Vertrokken!
18 dagen | 04 feb 2019 - 21 feb 2019

Fotografiereis door de Kalahari: een avontuurlijke safari

We maken een rondreis door de Kalahari, een halfwoestijn die zich uitstrekt van Zuid-Afrika naar Botswana. Het wordt een belevenis die je niet snel zal vergeten.

Avontuurlijk? Jazeker! Je bestuurt zelf een Toyota Hilux Bushcamper door de woestijn, kampeert in een daktent tussen de leeuwen in de ongerepte wilde natuur, kookt een lekker potje op een zelfgemaakt kampvuur en wordt helemaal stil van zo’n schitterende sterrenhemel. Niet slecht, hé!

Fenomenale fotografie? Absoluut! Hier voelt gepassioneerd wildlife fotografe Carole Deschuymere zich als een vis in het water. We leren ongelooflijk veel bij van deze ervaren rot in het vak en het is een belevenis op zich om haar in actie te zien. We profiteren volop van zonsopgang en zonsondergang om de fantastische verkleurende zandduinen, van geelbruin naar dieprood, op de gevoelige plaat vast te leggen. Daarnaast spotten we wildlife op verschillende drinkplaatsen in de nationale parken.

Dwars door de Kalahariwoestijn

Onze reis speelt zich af in een prachtig deel van de Kalahariwoestijn: het Kgalagadi Transfrontier Park. Dit Nationaal Park was Afrika’s eerste grensoverschrijdende park: een combinatie van Zuid-Afrika’s Kalahari Gemsbok National Park en Botswana’s Gemsbok National Park.

Nu ja, park… het gebied strekt zich uit over ongeveer 38.000 vierkante kilometer. Dat is dus groter dan de volledige oppervlakte van België en bijna zo groot als Nederland. We cruisen er door een verrassend gevarieerd landschap van zandduinen met grasvlaktes en kameeldoorn-bomen.

Like the deserts miss the rain

De Auob rivier stroomde hier voor het laatst in 1974, de Nossob rivier in 1964. Vandaag stroomt water ondergronds en zorgt zo voor plantengroei. De waterputten die gegraven werden om water naar de oppervlakte te halen zijn trekpleisters voor grote aantallen wilde dieren. Je vindt hier klein wild zoals meerkatten, grondeekhoorns en tal van reptielen. Groter wild dat in het park leeft zijn onder andere: gnoes, gemsbokken, springbokken, struisvogels, eland antilopen, rode hartenbeesten, luipaarden, jakhalzen, cheetahs, hyena’s en de Kalahari-leeuw met zijn zwarte manen. Het is fantastisch om op deze plek natuur te beleven en wildlife te spotten: verheug je maar op een ontmoeting met de ratelslang, de caracal, de serval, de Afrikaanse wilde kat, de pangolin of de grootoorvos.

Natuurfotografie én landschapsfotografie

Het unieke aan deze reis is de combinatie van een onvergetelijk avontuur en het maken van prachtige beelden. Reisbegeleider en wildlifefotografe Carole rijdt om de beurt mee in 1 van de 4 jeeps om te helpen met fotografie. Via radio’s communiceren we vanuit de verschillende auto’s met elkaar. Als extra ondersteuning reist ook lokale gids Anton mee.

Met een 300mm lens kan je al mooie beelden maken, maar een 500mm is toch aangeraden. Wil je graag met een grotere lens fotograferen? Informeer gerust bij STARLING om extra fotomateriaal te huren. Voor het landschap en de sterrenhemel is een breedhoeklens een must. In deze periode passeert hier soms een hevige regenbui, met bijhorende spectaculaire wolkenhemel.

Elke dag maken we tijd om onze foto’s te evalueren en bespreken. We besteden aandacht aan diafragma, sluitertijd, scherptediepte, welke lenzen we wanneer best gebruiken en verschillende compositietechnieken. Ook panning, landschaps- en sterrenfotografie komen aan bod.

Wat maakt deze fotosafari naar de Kalahari zo bijzonder?

  • We beleven het echte avontuur: zélf aan het stuur van een safaricamper, koken op vuur, overnachten in de woestijn.
  • We fotograferen indrukwekkend Afrikaanse wildlife op een unieke manier, in een fantastisch grensoverschrijdend natuurpark.
  • Deze reis staat garant voor een onvergetelijke Afrika-beleving.

