Volzet
16 dagen | 28 feb 2020 - 14 mrt 2020

Fotografiereis naar Sri Lanka: adembenemende natuurbeleving

Sri Lanka, een van de kleurrijkste bestemmingen in het Oosten, is een paradijs vol schitterende fauna en flora. Wat dacht je ervan om het luipaard, de Indische olifant en de blauwe vinvis te zien, op één trip? Deze drie fantastische zoogdieren en de vele endemische vogelsoorten vormen de leidraad van deze unieke fotografiereis naar Sri Lanka. Je pikt bovendien een rijkdom aan libellen, vlinders en allerlei andere fauna en flora mee. Zijn je koffers al gepakt?

Rondreis in een oosterse parel

Tijdens deze fotografiereis naar Sri Lanka val je van de ene verbazing in de andere. Je bezoekt talrijke natuurgebieden zoals de beklijvende Horton Plains in Nuwara Eliya. En ook droomlocaties met sprookjesachtige moswouden en spectaculaire vergezichten, zoals het wereldberoemde ‘World’s End’. Hou die camera of verrekijker maar in de aanslag!

In het spoor van het luipaard

In het belangrijke wildlife park Yala speur je naar een van de meest tot de verbeelding sprekende katten, het luipaard. Met wat geluk kom je tijdens je zoektocht ook de lippenbeer tegen, een onverwachte, plezante en fotogenieke verschijning.

Daarna trekken we naar de open savanne van Udawalawe. Ook daar wachten grote zoogdieren je op: Indische olifanten, wilde buffels, jakhalzen en spotted deer. En wie weet kom je wel oog in oog te staan met een bruine visuil?

Hotspot voor endemische vogels

Een hoogtepunt voor de vogelkijkers is zonder twijfel Sinharaja. De bossen van Sinharaja herbergen tientallen kleurrijke vogels, waarvan verschillende uitsluitend op dit eiland te vinden zijn. Het is een fijne uitdaging om te zoeken naar de vele bijzondere en vaak ook endemische (hieronder aangeduid met een *) soorten zoals de pied thrush, Kashmir flycatcher, Serendib scops-owl*, red-faced malkoha*, green-billed coucal*, spot-winged thrush, layard’s parakeet*, orange-billed babbler*, white-faced starling*, white-throated flowerpecker*, ashy-headed laughingthrush*, black-throated munia, chestnut-backed owlet*, Sri Lanka whistling-thrush*, white-eye*, drongo*, junglefowl*, swallow*, myna*, frogmouth, blue magpie*, thrush*, spurfowl* en vele andere.

Tegelijk kruisen heel wat kleurrijke vlinders, reptielen, libellen en zoogdieren ons pad.

De oceaan presenteert: blauwe vinvis

De reis eindigt met een heel exotisch tintje: Mirissa. Hier maak je kwalitatieve walvistochten op de beste plaats ter wereld voor blauwe vinvis. ‘s Middags geniet je van een vrij moment, ideaal om te fietsen of een terrasje te doen. ‘s Avonds dineer je aan het strand in een uiterst relaxte sfeer. De perfecte afsluiter van een sensationele reis, vol met onvergetelijke indrukken!

Wat maakt deze fotografiereis naar Sri Lanka zo bijzonder?

  • Je hebt een grote kans op waarnemingen van blauwe vinvis, luipaard en Indische olifant.
  • Je maakt kans om beelden te maken van nagenoeg alle endemische vogelsoorten van Sri Lanka.
  • Je beleeft exclusieve wildlife safari’s in fotovriendelijke jeeps.
  • Je wordt begeleid door een doorgewinterde natuurfotograaf.

Maak kennis met je reisbegeleider

Tijdens deze reis naar Sri Lanka word je begeleid door onze natuur- en fotografiegids Rudi Debruyne. Rudi is een reisleider met hopen ervaring. Al meer dan 30 jaar reist hij de wereld rond om te fotograferen wat hij ziet en beleeft. Reizen met Rudi, dat is de perfecte balans tussen relaxed genieten – we zijn immers op vakantie! – en het scoren van prachtige foto’s van de meest waanzinnige soorten. Kriebelt het al? Meer over Rudi Debruyne.
Meer over Rudi
Benieuwd?
Topmoment van deze fotografiereis naar Sri Lanka
volgens STARLING-gids Benny Cottele

Hét topmoment van deze reis is moeilijk te kiezen! Als het dan toch moet, dan wordt het Yala National Park. Hier zag ik zelf voor het eerst in mijn leven een luipaard, rustend in een boom net naast de safariwagen.

