Volzet
17 dagen | 28 jan 2023 - 13 feb 2023

Fotografiereis naar Oeganda: van berggorilla tot schoenbekooievaar

Tijdens deze fotografiereis naar Oeganda maken we kennis met een ecosysteem dat nog in die mate intact is, dat een groot aantal primaten er kan overleven. Het land zit vol veelzijdige biotopen, wat dan weer een grote variatie aan soorten met zich meebrengt. Oog in oog staan met berggorilla’s of een safari met de boot om de mysterieuze schoenbekooievaar te fotograferen. Op deze reis rijgen we de hoogtepunten aan elkaar! We verkennen het land samen met reisgids Rudi Debruyne en keren terug met een karrenvracht prachtige foto’s. Een reis waarbij we regelmatig de tijd nemen om landschappen, vogels en primaten te fotograferen.

Oeganda: hét land om primaten te fotograferen

Tijdens deze unieke fotoreis ontdek je de geuren, de kleuren, de fauna en de flora van de droge savanne, uitgestrekte moerasgebieden en montaan tropisch woud. Je krijgt ruim de tijd om de landschappen, de lokale cultuur en de fantastische wildlife te fotograferen. Eén van de doelen van deze trip zijn de verschillende primaten en apen van Oeganda. Het aantal primaten gedurende deze fotografiereis naar Oeganda is ongelooflijk: we maken kennis met de kleine, levendige golden monkeys, de schuwe blue en vervet monkeys en de brutale bavianen. Daarnaast trekken we ook een hele dag op met chimpansees. En je staat je oog in oog met de impressionante berggorilla’s. Al neem je dat laatste maar beter niet te letterlijk. Het is immers sterk aanbevolen om – in het bijzonder bij de zilverrug – direct oogcontact met deze mensapen te vermijden.

Kortom, primaten fotograferen en ontmoeten gaat nooit vervelen. En anders tovert fotografiegids Rudi Debruyne nog wel een fotografische uitdaging voor jou uit zijn hoed!

En dan zijn er ook nog de vogels!

Vergis je niet, naast zoogdieren is het vogels kijken en – fotograferen in Oeganda ook niet min: soorten als green-breasted pitta, black bee-eater en scarlet-chested sunbird zijn te verwachten in de verschillende bostypen die we aandoen op deze reis. Het land is bij vogelkijkers erg in trek aangezien het een hele resem Centraal-Afrikaanse specialiteiten herbergt, die in andere, omringende landen door de veiligheid of toegankelijkheid veel lastiger te zien zijn.

We houden onze ogen vanzelfsprekend ook open voor vogels zoals de nationale vogel van Oeganda, de grey crowned crane (kroonkraanvogel) en de shoe-billed stork (schoenbekooievaar). Door de vele verschillende habitats is de biodiversiteit enorm veelzijdig en daar profiteren wij als natuurliefhebbers volop van. De open gebieden hebben naast deze twee iconen soorten als rüppell’s vulture, lappet-faced vulture, marabou stork, black heron,… te bieden. Allemaal soorten die je kent van de natuurdocu’s en die zich steevast kenmerken door een uniek gedrag, uiterlijk of zeldzaamheid! Reisgids Rudi is een getalenteerd vogelfotograaf en -kijker. Hij zal je ongetwijfeld helpen bij het aanwijzen en benoemen van vogels en om foto’s te maken van deze tropische juweeltjes.

De groep wordt gebrieft alvorens we het woud intrekken. © Rudi Debruyne

Natuurpracht ten top in Oeganda

De ontmoetingen met de primaten zijn de momenten die iets meer inspanningen vergen: de voettocht naar de berggorilla’s gaat (zoals de naam doet vermoeden) gedurende een drie à vier uren omhoog. Vroeg opstaan en stevige stapschoenen zijn de boodschap! Ook voor de ontmoeting met de chimpansees moeten we vroeg uit de veren voor een fikse, maar mooie wandeling. Je hoeft geen berggeit te zijn, maar een goede conditie is aanbevolen.