Maak kennis met je reisbegeleider

Carole is sinds 2010 elk jaar in de Kalahari geweest. Het is haar favoriete plaats op de planeet: "de roofdier-sightings zijn er fantastisch en het landschap is rustig en uitgestrekt, waardoor je een betere achtergrond hebt voor fotografie."
Meer over Carole
Benieuwd?
Het topmoment van de reis
volgens reisbegeleider Carole Deschuymere

Botswana, en dan zeker in de Kalahari, is een van de laatste plaatsjes in Afrika waar je het totale gevoel van vrijheid nog kan ervaren.

Dit vertelt
Frank
deelnemer aan de avontuurlijke fotosafari naar de Kalahari in 2018

Het Self-drive aspect geeft een sportieve toets aan de reis. Voor de meeste deelnemers is dit volkomen nieuw, en het is zeker een uniek aspect én een troef van deze reis.

Is deze fotografiereis naar de Kalahari iets voor jou?

  • Je bent gek op fotografie en droomt ervan om Afrikaanse wildlife te fotograferen.
  • Je schrikt niet terug van een flinke dosis avontuur.
  • Je hebt een normale fysieke conditie en kan goed tegen een warm klimaat.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografie-gehalte
Natuur-gehalte
Geïnteresseerd? We houden je op de hoogte

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

04/02
Vertrekdag! Brussel/Amsterdam - Johannesburg (vlucht niet inbegrepen)

Aankomst en eerste overnachting in Johannesburg. Internationale vlucht Brussel/Amsterdam naar Johannesburg (Zuid-Afrika) niet inbegrepen.

 

05/02
De jeep in ...

We ontbijten, laden de jeeps in en krijgen een korte uitleg over alles wat er aanwezig is in de auto’s. Dan verlaten we Johannesburg en rijden in konvooi naar Kuruman (ongeveer 6u rijden). We overnachten in Red Sands Country lodge, in afzonderlijke cabins (met eigen badkamer en keukentje), waar we een prachtig zicht hebben op het 1800-ha-grote reservaat. Een paradijs voor vogelaars met heel veel wild. ’s Avonds eten we in het restaurant na een prachtige zonsondergang.

 

06/02
De tocht gaat verder

We ontbijten vroeg in de ochtend, en vertrekken naar Upington (2,5u rijden). Daar gaan we shoppen en tanken! Je krijgt een lijstje met wat je zeker nodig hebt per auto, en voor de rest kies je zelf wat je lekker vindt. Iedere auto is namelijk uitgerust met een frigo met vriesvak, en een gasvuur. Het avondmaal koken we samen. Elke avond maken we een kampvuur, waarop ieder zijn stukje vlees kan ‘braaien’.

Na een lichte lunch rijden we door naar Augrabies Falls Nationaal Park (1,5u) en in de namiddag maken we onze eerste game drive. Op weinig plaatsen zul je zo overdonderd worden als in dit park. Hier valt de Oranje River als een spectaculaire waterval van zestig meter naar beneden. De naam van het park komt van de Khoi-stam: zij noemen het ‘Aukoerebis’ dat ‘Place of Great Noise’ betekent. Vooral aan het einde van de zomer doet de waterval zijn naam eer aan, wanneer de rivier veel water met zich meedraagt en het geluid oorverdovend is. De Augrabies Falls liggen in de grootste granietkloof van de wereld: maar liefst 240 meter diep en zo’n achttien kilometer lang. Maar niet alleen de watervallen en de kloof van het Augrabies Falls National Park zijn indrukwekkend, het park zelf is misschien wel nog fascinerender. Langs de Oranje River liggen prachtige woestijnachtige ecosystemen waar zeer bijzondere soorten flora en fauna leven en overleven.

Omdat het park een extreem klimaat heeft met zeer hoge en lage temperaturen leven hier unieke planten en dieren die hiernaar kunnen leven. Je vindt hier bijvoorbeeld de lange kokerboom. Deze richt zich eenzaam op in de gigantische woestijn, zuigt met zijn wortels het weinige water op en verzamelt dit lange tijd in de stam. In het park leeft onder andere ook de met uitsterven bedreigde zwarte neushoorn. ’s Avonds kamperen we voor het eerst. Iedereen zet zijn tent op, en we maken ons kampvuurtje.

