Volzet
3 dagen | 10 mei 2019 - 12 mei 2019

Fotografietrip naar Frankrijk: landschappen van de Opaalkust

Indrukwekkende kalkhellingen, prachtige stranden en idyllische vissersdorpjes. In het gevarieerde landschap van de Noord-Franse Opaalkust halen landschaps- en natuurfotografen hun hart op. Tijdens deze 3-daagse fotografieworkshop focussen we op de typerende strand- en duinlandschappen en het heuvelachtige platteland van Noord-Frankrijk, waar fenomenale zonsondergangen gewillig poseren voor onze lenzen. We experimenteren met lange sluitertijden en leren intieme landschappen goed in beeld te brengen.

Stoomcursus fototechnieken aan de Opaalkust

Op vrijdag vliegen we er meteen in met een opfrisbeurt van de basisbegrippen van fotografie. We gaan dieper in op belichting, compositie, het belang van voorbereiding en het gebruik van filters in landschapsfotografie. Ook technieken als grijsverloop-, polarisatie- en grijsfilters (inclusief de ‘bigstopper’) komen uitgebreid aan bod.

Dankzij onze samenwerking met onze partner BENRO kunnen we het hele weekend lang een overvolle Tenba-fototas met filters gebruiken.

Getijdenspel, gele bloemenvelden en zonsondergang

Op zaterdag zijn we vroeg uit de veren voor een ochtendlijke fotosessie op één van de nabije stranden, gevolgd door een laat ontbijt. Na een korte evaluatie van onze beelden trekken we opnieuw het veld in om bij hoogtij te experimenteren met lange sluitertijden.

Daarnaast nemen we het glooiende landschap in de omgeving onder de loep. Stuk voor stuk toplocaties voor landschapsfotografie. Na het avondmaal keren we terug naar het strand om de zonsondergang op de gevoelige plaat vast te leggen.

Ochtendlijk fotograferen en foto’s bewerken

Na nog een interessante ochtendshoot nemen we op zondag uitgebreid de tijd om onze foto’s te bespreken en te evalueren. Daarna zoomen we in op fotobewerking. Begeleider Johan legt uit hoe hij zelf te werk gaat en illustreert aan de hand van Lightroom en Photoshop hoe hij zijn foto’s bewerkt. Breng je schrijfgerief mee, want hier leer je enkele cruciale kneepjes van het vak!

Wat maakt deze fotografieworkshop aan de Opaalkust zo bijzonder?

 • Je leert fotograferen en bewerken, in praktijk én theorie.
 • De gevarieerde Opaalkust heeft je als landschapsfotograaf enorm veel te bieden.
 • Je krijgt unieke begeleiding: topfotograaf en geboren leraar Johan Van de Watering.

Maak kennis met je reisbegeleider én fotografiedocent

Dankzij je doorgewinterde gids en docent Johan Van de Watering ga je gegarandeerd met prachtige landschapsfoto’s van de Opaalkust naar huis. Bovendien kan je na afloop ook nog bij Johan terecht voor feedback over foto’s, informatie en tips over fotomateriaal en -technieken.
Meer over Johan
"Ik geef 11 op 10!"
zegt Bieke
deelneemster fotografietrip Opaalkust 2018

Deze fototrip heeft mijn verwachtingen overtroffen! Johan is een ongelooflijk goede, vlotte, bekwame en enthousiaste lesgever. Ik geef een 11 op 10!

Zo was deze fotografietrip
volgens Alida, deelneemster in 2017

Dankzij de uitstekende begeleiding heb ik veel geleerd. Johan informeerde ons op elk moment over de waterstand, zonsopkomst en -ondergang. Toen bleek dat de koolzaadvelden zo goed als uitgebloeid waren leverde hij een prima alternatief: een uitkijkpunt. De workshop heeft mijn verwachtingen zeker ingelost.

Dit maakt deze reis absoluut de moeite volgens
Willemien
deelneemster in 2017

Dit waren drie bijzondere, mooie en leerzame dagen. En daarnaast was het heel gezellig! Johan is bovendien een prima fotograaf met veel kennis die je weet te motiveren en stimuleren.

Is deze fotografieworkshop naar de Franse Opaalkust iets voor jou?

 • Je bent geboeid door natuur en hebt al een stevige basiskennis digitale fotografie.
 • Je wil technisch beter foto’s leren maken en bewerken.
 • Je bent gebeten door kustlandschappen en wil ze goed leren fotograferen.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografie-gehalte
Natuur-gehalte
Geïnteresseerd? We houden je op de hoogte

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

10/05
Aankomst en inleiding in landschapsfotografie

Op vrijdag, om 14u30 gaat deze workshop officieel van start!

Nadat we ingecheckt zijn en even kennis gemaakt hebben, frissen we onze fotografiekennis op. Gids en docent Johan van de Watering stoomt je klaar voor een portie serieuze landschapsfotografie. En daarna gaan we samen aan tafel voor het avondmaal.

11/05
Audresselles

We vertrekken voor dag en dauw om te fotograferen op het strand van Audresselles. Na het (late) ontbijt houden houden we een nabespreking en ben je vrij tot de lunch. In de namiddag trekken we het platteland in tot het avondmaal. Daarna gaan we de zonsondergang in beeld brengen op het strand van Ambleteuse.

12/05
Cap Gris-Nez

Opnieuw gaan we vroeg op pad, naar het strand van Cap Gris-Nez deze keer. Na het ontbijt checken we uit uit onze kamers. Daarna evalueren en bewerken we onze foto’s tot de lunch (kaas- en vleesschotel). We sluiten af met een laatste foto-uitstap op het strand van Escalle of het platteland.

Om 14u30 eindigt de workshop.

Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.

Accommodatie en maaltijden

We verblijven twee nachten in een comfortabel hotel in Ambleteuse of Wimereux.

Het hele weekend hebben we in het hotel een vergaderzaal waar we onze foto’s op een groot scherm kunnen projecteren.

Wie een extra nacht wenst te boeken kan ons contacteren via het inschrijvingsformulier of de website.

Transport

We verwachten je op vrijdagavond in het hotel. Is het voor jou niet mogelijk om zelf tot daar te rijden, neem dan gerust contact met ons op.

We bieden enkele weken vooraf aan alle deelnemers de mogelijkheid om te carpoolen. Ook ter plaatse rijden we samen.

Kledij en materiaal

Wat moet zéker in je reiskoffer?

 • Een basiskennis fotografie (deze workshop is niet bedoeld voor beginners).
 • Je camera en accessoires (digitale reflexcamera).
 • Een degelijk statief en filters, eventueel een laptop. We zorgen voor extra statieven en filters die je tijdens de workshop kan gebruiken, maar deze deel je uiteraard met de hele groep.
 • Aangepaste kledij.
 • Stevige waterdichte schoenen en laarzen.
 • Heb je zelf (nog) niet het ideale materiaal? Gebruik gerust ons uitgebreide scala aan filters. Geef ons dan een seintje.

Volzet

Helaas, deze reis is volzet

Wil je volgende keer graag mee? Laat dan je e-mailadres achter. We sturen je als eerste een mailtje op het moment dat we dezelfde (of een heel gelijkaardige) reis organiseren.

Meer informatie nodig?

Stel je vraag!

Vul je gegevens in

Jouw vraag