De reis naar Oeganda is een absolute aanrader voor iedereen met interesse voor natuur en wildlife. Voor wie altijd al eens apen in de vrije natuur heeft willen ontmoeten is het bijna een must om mee te gaan. En tenslotte beschik je voor deze reis best over een vrij goede basisconditie.

Wat maakt deze fotografiereis naar Oeganda zo bijzonder?

  • Je zal oog in oog staan met mensapen.
  • De reis is doorspekt met safari's en exclusieve excursies. Elke deelnemer heeft gegarandeerd een raam en plaats voor zijn materiaal.
  • De focus ligt tijdens deze reis op natuurfotografie: alle fauna en flora komt aan bod.
  • Een zorgeloze all in reis!
Fotografie groepsreizen
Fotografie
Natuur
Belevingsreizen
Reisfotografie
Vogelreizen
Wildlifereizen
Zoogdierenreizen

Maak kennis met je reisbegeleider(s)

Tijdens deze reis naar Oeganda word je begeleid door onze natuur- en fotografiegids Rudi Debruyne. Rudi is een reisleider met hopen ervaring. Al meer dan 30 jaar reist hij de wereld rond om te fotograferen wat hij ziet en beleeft. Reizen met Rudi, dat is de perfecte balans tussen relaxed genieten – we zijn immers op vakantie! – en het scoren van prachtige foto’s van de meest waanzinnige soorten. Bij 7 en 8 deelnemers reist er een tweede STARLING-gids mee. De eer om met Rudi op stap te gaan is weggelegd voor niemand minder dan gepassioneerde natuurgenieter Billy. Samen met Rudi gaat hij op zoek gaat naar  de speciale vogelsoorten, moeilijke zoogdierensoorten en ondertussen brengt hij ook graag alles samen met jou perfect in beeld. Samen zal deze amicale tandem je helpen met observeren en fotograferen! Billy kijkt er heel hard naar uit om samen met één van de meest ervaren gidsen van het STARLING-team op stap te gaan. Zonder twijfel een super amusante en leerrijke ervaring. Kriebelt het al?
Meer over Rudi & Billy

Is deze fotografiereis naar Oeganda iets voor jou?

  • Je wilt oog in oog staan met gorilla’s en chimpansees.
  • Je houdt van kwaliteit en fotografische vrijheid. Met ons reis je min. met 3 en max. met 4 deelnemers per jeep (in jeeps waar plaats is voor 7).
  • Je bent dol op natuur(-fotografie) en hebt een bijzondere voorkeur voor vogels.
  • Je houdt ervan om met respect voor de natuur en toch comfortabel te reizen.
  • Je wil de mooiste natuurparels van Oeganda leren kennen.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografiegehalte
Natuurgehalte
Geïnteresseerd? We houden je op de hoogte

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van transport (vluchturen, treinuren, ...), het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.
28/01
Brussel / Amsterdam - Kigali - Entebbe

We vertrekken op reis. De reis is gebaseerd op rechtstreekse vluchten. Overnachting 29/01 inbegrepen!

29/01
Tuinen van Entebbe en de Mabamba Swaps

In de vroege ochtend doen we een boottrip in Mabamba Swamp met als doel om de schoenbekooievaar te zien. In de namiddag bezoeken we de botanische tuin te Entebbe.

30/01
Naar Murchison falls Nationaal Park

In de vroege ochtend worden we opgepikt van ons verblijf en naar Murchison Falls National Park gebracht. De hele rit bedraagt 7.5 uur maar onderweg stoppen we te Ziwa Rhinos Sanctuary om enkele neushoorns op te sporen en hebben ook lunch voor we via Karuma Bridge richting Fort Murchison onze tocht verder zetten. We eindigen de dag met een koel drankje en wondermooie uitzichten over de Nijl. In de avond weerklinken de geluiden van een typische, Afrikaanse nacht.