07/02
Naar het Peace park

We staan vroeg op, maken een koffietje en ontbijt, en doen nog een korte drive voor we terug vertrekken naar Upington (1,5u). Hier maken we nog een laatste stop, tanken we de auto’s vol en doen we de laatste boodschappen. En route naar het Kgalagadi Transfrontier Park (2,5u)!

Eens we door de gate zijn, rijden we op ons gemak naar de Two Rivers campsite, onze eerste game drive. Two Rivers ligt aan de Botswana-zijde van het park. We kamperen in de vrije natuur, waar de leeuwen soms door het kamp komen! Maar geen paniek: dit is echt geen probleem. Anton en Carole leggen je precies uit waarop je zoal moet letten. We slapen steeds bovenop de jeep, dus er kan niks gebeuren. Als er al dieren komen, komen ze pas nadat de lichten uit zijn. Je zult je nog nooit zo vrij gevoeld hebben! De Afrikaanse geur, de natuur, de ongelofelijke sterrenhemel … Je kunt het pas geloven als je het meemaakt! In de namiddag doen we een game drive, en ’s avonds braaien we. De volgende ochtend staan we heel vroeg op, om bij het eerste licht te vertrekken. We maken een koffietje en eten vlug een stuk fruit of een rusk. Hopelijk vinden we de leeuwen (of misschien wel cheetahs!) bij de waterhole. Elke dag zien we andere taferelen, dus je zult je nooit vervelen.

08/02 - 09/02
Rooiputs

We staan weer op met het eerste licht en maken een game drive. Voor brunch keren we terug naar de kampplaats, waar we de foto’s kunnen bekijken en bespreken.Vervolgens rijden we verder naar Rooiputs campsite. Rooiputs ligt ook aan de Botswana-zijde van het park. Er is een bush-douche (meestal water) en longdrop-toilet. De volgende ochtend staan we weer op bij het eerste licht, en keren terug naar de kampplaats voor de brunch. Eventueel een beetje uitrusten, en rond 15u gaan we weer op drive. Dit is wat we elke dag gaan doen. We slapen 2 nachten in Rooiputs.

10/02 - 12/02
Mata Mata

Na de ochtend game drive rijden we naar Mata Mata. Hier slapen we 3 nachten.Dit is een omheinde kampplaats aan de Zuid-Afrikaanse kant van het park. Er is een pompstation en een winkeltje. Daar kunnen we dus tanken en eventueel enkele boodschappen doen zoals hout, ijs, drank en eten.

Er is ook een kijkhut die uitkijkt over de waterplaats. ’s Avonds zien we hier soms de interessantste dingen gebeuren! Op elke kampplaats heb je vogels, grondeekhoorns, mangoesten en soms zelfs stokstaartjes die heel nieuwsgierig zijn. Altijd leuk om die te fotograferen. Soms zelfs met een breedhoek! In de streek van Mata Mata zitten veel giraffen, en als je ’s ochtends van de kampplaats vertrekt, zit je aan de juiste kant om de dieren in tegenlicht te fotograferen, wat prachtige beelden kan opleveren!

13/02 - 14/02
Polentswa

Deze ochtend rijden we richting Polentswa-campsite. In deze omgeving zitten meestal veel leeuwen. Het is een kampplaats aan de Botswana-zijde, dus zonder omheining en zonder water (we brengen dus zelf ons water mee)! Er is weinig volk aan deze kant, wat leuk is als je een goeie sighting krijgt!

15/02 - 16/02
Mabuasehube game reserve

Tijdens de ochtenddrive gaan we richting Nossob. Daar tanken we en doen we onze laatste inkopen. Helemaal opgefrist na een laatste douche vertrekken we richting Mabuasehube game reserve. We 4×4’en door de duinen: dit park is het echte wilde Botswana. In deze periode hebben we kans om grote kuddes dieren te zien. Springbokjes, elanden, gemsbokken, rooi hartebeest … noem maar op! Dus ook de roofdieren zijn aanwezig met al dat lekkers. Cheetah, luipaard, bruine hyena, spotted hyena, maar ook de kleinere zoals de Afrikaanse wilde kat, de caracal, de serval, de wilde hond … De leeuwen komen graag kijken op de kampplaats of je iets achtergelaten hebt. Dus voor we in de tent kruipen (op het dak van de auto) zorgen we er voor dat alles weg is! Geen stoelen laten staan, geen koffiebeker … Er is een bush-douche en longdrop toilet.

