Volzet
18 dagen | 22 jun 2019 - 09 jul 2019

Natuur- en fotografiecruise naar Kamtsjatka: zeevogels, beren en walvissen

Kamtsjatka, een mysterieus schiereiland aan de oostkust van Rusland. Een prachtig decor van uitgedoofde en actieve vulkanen vormt het startpunt van onze expeditie. Dit landschap is niet voor niets door UNESCO als beschermd erfgoed uitgeroepen. Onbewoonde eilanden omgeven door een oceaan die krioelt van het leven zijn onze ankerplaatsen. Desolate fjorden en eindeloze toendra’s wijzen de weg naar het eindpunt van onze reis: de grens met de noordpoolcirkel. Kamtsjatka ligt tussen de meest bijzondere plekken op aarde, Alaska en Siberië. In één expeditie krijg je het beste wat deze wereld te bieden heeft. Wil jij dit beleven vanop de eerste rij?

Aaneenschakeling van hoogtepunten

Expeditiecruises rijgen gewoonlijk een reeks onvergetelijke momenten aan elkaar. En dat is met deze reis niet anders! Want ons ‘hotel’, het gezellige expeditieschip spirit of enderby, verplaatst zich van de ene unieke locatie naar de andere. Plekken die haast onmogelijk op een andere manier te bereiken zijn.

De reis start tussen de vulkanen in petropavlovsk. Steller’s zeearend is het eerste hoogtepunt dat iedereen zal smaken. Onze volgende stop zijn indrukwekkende kolonies van duizenden zeevogels en zeeleeuwen! De Komandorski-eilanden met hun adembenemende kliffen zitten bezaaid met papegaaiduikers, drieteenmeeuwen en alkachtigenZeeotters die met jongen op de buik rond onze Zodiac zwemmen, maken het plaatje compleet.

Vervolgens zetten we terug koers naar het vasteland waar we verlaten fjorden verkennen. Op korte tijd tientallen bruine beren waarnemen, is hier geen uitzondering. Zelfs op heel korte – maar veilige – afstand. Onvergetelijk!

Langzaam maar zeker schuiven we op naar het noorden. waar groene hellingen plaats maken voor de ongerepte toendravlaktes en riviermondingen boordevol leven. Slalommend tussen honderden zeehonden, grijze walvissen en beluga’s verkennen we deze magische vlaktes met zonder meer erg bijzondere vogelsoorten. De lepelbekstrandloper in zomerkleed is hier ongetwijfeld de klepper! afsluiten doen we in stijl met een bezoek aan een lokale nederzetting en een immense kolonie walrussen.

Steun voor lokale natuurbescherming

Het schip vaart met een relatief kleine groep van maximaal 50 deelnemers. een klein aantal voor dit type reis. We zijn bovendien flexibel:om een maximaal aantal landingen te garanderen, past de crew het vaarschema aan aan lokale weervoorspellingen of waarnemingen.

Héle fijne extra: dankzij onze cruise kan een team Russische wetenschappers materiaal voor veldwerk ter plaatse krijgen. Zo helpen we de bescherming van de bedreigde lepelbekstrandloper.

kennismaking vooraf

Voorafgaand aan ons vertrek organiseren we een bijeenkomst om elkaar te leren kennen. We beantwoorden er alvast al je praktiche vragen en komen al helemaal in de sfeer.

Wat maakt deze expeditie zo uniek?

  • Dit is een all-in reis, wat zorgt voor 100 % zorgeloos reizen.
  • We bereizen plaatsen waar je normaal gezien haast niet kan geraken en doen dat op de meest professionele manier.
  • Naast de superprofessionele topcrew van het schip, vaart er ook een bijzonder goede STARLING-gids mee.
  • Comfortabele hutten met heel goede bedden en excellente maaltijden: topchefs uit Nieuw-Zeeland en Australië verzorgen de hele reis een heerlijke keuken.

Uitzonderlijk gidsenteam

In 2016 verkenden we deze reis van a tot z voor jullie. Het was een voltreffer van formaat die zelfs de nationale media haalde, met dit verhaal! De STARLING-deelnemers zijn in goede handen van bioloog Geert Beckers. Hij doorzwom al vele reis- en expeditiewatertjes, zoekt én vindt targetsoorten en is een aangename, sociale gids waar je bij terecht kan. Zijn ruime ervaring met veel targetsoorten zal zeker van pas komen bij het vinden en op naam brengen en aanwijzen van vogels.
Meer over Geert
Benieuwd?
Het topmoment van de reis
volgens reisbegeleider Geert Beckers

Kunnen rondlopen in de uitgestrekte toendragebieden waar de lepelbekstrandloper zijn leefgebied heeft! Ik ben een grote fan van woeste uitgestrekte toendra’s die op papier eentonig lijken maar in realiteit heeft ieder stukje verandering in reliëf, oriëntatie of breedtegraad zijn specifieke fauna & flora.

Als vogelkijker blijft het een fenomenale belevenis om in de broedgebieden rond te lopen van een hele hoop soorten die we enkel kennen van hun passage tijdens de trek of in hun overwinteringsgebieden. Het summum is natuurlijk als één van deze soorten de iconische lepelbekstrandloper is …

Is deze expeditiecruise naar Kamtsjatka iets voor jou?