31/01
Murchison falls Nationaal Park

We starten de dag met een game drive waar we kans hebben op leeuwen, olifanten, luipaarden, Uganda kobs en vele andere zoogdieren. In de namiddag maken we een spectaculaire trip op de Nijl richting de watervallen. Nijlpaarden, krokodillen, buffels, olifanten en veel vogels kruisen zo ons pad. We keren terug met de boot.

01/02
Murchison falls Nationaal Park

In de vroege morgen worden we met de boot stroomafwaarts richting de delta gebracht. Dit is de locatie waar de Nijl uitmondt in Lake Albert. De hele trip duurt 5 of 6 uren en toont ons de schoonheid van het nationaal park, met name de delta en z’n verschillende vogelsoorten. We hebben ook een game drive ingepland in de namiddag.

02/02
Van Murchison naar Kibale

’s Morgens vertrekken we naar Kibale Forest, een tocht die in totaal 8 uur in beslag zal nemen. We passeren daarbij erg dicht langs Lake Albert, en zullen op een heldere dag de toppen van de Albert Rift kunnen zien, wat spectaculair is! In de namiddag arriveren we te Kibale Forest en vallen we in slaap terwijl de typische geluiden van de Afrikaanse jungle weerklinken.

03/02
Kibale Nationaal Park

’s Morgens vertrekken we op een chimapnzee wandeling. Maar liefst tien soorten primaten kunnen gedurende deze wandeling worden waargenomen! Het park is tevens bekend om z’n vlinders en vogels.

In de namiddag verkennen we Bigodi Swamp, dat bestuurd en beschermd wordt door de lokale gemeenschap.

04/02
Naar Queen Elizabeth Nationaal Park

Tijdens de vroege ochtend vertrekken we naar Queen Elizabeth National Park. We reizen daarbij door Fort Portal en bereiken het park in de namiddag, met prachtige uitzichten over het Kazinga Channel. Na te hebben ingecheckt in de accommodatie en te hebben genoten van een heerlijke lunch, hebben we een namiddag rust.

05/02
Queen Elizabeth Nationaal Park

Vandaag beginnen we met een game drive over de vlakten van Queen Elizabeth National Park, waarbij duizenden Ugandan kobs, leeuwen, olifanten en heel wat meer ons bezig houden. In de namiddag varen we over het Kazinga Channel en zien we het dierenleven van de rivieroevers.

06/02
Queen Elizabeth National Park

Onze tweede dag in dit prachtige park! We rijden voor twee uren richting de zuidelijke sector van het Queen Elizabeth Nationaal Park: genaamd Ishasha Sector. Dit stuk is bekend om z’n klimmende leeuwen, waarvoor we dan ook een game drive hebben ingepland!.

07/02
Naar Bwindi.

’s Morgens vertrekken we voor een lange rit richting Kisoro. De weg neemt ons mee doorheen het prachtige ‘Zwitserland van Afrika’. We passeren bergen, heuvels en meren met gecultiveerde terrassen en tropisch regenwoud, afgewisseld met bamboebos.

08/02
Bezoek aan de berggorilla's.

De dag van de gorilla trektocht! We starten in het kantoor van Bwindi Impenetrable Forest voor een pre-briefing waarna de wandeling richting de gorillas zal plaatsvinden. We mogen ongeveer 1 uur spenderen bij deze bijzondere dieren. Alle bezoekers worden opnieuw bij het startpunt verwacht na de trekking. Fysiek een goede standaardconditie hebben is weliswaar noodzakelijk (+/- 5-10 km. kunnen stappen).

In de namiddag rijden we naar Kisoro waar we zullen verblijven in het beroemde Travellers Rest Hotel. Net buiten Kisoro biedt dit unieke hotel een gezellig onderkomen aan toeristen. Het hotel – gebouwd in een ietwat koloniale stijl – is gevuld met heel wat sfeer. Tijdens de 60’s verbleef Dian Fossey hier, de beroemde ‘gorilla woman’, om papierwerk in te vullen of mensen te ontmoeten. Fossey zei dat het hotel haar tweede thuis was.