Het leuke aan de Botswana-kant is dat je uit de auto  kan om te fotograferen. Weliswaar indien de situatie het toelaat, en het veilig is. Het park bestaat uit verschillende pannen: openvlaktes in de natuur waar soms een waterhole is en waar je rond kan rijden. Zo’n pan heeft meestal maar 2 kampplaatsen. Dat betekent: heel weinig volk! De volgende 4 nachten verblijven we telkens op een kampplaats aan zo’n waterpan. Maar eerst slapen we 2 nachten in Lesholoago-kampplaats, in de vrije natuur.

17/02
Monamodi

Deze nacht verblijven we op de kampplaats Monamodi. Een kleinere pan, maar met een waterhole, wat sowieso dieren aantrekt.

18/02
Mpaathuthwa

Vervolgens trekken we naar de kampplaats Mpayathuthwa (nog eventjes oefenen om dit uit te spreken!), die vergelijkbaar is met de vorige locatie: simpelweg top!

19/02
Naar Zeerust

Na de ochtenddrive rijden we helaas het park uit naar Zeerust (7 uur rijden), waar we overnachten in Goede hoop Resthouse. Hier kunnen we al het Kalahari-zand en stof van ons afwassen en nagenieten van onze heerlijke reis. We slapen terug eens in een normaal bed: aanpassen!

De auto’s krijgen een schoonmaakbeurt en onze bagage brengen we in orde voor de vlucht naar huis.

Na al dat braaien, gaan we hier eens uitgebreid lekker uit eten.

20/02
Naar Johannesburg - Brussel/Amsterdam (vlucht niet inbegrepen)

Terugrit van Zeerust naar de luchthaven van Johannesburg (ongeveer 4u rijden).Onderweg stoppen we voor een lunch. We leveren de auto’s in en vliegen in de late namiddag/avond terug naar huis (vlucht niet inbegrepen).

Eventuele extra overnachting 20-21/02 niet inbegrepen.

21/02
Terug thuis (vlucht niet inbegrepen)

We landen opnieuw met beide benen in Brussel/Amsterdam met in onze bagage een resem fantastische foto’s en onvergetelijke herinneringen.

De internationale vlucht en eventuele extra overnachting op 20/02 zijn niet inbegrepen.

Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.

Accommodatie en transport

Vier Toyota Hilux Bushcampers staan op ons te wachten, met alles erop en eraan om te kunnen kamperen. Dit wordt ons huis voor de komende 16 dagen. Ja, je leest het goed, je zal ZELF een echte 4×4 route rijden, met onderweg los zand en diep slijk!

Gelukkig is lokale gids Anton met tips en pasklare oplossingen in nood. Elke bushcamper is uitgerust met een daktent (max. 2 personen), eventueel een grondtent, een keuken, een watertank, kampeertafel, fornuis, enz…

We reserveerden de best gelegen kampplaatsen, letterlijk in de middle of nowhere.

Voor de drie overnachtingen in de bewoonde wereld (Johannesburg, Kuruman en Zeerust) kiezen we voor comfortabele resthouses/cabins met tweepersoonskamers.

Wil je een tent voor jezelf, en een eenpersoonskamer bij de drie hotelovernachtingen? Kies dan voor de eenpersoonsoptie.

Eerste to do op onze lijst: boodschappen halen! Iedereen kiest wat hij/zij lekker vindt. ’s Avonds houden we halt op de kampplaats, zetten de tenten op, maken een kampvuur en koken zelf ons eten.

We voorzien 2 mensen per auto, waardoor iedereen voldoende ruimte heeft om te fotograferen. In elke jeep is een omvormer 220V aanwezig, zodat batterijen kunnen worden opgeladen.

Klimaat en kledij

Het is het einde van het regenseizoen, dus voorzie kledij voor zowel warm weer als regen. ’s Avonds kan het flink afkoelen in de woestijn.

Meer informatie nodig?

Stel je vraag!

Vul je gegevens in

Jouw vraag