Ria
nam deel aan onze groepsreis naar Sri Lanka in 2016

De boottocht was top, kon niet beter! Het weer zat mee, de walvissen waren present en de service was uitstekend. We kregen alle tijd, uitleg en hulp die we wilden. Daarenboven was er het nodige respect tegenover de dieren.

Is deze fotografiereis naar Sri Lanka iets voor jou?

  • Je bent dol op natuur(-fotografie) en hebt een bijzondere voorkeur voor vogels.
  • Je houdt ervan om met respect voor de natuur en toch comfortabel te reizen.
  • Je wil de mooiste natuurparels van Sri Lanka leren kennen.
Vereiste voorkennis
Geen
Veel
Comfort
Basis
Luxe
Conditie
Basis
Sportief
Fotografiegehalte
Natuurgehalte
Geïnteresseerd? We houden je op de hoogte

Wat ga je zoal zien, doen en beleven?

Ontdek het reisprogramma

28/02
Vertrekdag Brussel/Amsterdam - Colombo (vlucht niet inbegrepen in de prijs)

Je vliegt vanuit Brussel of Amsterdam voor een nachtvlucht naar Colombo in Sri Lanka.

29/02
Aankomstdag Colombo

Na aankomst nemen we even rust in een hotel vooraleer we onze transfer aanvatten. Vanuit Colombo vertrekken we naar Kandy. Indien er nog tijd over zou zijn, fotograferen we fauna en flora rond Kandy Lake.

Diner en overnachting in Oakray Regency Hotel.

01/03
Kandy

Na het ontbijt bezoeken we Udawattakale Forest Reserve voor een fotografiesessie. We speuren naar diverse endemische vogelsoorten zoals Layard’s parakeet, yellow-fronted barbet, brown-capped babbler, Sri Lanka hanging parrot, common hill myna, blue-winged leafbird, emerald dove, Tickell’s blue flycatcher, crested serpent eagle en brown fish owl.

Ook fascinerende endemische zoogdieren spelen zich hier in de kijker, zoals de pale-fronted toque macaque, golden palm civet, mouse deer, slender loris, dusky palm squirrel, Indian muntjac,  ruddy mongoose en Indian flying-fox. Tel daar nog talrijke amfibieën en vlinders bij en je zit gebeiteld voor een inspirerende voormiddag!

In de namiddag gaan we vogels spotten in de regio van Hantana.

02/03
Peradeniya - Nuwara Eliya

Na het ontbijt trekken we richting Nuwara Eliya. Die stad ligt aan de voet van de hoogste berg van Sri Lanka. Het klimaat in deze streek is een stuk koeler dan in de rest van het land, wat het hier uitstekend geschikt maakt voor het verbouwen van thee. Je bezoekt een theeplantage en ziet met eigen ogen hoe ze hier thee kweken en verwerken. Uiteraard kijk je ook uit voor de hill swallow, een vogelsoort die vaak een theeplantage kiest als uitvalsbasis.

Onderweg bezoeken we ook de botanische tuinen van Peradeniya.

In de namiddag staat een bezoekje aan de vogels van Victoria Park op het programma. Voor verliefde koppeltjes dient dit park als een verkoelende ontspanningsplek, voor vogelkijkers is het een miniparadijsje waar je enkele uitzonderlijke wintergasten kan vinden zoals Kashmir flycatcher, pied thrush en forest wagtail.

We dineren en overnachten in Grand Hotel (****).

03/03
Horton Plains

Vandaag neem je je lunch mee naar het prachtige Horton Plains National Park. Het machtige uitzicht op ‘World’s End’ blaast je ongetwijfeld omver. Terwijl je uitkijkt over een Schots aandoend landschap, met een kudde Sambar deer die door het landschap struint, kan je dag al niet meer stuk. Al wil je zeker ook de Sri Lanka bush warbler (Ceylonese struikzanger), pied bushchat (zwarte roodborsttapuit) en Sri Lanka whistling thrush (Ceylonfluitlijster) gezien hebben.

We dineren en overnachten in Grand Hotel (****).

04/03
Nuwara Eliya - Tissamaharama

Na het ontbijt rijden we naar de weidse Tissa wetlands om vogels zoals black bittern, ring-necked parakeet, black-winged stilt, white-throated kingfisher en Brahminy kite te bewonderen.

Dineren en overnachten doe je de volgende 3 nachten in Hotel Tamarind Tree.

05 - 06/03
Yala

Na ons ontbijt vertrekken we voor een dagsafari naar Yala National Park, het tweede grootste natuurpark van Sri Lanka. Geniet van de luierende luipaarden of lippenberen, baltsende Indian peafowl of de great stone-curlew, Malabar pied hornbill, grey-headed fish eagle, red-wattled lapwing en barred buttonquail. Je gaat op speurtocht tussen wel 215 vogelsoorten en tientallen soorten zoogdieren, reptielen, amfibieën, vissen en insecten!