09/02
In Kisoro

Vandaag verblijven we een dag in de buurt van Kisoro en ons hotel. We maken kleine excursies in de buurt van het vliegveldje en proberen enkele bijzondere en kleurrijke vogels in beeld te krijgen.

10/02
Naar Lake Mburo

In de ochtend vertrekken we naar Lake Mburo. Dit is een klein maar heel mooi park, en het enige park in Oeganda met impala’s en zebra’s.

11/02
Naar Entebbe

In de vroege ochtend gaan we wandelen met een lokale natuurgids met als doel de narina trogon te zien. Na een laat ontbijt brengt het laatste deel van de reis ons weer naar Kampala. We stoppen in Mbarara voor lunch en reizen dan verder. Na Masaka stoppen we op de Evenaar voor thee/koffie en kopen we enkele souvenirs.

Hierna reizen we verder naar het Airport Entebbe Guesthouse voor de overnachting.

12/02 - 13/02
In Entebbe - Vertrek naar huis

Een vrije dag in en rond Entebbe. Na het avondmaal is er een transfer naar de luchthaven voor een late vlucht terug naar huis.

Klik op de tabs
voor meer info

Accommodatie en transport

Reizen in Afrika is altijd een avontuur, en Oeganda is daarop geen uitzondering. Voor onze accommodatie laten we low budget logementen links liggen. In plaats daarvan kiezen we voor standaard accommodatie met een goeie portie comfort waar alle nodige sanitaire en andere voorzieningen aanwezig zijn.

Ons transport is onze allergrootste troef. Min 3 deelnemers, max. 4 deelnemers per jeep waar plaats is voor 7! Dat betekent dat iedereen gegarandeerd plaats heeft voor zijn fotomateriaal en steeds aan het raam zit. We hebben de hele reis eigen 4×4 extended landcruisers met ervaren chauffeur ter beschikking, een pak comfortabeler (ook voor mensen met rugproblemen) dan een minibus. Het gros van de excursies tijdens deze fotografiereis gebeurt vanuit deze safari landcruisers. Een voertuig dat heel wat meer comfort biedt dan de standaard mini-busjes.

De verschillende accommodaties (of gelijkaardig) waar we gebruik van maken tijdens de reis vind je hier:

De vluchten naar Oeganda zijn niet inbegrepen in de prijs. Voor de vluchten moet je rekenen op 600 – 1000 euro per persoon. Indien gewenst, gaan we voor jou op zoek naar de best mogelijke vluchten die je dan via ons kan boeken.  Je bent ook vrij de vluchten zelf te boeken. Overleg dan even met ons zodat de data en aankomsturen zeker kloppen.

Klimaat en kledij

Oeganda ligt pal op de evenaar. De temperaturen variëren van aangenaam tot heel warm. Lichte, sneldrogende kledij is aangewezen. Voorzie ook een regenjasje, een lichte lange broek en (t-)shirts met lange mouwen om je te beschermen tegen regen, zon of insecten indien nodig. Tijdens de voettocht naar de berggorilla’s kan het kouder worden naarmate we hoger klimmen. Neem dus ook een warme trui of fleece mee. Degelijke, dichte wandelschoenen zijn onontbeerlijk. In het woud is het aangewezen om lange kousen over je broekspijpen te trekken tegen insecten.

Wat neem je mee?

Voor deze fotoreis raden we iedereen aan om naast je fotomateriaal ook een goede verrekijker mee te nemen. Je reis en waarnemingen worden zoveel meer waard! We logeren op unieke locaties waar je breedhoeklens en statief van pas kunnen komen om aan landschap- of startrailfotografie te doen.

Volzet

Helaas, deze reis is volzet

Wil je volgende keer graag mee? Laat dan je e-mailadres achter. We sturen je als eerste een mailtje op het moment dat we dezelfde (of een heel gelijkaardige) reis organiseren.

Heb je nog een vraag?

Contacteer ons