  • Allereerst: je bent gebeten door de natuur! Of je een beginnend natuurkijker of een gevorderde expert bent, maakt voor deze reis niet uit!
  • Je wil een absoluut unieke natuurbelevenis meemaken in het gezelschap van de beste Nederlandstalige natuur- en fotografiegidsen.
  • Of: je bent vogelkijker en wil absoluut de lepelbekstrandloper op je palmares.
  • Of: je bent natuurfotograaf en wil de ‘forgotten coast’ van Rusland op de gevoelige plaat vastleggen.
  • Of: je kijkt er naar uit om de prachtige, woeste, vreemde, zotte natuur van Kamtsjatka in je op te nemen en nooit meer te vergeten.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografie-gehalte
Natuur-gehalte
Geïnteresseerd? We houden je op de hoogte

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

22/06
Brussel/Amsterdam - Moskou

Vluchten van Brussel/Amsterdam naar Moskou. Overnachting Moskou.

23/06
Moskou - Petropavlovsk

Vlucht van Moskou naar Petropavlovsk.

24/06
Petropavslovsk (landexcursie)

Aankomst Petropavlovsk, middagexcursie.

25/06
25/06 Petropavlovsk -> Kamtsjatka

Ochtendexcursie. In de namiddag is het tijd om in te schepen!

26/06
Zhupanova-river

Excursie voor Steller’s zeearend.

27/06 - 28/06
Commander-eilanden

Excursies voor zeevogels en zeezoogdieren.

29/06
 Karaginskiy-eiland

Natuurbeleving, vogels kijken en genieten.

30/06
Verkhoturova-eiland en Govena-schiereiland

Landing op een fantastisch vogeleiland, natuurbeleving, vogels kijken en genieten.

01/07 - 04/07
 Koryak en Chukotka

Fjorden, vogels, walvissen, zeehonden en fenomenale landschappen.

05/07 - 06/07 
Meinypil’gyno

Op zoek naar lepelbekstrandlopers.

07/07
Cape Navarin en Keyngypilgyn-lagune

Bezoek aan walrussenkolonie.

08/07
Haven van Anadyr - Moskou

Aankomst in Anadyr, verwelkomd door beluga’s. Terugreis huiswaarts.

09/07 
Moskou - Brussel/Amsterdam

Terugreis naar Brussel of Amsterdam.

Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.

Accommodatie en transport

Het schip, de Spirit of Enderby, is een verstevigde ijsbreker die in 1984 gebouwd werd voor arctisch en oceanografisch onderzoek. het schip is voorzien op 50 passagiers zodat persoonlijke begeleiding gegarandeerd is. In maart 2013 werd het volledige schip vernieuwd om zo comfortabele accommodatie te voorzien in de vorm van tweepersoonskajuiten. De helft hiervan heeft een privébadkamer. Alle kajuiten hebben vensters en opbergruimte.

Aan boord is er een bar/bibliotheek/lounge en een zaal voor lezingen. Topchefs uit Nieuw-Zeeland en Australië voorzien voor ons een excellente catering.

Meer info over de boot

Klimaat en kledij

De weersomstandigheden zijn voor deze reis erg moeilijk te voorspellen. Temperaturen lopen erg uiteen: gemiddeld ergens tussen de 10 en 25 °C. Neerslag en mist zijn in dit zeeklimaat te verwachten.

We zitten op een schip op open water. Kwalitatieve warme waterdichte kledij en handschoenen zijn noodzakelijk voor het comfort tijdens deze trip. Vooral bij verplaatsingen met de zodiac kunnen de gevoelstemperaturen laag zijn.

Stevige hoge waterdichte outdoor-schoenen of laarzen, muts, sjaal, zonnebril en zonnecrème zijn aan te raden. Je kleden met dunne lagen is de meest efficiënte manier om warmte vast te houden. Tijdens de excursies zal je snel opwarmen en dan is het noodzakelijk om enkele lagen kledij uit te trekken zodat je niet begint te transpireren.

Zeeziekte

Het zou kunnen dat je op deze trip last krijgt van zeeziekte, maar dat kan voorkomen worden. De comfortabele kajuiten en bedden bieden altijd soelaas in geval van zeeziekte. Meer weten over hoe je kan omgaan met zeeziekte? Lees onze tips!

Samen met Heritage Expeditions

STARLING organiseert deze bijzondere expeditie in samenwerking met onze fantastische partner Heritage Expeditions.

Heritage Expeditions organiseert deze trip al een decennium meer dan succesvol. STARLING krijgt de kans om deze trip mee te boeken. Op deze manier maken we er een echte STARLING-trip van. Inschrijven is de boodschap!

Volzet

Helaas, deze reis is volzet

Wil je volgende keer graag mee? Laat dan je e-mailadres achter. We sturen je als eerste een mailtje op het moment dat we dezelfde (of een heel gelijkaardige) reis organiseren.

Meer informatie nodig?

Stel je vraag!

Vul je gegevens in

Jouw vraag