07/03
Bundala - Udawalawe

Vandaag staat er opnieuw een fenomenaal natuurpark op het programma: Bundala National Park. Indische olifanten, spotted deer, saltmarsh crocodile en Sri Lanka jackal kunnen er je pad kruisen. Het wetland trekt een enorme vogelrijkdom aan, waardoor we misschien ook de yellow-wattled lapwing, greater crested tern, black-necked stork en yellow bittern aan onze lijst kunnen toevoegen. Je picknickt opnieuw in het park.

De namiddag brengt ons naar Udawalawe, waar we eten en overnachten in het Elephant Trail Hotel. Dit wordt ons hotel voor de volgende 2 nachten.

08/03
Udawalawe National Park

Je maakt een ochtendsafari in Udawalawe National Park, hét park bij uitstek om Indische olifanten in het wild te bekijken en te beleven. Je krijgt onder meer ook de ruddy mongoose, Sri Lanka giant squirrel en water buffalo in het vizier. Ook vogelsoorten zoals Malabar pied hornbill, coppersmith barbet, lesser adjudant en sirkeer malkoha laten zich hier regelmatig zien.

09 - 10/03
Sinharaja

Je brengt twee volle dagen door in het ongerepte regenwoud van Sinharaja. Langs de wandelpaden kom je een weelde aan flora en fauna tegen. De hoeveelheid vlinders is overweldigend en de kangaroo lizards springen voor je voeten weg. Maar het is bovenal een vogelparadijs, want hier vind je 90% van alle endemische vogelsoorten van Sri Lanka!

Ronkende namen als de chestnut-headed owl, red-faced malkoha, green-billed coucal, Sri Lanka scaly thrush, ashy-headed laughingthrush en orange-billed babbler kan je hier allemaal vinden. Met een gids uit het dorp ga je op zoek naar de vaste rustplaats van Sri Lanka frogmouth en Serendib scops owl. Die laatste soort is pas in 2001 ontdekt en beschreven!

Je overnacht in het eenvoudige maar verzorgde Martin’s Lodge.

11 - 12/03
Mirissa

Transfer naar Mirissa, waar we de eerste namiddag vrij doorbrengen met ondermeer een wandeling langs het prachtige strand.

De dag erna ga je de boot op om walvissen te kijken. Bovenaan de verlanglijst staat de blauwe vinvis. Fingers crossed! Je maakt ook kans op spinner dolphins, en af en toe wordt hier een zeeschildpad gezien. Zeevogels die je op deze pelagic kan verwachten zijn de bridled tern, brown noddy en wedge-tailed shearwater.

De namiddag breng je vrij door. Je overnacht in Fisherman’s Bay Hotel.

13/03
Naiwala

Een vrije ochtend en lunch, waarna er een transfer is naar Naiwala.
We verblijven in het Covanro Hotel.

14/03
Luchthaven - Brussel/Amsterdam (vluchten niet inbegrepen)

We maken ons klaar voor de terugreis naar Brussel of Amsterdam. Vaarwel Sri Lanka!

Het reisprogramma is flexibel en afhankelijk van transport (vluchturen, treinuren, ...), het weer, lokale omstandigheden en waarnemingen.

Accommodatie

Je overnacht in comfortabele hotels en lodges. In Sinharaja logeer je uit noodzaak in een hotel van basiscomfort. De ligging van dit hotel maakt evenwel alles goed: je verblijft letterlijk op wandelafstand van het mooiste vogelpark van Sri Lanka! Het is de enige accommodatie zo dichtbij het park, een heel bewuste keuze dus.

Transport en vluchten

Je vluchten van België of Nederland naar Colombo in Sri Lanka en terug zijn niet inbegrepen. Afhankelijk van het tijdstip variëren vluchtprijzen van 400 tot 700 euro. STARLING kan indien gewenst assisteren bij het boeken van de vluchten.

Eenmaal in Sri Lanka verplaatsen we ons met minibusjes of wagens. De wegen liggen er matig tot goed bij.

Klimaat & Kledij

In deze periode van het jaar is het over het algemeen mooi, zonnig en warm weer. ‘s Avonds kan het flink afkoelen. Voorzie zomerse kledij voor uiteenlopende omstandigheden. Een zomeronweer kan altijd losbarsten, breng dus zeker ook regenkledij mee.

Volzet

Helaas, deze reis is volzet

Wil je volgende keer graag mee? Laat dan je e-mailadres achter. We sturen je als eerste een mailtje op het moment dat we dezelfde (of een heel gelijkaardige) reis organiseren.

Meer informatie nodig?

Stel je vraag!

Vul je gegevens in

Jouw vraag