucht niet inbegrepen)

De vlucht van Brussel/Amsterdam naar Banjul is niet inbegrepen in de prijs van deze reis.

Na aankomst reizen we van de luchthaven naar Lemon Creek Hotel. We maken dezelfde dag al een kennis met de plaatselijke avifauna, in Kotu.

 

Lees meer Lees minder
19/01
Tanji-vogelreservaat en Kartong-zandwinningsputten

We overnachten opnieuw in Lemon Creek Hotel.

Lees meer Lees minder
20/01
Abuco-reservaat, Lamin Lodge en namiddag in Lamin-rijstvelden

Overnachting in Lemon Creek Hotel.

Lees meer Lees minder
21/01
Brufut woods en Tujering

Overnachting in Lemon Creek Hotel.

Lees meer Lees minder
22/01
Reisdag naar Jarjari Illiassa

Met de ferry steken we over naar de noordelijke oever van de Gambia-rivier. Op weg naar Jarjari Illiassa maken we verschillende interessante haltes. We slapen in Morgan Kunda Lodge.

Lees meer Lees minder
23/01
Jajanbureh en Sapu

We rijden met enkele tussenstops naar Jajanbureh. In de namiddag maken we een boottrip op Gambia-rivier, zo reizen we naar Sapu. We overnachten in Jajanbury annex camp.

Lees meer Lees minder
24/01
Boottocht Gambia - reis naar Tendaba

In de voormiddag maken we boottrip op de Gambia-rivier. Na de lunch reizen we door naar Tendaba, waar we overnachten in Tendaba camp.

Lees meer Lees minder
25/01
Boottocht mangroves - Kiang West National Park

In de voormiddag maken we een boottocht door de mangroves. In de namiddag bezoeken we Kiang West National Park. Daarna rijden we naar Bintang, waar we de nacht doorbrengen in Abcas Lodge.

Lees meer Lees minder
26/01
Naar Gunjur met haltes in bossen en shrimpfarm

Vandaag rijden we terug naar Gunjur. We houden halt aan interessante bosgebieden en de voormalige shrimpfarm in Pirang. We overnachten in Footsteps Lodge.

Lees meer Lees minder
27/01
Zandwinningsputten Kartong - boottocht Alahin-rivier

We overnachten in Footsteps Lodge.

Lees meer Lees minder
28/01
Marakissa - Sifoe Pools - Berending Woods

We brengen een laatste nacht door in Footsteps Lodge.

Lees meer Lees minder
29/01
Naar Banjul voor onze terugvlucht ... (vlucht niet inbegrepen)

De vluchten vanuit Banjul naar Brussel/Amsterdam zijn niet inbegrepen in de prijs van deze reis.

Lees meer Lees minder
Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.

Accommodatie

In de buurt van Banjul verblijven we in het comfortabele Lemon Creek Hotel. In het binnenland is de accommodatie basic, maar verzorgd. Enkele voorbeelden zijn de Morgan Kunda Lodges, Tendaba Safari Camp, AbCas Creek Lodge en Footsteps Eco Lodge. Alle voorzieningen zijn aanwezig. Eenpersoonskamers zijn beperkt beschikbaar.

De meeste van deze hotels worden uitgebaat door Gambianen. De typische ‘polé-polé’-mentaliteit is een absolute meerwaarde voor de reis en een bewuste keuze van STARLING.

Transport

We verplaatsen ons tijdens de rondreis met een minibus met airco. In de buurt van de kust zijn de wegen goed. De ritten naar en in het binnenland zijn een tikkeltje avontuurlijker. Zoals het hoort in Afrika …

De internationale vluchten zijn niet inbegrepen in de prijs. De reisdata zijn afgestemd op vluchten zonder overstap vanuit Brussel. Bij gegarandeerd vertrek doet STARLING een voorstel voor de vluchten. Hou rekening met een kostprijs van minstens €550 vanuit Zaventem. Vliegtuigtickets kunnen ook geregeld worden vanuit Schiphol of een andere luchthaven. Contacteer ons gerust voor meer info.

Klimaat en kledij

Gambia is een kleine groene reep land, omringd door de Senegalese woestijn. Wij gaan erheen in het droge seizoen. Dat betekent: de zon brandt en aan de kust staat er meestal een strakke bries. De avonden en ochtenden kunnen koel zijn, maar zelfs een gesluierde zon warmt het land snel op. Een lange broek en lange mouwen houden je ’s avonds en ’s ochtends warm maar zijn overdag nauwelijks te verdragen. Lichte kledij, eventueel met lange mouwen beschermt je tegen de hoge temperaturen en de zon.

In Gambia komt malaria voor. Bescherm je dus tegen muggen. Bedek ‘s avonds je huid zo veel mogelijk en wees gul met muggenspray. Daar boven op treffen wij voorzorgsmaatregelen voor de hele groep.

Wat kan ik verwachten?

Verwacht een leuke natuurreis in een relaxte sfeer. Gambia is een goede opstap om West-Afrika te leren kennen. De natuurgebieden zijn van een formaat dat we in België gewoon zijn, waardoor we niet verdwalen en het overzicht niet verliezen. De megafauna is er jammer genoeg bijna volledig verdwenen door habitatversnippering en jacht, maar apen en vogels zien we des te meer. Tijdens deze reis hoppen we met onze minibus van reservaat naar reservaat. We doen dus telkens kleine uitstapjes en zien zo heel wat specialiteiten van West-Afrika.

Natuurfotografie

Een fototoestel meenemen is geen must, maar wel een aanrader! De vogels die we te zien krijgen zijn stuk voor stuk pareltjes. Weet wel dat grote telelenzen en digiscopen niet altijd even handig te gebruiken zijn in de zinderend hete lucht. De harde evenaarszon maakt fotograferen er ook niet eenvoudiger op. Vroege vogels zijn dus in het voordeel. Gelukkig krijgen we heel wat van dichtbij te zien. Allerhande kleine fauna, van vlinders tot slijkspringers, laat zich vlot benaderen.

Uitgesteld

Deze reis is uitgesteld

Wil je graag als eerste een mailtje krijgen als we een nieuwe datum prikken? Laat dan zeker je mailadres achter.

Meer informatie nodig?

Stel je vraag!

Vul je gegevens in

Jouw vraag